Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel SBM Offshore AEX:SBMO.NL, NL0000360618

  • 14,100 25 apr 2024 17:35
  • -0,180 (-1,26%) Dagrange 14,060 - 14,360
  • 379.487 Gem. (3M) 543,4K

SBM Offshore - on topic - december 2014

2.587 Posts
Pagina: «« 1 ... 125 126 127 128 129 130 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Kopermans 26 december 2014 20:21
    quote:

    knife catcher schreef op 26 december 2014 18:35:

    overigens, is pop dit forum ook de uitgestrektheid in Brazilie van de omkopingen in andere sectoren aan de orde geweest?
    zie rapport in bijgaande url
    ri.search.yahoo.com/_ylt=A9mSs2sXm51U...
    gr
    kc
    @kc
    Je kunt inderdaad die algemene conclusie trekken uit de inleiding, al gaat het hier wel om het bestrijden van corruptie door Braziliaanse bedrijven in het buitenland. Het aantal succesvolle (0) of nog lopende vervolgingen (3) zegt alles over het belang dat hieraan gehecht wordt ;-)
  2. forum rang 6 gpjf 28 december 2014 20:01


    Deel op FB0 Share on Facebook

    inShare
    DFT zet de grootste dalers in de AEX en Midkap op een rij. Worden de afgestraften van dit jaar de hoogvliegers van 2015? In deze aflevering: SBM Offshore.

    Foto: VWD/DFT

    Bedrijf: SBM Offshore
    Genoteerd in: AEX
    Daling dit jaar (t/m 16 december 2014): -37,3%
    Advies analisten: 12 kopen, 8 houden, 5 verkopen
    Net als Fugro heeft ook SBM Offshore veel last van oliereuzen die de hand op de knip houden als gevolg van de dalende olieprijs. Maar het bedrijf heeft daarnaast ook nog eigen problemen. Een smeergeldaffaire lag als een sluier over de koers afgelopen jaar en bovendien deed de belangrijke klant Petrobras de deur dicht voor SBM.
    Schikking
    De smeergeldaffaire achtervolgde het bedrijf al langer. Maar dat hoofdstuk is in elk geval onlangs afgesloten. SBM schikte voor $240 miljoen met het Openbaar Ministerie en kocht daarmee vervolging af in Nederland en de VS voor omkoping van Afrikaanse en Braziliaanse ambtenaren en valsheid in geschrifte.
    Volgens SBM kan het bedrijf daarmee het fraudehoofdstuk sluiten en weer naar de toekomst kijken.
    Domper
    Maar in het andere hoofdpijndossier, Petrobras, is vooralsnog geen oplossing. Vanwege de onderzoeken naar corruptie hebben de Brazilianen besloten dat SBM voorlopig niet mee mag dingen naar opdrachten van het staatsbedrijf.
    Dat is een flinke domper, aangezien Petrobras de grootste opdrachtgever van SBM is. De Nederlanders hebben zo'n 5000 mensen aan het werk in het Latijns-Amerikaanse land.
    1200 banen weg
    Toch kijkt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen niet per se negatief naar het komende jaar. "Ik denk dat SBM best eens een sterke 'terugkomer' kan zijn", zegt Versteeg. Afgelopen jaar was er veel onzekerheid over fraude, maar marktvorsers hadden de kosten voor SBM veel hoger ingeschat dan wat er uit de bus is gekomen, stelt de analist.
    Daarnaast is SBM heel snel begonnen met reorganiseren toen de marktomstandigheden begonnen te verslechteren, vindt Versteeg. Het bedrijf liet deze maand weten dat het wereldwijd 1200 banen schrapt. Dat gaat om 600 vaste werknemers en 600 flexibele medewerkers. Daarmee is een besparing van zo'n €30 miljoen gemoeid. Ook wil SBM zijn hoofdkantoor verplaatsen van Monaco naar Amsterdam.
    Constante inkomsten
    "En daarnaast heeft SBM een heel constante inkomstenstroom uit zijn leaseportefeuille", zegt Versteeg. "En dat is helemaal onafhankelijk van de olieprijs."
    Die lease-inkomsten zijn ook een reden dat SBM het onlangs wel aandurfde om de eerdere omzetverwachting te bevestigen. De omzet over 2014 komt dan uit op minstens $3,3 miljard. Ook is er een nieuwe kredietfaciliteit afgesloten van $1 miljard.
    Vraag naar olie
    Versteeg verwacht niet dat de olieprijs volgend jaar boven de $85 per vat uitkomt. "Er zijn nu zorgen over de vraagkant van de oliemarkt, maar ik denk dat die in de tweede jaarhelft kan herstellen volgend jaar. En over twee jaar zal de olieprijs toch weer naar $100 zijn gegaan. Dat is een mooi niveau waarop je een FPSO (de drijvende platformen die SBM levert, red.) kunt gebruiken."
    Voor de langere termijn is Versteeg dan ook positief. "Uiteindelijk zal er toch weer offshore naar olie gezocht worden. Dat moet wel."
    Achtervang
    Voor komend jaar is echter wel de onzekere factor hoe het 'dossier Petrobras' zich verder ontwikkelt, beaamt Versteeg. "Maar anderzijds is het zo dat SBM altijd nog een 'achtervang' heeft in de vorm van investeerder en grootaandeelhouder HAL."
    Dit is de vierde aflevering in een reeks van zes. Andere bedrijven in deze serie zijn ArcelorMittal, BAM, Brunel, Fugro en Imtech.

