Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Russisch dINGetje

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 december 2014 10:15
    Die Russische leningen kunnen ze langzaamaan gaan afboeken, stukje bij beetje wegstrepen tegen meevallers. Ze hebben er jarenlang genoeg op verdiend, maar nu zit de klad er even in. Komt wel weer goed als de roebel goud-ondersteund wordt, maar voorlopig vindt Putin het prima dat de boel devalueert. Olie wordt namelijk in dollars afgerekend (nog steeds) en de staatsschuld in roebel. ING betaalt dus nu de olie-daling.
  2. SaSto 18 december 2014 10:26
    Aardig om hier nu mee te komen. Dit was inderdaad al bekend. Maar als je grote bedragen gaat roepen schrikken mensen (beleggers) hiervan. Eigenlijk hetzelfde verhaal als tijdens de kredietcrisis; grote headlines dat ING zoveel miljard aan leningen in Spanje had uitstaan en zoveel mijard in Ierland etc...
    Een analyst heeft de schone taak om cristisch te kijken naar die 7 mrd aan leningen in Rusland. Zijn het leningen met onderpand? Zo ja, is het onderpand wat waard? Zijn het achtergestelde leningen? Dat soort vragen zijn belangrijk.
    Nog belangrijker is de vraag waar we het eigenlijk over hebben. Hoe groot is deze post op de 'total credits outstanding'? Ik heb het even opgezocht in de cijfers over het laatste kwartaal en volgens mij had ING een totaal bedrag aan leningen uitstaan van ongeveer EUR 560 mrd (maar dat bedrag moet je misschien even met je analyst checken, het wordt niet gegeven, ik moest het afleiden), die 7 mrd is dan dus slechts 1,2% van het totaal...
  3. [verwijderd] 18 december 2014 10:27
    quote:

    FrancisFox schreef op 18 december 2014 10:15:

    Die Russische leningen kunnen ze langzaamaan gaan afboeken, stukje bij beetje wegstrepen tegen meevallers. Ze hebben er jarenlang genoeg op verdiend, maar nu zit de klad er even in.
    Welnee, het zijn wel banken waar je het over hebt ;)

    Er wordt niets afgeschreven. Wat je zegt geldt net zo goed voor Griekenland (de grootste exposure van een bank was daar circa 0,5%, peanuts dus) en daar werd ook niets afgeschreven. Ze zullen ook nu vast wel een manier vinden om dat verlies op de burgers af te wentelen in plaats van het zelf te dragen. Wij burgers moeten opkomen voor de schade die banken lijden onder de EU-sancties aan Rusland, boeren worden al gecompenseerd dus zou het te gek voor woorden zijn als we niet onze hand in onze zak steken om ook de banken te compenseren bij een eventueel verlies.
  4. [verwijderd] 18 december 2014 10:31
    quote:

    SaSto schreef op 18 december 2014 10:26:

    die 7 mrd is dan dus slechts 1,2% van het totaal...
    Dat is dus minstens tweemaal zoveel als hun exposure op Griekenland destijds. Alle reden dus voor de EU-belastingbetalers om heel snel bij te springen en te voorkomen dat deze zielige banken zo'n verlies lijden!!!

    Help de banken de winter door!

    We mogen het ditmaal alleen niet een "redding" van een land noemen omdat het om Rusland gaat, maar daar verzint politiek en banklobby vast wel wat op.
  5. jrxs4all 18 december 2014 11:22
    Grotendeels in euro's. Ik begrijp dan ook totaal niet dat die analyst dat positief vindt, want vanuit de Russen gerekend (in Roebels) is hun schuld verdubbeld. Bovendien moeten ze euro's kopen om de rente te betalen en hun valutareserves dalen heel hard.

    En dan loop je ook nog het risico dat ze rentebetalingen op buitenlandse schuld gewoon stopzetten, dat hebben ze bij de vorige roebelcrisis ook gedaan. Dikke vinger van Putin, je kunt er op wachten.
  6. [verwijderd] 18 december 2014 11:31
    Ik begrijp de grafiek van Alessio Lidozzi niet. Is o.a. het hoge Share of total van Italië hieruit te verklaren?

    In Europe, French banks had $50.9 billion of exposure to Russia. Italian banks had loans of $28.6 billion, Dutch banks had $17.6 billion, Swedish banks had $14 billion and Swiss banks had $6.8 billion, according to the BIS data.
    Bron uk.reuters.com/article/2014/03/17/uk-...

    GDP
    France 2734.95 Dec/13 USD Billion
    Italy 2071.31 Dec/13 USD Billion
    Netherlands 800.17 Dec/13 USD Billion
    Sweden 557.94 Dec/13 USD Billion
    Switzerland 650.78 Dec/13 USD Billion
    Bron ieconomics.com/gdp

    Alle cijfer zijn wel over heel 2013.
  7. [verwijderd] 18 december 2014 12:49

    Alle EU banken tezamen hebben 200 miljard uitstaan in Rusland dus dan valt die 7,5 miljard van de ING wel mee en kan Dijzelbloem zo aftikken blijkt dat nodig te zijn.
    Ben wel benieuwd welke andere banken in Nederland dan de rest van 17,5 miljard in hun porto hebben ofwel die andere 10 miljard.
    Zal dan toch zeker de helft van bij de Rabobank zitten.!!

