Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Draadje:Pensioenfondsen en effect op de beurs

10.075 Posts
Pagina: «« 1 ... 381 382 383 384 385 ... 504 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. 2008drama 17 april 2015 10:18
    quote:

    BEN hofnar schreef op 16 april 2015 23:29:

    Kortom, het is van belang dat instellingen zich bewust blijven van het verschil tussen de UFR en de marktrentecurve, dat rond het zestigjaarpunt is opgelopen van circa 75 basispunten in 2013 tot 160 basispunten in het eerste kwartaal van 2015 (grafiek 10).
    Wel BdB doe eens een sommetje, als exacte man.

    160 basispunten verschil.... Ik zal het je makkelijk maken.. Dat is 1,6% (voordat je je daar weer een nulletje vergist... Hoeveel was dat ook alweer aan lucht? En wat dus Wel al is meegeteld als resultaat op obligaties maar nog Niet is verdisconteerd alszijnde verplichtingen.

    Beetje afrekenen met je creditcard en je nog rijk voelen omdat je rekening curant nog zo florisant is.. De kater komt altijd later....

    Kom er maar in.. gnuif..

    Antwoord: tot 20% aan dekkingsgraad lucht door UFR. En dan heb ik het nog niet eens over het vastgoed wat op de balans staat met "retail" marktetvalues van 2007. Stel dat ze daar ook even een afboeking doen van minimaal 15% dan kan je van de DG er nog eens een paar procent afhalen. Nee... dat hoeft dan niet volgens de PFen want dat wordt uitgedrukt in het optellen van de verwachte huuropbrengsten terwijl ze weten dat die niet eeuwig doorgaan...

    Maar ik moet bekennen dat ik ook liever in onwetendheid verkeer en het een fijner gevoel vind dat mijn huis X waard is (de prijs van Funda 2007) dan wat ik er waarschijnlijk voor krijg als ik vanaf vandaag geen hypotheek meer betaal.. en de bank het over een jaartje gaat verkopen (waarschijnlijk min 30% of meer..

    Maar er is hier een heel groot verschil. Dit is aan mij en wordt daarna niet gedragen door de goegemeenschap omdat k zo graag met mijn hoofd in de wolken loop.. Tralaaalaaa!
  2. [verwijderd] 17 april 2015 13:02
    quote:

    BEN hofnar schreef op 16 april 2015 23:29:

    DNB:

    Een aanhoudende discrepantie kan leiden tot te hoge verwachtingen bij deelnemers, onrealistische beloftes aan polishouders en verstoorde prikkels bij instellingen. Bijvoorbeeld als verzekeraars de vertekende vermogenspositie als basis nemen voor het bepalen van het dividendbeleid, of als pensioenfondsen uitkeringen doen die op grond van de marktwaarde van de balans op termijn niet houdbaar zijn.

    Gelukkig snapt DNB niet dat die lage rente volstrekt kunstmatig is en nietszeggend voor de mate waarin aan de toegezegde pensioenen kan worden voldaan!

    FinCentre
  3. forum rang 10 voda 17 april 2015 15:38
    Pensioenfonds ziet dekkingsgraad dalen door ECB QE

    AMSTERDAM (Dow Jones)--De grote pensioenfondsen in Nederland zijn verontrust over de rente-ontwikkeling in het eerste kwartaal van 2015 als gevolg van het gelanceerde monetaire verruimingsprogramma van de Europese Centrale Bank, waardoor zij ondanks hogere rendementen op beleggingen waarschuwen niet aan hun pensioenverplichtingen te kunnen voldoen.

    Pensioenfonds Zorg & Welzijn, dat een belegd vermogen van EUR177,7 miljard heeft, heeft de dekkingsgraad in het eerste kwartaal van 2015 zien dalen tot onder de minimaal vereiste grens van 104,2%. De dekkingsgraad geeft de verhouding weer tussen het pensioenvermogen en de pensioenverplichtingen, ofwel huidige en toekomstige pensioenuitkeringen.

