Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Chinese hack bij chipmachinebedrijf ASML'

Lees over dit aandeel ook

  1. 18 apr Beursblik: Berenberg verhoogt koersdoel ASML 3
  2. 17 apr Orderintake ASML doet even pijn, maar verandert dit iets aan de beleggingscase?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

32 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 28 februari 2015 10:58
    'ASML had juist goede banden met China'
    Vandaag, 10:24

    ASML en het Chinese SMIC ondertekenden in oktober een overeenkomst, onder toeziend oog van minister Ploumen ANP

    "Dit is nou precies de angst waar veel westerse bedrijven mee rondlopen. Je gaat met Chinezen in zee en vervolgens gaan ze er met je gegevens vandoor." China-correspondent Marieke de Vries reageert in het NOS Radio 1 Journaal op de inbreuk van Chinese hackers bij
    chipmachinefabrikant ASML.

    Ze noemt de hack bijzonder, omdat ASML juist goede banden met het land heeft. "Het aparte van deze hacks is dat ASML al sinds 2004 in China zit, met een eigen research en development-afdeling. Zelf zeggen ze heel goede contacten met China te hebben."

    "In oktober was minister Ploumen nog in China en toen heeft ASML nog een grote deal getekend met SMIC, China's grootste chipproducent. Dus zouden ze samen verder gaan om die hoogwaardige technologie op chipgebied verder te ontwikkelen."

    Cyberleger

    De digitale inbraak bij de chipmachinefabrikant uit Veldhoven zou zijn gepleegd door cybereenheid 61398 van de Chinese strijdkrachten. "Die valt onder het grote Chinese volksleger", zegt De Vries. "Afgelopen week werd duidelijk dat ze ook informatie van Lockheed hebben gestolen over de JSF. Streng geheime informatie is daarbij buitgemaakt, en die is nu waarschijnlijk in het bezit van het Chinese leger. Ze hebben dus de capaciteit om zoiets te doen. Er werken waarschijnlijk 100.000 mensen in die eenheid 61398."

    China-correspondent Marieke de Vries vertelt wat China mogelijk heeft gestolen bij ASML.

    Mogelijk is China geïnteresseerd in een technologie van ASML waarmee meer geheugencapaciteit op kleinere chips kan worden geplaatst. Volgens De Vries is het denkbaar dat een Chinees bedrijf binnenkort met zo'n zelfde technologie op de proppen komt en claimt dat het het zelf ontwikkeld heeft. "Dat is vaker gebeurd", zegt ze.
    Wantrouwen over en weer

    China zelf doet er intussen alles aan om te voorkomen dat eigen technologie in buitenlandse handen terechtkomt. "Zo mogen CISCO en Apple al niet meer leveren aan de Chinese overheid. Ze zijn bang dat er spionagesoftware in zit en er een soort paard van Troje bij de staat terechtkomt."

    "Het Westen kijkt met wantrouwen naar China, maar China ook met net zoveel wantrouwen naar bijvoorbeeld de VS. Dat land kan er ook wat van, zoals Snowden heeft laten zien", zegt correspondent Marieke de Vries.
  2. Eventus docebit 28 februari 2015 12:42
    quote:

    Chiddix schreef op 28 februari 2015 01:17:

    De EUV-technologie van ASML is de meest geavanceerde die de wereld momenteel kent , om chips voor bv computers en smartphones te fabriceren. Volgens een bron is die technologie gehackt.
    Als je het zo opschrijft klopt het niet. Wat ASML maakt zijn wafersteppers, apparaten die één bepaalde bewerking in het hele productieproces van een IC uitvoeren. Ze lopen voorop omdat ze een techniek hebben waarmee ze hele kleine dingetjes met hele hoge snelheid kunnen maken. Althans, ze hebben pas gedemonstreerd dat hun productieapparatuur die snelheid een dag lang kan volhouden.

    Maar aan EUV valt niks te hacken. Dat is een belichtingsproces, heel grof gezegd hetzelfde principe als het belichten met een fotonegatief. Een waferstepper zou je nog kunnen hacken zodat hij de belichting niet goed doet of een op de twintig wafers door de cleanroom laat zeilen. Je krijgt daarmee geen ander voordeel dan dat je het proces van een IC-fabrikant verstoort. Het is niet zoals bij Gemalto dat je ineens toegang krijgt tot vertrouwelijke informatie van de eindgebruiker.

    Waar het de Chinezen eerder om te doen is is de kennis over de technologie. Hoe de lichtbron werkt en hoe het apparaat mechanisch ontworpen is. Vergis je niet: Chinezen kunnen meer dan alleen meuk maken. Alleen wordt er vanuit het Westen vaak meukproductie aan China uitbesteed omdat ze het wel goed kunnen, het goedkoop doen en de Westerse consument met goedkope meuk genoegen neemt.

