Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Basis Inkomen

210 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 2 maart 2015 23:19

    Quote Ben hierboven in de discussie:

    In vroeger tijden dacht men dat een verzorgingsstaat met AOW, bijstand en WW nooit te betalen was. Bleek ook niet zo te zijn.

    Vreemd.....Ik heb de afgelopen jaren in heel wat Europese landen ( Nederland, België, Frankrijk, Portuga\l, Ierland, Italië, Griekenland ) nu juist jaar na jaar de schulden zien oplopen en ENKEL EN ALLEEN door het doorbrekende besef dat men zo niet door kon gaan...... zwaar aan het bezuinigen is geslagen.

    Aantal gepensioneerden neemt in ieder Europees land toe. De meeste van die landen voorzien nu la de grootste problemen om dat betaalbaar te houden. Vandaar dat korten op de pensioenen en vooral al die pogingen om het vervroegd met pensioen gaan te ontmoedigen. Dat scheelt al iets.

    De gezondheidszorg is in IEDER Europees land uit zijn voegen gegroeid. Er is , praktisch veel meer haalbaar.....dan dat er geld voor is. Vandaar al die maatregelen die genomen werden om de vraag naar al die dure voorzieningen in te dammen: Minder nierdialyses, minder peperdure kankerbehandelingen, minder voorzieningen etc. etc. Ik beschreef hier in de KK al jaren geleden hoe ik perplex stond dat plotseling de criteria waarvoor men dure behandelingen kon krijgen....flink verzwaard werden. Maar één reden: Budget: je kunt ook als ziekenhuis, als maatschappij , de Euro maar een keer uitgeven. Het geld ontbrak gewoon voor meer van die dure behandelingen.

    Genoeg geld voor WW? Past toch niet bij al die maatregelen in heel wat West - Europese landen dat JUIST de WW-uitkeringen gekort zijn in hoogte van uitkering en in tijd van uitkering. Verder werd het aanspraak maken op WW ook al verzwaard. REDEN: Het werd te duur!

    Wat een maatschappij kost moet uiteindelijk met elkaar opgebracht worden. je kunt tientallen jaren schulden maken en die schulden maar laten oplopen, ( Het in mijn ogen grote debacle , het grote falen van democratie met sinterklaaspolitici) maar eens komt de dag van de afrekening. De Grieken hebben dat weer geleerd! De Ieren hadden het zelf al iets sneller begrepen. De IJslanders idem dito.

    Een volk moet werken, moet zijn kost verdienen en uiteindelijk de tering naar de nering zetten. Wat een volk kost, moet het ook opbrengen. Met een basisuitkering geef je een TOTAAL vekeerd signaal.

    Komt nog bij: Deze wereld bestaat tienduizenden jaren met duizenden culturen en zoals jullie voorstellen ( basisuitkering) is nog nooit gedaan. Op zich al sterke aanwijzing dat zoeits niet werkt. Maar wel duizenden culturen waarin juist iedereen erop gewezen werd.....zijn werk te doen!

    En dan al die bootjes uit Afrika en AZIë.... Ze komen dan helemaal massaal naar het Beloofde Land.....

    Peter
  2. gerrit 69 2 maart 2015 23:42

    Beste Peter ffff

    Ik beoog beslist geen hangmatten cultuur met een basis inkomen.
    a) Men moet wel status hebben voor het recht van een basis-uitkering, dus als illegaal kan men dat vergeten.
    Dat probleem hebben we overigens nu ook al want als men bijvoorbeeld naar Engeland rijd met de vrachtwagen kom je een heel tentenkamp tegen van gelukszoekers bij de kanaaltunnel.
    b) Het basis inkomen is ook geen vetpot, als men dit gelijk zou trekken met de standaard AOW uitkering, dus als men werkelijk ambitie heeft of streeft naar meer welvaart is een baan daarvoor wel een vereiste.
    Hoewel jij waarschijnlijk een fel tegenstander bent, is het toch de moeite waard om daarover te brainstormen.

