Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel TomTom AEX:TOM2.NL, NL0013332471

  • 5,520 23 apr 2024 17:35
  • +0,060 (+1,10%) Dagrange 5,450 - 5,585
  • 546.527 Gem. (3M) 313,7K

De voor- en nadelen van het uitbetalen van dividend voor een groeiend bedrijf!

56 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 april 2015 00:14
    Ik heb hier allerlei zaken voorbij zien komen over de vraag of TomTom wel of geen dividend moet gaan uitkeren. In die discussie worden er allemaal zaken bijgehaald die wel of geen hout snijden. Ik denk dat het zinvol is dat we hier een apart draadje over op moeten zetten. Binnen dit draadje kan je dan je visie geven over wat jij denkt dat de voordelen van het uitbetalen van dividend is en wat de nadelen zijn.

    Mijn mening is heel simpel, ik denk dat wanneer je een gearriveerd bedrijf bent en jaar op jaar flinke cashflows genereert die je op de bank zet zonder deze aan te wenden om het bedrijf sterker te maken, dan is het tijd om dividend uit te keren. Echter zolang je mogelijkheden ziet deze gelden in te zetten om je bedrijf sterk te laten groeien en dus een extra impuls te bezorgen voor de wpa dan moet dient dit als bedrijf je prioriteit te zijn. Als aandeelhouder heb je daar veel meer aan dat de uitbetaling van dividend.

    Ja ik weet dat, zolang je geen dividend betaald er bepaalde clubs niet in jou mogen beleggen. Om nu te zeggen dat dit de institutionele beleggers zijn, gaat mij veel te ver en ik zou daar graag bewijs van willen zien of horen.
    Dividend uitbetaling maakt het shorten lastiger is in mijn ogen onzin en ik kan dit staven met heel veel voorbeelden.
    Dividend is de echte waarheid van een bedrijf en niet te manipuleren. Dat is mij veel te kort door de bocht. Zelfs met een begrip als een pay out ratio klopt dit niet. Winst is namelijk manipuleerbaar. Ik denk dat free cashflow een beter beeld geeft over het reilen en zeilen van een onderneming.
    Dividend is de beloning voor een belegger zoals rente de beloning is het uitlenen van geld. Ook dit gaat mank want het is niet zodat als ik de rente bijgeschreven krijg mijn uitgeleend bedrag met hetzelfde bedrag afgeschreven wordt. Bij de uitbetaling van dividend wordt de uitkering, in NL, direct van de koers afgetrokken.

    Hier wil ik het even bij laten en ik nodig iedereen uit zijn of haar visie te geven.

  2. forum rang 6 boem! 26 april 2015 01:40
    Indien een bedrijf besluit de behaalde winst niet geheel, dan wel gedeeltelijk uit te betalen aan haar aandeelhouders zijn daar twee redenen voor.
    1. men voorziet problemen en houdt het geld liever als buffer aan.
    2. men voorziet met het verdiende geld een beter rendement te behalen.

    Algemeen wordt dividend-uitbetaling als reeel en wenselijk gezien indien het bedrijf geen mogelijkheden meer heeft de vrije gelden extra te laten renderen.

    Nu even naar Tom2.
    Met een netto winst van 13 mio in 2013 en 10 mio in 2014 niet een bedrijf dat bulkt van het geld.
    Daarnaast is tom2 actief in een sector die vraagt om investeringen(R&D).
    Tom2 heeft de afgelopen jaren juist door die noodzakelijke investeringen langs de rand van de afgrond gelopen.

    Tom2 heeft het geld hard nodig om door te gaan met investeren om bij te blijven dan wel een voorsprong op te bouwen ( VW en Bosch R&D voor HAD), daarnaast zijn acquisities in Telematics juist nu nodig om de veroverde positie in dit segment te behouden, uit te breiden want de concurrentie zit niet stil(Fleetmatics frankrijk).