    Deel op FB0 Share on Facebook

    inShare

    LEES OOK
    22/12: 'Megasalaris voor Huntelaar'
    24/12: Stuntman James Bond overleden
    25/12: Beursfloppers volgend jaar hoogvliegers?
    23/12: Fortuin voor Chinese die dochter wil verkopen
    26/12: Wat brengt 2015 voor woningmarkt?
    Aanbevolen door Outbrain

    SITEMAP
    Nieuws:
    Binnenland
    Buitenland
    Sport
    WK voetbal 2014
    Showbizz
    Snelnieuws
    Telegraaf TV
    Digitaal
    Tips voor de redactie
    Reizen
    Uitgaan
    Auto
    Varen
    Lifestyle:
    Vrouw
    Horoscoop
    Gratis spelletjes
    Solitaire spelletjes
    Hyves Games
    Social games
    Financieel:
    DFT
    DFT Geld
    DFT Ondernemen
    WUZ:
    Wat U Zegt
    Vraag en aanbod:
    Auto
    Speurders
    Boten
    Campers en caravans
    Werk
    Speurders in de krant
    Huizen
    Groupdeal
    Telegraaf aanbiedingen
    Datingsite
    Service:
    Abonnementen
    Adverteren
    Bezorging
    Webshop
    Contact
    Bezorger worden
    Werken bij
    Gericht online adverteren
    © 1996-2014 TMG Landelijke Media B.V., Amsterdam.
    Alle rechten voorbehouden.
    e-mail: info@dft.nl
    Gebruiksvoorwaarden | Privacy | Cookies | Cookie-voorkeuren

    1.0 °C
    W2 files 46
    41 km.Beurs AEX
    AEX 425.57
    + / - -0.28%

    DFT TV meer >
    Deze aandelen moet je hebben in 201522:33
    Deze aandelen moet je hebben in...
    Drie bekende goeroes van DFT TV bespreken het afgelopen beursjaar en ze blikken vooruit op 2015....
    Geluk groeit niet met inkomen 4:57
    Geluk groeit niet met inkomen
    Omzeil de fiscus met kasrondje 3:52
    Omzeil de fiscus met kasrondje

    RSSDFT PREMIUM
    Flop in 2014, top in 2015? (4)Flop in 2014, top in 2015? (4)
    Flop in 2014, top in 2015? (3)Flop in 2014, top in 2015? (3)
    Aasgierfondsen duiken op Van GansewinkelAasgierfondsen duiken op Van Gansewinkel
    Maakt geld echt gelukkig?Maakt geld echt gelukkig?
    'Unica duikt in gat Imtech''Unica duikt in gat Imtech'
    DFT Premium

    Meld u aan voor de DFT mailings.
    E-mail
  3. forum rang 7 mvliex 1 28 december 2014 20:15
    zo 28 dec 2014, 16:27

    Algerije wil productieverlaging OPEC

    ALGIERS (AFN) - Algerije wil dat het oliekartel OPEC de productie verlaagt om zo de olieprijs op te drijven. Dat liet de Algerijnse olieminister weten.

    Volgens de minister moet de OPEC ingrijpen op de oliemarkt om zo de sterk gedaalde olieprijs tegen te gaan. Ook andere leden van de OPEC zoals Iran en Venezuela hebben opgeroepen tot een productieverlaging. Het belangrijkste OPEC-lid Saudi-Arabië heeft echter gezegd de productie niet te willen verlagen. Het uit twaalf landen bestaande oliekartel voorziet in zo'n 40 procent van de totale wereldwijde oliebehoefte.

