Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel SBM Offshore AEX:SBMO.NL, NL0000360618

  • 14,100 25 apr 2024 17:35
  • -0,180 (-1,26%) Dagrange 14,060 - 14,360
  • 379.487 Gem. (3M) 532,1K

SBM massaal georkestreerd door hedgefondsen

231 Posts
Pagina: «« 1 ... 7 8 9 10 11 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 oktober 2014 23:16
    Dat shortposities de efficientie op de aandelenmarkten verhogen proberen hedgefondsen de wereld graag doen geloven. Helaas trappen velen hierin omdat zijn niet genoeg zijn ingewerkt in de financiele wereld. Marktefficientie betekent dat het aandeel een reele koers toegedicht krijgt. Shortgaan opzich is geen enkel problem. Je gokt daarmee op een koersdaling. Dit is legitiem. Echter het opbouwen van shortposities te misbruiken om koersen kunstmatig naar beneden te drukken is verboden. Aandelen kopen mag ook. Maar aandelen kopen op een wijze dat je de koers kunstmatig omhoog tracht te manipuleren mag niet. Dit is nu net het geval met het huidige spel dat vele hegefondsen spelen. In ieder geval die betrokken zijn bij het shortgaan in SBM. Zij speculeren niet op een koersdaling . Zij zorgen dat met een 100% zekerheid de koers op bepaalde moment naar beneden wordt gedrukt. Dit is de strategie. Helaas laten nog steeds bijna iedereen zich in de luren leggen door dergelijke hedgefondsen. Het negatieve nieuws rondom SBM is allang in de koers verwerkt. Beleggers en analisten zijn over het algemeen positief over SBM, dus ook zij vinden de koers, ondanks alle negativiteit, op dit moment zwaar ondergewaardeerd. De onderhavige hedgefondsen zijn geen beleggers, zij zetten de koersen namelijk neer door kunstmatig aanbod te creeren. Ook hier geldt weer dat de aandeze partijen uitlenende instituten zoals pensioenfondsen, ook niet begrijpen wat de gevolgen voor hen zelf zijn. Ze lenen uit tegen zeg 1-2% over de totale waarde van de uitgeleende aandelen, en krijgen dezelfde aandelen een aantal maanden terug voor een zeg 10% lagere koers. Netto dus zwaar verlies, maar omdat dit vaak ondrdeel uitmaakt van een totale portefeuille valt dit nauwelijks op.
  2. Dutchtenor 29 oktober 2014 10:32
    @bdp
    Niet helemaal mee eens. Shorters zijn ook beleggers. Op de shortlist staat/stond Blackrock met 0,49 shortsell.nl/short/SBMOffshore
    Zij staan ook op de lijst met grootaandeelhouders www.grootaandeelhouders.nl/aandelen/s...
    Zo kunnen ze hun shortpositie met eigen aandelen afdekken. Niet leuk voor ons als kleine jongens, maar wel slim geld verdienen..
  3. Independent trader 29 oktober 2014 15:54
    quote:

    Dutchtenor schreef op 29 oktober 2014 10:32:

    @bdp
    Niet helemaal mee eens. Shorters zijn ook beleggers. Op de shortlist staat/stond Blackrock met 0,49 shortsell.nl/short/SBMOffshore
    Zij staan ook op de lijst met grootaandeelhouders www.grootaandeelhouders.nl/aandelen/s...
    Zo kunnen ze hun shortpositie met eigen aandelen afdekken. Niet leuk voor ons als kleine jongens, maar wel slim geld verdienen..
    Heb ik me ook over verbaasd. Er wordt immers gesproken over NETTO shortpositie, dat kan ik niet rijmen met een melding als grootaandeelhouder en een netto melding als shorter. Misschien kan iemand me dit uitleggen?
  4. forum rang 7 ff_relativeren 29 oktober 2014 17:55
    @ Independent trader,

    de term "netto shortpositie" wordt bij mijn weten gebruikt voor de cumulatieve shortposities boven de 5% meldings-grens.

    en heeft derhalve niets te maken met een plus-min binnen een bedrijf dat zowel long als short zit in een aandeel.

    Greetzzz

  5. Procambarus 29 oktober 2014 18:07
    Als institutionele beleggers een positieve long term visie hebben op het aandeel SBMO, kunnen ze de stukken gerust uitlenen. De uitleenfee is dan puur rendement en dat de hedge funds de koers tijdelijk in elkaar trappen, deert het pensioenfonds niet, want op de lange termijn komt het toch weer goed. Daarom kunnen de hedgers het spel blijven spelen, zonder dat iemand er iets aan kan doen.
  6. Independent trader 29 oktober 2014 19:48
    quote:

    ff_relativeren schreef op 29 oktober 2014 17:55:

    @ Independent trader,

    de term "netto shortpositie" wordt bij mijn weten gebruikt voor de cumulatieve shortposities boven de 5% meldings-grens.

    en heeft derhalve niets te maken met een plus-min binnen een bedrijf dat zowel long als short zit in een aandeel.

