Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rabocertificaten voor iedereen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

37 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. job42 7 december 2013 21:20
    Wat is het koersrisico als de rente stijgt in de komende jaren?

    De certificaten geven 6,5% rente. Stel dat de koers van €25 in januari juist is. De 10-jarige staatsleningen geven nu 2,1% rente. Er is dus een risico-opslag van 4,4%.
    Stel vervolgens dat de rente van de 10-jarige staatsleningen de komende jaren oploopt van 2,1 naar 5%.
    Als de risico-opslag 4,4% blijft, dan moeten de certificaten 5+4,4=9,4% rente geven.
    De koers gaat dan naar 6,5%/9,4%*25=17 (koersverlies 30%).
    Als de rente van de staatsobligaties nog verder stijgt dan gaat de rentevergoeding van de certificaten ook oplopen (rente staatsobl. + 1,5%). Het koersverlies stabiliseert daardoor op ongeveer 30%.

    Graag een reactie, want ik kan hierover niets vinden op het internet.
  2. [verwijderd] 9 december 2013 11:21
    Beetje beter lezen:
    "De certificaten geven in principe een uitkering op jaarbasis gelijk aan de 10-jaars rente (op Nederlandse staatsleningen) plus een opslag van 1,5% (uitkering per kwartaal). Er is echter een minimale beoogde vergoeding, die in genoemde maand werd verhoogd van 5,0% naar 5,2% per jaar."
    en:
    "Nu opnieuw heeft Rabobank de voorwaarden van de certificaten gewijzigd, en niet zo'n klein beetje ook. De minimale vergoeding per jaar gaat naar 6,5%. De koppeling met de 10-jaars rente blijft in takt"

    De opslag is dan dus 1.5%

    de bos
  3. job42 9 december 2013 12:37
    @de bos

    Beetje beter lezen? U gaat niet in op mijn betoog.
    Als de 10-jaars rente over een paar jaar op 5% staat, dan is de vergoeding op de certificaten 6,5%. Dit is gelijk aan de minimale vergoeding van 6,5% en ook aan de 10-jaars rente van 5%+ de opslag van 1,5%.
    Vinden we dan de risico-opslag van 1,5% onvoldoende, dan zal de koers dalen. We hebben nu een risico-opslag van 4,4%.
    Bij deze risico-opslag en een 10-jaars rente van 5% hoort een koers van 17.

    job42
  4. Stapelaar 9 december 2013 18:14
    Je vraagstelling is helemaal terecht. Echter, wat we dan vinden weten we nu nog niet, toch? Want wat is het beleggingsklimaat dat hoort bij die rentestand van 5%?

    Als we met zijn allen de banken beter vertrouwen dan kan de risico opslag natuurlijk best omlaag.
    Kijk ook eens naar ING perp II, daar ligt de opslag als ik goed reken momenteel op iets meer dan 1.1%.
    Dit geeft voor mij ook aan dat de genoemde opslag van 4.4% niet marktconform is maar voortkomt uit een paniek actie van de Rabo boys.
  5. Stapelaar 10 december 2013 12:28
    Als ik de documentatie hierover op de Rabosite doorlees blijft voor mij toch nog onduidelijk of Rabo straks vrij is om naar eigen believen deze stukken in te trekken zodra het hun lukt om soortgelijk papier tegen gunstigere voorwaarden te plaatsen.

    Kan Marcel hier nog iets over zeggen?

    Als ze zouden bijplaatsen boven pari zou ik daar geen bezwaar tegen hebben. Maar nu Rabo heeft aangegeven dat ze het uitstaande pakket terug willen brengen naar 2 mrd wordt bijplaatsen vooralsnog minder waarschijnlijk.
  6. ilrenato 10 december 2013 17:57
    Als de certificaten per handelsdatum zijn verkocht krijgt men dan toch noch het dividend van kwartaal begin tot handelsdatum? (en wel aan het einde van dat kwartaal) Of is men dat dividend ook meteen kwijt?

