Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Einde heffing op vermogen!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

66 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 april 2015 00:17
    quote:

    encon 2 schreef op 23 april 2015 16:16:

    [...]

    Was er ook maar 1 kamerlid of partij die daar op wees? Niemand, behalve prof. de Haan (CDA), zeer zijdelings (via het 'historisch lage rendement op landbouwgrond'). Als bekend is de financiële en economische kennis van kamerleden bedroevend. Financiële CITO-test voor kamerleden en bewindslieden invoeren? Vraag 1: wat is het historische lange termijn rendement op staatsobligaties na aftrek van inflatie? Vraag 2: welke staten geven TIPS (staatsleningen met inflatievergoeding) uit? Vraag 3: waarom Nederland niet (juiste antwoord: dan zou iedereen in 1 oogopslag zien dat die spaartax hoger is dan het reële rendement daarvan en zou de bevolking massaal in opstand komen tegen die krankzinnige spaartax en zouden zelfs politieke partijen en kamerleden zich in de krankzinnige onredelijkheid daarvan dienen te verdiepen en zich financieel en economisch moeten gaan scholen, dat zou teveel gevraagd zijn natuurlijk).
    Beste,

    je gaat hierin wat kort door de bocht naar mijn idee.. Natuurlijk mag je enige rekenvaardigheid verwachten van onze volsksvertegenwoordigers en dat ze begrijpen dat Spaarrente-Inflatie verliesgevend is.

    Echter, ons parlement wordt niet uitsluitend bevolkt door financieel specialisten, er zitten er velen die minder thuis zijn op financieel gebied, maar zich bezig houden met het welzijn van dieren, infrastructuur als specialisme hebben of een focus hebben op medische problemen en terecht. Je kunt nu eenmaal niet van alle markten thuis zijn.

    De financieel specialisten binnen een fractie zouden uit moeten kunnen leggen wat hun standpunt is, met goede argumenten en daarmee de medici, bouwkundigen etc. daarmee overtuigen..

    Just a thought
  2. [verwijderd] 24 april 2015 04:06
    Een zeer leeswaardig artikel!

    (weliswaar over dingetjes waarvan je zegt, het zal blablabla enerzijds en anderzijds

    - hoewel je daar uiteraard ook een groot vraagteken achter kan zetten, wat is dat allemaal voor flauwekul, wat moet ik ermee, waar bent u mee bezig, schei hier toch mee uit, maar u zult ongetwijfeld een langere adem hebben dan de belastingplichtige, en dan stuurt u op een gegeven moment de deurwaarder op de belastingplichtige af, waar de belastingplichtige dan namens u de vriendelijke groeten van krijgt, dus eigenlijk is alles waar u mee aan komt zetten extra extreem slecht nieuws, ik kan er niets mee en ik zal er ook nooit iets mee kunnen -

    uiteraard het geval zijn,

    dus zegt u als belastinginspecteur die in Nederland de belastingplichtige citroenen mag uitpersen nou maar wat ik moet betalen aan de belasting, dit bijvoorbeeld naast de btw en een vermogen aan accijns voor de shag, zodat aan hetgeen wat de overheid reeds uit de citroen geperst heeft het einde echt in zicht is gekomen, er zijn grenzen, verder dan dit kan niet, een mens moet zelf wat overhouden om in leven te blijven,

    dan zal ik dat op tijd naar u moeten overmaken, wat moet ik anders, ik ben met handen en voeten gebonden, ik kan immers moeilijk zeggen wat moet ik hiermee, er is bij de onderhavige citroen niets meer uit te persen, hij zit aan zijn tax, smeer het allemaal maar in je haar,

    en kan ik na het hele gecijfer waar ieder mens in de geschiedenis van de mensheid in en buiten de eurozone, belastingplichtig of niet, een barstende hoofdpijn van krijgt,

    of u het citroenen uitpersende stelsel nu 180 keer met alle goede bedoelingen van de overheid in afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen voor de belastingplichtigen vereenvoudigd of niet,

    omdat er nu eenmaal geen al dan niet belastingplichtig mens in of buiten de eurozone is die uit welk met alle goede bedoelingen vereenvoudigd citroenen uitpersend belastingstelsel dan ook ooit zonder een barstende hoofdpijn zal komen,

    dus ik zou dan ook als reeds volledig uitgeperste citroen deze hele toestand van u liefst vandaag voor de rest van mijn verdere leven weer achter me laten, maar dat doet er niet toe)

    Marcel Tak for president!
  3. [verwijderd] 24 april 2015 09:11
    quote:

    encon 2 schreef op 23 april 2015 16:16:

    [...]
    Financiële CITO-test voor kamerleden en bewindslieden invoeren? Vraag 1: wat is het historische lange termijn rendement op staatsobligaties na aftrek van inflatie? Vraag 2: welke staten geven TIPS (staatsleningen met inflatievergoeding) uit? Vraag 3: waarom Nederland niet (juiste antwoord: dan zou iedereen in 1 oogopslag zien dat die spaartax hoger is dan het reële rendement daarvan en zou de bevolking massaal in opstand komen tegen die krankzinnige spaartax en zouden zelfs politieke partijen en kamerleden zich in de krankzinnige onredelijkheid daarvan dienen te verdiepen en zich financieel en economisch moeten gaan scholen, dat zou teveel gevraagd zijn natuurlijk).
    Ik ben benieuwd naar jouw antwoorden.

    Een slecht opgestelde CITO toets trouwens, waar veel uiteenlopende antwoorden goed zijn.

    Overigens, waarom zou je reele rendementen moeten belasten, het hele belastingstelsel is nominaal georienteerd.
  4. [verwijderd] 24 april 2015 09:52
    Goed voorstel om oplossingen in de richting van de Erfbelasting te zoeken.
    Oppotten van grote(re) (vanaf, pak 'm beet, meer dan een half miljoen) vermogens en deze overdragen aan je kroost, geeft je kroost in allerlei opzichten een voorsprong t.o.v. hen die met lege handen in het leven van start moeten.
    Die situatie kennen we nu en zijn geleerd dit 'normaal' te vinden. Hetzelfde geldt voor als je geboren wordt in een rijk land, dan geniet je ook direct de voordelen t.o.v. geboren worden in een arm land. We vinden het normaal dat degenen in het rijke land hun posities trachten te behouden of uit te breiden, vaak zelfs ten koste van de armeren. We zien het als 'normaal' maar is het gewenst, is het eerlijk, is het rechtvaardig?

  5. Zilverduit 24 april 2015 17:35
    Beste optima,

    ik neem aan dat als uw belastingaangifte doornemen deze vol zal staan van donaties aan allerlei goede doelen. Idem met onze volksvertefenwoordigers die de mond vol hebben van eerlijkheid een wenende diererik samson die zich het welzijn van alleelei zielige mensen aantrekt moet zelf toch veel vrijwillig nu al inleveren om de rijkdom te delen. Of gaat het hier om hypocrieten die vinden dat ze zelf niets hoeven bij te dragen aan de betere wereld, maar dat de maatschappij hiervoor moet oodraaien?

    de echt rijke mensen krijg je toch niet te pakken dus zal het toch weer gaan om de groep mensen die niet echt rijk is. Stop eens met dit soort nonsens. Gewoon afschaffen die vermogensrendementsheffing en wat minder naar ontwikkelingssamenwerking. Kan het kostenneutraal.

  6. Kniertje 24 april 2015 20:23
    In veel van de reacties lees ik een aanpassing aan de huidige regels. Waar naar mijn inziens een ieder aan voorbij gaat is het onredelijke van een heffing/belasting op gelden waar al belasting over betaald is. Mijn vermogen is opgebouwd uit verdiend geld, waar de nodige belasting al over betaald is (tot 52 % op inkomsten en dan nog de BTW op goederen). Belastingen op verervingen en vermogen is slechts een graai van de overheid in onze portemonnee om maar geld binnen te halen.
  7. [verwijderd] 24 april 2015 22:40
    quote:

    Kniertje schreef op 24 april 2015 20:23:

    In veel van de reacties lees ik een aanpassing aan de huidige regels. Waar naar mijn inziens een ieder aan voorbij gaat is het onredelijke van een heffing/belasting op gelden waar al belasting over betaald is. Mijn vermogen is opgebouwd uit verdiend geld, waar de nodige belasting al over betaald is (tot 52 % op inkomsten en dan nog de BTW op goederen). Belastingen op verervingen en vermogen is slechts een graai van de overheid in onze portemonnee om maar geld binnen te halen.
    Kniertje,

    Helemaal eens met jouw idee, zie ook mijn vorige post.