    Peter Borgdorff, directeur van PFZW, wijst op het in maart gelanceerde -en in januari aangekondigde- omvangrijke obligatie-opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB), waarmee de centrale bank iedere maand voor EUR60 miljard aan activa opkoopt ter stimulering van een economisch herstel in de eurozone, naast het handhaven van een historisch lage rente. "Een lage rente is nadelig voor de financiele positie van pensioenfondsen, omdat de verplichtingen daardoor toenemen". De rente daalde in het eerste kwartaal naar 1,3% van 2,0%, volgens de rentetermijnstructuur van De Nederlandsche Bank, aldus het pensioenfonds.

    De actuele dekkingsgraad bij het pensioenfonds daalde hiermee tot 95% van 102% in de laatste maand van 2014, een afname van 7 procentpunt, terwijl beleggingen een positief effect van 9 procentpunt hadden. De beleidsdekkingsgraad, sinds 1 januari leidend en het twaalfmaands voortschrijdend gemiddelde van de actuele dekkingsgraad, daalde naar 104% in het eerste kwartaal van 2015 van 108% in het laatste kwartaal van 2014.

    Een dekkingsgraad daalt bij een lagere rekenrente en stijgt bij een hogere rekenrente. De rekenrente wordt door De Nederlandsche Bank (DNB) vastgesteld.

    Het pensioenfonds zal voor 1 juli een nieuw herstelplan bij De Nederlandsche Bank indienen als gevolg van het dekkingstekort. Een wettelijk vastgestelde minimale dekkingsgraad moet voldoende aanvullend vermogen bij de pensioenfondsen veiligstellen om risico's in te perken, zodat pensioenfondsen in staat zijn waardedalingen van bijvoorbeeld beleggingen op te vangen.

    Pensioendirecteur Borgdorff maakt zich "grote zorgen over de gevolgen die de geforceerde lage rente op de langere termijn kan hebben".

    Het andere grote pensioenfonds, ABP, dat EUR373 miljard in beheer heeft, uit eveneens zorgen over de lage rentestand en stelt de pensioenen in 2016 niet te kunnen indexeren, ofwel te laten meestijgen met de inflatie.

    Door de lage rente zag het pensioenfonds de verplichtingen toenemen met EUR47 miljard, ondanks een aansterking van het eigen vermogen met EUR29 miljard dankzij beleggingsrendementen.

    De beleidsdekkingsgraad daalde tot onder de wettelijk vereiste 104,2% tot 102,6%, en zal naar verwachting verder gedrukt worden in de loop van het jaar, aldus het pensioenfonds, dat maximaal vijf jaar de tijd heeft om de dekkingsgraad tot de vereiste 104,2% op te stuwen.

    Door Ellen Proper; Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; ellen.proper@wsj.com


  4. [verwijderd] 17 april 2015 15:50
    Staan pensioenfondsen er nu beter voor dan in 2007?

    De dekkingstraad zegt van niet. Maar die rente is onrealistisch laag toch? ;)
    De bezittingen zijn immers hard gestegen. Vooral door onrealistisch hoge koerswinsten.

    Per saldo?

    Bezittingen gestegen van 698mrd naar 1160mrd. Op basis van wat de gek er voor geeft.

    Levert het ook meer op?

    De directe beleggingsopbrengsten zijn gedaald van 22mrd naar 18mrd.

    De uitkeringen in diezelfde tijd gestegen van 20 naar 27 mrd.

    Ponzi?

    Gelukkig blijven de premies binnenstromen. 33mrd het afgelopen jaar versus 23mrd in 2007.

    Maar is dat geld bedoeld om uit te keren, of om te beleggen voor later?

    En wat gebeurd er als die instroom opdroogt doordat jongeren zich gaan afsplitsen?

    De tijd zal het leren.
  5. 2008drama 17 april 2015 17:21
    Lage rente zit pensioenfondsen dwars

    DEN HAAG -

    De financiële positie van de grote pensioenfondsen is in het eerste kwartaal verslechterd. De lage rente is de boosdoener. Die is er de oorzaak van dat de pensioenverplichtingen van de fondsen flink stijgen. Dat wordt onvoldoende gecompenseerd door de goede beleggingsresultaten die de afgelopen maanden werden geboekt.