    Kan het nergens vinden en rabo geeft geen antwoord maar misschien of zeker ben ik een noob :)
  7. Stapelaar 10 december 2013 18:26
    Omdat de rente voor de aankomende periode telkens bekend is aan het einde van ieder kwartaal zal Euronext ongetwijfeld de rente op dagelijkse basis laten meetellen wanneer je koopt of verkoopt.

    Eind december ontvang je de rente, zelfs als je verkoopt. Je verkoopt nl. ex coupon op de interne Rabomarkt.
  8. Stapelaar 10 december 2013 20:09
    quote:

    theo_p schreef op 10 december 2013 20:04:

    Ing perpetuele 8% doet nu ca 103.-. Deze is we cumulatief, maar ING heeft een lagere rating. Effectief rendement 7,7%. De 6.5% zal op basis hiervan een koers onder 25,- gaan geven. Mee eens?
    Nee dit is de perp IV daar mag je niet mee vergelijken. Als deze wordt terugbetaald over enkele maanden is het rendement zelfs negatief.
  9. ilrenato 11 december 2013 11:08
    @Stapelaar

    Toch nog antwoord van de rabo:
    "Het opgebouwde dividend is in de handelskoers opgenomen bij de verkoop van uw Rabo Ledencertifcaten. Dit betekent dat u het opgebouwde dividend al heeft ontvangen."

    Lijkt me sterk, want dat blijkt niet uit de handelskoers, die is immers bijna elke maand hetzelfde en deze maand niet hoger als vorige maand.

    Vreemd?
  10. ilrenato 11 december 2013 11:32
    Niet geheel vreemd: (uit ledencertificaat document van rabo)
    Handelsdag, Handelskoers, Handelskoers gecorrigeerd voor beoogde vergoeding
    4 december 2013 € 25,25 € 25,02
    6 november 2013 € 25,15 € 25,02
    2 oktober 2013 € 25,00 € 24,99
    De vergoeding zit in de handelskoers, over de volle 3 maanden zou het dan € 0,3250, begin december dus € 0,25 .

    Mijn verkoopbedrag was aantal * 25,25 - transactiekosten..

    Is dat ook weer duidelijk.
  11. forum rang 5 theo1 11 december 2013 14:38
    Een beetje laat misschien, maar toch even reageren.

    @Vier

    Door het beeld wat jij schetst lijkt het er inderdaad op dat de Rabo snel geld nodig heeft. Dit lijkt mij echter niet het geval. Ook voor de Libor-schikking hebben ze afdoende cash om het te betalen.
    Ik krijg eerder het beeld dat ze zelf vinden dat ze over de jaren heen wel heel erg gegroeid zijn en zich meer willen focussen op de onderdelen waar ze echt goed in zijn (o.a. binnenlands bankbedrijf en food&agri wereldwijd). Jouw visie op het OAD-verhaal onderschrijf ik niet. Banken krijgen bij dergelijke faillissementen vaak de schuld. In dit faillissement heb ik eerder mijn twijfels aan de bereidheid van het OAD-bestuur om de onderneming te redden.
    Verder lijkt het mij dat de Rabo een faillissement van een lokale bank ten alle tijde wil voorkomen precies om de reden die jij aangeeft. Als één lokale bank failliet zou gaan, dan zouden de klanten van de andere lokale banken wel erg nerveus worden. Derhalve zal Rabo NL mijn inziens al ruim van te voren bij zo'n lokale bank ingrijpen om faillissement te voorkomen.


    Dat bestrijd ik allemaal niet. Ik pretendeer niet een Rabo-watcher te zijn. Ik heb het alleen maar over wat voor beeld ik krijg als ik als leek van buitenaf naar die toko kijk. Wat me dan opvalt is dat er na jaren van alleen maar kopen en overnemen, nu toch wel een vrij groot aantal activiteiten zijn afgestoten. En dan worden ook nog eens de ledencertificaten opengezet onder verbeterde voorwaarden. Als dat valt in een periode dat het ook niet allemaal heel erg lekker loopt op de huizenmarkt en de landbouw, zwaartepunten voor de Rabobank, dan krijg ik het beeld van een bedrijf dat geld nodig heeft. Dat wil nog niet zeggen dat dat beeld klopt natuurlijk. Daar heb ik niet heel erg veel inzicht in. Het is maar een beeld.