    Ik ben bang dat die dat er even niet bij kunnen hebben.

  8. [verwijderd] 18 december 2014 18:14
    ING kan dit makkelijk hebben en wegstrepen die schuld ??? Natuurlijk niet....ING zal die leningen gewoon blijven aanhouden en pakken wat er te pakken valt - logisch toch ?? Als jij geld uitleent ga je toch ook niet een deelweggeven...doet ING ook niet !! Verder is het idd waar dat ING op NN nog een dikke 1.2miljard euro KAN bijpakken....maar er is ook nog de Amerikaanse verzekeringstak die ING naar de beurs heeft gebracht waar ING nog een groot belang in heeft. Ook op die zak geld zit ING...daar is ook nog een 600-700 miljoen te pakken (vanwege koersstijging)....dus ING gaat hartstikke lekker...die koers ook....deze week nog over de 11 euro...GO GO GO....ik heb vandaag bijgekocht en ook daarop een lekkere winst alweer :-)
  9. [verwijderd] 18 december 2014 18:39
    quote:

    zepolna schreef op 18 december 2014 18:14:

    ING kan dit makkelijk hebben en wegstrepen die schuld ??? Natuurlijk niet....ING zal die leningen gewoon blijven aanhouden en pakken wat er te pakken valt - logisch toch ?? Als jij geld uitleent ga je toch ook niet een deelweggeven...doet ING ook niet !! Verder is het idd waar dat ING op NN nog een dikke 1.2miljard euro KAN bijpakken....maar er is ook nog de Amerikaanse verzekeringstak die ING naar de beurs heeft gebracht waar ING nog een groot belang in heeft. Ook op die zak geld zit ING...daar is ook nog een 600-700 miljoen te pakken (vanwege koersstijging)....dus ING gaat hartstikke lekker...die koers ook....deze week nog over de 11 euro...GO GO GO....ik heb vandaag bijgekocht en ook daarop een lekkere winst alweer :-)
    Ik hoop dat je ING naar de 15 gaat in no time.
    Het enige wat ik wil zeggen , wij weten niets en hoe de vlag er echt bij hangt dat weet zelfs de DNB niet.
  10. forum rang 6 matad 18 december 2014 21:09
    Geachte heer Kamp,
    Een ding zit me al weken dwars bij ING. Mogelijk weet u als expert hier een antwoord op. Zo vond er op de expiratie dag in november 2014 een enorme koersmanipulatie in ING plaats. Zowat alle aandelen schoten omhoog doch zodra de ING koers boven de 11,50 dreigde te komen, werden er (echt) honderdduizenden aandelen ING op 11.49 aangeboden. Het gevolg was dat in weerwil van de markt en de enorme omzetten in ING het aandeel de gehele middag precies op 11.50 bleef hangen. Er waren geen optie expiraties op 11,50 dus daar hoef ik niets te zoeken. Verbaas me er dus ontzettend over waarom "iets" wat waarschijnlijk miljoenen certificaten ING bezit de koers omlaag houdt. Ik ben zeer benieuwd naar uw antwoord.
  11. [verwijderd] 18 december 2014 23:50
    hmmmm....ik ben al zeer benieuwd hoe U - MATAD - aan dit nieuws komt ?? Waar kan je deze informatie dan zien...opzoeken ?? EN ja - vervolgens ben ik dan ook zeer benieuwd naar het waarom idd.....ik heb ING en zou niet graag zien dat er iets of iemand is die willens-en-wetens de koers op 11.50 euro houdt als de markt die dag bijvoorbeeld heel goed draait en dus van ING (met de hoge beat) verwacht mag worden dat die dan ook hard meestijgt en niet - vastgehouden - wordt door een spelletje of zo van iemand !!??! EEN antwoord zou ik ook zeer op prijs stellen...en hoe kan je daar iets tegen doen...of kan dat niet ??
    Bedankt AJK !!
  12. forum rang 6 matad 19 december 2014 13:25
    Bedankt voor uw belangstelling.
    Ik heb de hele dag het aandeel ING gevolgd. Vrijdag 21 november. Constant werden die dag aandelen ING aangeboden (honderdduizenden) op 11,490 en 11,495)bij een sterk stijgende beurs en een omzet die verdubbeld was t.o.v het gemiddelde. De prijs kreeg geen kans om boven de 11,50 uit te komen. Voor mij alsnog onbegrijpelijk doch uiteraard moet er een verklaring zijn. Nog nooit eerder zo´n manipulatie gezien.
    Vreemd evenwel dat het niemand opvalt althans geen melding van maakt.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links