    Neen, er valt werkelijk niets te zeggen voor dividend vanuit de financiele situatie waarin tom2 nu verkeerd.
    Indien aandeelhouders hun dividend willen hebben is dat makkelijk te realiseren door een klein gedeelte te verkopen van hun aandelenbelang.
    Met 1% verkoop realiseren zij hun verlangde cash en staan nog steeds op een ruime winst, terwijl tom2 verder kan bouwen aan de uitdagende toekomst waardoor de koers kan blijven stijgen.

    Op basis van huidige balanspositie, kansen en bedrijgingen in de markt en de door het ingezette investeringsbeleid te verwachten winsten de komende jaren( 2015 30 mio, 2016 105 mio, 2017 185 mio en 2018 265 mio) lijkt mij 2019 een uitstekend jaar om met dividend betaling te beginnen (50 cent pet aandeel).
  3. [verwijderd] 26 april 2015 06:55

    dividend kent geen nadelen

    de enige reden voor een bedrijf geen dividend uit te keren is : er worden geen winsten gemaakt, de kas positie staat het niet toe, men opteert voor een snellere groei door acquisities , dat kan zijn omdat men haar platform wil versterken of omdat het moeilijk is zelfstandig te groeien, het kan dus zowel uit strategisch oogpunt zijn als economisch of een combinatie

    dividend komt uit de aandelenkoers, ja logisch wat anders
    als je bedrijf 100 waard is en je betaald 2 uit, is de restwaarde 98

    daarom meld een bedrijf ook de ex-dividend datum voor notering ( de datum waarop de Gelden uit de boeken worden geschreven)
    en the payment date ( de datum waarop effectief de Gelden getransfereerd worden naar de aandeelhouder)

    het is voor de aandeelhouders beter dat de gelden binnen t bedrijf blijven, ook vanwege taxatie ( er van uitgaande dat er surplus cash is om dividend te kunnen betalen )
    Hoe zo ?
    hangt helemaal er van af waar je resideert en onder wat voor belastingstelsel je valt
    in Nederland heb je vermogensheffing, vele andere landen kennen dat niet,
    daar heb je dividend heffing

    daarom geven vele bedrijven ook keuze dividend, je kan kiezen tussen cash of stock dividend ( betaling in aandelen / Agio ) deze laatste is onbelast , zoals dat vroeger in Nederland ook was

    dubbele heffing, bij bronheffing op buitenlandse aandelen is dit terug te vorderen, de meeste landen hebben belasting verdragen, je broker/Bank haalt deze gelden voor je terug

    bij keuze dividend en wanneer men voor aandelen opteert, dan gaat het bedrijf deze aandelen die ze als dividend gaan uitleveren inkopen aan de open markt.

    vergelijking met Tesla/AMZN ook groei aandelen die geen dividend betalen,
    gaat niet op

    je moet dan toch echt in het verleden kijken ( past performance for share price movement)

    welke beurswaarde ging TT naar de beurs
    hoeveel geld is sindsdien opgehaald bij de aandeelhouder
    hoeveel geld is uitbetaald aan de aandeelhouder
    wat is de huidige beurswaarde

    doe dezelfde vergelijking op Tesla en AMZN en je zal verbluft staan te zien wie wat heeft gegeven voor koersaanwas voor de aandeelhouder en of dat nu terecht is of niet doet niet ter zake, dit zijn de keiharde cijfers.

    ik zelf ben ook bullish op TT, maar dat iedereen hier zo maar vanuit gaat dat TT de volgende Apple is of ASML moet toch echt nog blijken, ik hoop het, maar zelfs de meest bull outlook bij de analisten is voor 13 euro op 3 jaar. ( ik ben me bewust dat dit een bewegend doel is, maar vergeet niet er is ook nog zo iets als outside factors dat roet in t eten kan gooien voor een aandeel, niet alles is bepalend door wat het bedrijf doet )

    conclusie = dividend is altijd goed, het is een beloning voor de trouwe aandeelhouder die in feite zijn/haar geld aan een bedrijf geeft, zodat deze als een goed huisvader er over kan beschikken en de combinatie weet te vinden tussen groei ( aanwas aandeel waarde) en dividend ( rendement ) en dat op een acceptabele manier voor risico.

    er is nu eenmaal nooit rendement zonder risico, dat nemen we alle bewust.