    Greetzzz

    Ik heb het even nagezocht bij AFM en daar staat toch echt als definitie:
    Een netto short-positie is een positie die een belegger heeft nadat hij zijn long positie heeft gesaldeerd met zijn short positie

    www.digitaal.loket.afm.nl/nl-NL/Diens...

    Enige wat ik dan nog kan bedenken is dat Blackrock twee verschillende entiteiten gebruikt voor short en longposities.

    Waarschijnlijk is Blackrock sowieso de belangrijkste uitlener tbv shortaandelen. Ik hoop van harte dat HAL lekker op zijn stukjes blijft zitten.. ;-)

  7. Independent trader 29 oktober 2014 20:12
    Nog wat verder zitten neuzen.. Brengt me bij volgende pagina's:

    europa.eu/rapid/press-release_MEMO-10...

    Er wordt hier gewezen op het feit dat er in Europa nog geen goede en eenduidige standaarden zijn mbt shortselling. Eerste stap is het openbaar maken van de informatie aan de betreffende toezichthouders (meldingsdrempel 0,2%) en de markt (drempel 0,5%). Daarbij wordt gewezen op de (systeem)risico's van shortselling, waaronder de mogelijkheid van o.a. een neerwaartse spiraal. Belangrijk is m.i. Vooral de opmerking (citaat):

    Notification to regulators would enable them to monitor and, if necessary, investigate shortselling that may pose systemic risks OR BE ABUSIVE.

    Met andere woorden, ik neem aan dat de ontwikkeling in de (einde dag) netto shortposities sowieso de aandacht heeft van de AFM. daarbij worden er meldingen gedaan (o.a. van ondergetekende) die in behandeling worden genomen en heeft recent ook de pers (i.i.g. FD en Telegraaf) gewezen op de uitwassen van shortselling. Als je dit plaats in het licht van de bijgesloten EU notitie, is het volgens mij waarschijnlijk dat hier op afzienbare termijn nog een nader onderzoek wordt ingesteld.

  8. forum rang 4 Pbm 29 oktober 2014 21:14
    Hedgefunds of banken kunnen inderdaad tegelijkertijd dezelfde aandelen bezitten en daarin shortgaan. Bijvoorbeeld bij ETF's leent de uitgever van de EFT, die de onderliggende aandelen bezit, deze aandelen uit aan hedgefunds die daarmee vervolgens short gaan. De prijs die het hedgefund aan de uitlener betaalt, steekt de uitlener zelf in zijn zak en gaat dus niet naar de klant die de EFT heeft gekocht. Daarom zijn EFT' S mede zo interessant voor de uitgever ervan.
  9. Dutchtenor 30 oktober 2014 11:36
    Heeel veel geduld en wachten tot de shorters gaan uitstappen. Kan maanden gaan duren helaas. Nu al 6,99% short. Die partijen zijn zo goed in omlaag manipuleren dat het einde nog niet in zicht is. Jammer dat mijn portemonaie leeg is, anders was dit een leuk moment om bij te kopen.
    Blijft voorlopig bij dagelijks bijhouden en kijken wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn en vertrekkende shorters.
  10. Independent trader 31 oktober 2014 10:07
    Opening 9,99 en hoppa 50.000 stuks erin om onder de 10 te houden.

    Stategie helder:
    Markt positief - herstel SBM afremmen
    Markt negatief - SBM heel hard omlaag zetten

    Dag op dag. zonder nieuws van SBM geen eerlijke markt voor kleine belegger.

    Gewoon afwachten en stil blijven zitten (net als de grootaandeelhouders die hun stukken hebben uitgeleend tijdens deze periode van onzekerheid zonder dividend. Op die manier hebben zij tijdelijk wat inkomsten en uiteindelijk herstelt de koers weer als de shorts gaan coveren.