    Maar ik heb geen idee waar China dit voor wil gaan gebruiken. Het zou wel een beetje opvallen als er ineens een Chinese variant van een ASML EUV-waferstepper op de markt zou komen. Ik denk eerder dat ze een oogje in het zeil willen houden vanwege de Taiwanese bedrijven zoals TSMC. In de gaten houden wat die met EUV aan capaciteiten krijgen.
  3. [verwijderd] 28 februari 2015 15:23
    Dit ga je maandag wel even merken net als bij Gemalto en dan komt ASML weer met een bericht dat het allemaal wel meevalt en dan gaat de koers weer terug omhoog.

    Als de koers maandag in eerste reactie duidelijk daalt dan is dat mogelijk (hoeft niet) een leuke kans om weer te speculeren op een snel herstel omdat ik mij ook niet voor kan stellen dat een bedrijf als ASML zijn technologie op deze manier 'beschikbaar' heeft staan.
  4. san marco 28 februari 2015 15:28
    Tijdstip van de hack is onduidelijk. Was dit vorig jaar? Dan is ASML nu al veel verder met haar kennis. Ook al zouden de chinezen NU de huidige kennis hebben dan nog kost het ze 5 jaar of meer om het te maken. ASML zal altijd minimaal 5 jaar voorsprong hebben.

    Overigens is het sneller om een EUV machine te kopen en dan te ontleden. Dan ZIE je de technologie ook in het echt.
  5. [verwijderd] 28 februari 2015 17:28
    de chinezen kunnen geen high tech productlijn van de grond krijgen. 1 grote ongeorganiseerde bende is het, en nu gaan ze hacken. je moet bij de basis beginnen, en ze kunnen ook geen dealernetwerk opzetten. ook altijd geen garantie en service. zij hebben 1 hele vreemde manier van denken. zij denken dat ze iets na kunnen maken , ja 1 strijkplank. de md80 was ook al veels te moeilijk, dan houdt het gewoon 1 keer op.

    boeing hebt trouwens ook 1 vergissing begaan met 1 lading te zware 787, ik bedoel maar, zelfs zij gaan de fout in.

    Bernstein Research estimates that early production 787s could be delivered as much as 8% overweight resulting in a range shortfall of 10-15%, putting the 787’s range at 12,800km (6,900nm), well below the advertised ranges of 14,200-15,200km.
  6. forum rang 8 Wilbar 28 februari 2015 20:08
    quote:

    Blancoo schreef op 28 februari 2015 00:42:

    een auto kunnen zij niet kopiëren, dat is veels te moeilijk voor ze. wat zij namaken zijn producten uit de midden 70'tiger jaren. zij lopen dus 40 jaar achter en het gat wordt alleen maar groter.
    Duidelijk te merken dat je totaal geen kennis hebt van/over China. Jouw vooroordelen bevestigen dat jij een heel beperkte blik hebt. Je moet er eens naar toe gaan op vakantie, een rondreis maken of zo. Volgens mij durf je dat niet omdat je bang bent voor alles wat je niet weet of kent.

  7. forum rang 6 Chiddix 1 maart 2015 00:59
    China wil in 2030 de grootste chipfabrikant ter wereld zijn. Men wil onafhankelijker worden van buitenlandse fabrikanten. Er is een speciale commissie opgericht binnen de Chinese overheid, om de ontwikkeling van de industrie een steuntje in de rug te geven. Het gaat over chips produceren. En daar heb je wel machines voor nodig(ASML). Neem aan, dat China niet zelf die machines gaat of kan maken? Ook niet na de hack bij ASML. Mocht op termijn duidelijk worden, dat de Chinezen zelf machines kunnen bouwen, is het niet moeilijk te raden hoe men dat voor elkaar heeft gekregen. De CEO van ASML zou dan in het programma , kan niet waar zijn (VARA), zijn gezicht kunnen laten zien.
  8. forum rang 6 Chiddix 1 maart 2015 08:01
    China is mogelijk geinteresseerd in een technologie van ASML waarmee meer geheugencapaciteit op kleine chips kan worden geplaatst.
    Ook bij Lockheed schijnt door de Chinezen ingebroken te zijn(info over JSF).
    Op vragen aan ASML reageert het bedrijf met een diplomatiek antwoord. Wij zijn continue bezig om hacks te voorkomen.
    Over de omvang van de hack , zal ASML nooit info verstrekken. Daar men beursgenoteerd is.
32 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

ASML Holding

821,000 19 apr
-19,300 -2,30%
Premium

Orderintake ASML doet even pijn, maar verandert dit iets aan de beleggingscase?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links