  4. [verwijderd] 26 april 2015 07:59
    ik zou gaan voor een eenmalig dividend van 0.05 cent als geste naar al die trouwe aandeelhouders die TomTom erdoorheen hebben gesleept
    zie het als een symbolisch:dank je wel aandeelhouders
    zoveel geld kost ze dat uiteindelijk niet en ze laten op die manier wel zien dat ze ons niet vergeten zijn
    uiteindelijk belonen ze zichzelf ook elk jaar
  5. [verwijderd] 26 april 2015 09:00
    @Wies

    Je schreef

    de enige reden voor een bedrijf geen dividend uit te keren is : er worden geen winsten gemaakt, de kas positie staat het niet toe, men opteert voor een snellere groei door acquisities , dat kan zijn omdat men haar platform wil versterken of omdat het moeilijk is zelfstandig te groeien, het kan dus zowel uit strategisch oogpunt zijn als economisch of een combinatie

    Ik denk niet dat dit helemaal klopt maar er van uitgaande dat ik het hiermee eens ben en dan naar de situatie bij TT.

    TT bracht in stemming om 10% extra aandelen uit te geven?
    TT heeft een kredietfaciliteit met de bank afgesloten van 250 miljoen

    Klinkt dat als er is voldoende cash in huis?

    Goh wat lastig om per item te reageren. Dan maar zo

    Dividend is een sigaar uit eigen doos. Dat heeft niets te maken met de locatie van de belegger. Immers het dividend wordt direct van koers afgetrokken. Dus wanneer er geen dividendbelasting plaatsvind blijft de koers gelijk en wil de koers verder up dan zal de koers verder omhoog gaan. Door dividend uit te betalen is het niet zo dat de koers weer automatisch hersteld, dat hoeft niet zo te zijn. Verder is het zo dat we beleggen in een bedrijf omdat we vinden dat dit bedrijf boven gemiddelde groeikansen heeft tov andere bedrijven in de markt. Dat kan niet anders immer anders zouden we beleggen in die andere bedrijven. Als dat dit zo is, dan is het ook waar dat wanneer zij de winsten verder investeert in haar bedrijfsvoering om zodoende extra winst te genereren en of overnames te doen, dan ga ik er van uit dat zij hierdoor haar winstgevendheid verder opvoert en dat dit ten goede komt aan de waardering van het bedrijf en uiteindelijk in de koers zichtbaar zal zijn. Daarmee zal het niet uitbetalen van dividend ruimschoots gecompenseerd worden.

    Vergelijking met Amazon en Tesla, is inderdaad onzin. Trouwens of die waardeberekeningen die je nu maakt bij Tesla en Amazon over een jaar of x nog op gaat is maar zeer de vraag. Bijvoorbeeld Tesla heeft kw om ven te schrikken en nu zijn ze een switch aan het maken naar leverancier van batterijen. Tesla zo hebben we kunnen lezen, liep langs de rand van de afgrond en Google had bij a een heel groot belang om hen te helpen.
    Maar allemaal off topic het gaat om dividend betalen. Neem KPN die maakte dividend betaling een strategie en er is een tijd geweest dat ze flink dividend betaalden en vervolgens heel veel moesten lenen ivm 3G frequenties. Het resultaat hebben we gezien van 10€ naar 3,xx € nu. Daar moet heel wat dividend tegenover staan om dit gat te rechtvaardigen.

    Ik vind dividend niet slecht of vies. In tegendeel ik vind dividend een prachtig instrument om de aandeelhouder te belonen maar het is slechts een van de instrumenten en echt niet de holy grail zoals ik uit sommige Posts van mensen, niet bij jou Wies, hier proef.
    Symbolisch dividend? Van mij hoeft het niet en ik weet ook niet of je daar voordelen uit haalt. Ik kan mij niet voorstel,en dat een dividend van 0,05 (0,6%) dividendbeleggers of institutionele beleggers over de streep trekt. Verder kan ik mij voorstellen dat TT met haar heel geringe freefloat helemaal niet zit te wachten op heel grote beleggers want dat zal de free float nog verder inperken en ik weet niet wat dit dan op termijn met de notering op de AMX tot gevolg kan hebben. Kijk naar HAL, die staan lokaal.