    Groet,

    Wammes Waggel
  8. [verwijderd] 24 april 2015 23:43
    Is het rechtvaardig dat jij niet hoeft te werken omdat je pa toevallig een hoop centen heeft? Nee dus. Vandaar mijn voorstel de erfbelasting te verhogen naar 100%. Iedereen werkt voor zijn eigen geld en bovendien een stimulans voor de economie (meer uitgaven).
    En als het dan nog nodig is een belasting over gerealiseerd rendement. Negatieve rendementen kunnen verekend worden met positieve rendementen in de toekomst. Dit systeem bestaat in Duitsland al sinds 2009. Misschien wel rechtvaardiger maar voor een succesvolle belegger niet lucratiever :-)
  9. forum rang 4 shaai 25 april 2015 00:34
    quote:

    Heupie van Salland schreef op 23 april 2015 21:25:

    Vermogenbelasting helemaal stoppen. We hebben immers al belasting betaald over het gespaarde geld en de regering wil dat we een appeltje voor de oude dag hebben. Erfbelasting ouder op kind is nu oké, maar voor het overige kan dit fors omhoog. Wij erven van een verre neef, zonder kinderen, zonder broer of zus en de ouders zijn al lang dood. De erfenis gaat naar personen die de erflater niet eens kennen. De erflater heeft decennia zuinig geleefd van een WAO uitkering. In dit geval heeft de overheid meer recht op de nalatenschap dan onbekende personen. Ook komt het voor dat gehandicapten hun hele leven in een instelling leven en als er een erfenis is mensen hun handjes open houden die de erflater amper ooit gezien hebben. En zo zijn er nog véél meer oneerlijke erfenissen.g
    Dit argument v erfbelasting wordt altijd gegeven langs de verkrijger, en dan lijkt het misschien een punt te hebben, maar waar het implicaties heeft is voor de opbouwer, die werkt hard, misschien niet om na te laten aan de niet aanwezige erkende kinderen, maar voor een stichting voor een goed doel, maar als dat teveel wordt belast, dan leidt dat tot een grotere inventive om op een gegeven moment niet meer hard te werkenaan opbouw vermogen, omdat dan niet meer opgemaakt kan worden, en bij een bijzondere keuze qua nalaten (geen directe kinderen) nu al voor 50% wordt wegbelast.
  10. forum rang 4 shaai 25 april 2015 00:37
    quote:

    World Trader schreef op 24 april 2015 23:43:

    Is het rechtvaardig dat jij niet hoeft te werken omdat je pa toevallig een hoop centen heeft? Nee dus. Vandaar mijn voorstel de erfbelasting te verhogen naar 100%. Iedereen werkt voor zijn eigen geld en bovendien een stimulans voor de economie (meer uitgaven).
    En als het dan nog nodig is een belasting over gerealiseerd rendement. Negatieve rendementen kunnen verekend worden met positieve rendementen in de toekomst. Dit systeem bestaat in Duitsland al sinds 2009. Misschien wel rechtvaardiger maar voor een succesvolle belegger niet lucratiever :-)
    Is het rechtvaardig als iemand een hoop centen heeft waarover die belasting heeft betaald, en overgehouden ipv opgemaakt dat hij niet zelf mag beslissen wat hij ermee doet omdat ie toevallig doodgaat?
    Misschien heeft ie wel gezorgd voor meer meer geld overouden omdat ie iets of iemand goed verzorgd wil nalaten?
  11. forum rang 4 shaai 25 april 2015 00:40
    quote:

    optima schreef op 24 april 2015 09:52:

    Goed voorstel om oplossingen in de richting van de Erfbelasting te zoeken.
    Oppotten van grote(re) (vanaf, pak 'm beet, meer dan een half miljoen) vermogens en deze overdragen aan je kroost, geeft je kroost in allerlei opzichten een voorsprong t.o.v. hen die met lege handen in het leven van start moeten.
    Die situatie kennen we nu en zijn geleerd dit 'normaal' te vinden. Hetzelfde geldt voor als je geboren wordt in een rijk land, dan geniet je ook direct de voordelen t.o.v. geboren worden in een arm land. We vinden het normaal dat degenen in het rijke land hun posities trachten te behouden of uit te breiden, vaak zelfs ten koste van de armeren. We zien het als 'normaal' maar is het gewenst, is het eerlijk, is het rechtvaardig?