    Algerije is voor 95 procent van zijn exportinkomsten afhankelijk van olie en gas. Door de drastisch gedaalde olieprijs dreigt het land in de knel te komen met zijn begroting.
  4. Gregoor 29 december 2014 16:49
    quote:

    mvliex 1 schreef op 28 december 2014 20:15:

    zo 28 dec 2014, 16:27

    Algerije wil productieverlaging OPEC

    ALGIERS (AFN) - Algerije wil dat het oliekartel OPEC de productie verlaagt om zo de olieprijs op te drijven. Dat liet de Algerijnse olieminister weten.

    Volgens de minister moet de OPEC ingrijpen op de oliemarkt om zo de sterk gedaalde olieprijs tegen te gaan. Ook andere leden van de OPEC zoals Iran en Venezuela hebben opgeroepen tot een productieverlaging. Het belangrijkste OPEC-lid Saudi-Arabië heeft echter gezegd de productie niet te willen verlagen. Het uit twaalf landen bestaande oliekartel voorziet in zo'n 40 procent van de totale wereldwijde oliebehoefte.

    Algerije is voor 95 procent van zijn exportinkomsten afhankelijk van olie en gas. Door de drastisch gedaalde olieprijs dreigt het land in de knel te komen met zijn begroting.
    Je ziet de laatste weken een steeds verdere tweedeling binnen de OPEC ontstaan. Saudi Arabië gaat kost wat kost vasthouden aan haar huidige productieniveau, maar de andere OPEC-leden willen de productie verlagen. Saudi Arabië kan zich dit veroorloven door onder andere de grotere financiële reserves.

    De kans bestaat dus dat de andere leden ergens volgend jaar de productie gaan verlagen, zonder dat Saudi Arabië daarin meegaat. Het zal dan afwachten worden was dit voor de prijs betekent. Je merkt immers dat veel partijen het lastig vinden in te schatten hoe groot het overaanbod nu is.

    Terug naar SBM, wat betekent dit? Omdat eigenlijk alle partijen het er wel over eens zijn dat we binnen een jaar geen prijzen van $100 per vat olie meer zien, zal de 'lage' olieprijs daarom volgens mij boven de markt blijven hangen. Of dit nu heel nadelig is voor SBM of niet, ik denk dat dit wel de markt blijft regeren en een sterk herstel van SBM in de weg blijft staan. We zullen dus wel opleven door goed nieuws vanuit Brazilië, maar het volledige potentieel zal niet behaald worden tot de olieprijs weer op hogere niveaus staat en we dit terugzien in een hoger aantal tenders dat door de opdrachtgevers wordt uitgeschreven.
  5. [verwijderd] 29 december 2014 17:04
    quote:

    Gregoor schreef op 29 december 2014 16:49:

    [...]
    Je ziet de laatste weken een steeds verdere tweedeling binnen de OPEC ontstaan. Saudi Arabië gaat kost wat kost vasthouden aan haar huidige productieniveau, maar de andere OPEC-leden willen de productie verlagen. Saudi Arabië kan zich dit veroorloven door onder andere de grotere financiële reserves.

    De kans bestaat dus dat de andere leden ergens volgend jaar de productie gaan verlagen, zonder dat Saudi Arabië daarin meegaat. Het zal dan afwachten worden was dit voor de prijs betekent. Je merkt immers dat veel partijen het lastig vinden in te schatten hoe groot het overaanbod nu is.

    Terug naar SBM, wat betekent dit? Omdat eigenlijk alle partijen het er wel over eens zijn dat we binnen een jaar geen prijzen van $100 per vat olie meer zien, zal de 'lage' olieprijs daarom volgens mij boven de markt blijven hangen. Of dit nu heel nadelig is voor SBM of niet, ik denk dat dit wel de markt blijft regeren en een sterk herstel van SBM in de weg blijft staan. We zullen dus wel opleven door goed nieuws vanuit Brazilië, maar het volledige potentieel zal niet behaald worden tot de olieprijs weer op hogere niveaus staat en we dit terugzien in een hoger aantal tenders dat door de opdrachtgevers wordt uitgeschreven.
    Hoi Gregoor,

    Lang niet alle partijen gaan uit van een olieprijs van 100 Dollar volgend jaar. Een herstel naar 75 is volgens mij wat algemener geaccepteerd. Het sentiment zal op de beurs voor een deel af blijven hangen van de oloeprijs, De lage olieprijs zal de economie stimuleren (dit wordt algemeen aangenomen)
    Omdat een deel van de schalieproductie vanwege de hoge kosten stil gelegd gaat worden zal de productie minder gaan toenemen of mogelijk zelfs iets afnemen.