    Groet van Gerrit
  3. [verwijderd] 2 maart 2015 23:58
    quote:

    ffff schreef op 2 maart 2015 23:19:

    Vreemd.....Ik heb de afgelopen jaren in heel wat Europese landen ( Nederland, België, Frankrijk, Portuga\l, Ierland, Italië, Griekenland ) nu juist jaar na jaar de schulden zien oplopen en ENKEL EN ALLEEN door het doorbrekende besef dat men zo niet door kon gaan...... zwaar aan het bezuinigen is geslagen.
    Jaja Peter. Dat die schulden zo opgelopen zijn komt door de verzorgingsstaat. Zo rond 2008 besloten mensen massaal ineens te stoppen met werken. Kijk eens naar Spanje. Voor 2008 een solide begrotingsbeleid en iedereen aan het werk. En toen dachten ze ineens. Ja, het is mooi geweest. Een kwart van de mensen stopte subiet met werken en ging hangmatten. En daardoor liep de staatsschuld zo op.

    Man man man, leef je onder een steen of zo?

    Overigens, een basisinkomen maakt het niet gemakkelijker om te gaan hangmatten. Dat kan nu ook al heel simpel. Het maakt het alleen goedkoper voor de overheid om het te faciliteren. Kan jouw belasting ook weer omlaag.
  4. gerrit 69 3 maart 2015 00:03
    quote:

    BEN belegt schreef op 2 maart 2015 23:59:

    Wat betreft je opmerkingen over de gezondheidszorg ben ik het dan wel weer eens. Ook los van het geld wat er mee gemoeid is. Veel dure behandelingen verhogen de kwaliteit van het leven niet, maar verlengen de ellende op het eind.
    AB-tje van mij
  5. [verwijderd] 3 maart 2015 00:55
    quote:

    BEN belegt schreef op 2 maart 2015 23:59:

    Wat betreft je opmerkingen over de gezondheidszorg ben ik het dan wel weer eens. Ook los van het geld wat er mee gemoeid is. Veel dure behandelingen verhogen de kwaliteit van het leven niet, maar verlengen de ellende op het eind.
    Op grond van welke kennis meen jij die opmerking te kunnen plaatsen? Wat een platitude.
    En een maatschappij die wel behandelingen kan leveren maar dat niet doet omdat het te duur is? Omdat die geneesmiddelen te duur zijn?
    Nationaliseer de ontwikkeling en productie van geneesmiddelen maar.
    De Erasmus Universiteit heeft daar ook eens een pleidooi voor gehouden.

  6. Rafter 3 maart 2015 01:36
    Wanneer zo'n 'basisinkomen' de trits aan bijstandsuitkeringen en de vele soorten arbeidsongeschiktheidsuitkeringen vervangt ben ik er voorstander van. De uitkeringsfabriek is inconsequent, onnavolgbaar en oncontroleerbaar. Zo zit mijn vroegere hygienebewaakster (weer) in de 'bijstand' omdat de uitkering plus paar uurtjes werken (zwart) meer oplevert dan een regul u ere baan. Zeker als je, zoals zij, huursubsidie, zorgtoeslag, kinderkorting, kinderbijslag, gemeentelijke vrijstellingen en de voedselbank meerekent. Voedselbank? Tja, de calculerende burger ontvangt iets van ong E2000 netto- daar kan geen baan voor een laag opgeleide tegenop.
    Mijn idee:
    -schaf alle uitkeringen af, teveel nadelen, te hoge uitvoeringskosten, te toevallig en onconsequent
    -introduceer een basisinkomen op zeg E700 per maand. Voor iedereen. Een werkeloze kan er makkelijk van rondkomen, tijd genoeg om slim inkopen te doen en in de opruiming etc koopjes te verkrijgen. Geen vermogenstoets, geen ambtenaren.
    -schaf alle subsidies als huursubsidie, zorgtoeslag, kinderkrijgsubsidie etc etc etc
    Die E700 is arbitrair, uiteraard, maar mijn gevoel duwt me naar dat bedrag: kreeg toen ik afstudeerde zelf direct 8ngevraagd bijstans en ik vond dat een giga-bedrag voor n student, te hoog, geen prikkel, ja de prikkel om n maand naar Oostenrijk te gaan
    Systeem moet zodanig in mekaar zitten dat elk gewerkt uur echt lonend is
  7. De laatste dagen. 3 maart 2015 02:49
    Schaf ww, wia/wao, wajong af en laat het doorvloeien naar de WWB. Maakt het voor WG en WN beter. De premie voor afdrage van WWB zal lager zijn dan die andere afdrage"s Het is allemaal zo makkelijk maar in Nederland zoeken we wel baantjeszieke baantjes.
    Het enigste wat aan de WWB mot veranderen is dat wanneer je op een kamer verblijft ( woont) dat men niet moet doen dat je gezamenlijk huishouden deelt en dan maar 660 per maand hebt. Terwijl je met Wajong 945 hebt in dezelfde situatie.