    Ook wat betreft OAD had ik het over beeldvorming. Ik heb de krant ook gelezen en daaruit rees ook het beeld van een oprichtersfamilie die niet helemaal door had hoe het werkt in dit soort situaties. Maar ook dat van een bank die vooral heel erg goed op zijn eigen belangen let. Niks mis mee natuurlijk, dat is hun werk. Het was niet mijn bedoeling om dingen te roepen over wie de schuld ergens van heeft of zo.

    Dat ze locale banken tot de laatste snik overeind zullen houden, lijkt me niet meer dan logisch. Het zou me niks verbazen als een groot deel van de buitenwereld de Rabobank gewoon als 1 ding ziet en zich helemaal niet bewust is van die rare structuur van hen. Dus ze moeten wel. Maar die structuur van min of meer autonome locale banken en een centraal gedeelte die min of meer voor elkaar garant staan, maakt het er allemaal niet transparanter op. En banken zijn al zo ondoorgrondelijk.

    @Met Effekt:
    SNS heeft op zijn perpetuals altijd dividend/vergoeding betaald. Ook nog in november 2012, een paar maanden voor Dijsselbloem ze falliet verklaarde. Het is daarom hoogst onwaarschijnlijk dat RABO de vergoeding ooit zal overslaan. Als ze dat doen, dan is er meer aan de hand en is het certificaat zelf ook niet veel meer waard.

    Helemaal mee eens. Ze zullen die "vergoeding" of hoe je het maar wil noemen, tot de laatste snik betalen. Maar dat betekent wel dat je goed moet blijven opletten. Want als je dat niet doet, kan zomaar als een donderslag bij heldere hemel alles weg zijn, vanwege een reddingsoperatie of zo. De bank zal tot het laatste moment ontkennen dat er iets aan de hand is. Je moet dat dus al van tevoren zien aankomen als je behoorlijk geld in ledencertificaten hebt.

    @bezitter:
    Als de rabobank in de problemen komt dan kan je alles kwijt zijn met ledencertificaten. Dat nederland dan in de problemen komt is een beetje non informatie, als je alles kwijt geraakt bent.

    Icesave had ook een goede rating, voordat ze failliet gingen. Dus de opmerking sterk zegt ook niet alles.


    Als Nederland instort zoals IJsland indertijd instortte, lijkt me dat je wel andere zorgen hebt dan de koers van je ledencertificaten. Mijn punt was dat er al heel wat andere dingen zullen zijn ingestort voordat de Rabo ledencertificaten in zullen storten. Dat is wat ik bedoel met "sterk".
  12. Stapelaar 11 december 2013 18:41
    quote:

    theo_p schreef op 11 december 2013 08:02:

    Blijkbaar vind de markt het "risico" van terugbetaling over enkele maanden niet reeel. Anders zou de Perp IV niet boven pari noteren. Dit is ook wel logisch. ING moet eerst de staatssteun nog terugbetalen in 2014 en 2015.
    De markt neemt een gok, immers dezer dagen wordt een 8.5% USD perp gecalled met toestemming van de EC.

    Bovendien zou het me niet verbazen als ING in maart a.s. het gehele restant terugbetaalt incl.boete van de core tier 1 securities om van alle gezeur af te zijn......
  13. [verwijderd] 1 maart 2015 11:09
    quote:

    Da Freeze schreef op 28 februari 2014 23:39:

    [...]

    Ik merk hier een frustratie?
    Wie is er nu anno maart 2015 aan het lachen?

    Koers momenteel haast 111.
    Elk kwartaal €. 1.625,00 ontvangen [ tot nu toe ] en een koerswinst van ong. 6,15%.

    Komt nog meer goedkoop geld op de markt.
    Sommigen betalen al een negatieve rente.
    Koers kan maar zo oplopen naar 115.
37 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links