Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wall Street: Apple

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. Eventus docebit 27 januari 2015 23:16
    De pijn zit erin dat analisten Apple niet begrijpen. Het is een bedrijf dat zich niet volgens hun logica gedraagt. Dus ze weten niet hoe ze het bedrijf moeten waarderen.

    Op AppleInsider heeft een keer een heel stuk gestaan over de gevolgen van de iPhone-verkoop in een gegeven jaar voor de omzet tot een paar jaar later. Omdat je iPhones kunt upgraden moet je volgens de GAAP de omzet over een paar jaar schrijven (is wat ik ervan begreep). De schrijver toonde aan dat geen enkele analist daar in zijn omzetprognose rekening mee hield en dat als je dat wel deed, dat Apple conservatieve guidance geeft. Analisten dachten allemaal dat ze ver onder guidance zouden uitkomen.

    Nu zullen er vast ook weer verhalen komen hoe Apple de analistenverwachtingen eigenlijk minder heeft overtroffen dan men gewend is en dat het aandeel daarom overgewaardeerd is. Of zo.
  2. @iPlof 27 januari 2015 23:40
    quote:

    Eventus docebit schreef op 27 januari 2015 23:16:

    De pijn zit erin dat analisten Apple niet begrijpen. Het is een bedrijf dat zich niet volgens hun logica gedraagt. Dus ze weten niet hoe ze het bedrijf moeten waarderen.

    Als je al jarenlang het grootste bedrijf ter wereld bent in beurswaarde zit het wel snor hoor met de waardering van het bedrijf..
  3. Eventus docebit 27 januari 2015 23:57
    quote:

    plof® schreef op 27 januari 2015 23:40:

    [...]

    Als je al jarenlang het grootste bedrijf ter wereld bent in beurswaarde zit het wel snor hoor met de waardering van het bedrijf..
    Zou je denken, maar als je de P/E bekijkt en die eens vergelijkt met bedrijven met een lagere winst, lagere omzet en grotere schulden… P/E van 17, 6 keer de boekwaarde, 3 1/2 keer de omzet. Vergelijk dat met bijvoorbeeld Facebook met een P/E van 70, 9 1/2 keer de boekwaarde en 19 keer de omzet… dan wordt Apple toch behoorlijk conservatiever gewaardeerd dan andere tech-aandelen.
  4. forum rang 5 theo1 28 januari 2015 11:09
    @Eventus docebit: Daar is een reden voor: Steve Jobs is dood. Er is een zekere angst dat Apple nu nog teert op dingen die nog onder Jobs waren bedacht, maar dat de innovatie opdroogt als die pijplijn leeg loopt.

    Daar is een precedent voor: toen Jobs was ontslagen (meende jaren '80), hield het ook vlot op met de innovatie en kwam Apple ook aan de rand van de afgrond te staan. De angst is dat dit zich gaat herhalen.
  5. Eventus docebit 28 januari 2015 11:48
    Die reden snap ik. Tenminste, ik snap dat analisten er zo tegen aankijken als ze niet zien wat Jobs na zijn terugkeer met het bedrijf heeft gedaan. Ze kijken alleen naar de producten die worden gelanceerd, maar ze zien niet de cultuur die hij heeft opgebouwd en het team dat hij heeft achtergelaten. Ik denk dat de innovatie nog heel lang doorgaat, die zit ingebakken in het bedrijf. En ze hebben cash genoeg om risico's te nemen, zie GT Advanced.

    Vergeet niet dat Apple ook onder Jobs flinke miskleunen heeft gemaakt. Maar ze raken de bal ook regelmatig precies goed...
  6. Eventus docebit 28 januari 2015 13:24
    quote:

    plof® schreef op 28 januari 2015 12:55:

    k/w 17,6 is niet extreem laag en er is altijd risico van toenemende concurrentie ..

    Facebook heeft veel minder concurrentie en is waarschijnlijk ook gewoon belachelijk gewaardeerd..
    Ik zie dat het er wat onduidelijk staat: P/E=17 en het is 6 keer de boekwaarde. Niet extreem laag inderdaad, maar wel beneden de 20 die ik als "oren-krab-grens" aanhoud.