    Het land aantrekkelijk maken voor burgers is niet zo moeilijk en werken laten lonen ook niet. Maar je moet de juiste politieke kopstukken hebben.

    Tevens moet ik erbij zeggen dat een partij als D66 levensgevaarlijk is en kan zorgen voor problemen, PVDA ook trouwens.
    En nationaliseer de banken want die mensen zorgen ook voor problemen zoals we kunnen zien!
  8. [verwijderd] 3 maart 2015 09:26
    quote:

    A5 schreef op 3 maart 2015 00:55:

    [...]

    Op grond van welke kennis meen jij die opmerking te kunnen plaatsen? Wat een platitude.

    Op grond van mijn eigen waarnemingen (ik kom wel eens in een ziekenhuis), en op grond van opmerkingen van bijvoorbeeld Marcel Levi:

    tegenlicht.vpro.nl/nieuws/2012/septem...

    Zoals ik zei ging het mij niet om de kosten, maar om de kwaliteit van de zorg voor patienten.
  9. forum rang 5 theo1 3 maart 2015 14:30
    quote:

    BEN belegt schreef op 1 maart 2015 17:22:

    Niet zo heel goed ingelezen deze meneer. Of misschien verdient hij geld om ingewikkelde processen bij de overheid te begeleiden?

    Waarom zouden mensen minder gaan werken als ze een basisinkomen op bijstandsniveau krijgen? Dat kunnen ze nu ook al krijgen. Komt wel een heel lager ambtenaren aan te pas om alles in goede banen te leiden.

    Hoezo extra miljarden belastingheffing nodig? We hebben nu al ook al een algemene heffingskorting en een arbeidskorting, en hypotheekrenteaftrek en pensioenpremie aftrek. En allerlei toeslagen voor Jan en alleman. Huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderbijslag, kindertoeslag, kinderopvangtoeslag.

    Schaf dat allemaal af en ga over op een flattax van 30%-40% met een basisinkomen op bijstandsniveau. Net zo duur (of goedkoper) dan het huidige stelsel. En verhoog desnoods de BTW als je meer belasting wilt heffen.

    Maak arbeid lonend! Ook als je wilt beginnen als ondernemer of een kleine parttime baan. Nu is het nauwelijks lonend om te gaan werken vanuit de bijstand.

    Basisinkomen met flattax en afschaffen alle toeslagen, aftrekposten etc. zou juist voor rechtse stemmer aantrekkelijk moeten zijn. Een kleine overheid, goedkoop en efficient belastingstelsel dat zo min mogelijk verstorend werkt voor de arbeidsmarkt.
    Wellicht is hier al antwoord op gekomen maar zo niet dan bij deze:

    Waarom gaan mensen minder werken met een basisinkomen?

    1- bijstand is niet onvoorwaardelijk. Bij bijstand hoort sollicitatieplicht. Wie niet serieus solliciteert, wordt gekort op zijn uitkering. Als je hardnekkig bent, raak je je bijstand helemaal kwijt.
    2- bijstand is niet automatisch. Je moet hem zelf aanvragen. Tijdig en correct. Wie dat nalaat, of de weg kwijtraakt in de bureaucratie, krijgt niks.

    Als je automatisch en onvoorwaardelijk een inkomen krijgt waar je van kan rondkomen, ook al is het sappelen, zullen er altijd mensen zijn die dat gaan doen. Zeker als dat basisinkomen is gebaseerd op een alleenstaande en je kosten kunt delen. Je zal versteld staan van hoeveel mensen het dan wel best zullen vinden. Daarom gaan mensen minder werken als er een basisinkomen is.