    De vijf grote pensioenfondsen hebben hun dekkingsgraad bekendgemaakt. Deze graadmeter geeft aan in hoeverre de fondsen kunnen voldoen aan hun verplichtingen. De indicator wordt sinds begin dit jaar op een andere manier berekend, namelijk door het gemiddelde over de afgelopen 12 maanden te nemen. Het is een van de maatregelen van het kabinet om het pensioenstelsel stabieler te maken.

    Vier van de vijf fondsen zitten met hun zogenoemde beleidsdekkingsgraad onder de grens van rond de 105 procent die als safe wordt beschouwd om op de lange termijn de pensioenen te kunnen betalen.

    Zo zit ambtenarenfonds ABP op 102,6 procent. Dat is 2,1 procentpunt lager ten opzichte van de stand eind vorig jaar. De dekkingsgraad van pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) daalde van 108 procent naar 104 procent. Die van de metaalfondsen PME en PMT daalden naar respectievelijk 102,3 procent en 102,6 procent. Positieve uitzondering is bouwfonds bpfBouw met een dekkingsgraad van 114,4 procent, een daling met 0,6 procentpunt.

    De Pensioenfederatie verwacht dat de dekkingsgraden de komende tijd verder zullen dalen. Dat betekent volgens de koepelorganisatie dat de pensioenen van veel deelnemers jarenlang niet zullen meestijgen met de inflatie (indexeren). ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool zei eerder deze week al dat de pensioenen van de 2,8 miljoen ABP-deelnemers in 2016 niet zullen worden verhoogd. Ook PFZW (twee miljoen deelnemers) zegt nu door de aanhoudend lage rente „onze ambitie om het pensioen van onze deelnemers te indexeren niet te kunnen waarmaken”.

    De historisch lage rentestand is het gevolg van maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) om de zwakke economische groei in de eurozone aan te jagen en de inflatie te stimuleren. PFZW-directeur Peter Borgdorff: „We maken ons grote zorgen over de gevolgen die de geforceerde lage rente op de langere termijn kan hebben. De economie wordt nu wellicht aangejaagd, maar dit gebeurt op kunstmatige wijze waardoor de zo nodige structurele hervormingen uitblijven.”
  6. 2008drama 17 april 2015 19:33
    Verwachting voor 2016: geen verlaging, geen verhoging
    De beleidsdekkingsgraad is in het eerste kwartaal van 2015 gedaald naar 102,6%. Dit is een daling van 2,6%-punt ten opzichte van het laatste kwartaal van 2014. Naar verwachting zal de dekkingsgraad in de loop van dit jaar verder zakken. Daarom kunnen we de pensioenen in 2016 waarschijnlijk niet indexeren. Voorzitter Corien Wortmann-Kool: 'Gelukkig hoeven we de pensioenen volgend jaar, naar huidige inzichten, ook niet te verlagen.'

    Huh? Volgend jaar staan ze op 96% als ze vanafnu een flatliner worden...

    www.abp.nl/over-abp/resultaten/dekkin...

    Afspraak was dat er niet direct zou worden gekort maar wel over een aantal jaren uitgesmeerd. Als je dan 10% onder water staat zal je dus bij gelijke tred 2 procent moeten verlagen over de komende 5 jaar...

    Corien Wendenk-Kool hoopt natuurlijk dat de rente snel zal aantrekken. Maar al zou dat snel aantrekken dan is dat met de beleidsrente ook alweer niet errug snelll. Ach, dan zal er wel alweer een nieuwe methodiek zijn, gebaseerd op marktrente en zal voortschrijdend gemiddelde wel snel worden afgeschaft...
  7. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 18 april 2015 19:44
    Jongens, wat schrijven jullie veel!
    Van Ben die van ons stelsel af wil, tot drama die de huidige rekenrente-wetgeving en hun absurde consequenties blijft aanroepen... Tot Fincentre die zijn eigen zeer dure methoden voor zekerheid heeft, maar wat mij betreft niet interessant is voor de problemen van real life, en eigenlijk niet mee doet aan de discussie.

    Ik wil proberen de discussie rationeel te houden. Maar als ik aan Pikaart en de zijnen denk, moet ik echt af en toe stoom afblazen. Sorry, en vergeef me.
    Wat is die vent me wezensvreemd. Afbreken i.p.,v. opbouwen en zo. En demagogisch, maar dat ben ik dan ook van de weeromstuit.