    Als ji dat niet rechtvaardig vindt, staat het je vrij om alles wat je boeven wereldmodaal verdiend, erft, krijgt etc weg te geven, aan de armere landen.
  12. @iPlof 25 april 2015 09:40
    Al die lui die steeds mekkeren over 52% belasting zijn waarschijnlijk mensen in loondienst die nog geen ton verdienen, wel hypotheek aftrek benutten en feitelijk maar ca25k over de 100k betalen, dus gewoon 25%, maar wel te pas en te onpas zeuren op fora en verjaardagen dat ze wel 52% belasting betalen...
  13. [verwijderd] 25 april 2015 11:38
    Linksom of rechtsom, de overheid heeft inkomsten nodig voor het runnen van dit land. (O.K. aan de efficiency valt wel wat te verbeteren). Belasting heffen is zo'n inkomstenbron en die komt in vele soorten en smaken. In ons christelijk sociaal-liberaal klimaat wordt gestreefd naar een rechtvaardige en evenwichtige lastendruk. De zwaarste schouders, de grootverbruiker, de vervuiler, enzovoort. Persoonlijk zou een systeem dat inkomen en vermogen minder belast maar gebruik des te meer mij rechtvaardiger lijken. Maar dan gelijke BTW tarieven in alle EU-landen van zeg 25% en afschaffen van de vrijstellingen en lage tarieven. Overigens zou ik er geen probleem mee hebben om thans 1 miljoen belasting per jaar te moeten betalen.
  14. macg 25 april 2015 14:22
    Hieronder wat landen in de EU waar de vermogensbelasting is afgeschaft en de gelden wellicht eerder aan de nationale economie ten goede komen. Over alle ontvangen gelden hebben we al betaald en bij uitgave betalen we nogmaals (meest 21%BTW).
    ========
    In de volgende EU staten geldt of gold een vermogensbelasting:
    Denemarken afgeschaft 1995
    Duitsland afgeschaft 1997
    Finland afgeschaft 2006
    Frankrijk 0,55% tot 1,8%
    Griekenland 0,8%
    Ierland afgeschaft 1974
    Italië afgeschaft 1992
    Luxemburg afgeschaft 2006
    Nederland 1,2% (30% van 4%)
    Noorwegen 0,9% tot 1,1%
    Oostenrijk afgeschaft 1994
    Spanje afgeschaft 2008
    Zweden afgeschaft 2007

  15. Otto Obligatie 25 april 2015 15:23
    @Marcel,

    Dank voro het artikel,maar het dividend is in je voorbeeld niet meegerekend. Verder zou ik het interessant vinden om een overzicht te hebben van de landen om ons heen hoe die met VRH omgaan. Bovenstaand lijstje geloof ik niet zo, want ze belasten het op een andere manier. Heb je zoiets?
    gr,
    Otto
  16. [verwijderd] 25 april 2015 17:44
    quote:

    macg schreef op 25 april 2015 14:22:

    Hieronder wat landen in de EU waar de vermogensbelasting is afgeschaft en de gelden wellicht eerder aan de nationale economie ten goede komen. Over alle ontvangen gelden hebben we al betaald en bij uitgave betalen we nogmaals (meest 21%BTW).
    ========
    In de volgende EU staten geldt of gold een vermogensbelasting:
    Denemarken afgeschaft 1995
    Duitsland afgeschaft 1997
    Finland afgeschaft 2006
    Frankrijk 0,55% tot 1,8%
    Griekenland 0,8%
    Ierland afgeschaft 1974
    Italië afgeschaft 1992
    Luxemburg afgeschaft 2006
    Nederland 1,2% (30% van 4%)
    Noorwegen 0,9% tot 1,1%
    Oostenrijk afgeschaft 1994
    Spanje afgeschaft 2008
    Zweden afgeschaft 2007
    Grapjas. De meeste van deze landen kennen een belasting op rente, dividenden en koerswinsten, die hoger uitkomt dan onze 1,2% VRH.
  17. Gijs T 26 april 2015 22:14
    Je hoort vaak als argument om de erfbelasting af te schaffen, dat er over het verkregen bedrag al belasting is betaald, en dat er dus niet nog een keer belasting over betaald hoeft te worden. Maar dat is toch geen geldig argument? Want als ik met mijn geld (waar al IB enz) over is betaald, bij de bakker kom voor een brood, en die bakker daaraan verdient, dan moet hij over die inkomsten toch ook nog een keer belasting betalen. Als als die bakker daarna naar de slager gaat ...............
    Daarom moet geld rollen
  18. [verwijderd] 27 april 2015 12:56
    De meest simpele oplossing lijkt mij om de totale rendementsheffing te verlagen/verhogen in relatie met de werkelijk behaalde gemiddelde rendementen op spaargelden. M.a.w. als bijvoorbeeld van de totale 4 miljard inkomsten uit box 3 1 miljard, dus 25% bestaat uit inkomsten uit spaargelden en de rente met 50% is verlaagd wordt de rendementsheffing met 1/4 x 1/2 = 1/8 verlaagd. Bij verhoging van de rente kan de omgekeerde constructie worden toegepast. Het huidige systeem wordt in dat geval geen geweld aangedaan en kan dan in stand blijven. De minder of meer inkomsten van de staat kunnen in dat geval op een andere manier worden gecompenseerd.
66 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links