    Waarom is een basisinkomen duur?

    Gratis geld trekt mensen aan. Als je geld krijgt met als enige voorwaarde dat je Nederlands ingezetene bent, zal het aantal Nederlandse ingezetenen ongetwijfeld op onverklaarbare wijze gaan toenemen. Er zullen vast mensen zijn die weggetjes weten te vinden. Moet je daar weer op controleren.

    Zoals de schrijver van het stukje dat jonas citeerde al zei: je gaat geld uitdelen aan heel veel mensen die het absoluut niet nodig hebben. Willem Alexander krijgt ook een basisinkomen. Willem Holleerder ook. De hele bevolking van de Bijlmerbajes ook. Graaiende bankiers en CEO's ook. Dat is niet het toppunt van efficiënt.

    Er zijn iets van 17 miljoen Nederlanders (als ik niet teveel achterloop). Als die allemaal €1500 basisinkomen krijgen, kost dat €25.5 miljard per maand. Dat is een hoop geld. Het is m.i. nog maar de vraag of je dat zo gemakkelijk terug gaat halen.

    Ik had het ook al over criminelen. Stel je zit in de gevangenis. Daar heb je totaal geen kosten, maar je krijgt wél je basisinkomen. Dat is pas sparen. Je gaat als loser de bak in, je komt er welgesteld weer uit. Dat lijkt me een ongewenst effect.
  10. forum rang 5 DurianCS 3 maart 2015 14:39
    quote:

    theo1 schreef op 3 maart 2015 14:30:

    [...]
    ........
    Ik had het ook al over criminelen. Stel je zit in de gevangenis. Daar heb je totaal geen kosten, maar je krijgt wél je basisinkomen. Dat is pas sparen. Je gaat als loser de bak in, je komt er welgesteld weer uit. Dat lijkt me een ongewenst effect.
    Dat is eenvoudig oplosbaar. Gewoon een vergoeding vragen voor kost en inwoning. Door het basisinkomen kan iedereen dit betalen.
  11. [verwijderd] 3 maart 2015 14:45
    quote:

    theo1 schreef op 3 maart 2015 14:30:

    [...]
    Zoals de schrijver van het stukje dat jonas citeerde al zei: je gaat geld uitdelen aan heel veel mensen die het absoluut niet nodig hebben. Willem Alexander krijgt ook een basisinkomen. Willem Holleerder ook. De hele bevolking van de Bijlmerbajes ook. Graaiende bankiers en CEO's ook. Dat is niet het toppunt van efficiënt.
    Jawel hoor. Efficient in de zin dat je geen miljarden kostend apparaat nodig hebt om alles te controleren. Efficient in de zin dat het niet gedragsverstorend werkt.

    De rijkeren hebben nu ook al AOW, kinderbijslag, algemene heffingskorten. En nog inefficienter, meer profijt van HRA en pensioenaftrekposten.
  12. mjmj 3 maart 2015 14:53
    quote:

    hirshi schreef op 3 maart 2015 14:48:

    Een utopie te denken dat met een basisinkomen voor iedereen geen miljarden kosten apparaat nodig is voor uitvoering en handhaving.

    Groet.
    Het lijkt me dat de uitvoering en handhaving juist eenvoudiger en goedkoper wordt in vergelijking tot het huidige systeem. Daar is het toch mede om te doen?
  13. forum rang 5 theo1 3 maart 2015 15:10
    Binnen de EU is er vrij verkeer van personen. Een Griek kan zomaar in Nederland gaan wonen. Daar is amper papierwerk voor nodig. Hij kan ervoor kiezen zich tot Nederlander te naturaliseren, maar dat hoeft niet. Er komt een hele duidelijke financiële component aan die beslissing vast te zitten, afhankelijk van wat er precies nodig is voor een basisinkomen (inschrijving in GBA, Nederlandse nationaliteit, beide). Een Nederlander kan zomaar in Griekenland gaan wonen en zijn Nederlandse nationaliteit houden.