    Fijne zondag Ik ga genieten van Budapest, wat een stad.

  6. [verwijderd] 26 april 2015 09:20
    quote:

    moneymaker schreef op 26 april 2015 07:59:

    ik zou gaan voor een eenmalig dividend van 0.05 cent als geste naar al die trouwe aandeelhouders die TomTom erdoorheen hebben gesleept
    zie het als een symbolisch:dank je wel aandeelhouders
    zoveel geld kost ze dat uiteindelijk niet en ze laten op die manier wel zien dat ze ons niet vergeten zijn
    uiteindelijk belonen ze zichzelf ook elk jaar
    0,05 cent? je bedoelt waarschijnlijk 0,05 euro!
  7. [verwijderd] 26 april 2015 09:28
    quote:

    moneymaker schreef op 26 april 2015 07:59:

    ik zou gaan voor een eenmalig dividend van 0.05 cent als geste naar al die trouwe aandeelhouders die TomTom erdoorheen hebben gesleept
    Dividend voor de trouwe aandeelhouders?
    Daar val jij niet onder want jij gaat voor het snelle geld met je overname geroeptoeter..
  8. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 26 april 2015 09:49
    Bedankt, Gerard!
    Ik ben door wiesje aangewezen voor de opening van de volgende weekdraad, en wilde dat doen met een verhaal over dividendfilosofieën. Dat gras heb je voor mijn voeten weggemaaid. Dus 'bedankt'!
    (Grapje hoor, ik heb ook andere stof.)

    Dan hier maar even dat filosofietje, in het kort. Ik ben voor een bescheiden dividend, om door diverse andere mede-voorstanders al genoemde redenen. Maar ik vond het geen belangrijke kwestie, ook zonder dividend (voorlopig) vind ik TT een prima bedrijf en een prima aandeel.
    Ik kan ook de tegenstanders begrijpen. Met de gloedvolle betogen van jou, Justin, martinmartin en anderen over de wenselijkheid en zelfs noodzaak van verdere R&D investeringen en evt. strategische overnamen ben ik het eens. Zeker nu het wereldje door de verkoop van HERE in beweging komt.

    Kortom, ik lees de diverse argumenten met interesse, maar persoonlijk, als TT-aandeelhouder, maakt het me weinig uit. Niet als dividend uitgekeerde winst blijft ook van 'ons'. Mijn 'weekopening' zou dan ook vooral relativerend en zonodig deëscalerend zijn geweest.

    Nog enkele eveneens relativerende detailopmerkingen.
    Ik citeer Justin: "TomTom heeft 250 miljoen aan ongebruikte kredieten, een mogelijkheid om 10% aandelen uit te geven voor overnames en een cash positie van 77 miljoen."
    Inderdaad. En op de balans ruim 100 miljoen stille reserve in de vorm van defrev.
    Een bescheiden dividend zou 23 mio kosten. Waar hebben we het over?

    "Dividend zou geld uit het raam gooien zijn" (wederom Justin). kWeenie hoor, het is niet mijn gewoonte om ontvangen dividend uit het raam te gooien. En zelfs als ík dat zou doen denkt de fiscus daar anders over;-)

