Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Water

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 hirshi 26 januari 2015 21:19
    Wie belegt er nu in water?

    Ik doe dat en hoewel rendementen uit het verleden geen garantie geven voor de toekomst wil ik toch wel aanbevelen eens naar dit beleggingsgebied te kijken.

    In het verleden heb ik wel eens in verschillende draadjes aandacht besteed aan 3D en obscure marihuanafondsen, maar nu wil ik het eens hebben over gewoon water.

    Om te beginnen iets over mijzelf. In april 2014 kocht ik een vrij grote post certificaten RBS Watercertificaten op een koers van € 21,80. De koers is nu € 26,76. 23% rendement dus in negen maanden op een belegging in water.

    Netjes, maar er zijn ook zat prima alternatieven. Beleggingsfondsen als het Pictet Waterfonds, het ASN Milieu en Waterfonds, het KBC Eco Fund Waterfonds, het Robeco SAM sustainable waterfonds, allemaal fondsen met een goede performance. De een wat beter dan de ander.

    Maar er zijn ook goede watertrackers. De Lyxor World Water tracker bijvoorbeeld die in Parijs verhandeld wordt.
    In drie jaar tijd van € 17,50 naar € 30,00. Mooi of niet?

    Maar er zijn meerdere trackers en fondsen.
    Doe uw huiswerk maar en laat maar weten hoe u erover denkt.

    Groet.

  2. forum rang 7 hirshi 26 januari 2015 22:17
    de bos,

    Dank voor je reactie.

    Het aandeel waarvan ik gecharmeerd ben is Servern Trent - een utiliteitsfonds gespecilaliseerd in waterzuivering - met een hoog dividendrendement en het is een mogelijke overnamekandidaat.

    Heb het aandeel ook opgenomen in mijn selectie van de Europa competitie en het ytd resultaat staat in ruim drie weken op meer dan 11%.

    Voor een spreiding voor wie niet afhandkelijk wil zijn van één aandeeel lijkt me de eerder genoemde tracker meer geschikt, maar het Pictet Waterfonds is ook een juweel.

    Groet.

  3. nobahamas 26 januari 2015 22:50
    Voor mij zijn de beste bedrijven sembcorp (voormalig Cascal, en keppel Seghers (onze zuiderburen) de beste bedrijven in de markt...
    Beiden private instellingen.
    Zij zijn verantwoordelijk voor Newater (afvalwater / rioolwater naar drinkwater)
    Newater is verantwoordelijk voor 30 % van het waterverbruik van Singapore.

    Ik volg Energy Recovery al een tijd (ERII) Erg sterk in desalination, maar ook zuivering (mooie techniek)
    Cavitatietechniek biedt ook bijzondere kansen voor zuivering en herwinnen van mineralen uit waste-water.
    Lithium exploration Group (OTCMKTS:LEXG) een bedrijf op sterven na dood, is met alle macht bezig om de techniek op te schalen (Ultrasonic Generator Technology)
    Wanneer het gaat lukken, een giga doorbraak voor de gehele wereld.
    Ik het geen belang in de firma, maar volg het nieuws op de voet.
  4. nobahamas 27 januari 2015 10:24
    Van mij een dikke AB Hirshi
    Goed om eens in te duiken.
    De Lyxor tracker doet het op dit moment beter dan het Pictet waterfonds (te groot Euro exposure?)
    Beiden duidelijk een piek in Januari, heeft dit te maken met het idee van een veilige haven bij de huidige valutaschermutselingen?
    Ik wacht op een dipje, en ondertussen veel lezen.
    www.pictetfunds.com/nns_ww/browse.fun...
    p.s. grafiek is in meerdere valuta's te bekijken
  5. [verwijderd] 3 maart 2016 17:44
    Geld als water: precarioheffing laat waterrekening stijgen
    Het drinkwatertarief van Vitens stijgt al jaren niet mee met de inflatie en gaat dit jaar zelfs omlaag. Toch dreigt de waterrekening voor veel mensen in 2016 een stuk hoger uit te vallen. Oorzaak: extra heffingen die aan drinkwaterbedrijven worden opgelegd.

    De gemiddelde jaarrekening van Vitens klanten daalt in 2016 met zes euro naar € 117,50 voor hun waterverbruik. Vitens heeft daarmee het laagste consumententarief van Nederland. Dit bedrag is echter exclusief de belastingen die door verschillende overheden worden opgelegd. Drinkwaterbedrijven hebben te maken met Belasting op Leidingwater (BoL), BTW, provinciale grondwaterheffing en precarioheffing. BoL en BTW zijn de verbruiksbelastingen die een waterbedrijf namens de consument afdraagt. De laatste twee heffingen zijn kostprijsverhogend en moeten altijd worden doorberekend aan de consument, omdat waterleveranciers standaard kostendekkend werken. Inmiddels bestaat de drinkwaterprijs voor 36 procent uit belastingen.