    Later meer, want het denken aan Pikaart brengt me bijna weer het schuim op de lippen.
  8. [verwijderd] 19 april 2015 15:42
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 18 april 2015 19:44:

    Jongens, wat schrijven jullie veel!
    Van Ben die van ons stelsel af wil, tot drama die de huidige rekenrente-wetgeving en hun absurde consequenties blijft aanroepen... Tot Fincentre die zijn eigen zeer dure methoden voor zekerheid heeft, maar wat mij betreft niet interessant is voor de problemen van real life, en eigenlijk niet mee doet aan de discussie.

    Ik wil proberen de discussie rationeel te houden. Maar als ik aan Pikaart en de zijnen denk, moet ik echt af en toe stoom afblazen. Sorry, en vergeef me.
    Wat is die vent me wezensvreemd. Afbreken i.p.,v. opbouwen en zo. En demagogisch, maar dat ben ik dan ook van de weeromstuit.

    Later meer, want het denken aan Pikaart brengt me bijna weer het schuim op de lippen.

    De hele wereld is gek, Han. Behalve jij.

    FinCentre
  9. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 20 april 2015 07:26
    quote:

    2008drama schreef op 17 april 2015 10:18:

    [...]Wel BdB doe eens een sommetje, als exacte man.

    160 basispunten verschil.... Ik zal het je makkelijk maken.. Dat is 1,6% (voordat je je daar weer een nulletje vergist... Hoeveel was dat ook alweer aan lucht? En wat dus Wel al is meegeteld als resultaat op obligaties maar nog Niet is verdisconteerd alszijnde verplichtingen.
    ...
    Waar heb ik mij een nulletje vergist?

    Met dat 'nog niet' heb je gelijk. Er wordt voortschrijdend gemiddeld met rekenrentes en DG's (voorheen door 3-mnd middeling, nu door de zg. beleidsdekkkingsgraad).
    So what? Het is -in jouw redenering- slechts tijdelijk uitstel van ellende. En tijdelijk is iig korter dan een jaar.
    Die vertraging geldt overigens ook als de rentes weer gaan stijgen. Dan dalen de oblgaties snel in waarde, maar volgen rekenrente en DG's pas later. Laat staan indexatie of premieverlaging.

    Maar hoe dan ook, jij blijft redeneren vanuit een rekenrentegedrocht dat ik principieel verwerp.

    Hoe de toekomstige verplichtingen van pfn dan wel te waarderen en te verdisconteren? Ik geef een vluchtige voorzet:

    Neem het effectief-gemiddelde beleggingsrendement van een pf over 10, 15 of mijn part 20 jaar. Gewoon of exponentieel afnemend in de tijd middelen maakt me niet uit. Sorry, hier spreekt de exacteling. Bij het 2e alternatief tellen recente resultaten sterker mee.

    Trek van dat rendement veiligheidshalve een kwart of een derde af. Mijn part oordeelt een onafhankelijke raad van wijzen (niet Knot, hij heeft een dubbelhartige functie!) over de preciese aftrek.
    En verdisconteer daar alle verplichtingen mee, en bereken zo de DG's.
    De huidige vrij strenge regels voor indexatie mogen dan gehandhaafd blijven.

    P.S.
    Ik ben me er bewust van dat pensioenfondshaters zoals jij en BEN daar niet tevreden mee zullen zijn. BEN wil gewoon een ander stelsel. Maar dat is een andere discussie. Ik kan een eind met hem meegaan, al ben ik wel voor een zekere verplichting (of fiscale aanmoediging) voor elk mens met een eigen inkomen om iets voor de oude dag opzij te zetten.
    Jij Drama, lijkt vooral door generatieverschillen of zelfs generatiejalouzie gedreven te zijn. Maar dan moet je veel breder kijken. Ik had een best armoedige jeugd, veel armoediger dan die van mijn kinderen en zelfs dan die van mijn jongste broer.
    Met de kinderen zit het wel goed. Maar over mijn kleinkinderen ben ik ook niet gerust qua toekomstige welvaart en welzijn, macro gezien.
  10. [verwijderd] 20 april 2015 07:54
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 20 april 2015 07:26:

    [...]
    .. 10, 15 of mijn part 20 jaar ....
    .. exponentieel afnemend in de tijd middelen ...
    .. een kwart of een derde af ...