    Over pensioenfonsen: je hebt gelijk Gerard, dividend vinden ze meestal wel prettig (of anders hun controleur Knot wel), maar is geen harde eis voor hun beleggingen. Ik kan bij de ABP-beleggingen diverse bedrijven aanwijzen die geen dividend betalen of dat tijdelijk overslaan, en die gaat een pf dan echt niet direct verkopen.
  9. [verwijderd] 26 april 2015 10:34

    ach Gerard soms schrijf ik ook wel wat voor insteek als " devil's advocate ", gewoon om de algehele euforie waar het hier van barst wat te temperen, soms voelt het alsof een ieder onder de 5 euro is ingestapt

    ik ga er toch maar vanuit dat er ook bakken longs zitten @ 10/12 euro plus en of die nou hebben durven middelen of niet kan ik niet beoordelen, maar ik weet wel dat die straks als TT @ 10 plus noteert zich zullen afvragen is dit "de hand uit de hemel" waar ik al jaren op wacht en moet ik die pakken en nu afscheid nemen, of is TT nu echt los en galoppeert het aandeel naar nieuwe hoogtes.
    we moeten niet vergeten dit aandeel heeft ook @ 3 euro genoteerd, als ik er in zou zitten aan 12 en ik heb jaren gesuffered en ik zie het eindelijk weer naar break-even kruipen, nou dan weet ik t wel.
    ik zou Verkopen.
  10. Juun 26 april 2015 10:53
    quote:

    wiesje 9333 schreef op 26 april 2015 10:34:

    ach Gerard soms schrijf ik ook wel wat voor insteek als " devil's advocate ", gewoon om de algehele euforie waar het hier van barst wat te temperen, soms voelt het alsof een ieder onder de 5 euro is ingestapt

    ik ga er toch maar vanuit dat er ook bakken longs zitten @ 10/12 euro plus en of die nou hebben durven middelen of niet kan ik niet beoordelen, maar ik weet wel dat die straks als TT @ 10 plus noteert zich zullen afvragen is dit "de hand uit de hemel" waar ik al jaren op wacht en moet ik die pakken en nu afscheid nemen, of is TT nu echt los en galoppeert het aandeel naar nieuwe hoogtes.
    we moeten niet vergeten dit aandeel heeft ook @ 3 euro genoteerd, als ik er in zou zitten aan 12 en ik heb jaren gesuffered en ik zie het eindelijk weer naar break-even kruipen, nou dan weet ik t wel.
    ik zou Verkopen.
    Ik heb hier toch bedenkingen bij:
    Wie erin zit vanaf 12 euro (Ik heb ze er ook nog tussen zitten á 13 euro, geleverd gekregen uit geschreven putjes), die stamt nog uit de tijd van losse navigatiekastjes met een zuignap. TT was 1 van de 10 aanbieders en al die aanbieders hadden verder geen andere inkomstenbronnen.
    Als je hebt kunnen middelen en nu op 10 zit, vraag ik me af of je als doel hebt te verkopen op 11.
    Bij de aankoop op 12 beoordeelde je het bedrijf 6 jaar terug op de kennis van toen. Bij een koers van 11 volgend jaar beoordeel je opnieuw neem ik aan en zet je dat niet af tegen de kostprijs van 10.
    Voortschrijdend inzicht heet dat en ik kan het iedereen aanbevelen.
  11. [verwijderd] 26 april 2015 11:47

    @ Juun, daar heb je volkomen gelijk in, maar het zit voor een groot gedeelte tussen je oren en als je eindelijk weer ziet dat je het allemaal terug hebt dan moet je volgens mij in sterke schoenen staan om niet te denken "oh, hoe kom ik aan t geluk "

    wellicht dan overgaan tot een optie strategie zoals door Putz aangegeven

    goed ik zit niet in de situatie met dit aandeel, maar heb zat bleeders gehad om te weten hoe t voelt.
    en dat s'nachts om 03.00 uur uit het raam staren naar de sterrenhemel en denken " hoe kon ik zo stom zijn ? " dat wil je niet te vaak meemaken.
  12. [verwijderd] 26 april 2015 12:04
    quote:

    moneymaker schreef op 26 april 2015 11:59:

    [...]

    ik bedoel inderdaad 5 cent en geen halve cent
    daar zit ons misverstand
    nee 5 cent moet kunnen
    alleen al als gebaar
    dat dacht ik al haha! het was trouwens 0,05 cent dus geen halve cent!

    die stuiver mogen ze wat mij betreft ook houden!!
56 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

TomTom geraakt door zwakke automotivemarkt

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links