    OPROEP AAN AFM: waar houdt shorten op en begint MANIPULATIE?!
  11. TraderRon 31 oktober 2014 10:44
    quote:

    luuk4 schreef op 31 oktober 2014 10:26:

    Als je dat weet waarom zit je er dan in

    Altijd dat gehuil over manipulatie als iemand verkeerd in een aandeel zit

    De beurs IS manipulatie
    Das nogal een kortzichtige instelling..
    Iedereen weet dat het bestaat dus waarom zeur je nou....
    Gelukkig wordt jou denkbeeld niet op dezelfde manier op alles geprojecteed zou een mooie wereld worden ;)

  12. Independent trader 31 oktober 2014 12:06
    Bedankt voor reacties. Absoluut niet mijn insteek om te 'huilen', maar ik ben ervan overtuigd dat juist een goed bezocht forum als dit de mogelijkheid biedt om als relatief kleine partijen samen op te trekken tegen oneerlijke praktijken door het grote geld. Daarom ook heb ik een melding gemaakt bij de AFM en daarom ook blijf ik er hier over schrijven. Initiatieven als 'de beste beursanalist' maar ook kritische geluiden uit de media verdienen navolging. Hoe meer massa we op de been brengen hoe meer kans dat er iets verandert. Toekijken en niks doen, heeft nog nooit tot enige verandering geleid in de wereld..

    Kijk nog maar eens naar de handelsvolume vandaag (bij je online broker of gewoon op de fd site). Er gebeuren weer vreemde dingen vandaag. Enorme volumepieken op kritische momenten.

    En als je ook van mening bent dat het niet klopt, meldt dat dan gewoon bij de AFM. Lees de link van Boedeba: de AFM vraagt om je melding!

    Succes allen, shorters of niet, SBM is een prachtig bedrijf en het aandeel biedt enorm veel opwaarts potentieel!
  13. [verwijderd] 31 oktober 2014 13:07
    quote:

    Independent trader schreef op 31 oktober 2014 12:06:

    Bedankt voor reacties. Absoluut niet mijn insteek om te 'huilen', maar ik ben ervan overtuigd dat juist een goed bezocht forum als dit de mogelijkheid biedt om als relatief kleine partijen samen op te trekken tegen oneerlijke praktijken door het grote geld. Daarom ook heb ik een melding gemaakt bij de AFM en daarom ook blijf ik er hier over schrijven. Initiatieven als 'de beste beursanalist' maar ook kritische geluiden uit de media verdienen navolging. Hoe meer massa we op de been brengen hoe meer kans dat er iets verandert. Toekijken en niks doen, heeft nog nooit tot enige verandering geleid in de wereld..

    Kijk nog maar eens naar de handelsvolume vandaag (bij je online broker of gewoon op de fd site). Er gebeuren weer vreemde dingen vandaag. Enorme volumepieken op kritische momenten.

    En als je ook van mening bent dat het niet klopt, meldt dat dan gewoon bij de AFM. Lees de link van Boedeba: de AFM vraagt om je melding!

    Succes allen, shorters of niet, SBM is een prachtig bedrijf en het aandeel biedt enorm veel opwaarts potentieel!
    Onderschrijf ik helemaal. Ze gaan er echt wel naar kijken. In deze discussie staan dacht ik ook nog 10-tallen argumenten waarom het niet helemaal eerlijk lijkt;maakt niet uit of het wat wordt, liefst wel , maar daarna weet je of er ooit wat aan te doen is van hogerhand. Ook wat FD schreef, dat er soms nog bergen aandelen klaarstaan die je niet ziet dan is het register beetje een fopneus als alarmsignaal maar wel correcte feitelijke short-belangen weergave.
  14. [verwijderd] 31 oktober 2014 13:09
    Ik zat net "in vaste handen"te bekijken.

    De "kwaaddoeners" die de stukken uitlenen zitten hiertussen:
    31okt14: (AFM)

    10okt14 UBS 6,8 m 3,03%
    18sept14 Invesco limetd.12,37 m 5,93 %
    3sept Blackrock 10,3 m 5,10% ------------------------------------
    10juli14 J O Hambro CapMnt 6,4 m 3,07%
    22april13 stichting continuiteit SBM Optie op 104.063.277 aandelen -->50% aandelenbelang vertegenw en 50% stemrecht
    20dec12 HAL trust gewoon aandeel 25.152.814 13,3%
    5nov12 Sprucegrove gwoon aandeel 8.636.128, 5,02%
    13mei10 Schroders gewoon aandeel 8.184.353, 4,97% 1,26% stemrecht
    10mrt09 Capital Research company GEEN aandelen , wel 4,6% stemmen)
    9feb09 Capital Income Builder, Inc. 7...m 4,84% aandelen
    --- +--------------
    63% in vaste handen
    St. Continuiteit optie op 50% van de aandelen 104,.. miljoen

    7jan14 :aantal aandelen 208.747.188
231 Posts
Pagina: «« 1 ... 7 8 9 10 11 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Hoog dividendrendement SBM Offshore oogt aanlokkelijk

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links