    Ik denk juist dat Facebook het risico op concurrentie loopt. Hun hele omzet komt uit het verkopen van informatie over hun gebruikers. Gebruikers weg is verdienmodel weg. En we hebben al vaker gezien dat zo'n omslag binnen een jaar gebeurd kan zijn. Je ziet nu al dat men zich langzaamaan gaat afvragen of Facebook niet te ver gaat met het gebruik van gegevens. Nu accepteert men het nog, maar als straks de eerste advertenties verschijnen waar je ongevraagd in je bikini aan bekenden wordt getoond in een advertentie…

    De meerwaarde van Apple zit juist in het hele complex van samenhangende producten en diensten. Ik zie dat als veel robuster.
  7. [verwijderd] 28 januari 2015 15:18
    Apple boekt recordwinst

    DFT, 28 jan.2015

    Apple heeft vorig kwartaal 74,5 miljoen iPhones verkocht. Een nieuw record. De omzet steeg met bijna 30% op jaarbasis, zijn winst met bijna 38%.

    Dat meldde Apple dinsdagavond nabeurs. De omzet klom naar ruim $74,5 miljard. Onder de streep hield het bedrijf dik $18 miljard over.
    Vooraf was door 35 analisten gerekend op een winststijging in het kwartaal met 30% in vergelijking met vorig jaar. De omzet zou volgens deze concensus zijn gestegen met 20% tot $68,7 miljard.
    Apples eigen inschatting vooraf was $66,5 miljard omzet.
    Het technologiebedrijf zou volgens Wall Street ruim 66 miljoen iPhones hebben verkocht gedurende zijn laatste kwartaal. Daarin zit het profijtelijke kerstseizoen. Ook die verkoop kwam dus beter uit dan verwacht.
    iPad loopt minder hard
    De iPadverkopen lopen minder goed. Ze werden vooraf geschat op 21,5 miljoen stuks, een terugval van 17% ten opzichte van het kwartaal een jaar eerder. Apple bleef iets onder de verwachting met 21,4 miljoen verkochte iPads.
    De 30% extra winst zou daarmee voor het eerst die van oliebedrijf Exxon als hoogste ooit - in zijn derde kwartaal van 2008 - zijn geworden. Buiten de VS boekte alleen Shell en Gazprom in een kwartaal meer winst.
    De markt kijkt ook naar de Mac-verkopen. Vorig kwartaal verraste Apple analisten door 5,5 miijoen stuks af te zetten, een toename met 20%. De desktopcomputer werd eerder afgeschreven, omdat steeds meer mensen mobiel of op een iPad zouden werken.
    Record in App Store
    Kern van de verdiensten bij Apple vormen nog altijd de miljoenen iPhones. Het concern heeft met China de grootste markt in handen gekregen, in verkopen is die nu groter dan de Amerikaanse thuismarkt geworden.
    In januari meldde Apple al recordverkopen in zijn App Store. De omzet steeg met 50% ten opzichte van 2013. Aan de apps verdienden de ontwikkelaars samen meer dan €8,5 miljard.


  8. [verwijderd] 28 januari 2015 16:24
    'Apple kan nog fors groeien in China'
    DINSDAG 27 JANUARI 2015, Door: Michiel Rietveld (Belegger.nl)

    De Chinese markt biedt voor Apple nog veel koopkansen. Het marktaandeel van Apple kan in het land omhoog, ondanks de aantrekkende concurrentie van nieuwe smartphonespelers.
    Dit stelt Will Power, senior analist bij Robert W. Baird, tegenover CNBC. Apple maakt vanavond de cijfers over het vierde kwartaal bekend en analisten verwachten dat er voor het eerst meer iPhones in China zijn verkocht dan in Amerika.
    Apple heeft vorig jaar een belangrijke deal bekend gemaakt met het grootste telecombedrijf in China: China Mobile. Deze deal in combinatie met de lancering van de iPhone 6, kan volgens analisten zorgen voor een 'turning point' in de verkoopcijfers van het Amerikaanse techbedrijf.
    Volgens Power heeft Apple dit jaar wereldwijd zijn marktaandeel uitgebreid. 'Analyses suggereren dat Apple weer marktaandeel heeft veroverd, niet alleen in Azië maar ook in Europa. Zelfs in de thuismarkt van Samsung, groeit het marktaandeel van Apple wat. De iPhone 6 en de iPhone 6 Plus zijn zonder twijfel goed geweest voor de verkoopcijfers van het bedrijf'.
    Concurrentiedruk
    Ondanks de positieve verwachtingen en het verwachte gegroeide marktaandeel, heeft Apple nog wel last van concurrentie. Zo is Xiaomi een nieuwkomer, maar nu al een geduchte concurrent.
    Power: 'Xiaomi heeft het heel goed gedaan, vooral in China. Nu is het moment aangebroken om ook in de rest van de wereld te verkopen. We zullen wel zien hoe succesvol dat verloopt'.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links