Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Pharming Group AEX:PHARM.NL, NL0010391025

  • 0,905 24 apr 2024 17:35
  • 0,000 (0,00%) Dagrange 0,893 - 0,917
  • 6.519.524 Gem. (3M) 6,9M

Platform bank KBC voor ’concurrent’ crowdfunding

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Berdientje 28 september 2014 08:46
    za 27 sep 2014, 20:14
    Platform bank KBC voor ’concurrent’ crowdfunding
    door Arno Reekers
    BRUSSEL / AMSTERDAM -


    De Belgische bank KBC start een platform voor crowdfunding. Via het platform kunnen kleine investeerders projecten vinden om te investeren. Investeerders kunnen al vanaf €25 meedoen.

    De stap van KBC is opvallend. Crowdfunding is een fenomeen dat uit de VS is overgewaaid naar Europa. Zowel in de VS als in Europa groeit het concept omdat bedrijfjes en startende ondernemers steeds vaker bot vangen bij een bank als zij aankloppen voor krediet. En juist nu begint een bank met een platform om aanbieders en vragers van geld bij elkaar te brengen.

    KBC gaat voor het project het al bestaande Bolero gebruiken. Bolero is het online beursplatform van deze Belgische bank. KBC geeft de beleggers geen garantie. „Net zoals bij andere crowdfundinginitiatieven, beheert de investeerder zelf zijn portefeuille en moet hij zich ook bewust zijn van de risico’s verbonden aan dergeliijke investeringen in risicokapitaal,’’ zo stelt KBC bij de bekendmaking van het project.

    Financieringsbronnen
    Dat juist een bank met een platform voor crowdfunding komt, is voor KBC niet onlogisch. Erik Luts, algemeen directeur Directe Kanalen van KBC: „We merken dat bepaalde ondernemingen behoefte hebben aan aanvullende financieringsbronnen om hun plannen te realiseren.’’ De bank noemt bijvoorbeeld startende ondernemingen die een hoog risico voor kapitaalverschaffers hebben.

    Het platform dat KBC opzet, gaat – zo is de verwachting – veel ondernemers aantrekken die hun plannen zullen aanbieden. Of investeerders toehappen, is tevoren niet duidelijk. Als investeerders niet intekenen, heeft de samenleving (de ’crowd’) blijkbaar weinig vertrouwen in het plan.
    Managing director KBC Securities Bart Vanhaeren, vindt dat juist spannend: „Het platform biedt de ondernemers niet alleen de mogelijkheid om financiering te vinden, maar is ook een uitstekende graadmeter om de haalbaarheid van hun initiatief te beoordelen.’’

    Geen belemmering
    Bij crowdfunding wordt geïnvesteerd met geld of hulp in projecten of bedrijfjes. Dat kan variëren van geld voor een theatervoorstelling tot investeren in een internet-onderneming of tot de toezegging dat men een jaar lang klant zal zijn bij een startend restaurant.
    Het platform van KBC mikt nadrukkelijk op financiële participaties in ondernemingen. Een groot probleem bij crowdfunding is het gebrek aan regelgeving en dus het hoge risico voor de belegger
    .
    In de praktijk blijken die risico’s geen belemmering voor een snelle groei van dit fenomeen. Via het Amerikaanse platform Kickstarter is al een miljard dollar aan crowdfunding opgehaald en weggezet bij projecten en bedrijven. In Nederland zijn ook vele initiatieven. Vorig jaar werd naar schatting €32 miljard via crowdfunding geïnvesteerd. Dit jaar loopt dat bedrag op naar €75 miljoen, zo verwachten onderzoekers
  2. MaranV 28 september 2014 21:17
    quote:

    Berdientje schreef op 28 september 2014 08:56:

    Investeerders kunnen al vanaf €25 meedoen. !!

    Aangezien KBC Pharming 30 eucent hoger schat dan op dit moment,
    zijn ze eigenlijk wel verplicht om in Pharming te stappen.
    want met die 25 euro heb je dan wel meteen ca. 62 * 30 = 18 euro winst.!
    Haha, gevoel voor humor heb je wel.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Logische herfinanciering Pharming

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links