    Briljante oplossing. En helemaal niet subjectief. Dan stel ik drie parametercommissies voor, waarbinnen de volstrekt onafhankelijke leden dan, afhankelijk van welke lobby het beste georganiseerd is heel hard gaan trekken in de richting die voor de lobbyisten het best is.

    Dat niemand dat eerder heeft bedacht, Han!!!

    FinCentre
  11. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 20 april 2015 08:02
    quote:

    FinCentre schreef op 20 april 2015 07:54:

    [...]
    Briljante oplossing. En helemaal niet subjectief. Dan stel ik drie parametercommissies voor, waarbinnen de volstrekt onafhankelijke leden dan, afhankelijk van welke lobby het beste georganiseerd is heel hard gaan trekken in de richting die voor de lobbyisten het best is.

    Dat niemand dat eerder heeft bedacht, Han!!!

    FinCentre
    De div. lobbies hebben wel raardere dingen bedacht.
  12. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 20 april 2015 08:35
    quote:

    2008drama schreef op 17 april 2015 17:21:

    Lage rente zit pensioenfondsen dwars

    ...

    De Pensioenfederatie verwacht dat de dekkingsgraden de komende tijd verder zullen dalen. Dat betekent volgens de koepelorganisatie dat de pensioenen van veel deelnemers jarenlang niet zullen meestijgen met de inflatie (indexeren). ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool zei eerder deze week al dat de pensioenen van de 2,8 miljoen ABP-deelnemers in 2016 niet zullen worden verhoogd. Ook PFZW (twee miljoen deelnemers) zegt nu door de aanhoudend lage rente „onze ambitie om het pensioen van onze deelnemers te indexeren niet te kunnen waarmaken”.

    De historisch lage rentestand is het gevolg van maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) om de zwakke economische groei in de eurozone aan te jagen en de inflatie te stimuleren. PFZW-directeur Peter Borgdorff: „We maken ons grote zorgen over de gevolgen die de geforceerde lage rente op de langere termijn kan hebben. De economie wordt nu wellicht aangejaagd, maar dit gebeurt op kunstmatige wijze waardoor de zo nodige structurele hervormingen uitblijven.”
    Zwijg svp over mevr. Corien. De zoveelste 'politieke' voorzitter die het ABP wenst te benoemen. Hebben ze met Brinkman ("parttime, gemiddeld 1 dag per week", zegt zijn bio) geen leergeld genoeg betaald? Of met Ed Nijpels?
    Effe psychologisch: zit hier hier Xander den Uyl achter? Compromis-zoekend met het politieke midden en rechts, compenserend voor zijn vader?

    Tot nu toe heb ik Corien slechts makkelijke teksten van haar voorlichters horen uitspreken. Voor ze het inzicht heeft van Borgdorff zijn we weer jaren verder. Maar ach, dan is het ABP weer aan een nieuwe onkritische en politiek benoemde voorzitter toe...

    Het gaat wel over meer dan 300 miljard van ONS GELD, (oud-)overheidsmensen! Als je het uitrekent per deelnemer (laat staan huishouden) wordt je duizelig.
    Ik roep alle ook door mij gekozen vertegenwoordigers in de ABP-organen op nu eens echt kritisch te zijn, en geen bestuurders te kiezen die meer loyaal zijn aan hun Haagse partij dan aan ons.
  13. [verwijderd] 20 april 2015 09:33
    quote:

    FinCentre schreef op 20 april 2015 07:54:

    [...]
    Briljante oplossing. En helemaal niet subjectief.
    Ten eerste is de huidige berekeningswijze ook een politieke keuze. Het heeft slechts een aura van objectieve waarheid door de exacte uitkomst.

    Maar net zo exact en objectief kun je een berekening maken met het aantal ijsdagen. Alleen is het dan duidelijker dat het weinig te maken heeft met de realiteit.