    KRAANWATER ALS MELKKOE
    Belasting op Leidingwater (BoL) wordt sinds 2000 geheven. Om het begrotingstekort terug te dringen werd het tarief in 2014 verdubbeld naar 33 cent per m3. Dit stond haaks op de belofte door het eerste Kabinet Rutte twee jaar eerder om deze belasting juist te laten vervallen. Jaarlijks verdwijnt nu zo’n 250 miljoen euro via de BoL in de schatkist. Het is een zogenaamde ‘groene belasting’ die kraanwater schaart onder milieubelastende activiteiten. We zijn het daarmee oneens: de winning en zuivering van grondwater is nauwelijks milieubelastend en geldt als een van de meest duurzame vormen van grondstofgebruik in de Nederlandse industrie. Bovendien is al vaker aangetoond dat de prijs van drinkwater nauwelijks in relatie staat met het verbruik ervan. Kraanwater lijkt vooral te worden ingezet als melkkoe voor de schatkist, zonder dat daar een gegronde reden voor is. Het gaat simpelweg om het genereren van inkomsten en kraanwater is een eenvoudige prooi.

    PRECARIOHEFFING
    En dan de precarioheffing. Sinds 1958 bestaan er overeenkomsten met waterbedrijven die ervoor zorgden dat gemeenten geen precario kunnen heffen op waterleidingen. Ingegeven door de recente Rijksbezuinigingen hebben lokale overheden kraanwater echter herontdekt als inkomstenbron. Steeds meer Nederlandse gemeenten heffen precariobelasting op waterleidingen die door gemeentegrond lopen of zijn van plan deze in de toekomst op te leggen. Inmiddels hebben 56 van de 138 gemeenten in het voorzieningsgebied van Vitens al aangegeven precario te willen heffen. In sommige gevallen zou het bedrag oplopen tot 50 euro per huishouden per jaar.

    SLUIPROUTE
    Wolter Odding, Directielid van Vitens, legt uit waarom Vitens zo gekant is tegen de invoering van precarioheffing. ‘Een doos van Pandora dreigt open te gaan, want bijna iedere gemeente wil gaan heffen. Het is een soort sluiproute. Een indirecte onroerendezaakbelasting die nog hoger uitvalt door bijkomende extra kosten en BTW die we moeten doorberekenen. Wat veel gemeentes niet weten is dat wij de precarioheffing direct terugleggen op de inwoners van de betreffende gemeente. We hoopten dat de staatssecretaris gemeenten ruimte zou geven om zelfstandig belastingen te mogen innen. Maar dat is hen niet gegund. Blijkbaar hebben ze het geld zo hard nodig en maken ze nu maximaal gebruik van de mogelijkheden door waterleidingen aan te boren als geldbron.’ De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) deelt in grote lijnen de mening van Vitens. ‘Het lokaal belastinggebied is toe aan herziening,’ zegt een woordvoerder. ‘De precariobelasting hoeft daarbij niet per se te blijven bestaan als er andere manieren zijn om begrotingen sluitend te krijgen. Wij dringen bij het Rijk aan op een verschuiving van belastingen van Rijk naar gemeente en vereenvoudiging van het stelsel.’

    NIET UIT TE LEGGEN
    Ook de Tweede Kamer staat aan de zijde van de waterbedrijven. Eind vorig jaar werd minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in een breed gesteunde motie verzocht haast te maken met de wet die het gemeenten, provincies en waterschappen onmogelijk maakt precario te heffen op netwerken van nutsbedrijven. Overigens vraagt de Kamer al sinds 2004 om een dergelijk verbod, maar telkens zonder resultaat. Dat wil zeggen: voor telecommunicatienetwerken is zo’n precarioverbod inmiddels geregeld, maar niet voor drinkwater- en energiebedrijven. Wolter Odding: ‘Terwijl wij ons drinkwater als eerste levensbehoefte zo goedkoop mogelijk moeten houden, kan de heffing van precario straks ongecontroleerd plaatsvinden. Het zal toch niet zo zijn dat drinkwater straks in hetzelfde rijtje staat als tabak en alcohol qua belastingopbrengsten? Dat valt niet uit te leggen.’
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,36 +0,00%
EUR/USD 1,0620 -0,22%
FTSE 100 7.877,05 +0,37%
Germany40^ 17.751,90 -0,48%
Gold spot 2.413,44 +1,43%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

VIVORY...
+11,51%
JUST E...
+5,71%
Air Fr...
+4,18%
FASTNED
+3,00%
RANDST...
+2,65%

Dalers

Pharming
-9,63%
ASMI
-6,10%
Avantium
-6,01%
PostNL
-5,84%
TomTom
-3,31%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links