    Als je dan de economische groei combineert met de afname van de olieproductie kom je vanzelf tot een opleving van de prijs.

    Voor SBM maakt de olieprijs minder uit dan voor veel andere oliegerelateerde fondsen omdat een groot deel van de omzet van SBM bestaat uit leaseinkomsten van de platforms.

    De koers zal de komende weken opveren of zelfs een fikse sprong kunnen maken als blijkt dat het geen verdere vervolging in Brazilie riskeerd en dat het nieuwe opdrachten voor Petrobras aan mag nemen.
    Dit is de reden dat de meeste analisten koersdoelen hebben tussen 12,50 en 18 Euro.

    SBMO is een van de grootste kanshebbers op een goede beursprestatie in 2015

    gr. kc

    ps als je short zit is het te overwegen om dit af te bouwen voordat de grote hedgefunds dit doen (zij gokten op grote problemen voor SBM in Brazielie, maar daar lijkt het mee te vallen)
  6. [verwijderd] 29 december 2014 18:33
    quote:

    Dutchtenor schreef op 29 december 2014 18:13:

    27% meer handel dan gemiddeld. Misschien wat afbouwende shorters? we zullen zien...
    Fijne avond
    hoi Dutchtenor, omzet is lager dan het gemiddelde van de laatste weken, ik weet niet waarover iex het gemiddelde bepaald

    de omzet SBM is misschien net iets hoger dan je op een dag als vandaag mocht verwachten.

    veel afgebouwd zal er niet zijn.

    gr
    kc
  7. [verwijderd] 29 december 2014 20:35
    quote:

    Dutchtenor schreef op 29 december 2014 19:36:

    Ik zie het ook, dank voor de correctie. Ik zal eens kijken of ik er achter kan komen hoe de gem. Omzet bepaald wordt.
    vanaf aug 3-5 milj stukken per dag, soms wat meer

    voor een gemiddelde van ruim een miljoen kijk je al snel naar een jaar of meer

    cijfers Morningstar website SBM

    gr
    kc
  8. Gregoor 30 december 2014 01:34
    quote:

    knife catcher schreef op 29 december 2014 17:04:

    Hoi Gregoor,

    Lang niet alle partijen gaan uit van een olieprijs van 100 Dollar volgend jaar. Een herstel naar 75 is volgens mij wat algemener geaccepteerd. Het sentiment zal op de beurs voor een deel af blijven hangen van de oloeprijs, De lage olieprijs zal de economie stimuleren (dit wordt algemeen aangenomen)
    Omdat een deel van de schalieproductie vanwege de hoge kosten stil gelegd gaat worden zal de productie minder gaan toenemen of mogelijk zelfs iets afnemen.

    Als je dan de economische groei combineert met de afname van de olieproductie kom je vanzelf tot een opleving van de prijs.

    Voor SBM maakt de olieprijs minder uit dan voor veel andere oliegerelateerde fondsen omdat een groot deel van de omzet van SBM bestaat uit leaseinkomsten van de platforms.

    De koers zal de komende weken opveren of zelfs een fikse sprong kunnen maken als blijkt dat het geen verdere vervolging in Brazilie riskeerd en dat het nieuwe opdrachten voor Petrobras aan mag nemen.
    Dit is de reden dat de meeste analisten koersdoelen hebben tussen 12,50 en 18 Euro.

    SBMO is een van de grootste kanshebbers op een goede beursprestatie in 2015

    gr. kc

    ps als je short zit is het te overwegen om dit af te bouwen voordat de grote hedgefunds dit doen (zij gokten op grote problemen voor SBM in Brazielie, maar daar lijkt het mee te vallen)
    Dat is eigenlijk wat ik ook schreef. Gaf volgens mij ook aan dat zeker niet alle partijen op die $100 rekenen ;)

    Overigens zit ik long ipv short, maar ben ik nog niet helemaal overtuigd dat bij goed nieuws uit Brazilië de short-posities meteen worden afgebouwd. Dit kan best pas later gebeuren bij een duurzaam hogere olieprijs of misschien al wanneer er een nieuwe order (vanuit Brazilië) komt.
2.587 Posts
Pagina: «« 1 ... 125 126 127 128 129 130 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Hoog dividendrendement SBM Offshore oogt aanlokkelijk

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links