    Het blijft trekken aan een dood paard. De dekkingstraad geeft pensioenfondsen verkeerde prikkels.

    Dat "iedereen" denkt dat het de waarheid is maakt het trouwens nog niet zo Vincent. Als iedereen zo dacht leefden we nog in grotten zonder vuur. Iets recenter: iedereen vond deregulering van banken een fantastisch idee.
  14. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 20 april 2015 10:53
    quote:

    BEN hofnar schreef op 20 april 2015 09:33:

    [...]

    ...
    Het blijft trekken aan een dood paard. De dekkingstraad geeft pensioenfondsen verkeerde prikkels.
    ...
    Inderdaad.
    Alles wat pfn wel of niet goed doen, valt in het niet bij de desastreuze gevolgen van Draghi's QE. Het redden van banken heeft (niet voor 't eerst) dramatische sociale gevolgen. Hoe lang is het eigenlijk geleden dat Bos, Wellink en Balkenende samen achter zo'n lullig lessenaartje stonden om het verkwanselen van ons geld te verdedigen? Bij de koop van een bank, gotvergeve me.

    Systeembank? Hou togop, jullie partijen waren het die de postgiro aan de 'markt' overlieten! Samen met de altijd optimistische maar o zo hypocriete VVD (lees Zalm) natuurlijk.

    En nu zien we de gevolgen van 'marktwerking' in de zorg. Zelfs huisartsen gaan naar het Malieveld.

    Gunning treedt af bij de UUA? Wat mij betreft volgt W.Bos ook snel bij de VUA, ooit voor enkele jaren mijn werkgever.

    Groet van een mannenbroeder.
  15. [verwijderd] 20 april 2015 11:05
    En nu niet aankomen met dat flauwe excuus dat het komt door beleid van CBen. Zoveel macht en invloed hebben die namelijk niet op financiële markten.

    En al helemaal niet op de onderliggende cashflows van de beleggingen.

    De rente in Europa was al erg laag terwijl ECB juist haar balans aan het verkleinen was (anti QE).
  16. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 20 april 2015 11:19
    quote:

    BEN hofnar schreef op 20 april 2015 11:05:

    En nu niet aankomen met dat flauwe excuus dat het komt door beleid van CBen. Zoveel macht en invloed hebben die namelijk niet op financiële markten. [1]

    En al helemaal niet op de onderliggende cashflows van de beleggingen. [2]

    De rente in Europa was al erg laag terwijl ECB juist haar balans aan het verkleinen was (anti QE). [3]
    [1]: O nee? Ik lees in de financiële pers dagelijk anders.

    [2]: Die cashflows worden door het ECB beleid relatief tov de beurswaarde (en soms boekwaarde) alleen maar lager. Wil je een NL uitzondering? TomTom.

    [3]: Licht toe.
  17. [verwijderd] 20 april 2015 11:27
    Je moet niet alles geloven wat in de krant staat. Die schrijven klakkeloos de peptalk van Draghi over. Lees liever de commentaren van FED en BoE onderzoeken die toegeven dat invloed van QE erg beperkt is/was.

    De cashflows zelf veranderen niet. De waarde die de (markt)gek eraan verbindt misschien wel. Maar klaag jij er nu over dat de koersen van aandelen te hoog staan? Zonder die hoge waarderingen was de pensioenpot een stuk minder groot.

    Kijk naar 2011-2012. FED vergrootte haar balans en balans ECB kromp, maar de rente in de EU lag lager dan die in de VS.
10.075 Posts
Pagina: «« 1 ... 381 382 383 384 385 ... 504 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 872,14 +0,65%
EUR/USD 1,0691 +0,37%
FTSE 100 8.042,93 +0,24%
Germany40^ 18.078,20 +1,22%
Gold spot 2.327,95 +0,03%
NY-Nasdaq Composite 15.451,31 +1,11%

Stijgers

VIVORY...
+35,61%
PROSUS
+4,14%
JUST E...
+3,95%
BAM
+3,57%
ABN AM...
+2,51%

Dalers

RANDST...
-6,72%
Akzo N...
-6,04%
NSI
-4,00%
FASTNED
-3,98%
Fugro
-1,88%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links