    Moet nu de Griek die in Nederland woont een basisinkomen krijgen?
    En de Nederlander die in Griekenland woont?
    En de Surinamer die in Suriname woont, maar wel een Nederlands paspoort heeft?

    Ik zie hier een paradijs voor fraudeurs. Paspoort vervalsen, inschrijven in de GBA, inkomen vangen. Voor je het weet zijn er weer complete Bulgaarse dorpen die leven van hun Nederlandse basisinkomen. Waarom zou je je dode opa niet in de tuin begraven en gewoon doorgaan met zijn basisinkomen vangen? Of kinderen inschrijven die niet echt bestaan? En hoe ga je om met demente bejaarden, zwakbegaafden en andere wilsonbekwamen? Wie bepaalt dat allemaal? Hoe ga je fraude en misbruik tegen? Je krijgt er weer een heel nieuw handhavingsapparaat voor terug.

    En bajesklanten die basisinkomen krijgen, moeten voor de kost betalen, maar hun collega een cel verderop die geen Nederlands ingezetene is, niet. Ik zie het aankomen dat advocaten met een verminderde gewetensfunctie daar ook weer slimmigheidjes op gaan vinden.
  14. forum rang 5 theo1 3 maart 2015 15:22
    En ik denk dat jullie je een beetje verkijken op de aantallen waar het over gaat. Zoals ik al aangaf, is de bijstand niet onvoorwaardelijk en niet automatisch. Lang niet iedereen die niet werkt, krijgt bijstand. Wie zich niet aan de voorwaarden heeft gehouden, krijgt een sanctie of helemaal niks meer. Wie ooit heeft nagelaten een uitkering aan te vragen, krijgt niks. Niet-werkende huisvrouwen (of -mannen) krijgen niks, omdat ze nooit een uitkering hebben aangevraagd.

    Het aantal bijstandsgerechtigden is maar een minimale fractie van het aantal mensen dat aanspraak zal maken op een basisinkomen. Het aantal mensen dat gecontroleerd moet worden, zal daardoor ook veel groter zijn bij een basisinkomen, namelijk alle Nederlanders ipv alleen diegenen die een uitkering hebben aangevraagd. De regeling heeft dan wel de charme van de eenvoud, maar ik vraag me af of de uitvoeringskosten echt wel minder zullen zijn. Domweg omdat er veel meer mensen bij betrokken zijn.
  15. [verwijderd] 3 maart 2015 15:25
    Er hoeft dus niets gecontroleerd te worden. Ik verkijk me niet op de aantallen. Heb het al eens doorgerekend of basisinkomen samen met invoering flattax haalbaar is met redelijke tarieven. Geen probleem.

    Enig idee hoeveel er nu wordt uitgegeven aan 1) uitkeringen, 2) toeslagen, 3) aftrekposten?
  16. forum rang 5 theo1 3 maart 2015 15:27
    quote:

    BEN belegt schreef op 3 maart 2015 15:25:

    Er hoeft dus niets gecontroleerd te worden. Ik verkijk me niet op de aantallen. Heb het al eens doorgerekend of basisinkomen samen met invoering flattax haalbaar is met redelijke tarieven. Geen probleem.

    Enig idee hoeveel er nu wordt uitgegeven aan 1) uitkeringen, 2) toeslagen, 3) aftrekposten?
    Jawel. Er moet gecontroleerd worden of iemand wel echt Nederlands ingezetene is. En of iemand wel echt bestaat. En of een GBA-inschrijving wel echt overeenkomt met een persoon die daar ook echt woont. En dat moet je voor alle Nederlanders gaan doen, zonder dat je je kan concentreren op een bepaalde doelgroep.
210 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 870,27 -0,43%
EUR/USD 1,0735 +0,35%
FTSE 100 8.078,86 +0,48%
Germany40^ 17.890,20 -1,10%
Gold spot 2.329,72 +0,59%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

UNILEV...
+5,85%
RENEWI
+4,68%
B&S Gr...
+2,85%
Flow T...
+2,26%
Fugro
+2,09%

Dalers

ADYEN NV
-18,43%
VIVORY...
-8,38%
WDP
-4,93%
Alfen ...
-4,39%
CM.COM
-3,66%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links