Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Draadje:Pensioenfondsen en effect op de beurs

10.075 Posts
Pagina: «« 1 ... 350 351 352 353 354 ... 504 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 roloff 31 augustus 2014 18:15
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 31 augustus 2014 16:45:

    [...]

    Ik heb al jaren geen inboedelverzekering meer. Mijn meest kostbare bezit: sommige boeken en LP's kunnen niet tegen 'mijn' waarde meeverzekerd worden. Dan maar niet.

    Idem bij een reisverzekering. Je betaalt mee aan de slordigheid of fraude van anderen. Ga uw gang, maar ik pas ervoor.

    Ik vrees dat het bij 'leven' niet anders is. Over de efficiency van collectieve non-profit regelingen kunnen we het best eens hebben, en volgens mij deden we dat al.
    De kostencomponent bij het ABP doe ik privé niet na.

    Bij Aegon wel! Zelfs bij bestaande contracten toverden ze steeds weer nieuwe kosten uit de hoed. Ze hebben mij vergoed na een lange collectieve procedure. Nog niet genoeg, maar ik berust.

    Aan mijn lijf geen commerciële verzekeringen meer, never and nooit niet, behalve de helaas verplichte.

    PS. Ben, je volgende reactie zie ik aankomen! Dus doe je best, en schrijf iets beters dan wat al triviaal is.
    'BEN' benieuwd.
    Inderdaad Han, wat betreft al die verzekeringen: minder is meer.

    Wat mij betreft geen levensverzekeringen, heb er nooit een gehad en zal er geen afsluiten en ook geen (andere) woekerpolissen.

    Heb gelukkig nooit geld gestoken in Zwitserleven, Aegon of andere zogenaamde winstverdubbelaars (ja, hun winst verdubbelde, dat was het plan).

    Zo ben ik destijds dan maar 'doe het zelver' op de beurs geworden en dat bevalt me prima.
  2. [verwijderd] 31 augustus 2014 18:50
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 31 augustus 2014 16:45:

    [...]

    Ik vrees dat het bij 'leven' niet anders is. Over de efficiency van collectieve non-profit regelingen kunnen we het best eens hebben, en volgens mij deden we dat al.
    De kostencomponent bij het ABP doe ik privé niet na.

    Dan doe je iets niet goed. ABP maakt relatief veel beheerskosten hetgeen "best belangrijk" is voor het uiteindelijke resultaat over een arbeidsleven bekeken.
  3. forum rang 5 De verhapstukkende bekokstover 31 augustus 2014 18:51
    Geen WA-verzekering, geen begrafenisverzekering, geen levensverzekering. Alle kleine pensioentjes voor zover mogelijk afgekocht.

    Nog wel een woekerlijfrente van Aegon, een jeugdzonde, maar die is goed gecompenseerd en de premiestortingen staan al jaren op nul.

    Ik bouw aan één grote zak geld en een afgelost huis. Voor later. Heb nog 2 decennia te gaan.

    Het mooie is dat je na je pensioen gewoon door kunt gaan met beleggen.
  4. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 31 augustus 2014 20:11
    quote:

    BEN belegt schreef op 31 augustus 2014 18:50:

    [...]

    Dan doe je iets niet goed. ABP maakt relatief veel beheerskosten hetgeen "best belangrijk" is voor het uiteindelijke resultaat over een arbeidsleven bekeken.
    Dat commentaar verwachte ik al. Tja, wat te zeggen? Privé deed ik het veel beter dan Aegon's 'zus-of-zo-plannen', maar niet of nauwelijks beter dan Angelien. Terwijl zij met zeurpieten als Fincentre, Wellink, Knot, Pikaart en Verhaar op haar rug in crisistijden om moest gaan met steeds meer geld. Groeiend naar 300 mld.

    Als we de helden van de crisis moeten benoemen, dan zal men al gauw Bos, Wellink/Knot, Dijsselbloem of Rutte noemen. Met andere 'knevelaars' in hun voetspoor. Maar men heeft het mis.

    Die lui wisten slechts te bezuinigen op zorg voor echt ouderen, het gaat om 60 mln meer, tegenover 375 mln meer voor asielzoekers die rijk genoeg zijn om mensensmokkelaars te betalen, en 13 mld HRA. Wie kan hier niet rekenen?

    Angelien wist het wel. Het ABP-vermogen steeg van half 2009 tot half 2014 van 181 mld tot 325 mld. Oftewel 144 mld in 5 jaar. Oftewel 12,4% rendement per jaar. Lust u nog peultjes!!
    En pensioengerechtigden maar dealen met een rekenrente van bijna 1%, of incl. UFR iets als 2%. Sodemieter toch op...


    En alleen Ben mag dit wat relativeren... Omdat hij iets weet van cash flows.
    Ik wil Drama maar zeggen: demagogisch zijn kan ik ook, met cijfers in de hand.
  5. [verwijderd] 31 augustus 2014 20:57
    Angelien heeft minder rendement behaald dan de marktconforme benchmark. En ook minder dan haar collega's. We blijven het maar herhalen voor Han die in sprookjes gelooft.

    De hoge kosten van het ABP worden trouwens voor meer dan de helft veroorzaakt door dure beleggingen in private equity en hedge fondsen. Ook niet echt bepaald ethisch koshere beleggingen trouwens. Nog een reden om die te heroverwegen.
  6. forum rang 5 DurianCS 31 augustus 2014 23:23
    quote:

    rolof schreef op 31 augustus 2014 18:15:

    [...]Inderdaad Han, wat betreft al die verzekeringen: minder is meer.

    Wat mij betreft geen levensverzekeringen, heb er nooit een gehad en zal er geen afsluiten en ook geen (andere) woekerpolissen.

    Heb gelukkig nooit geld gestoken in Zwitserleven, Aegon of andere zogenaamde winstverdubbelaars (ja, hun winst verdubbelde, dat was het plan).

    Zo ben ik destijds dan maar 'doe het zelver' op de beurs geworden en dat bevalt me prima.
    Inderdaad, je moet kiezen voor zo min mogelijk verzekeringen. Maar soms kan een levensverzekering best nuttig zijn. Bijvoorbeeld als je partner aanzienlijk minder inkomen heeft. En vergis je niet. Pensioenfondsen hebben in feite ook een ingebouwde levensverzekering. En ook dat kan best goed uitkomen.
  7. 2008drama 1 september 2014 11:26
    De obligatiecomponent heeft zijn rol wel gespeeld. De obligatiemarkt doet het in 2014 overigens verassend goed, maar na dertig jaar dalende rente, houdt het vroeg of laat op.

    Als het obligatiegedeelte van een pensioenfonds stopt bij te dragen aan het rendement, of erger nog: negatief gaat bijdragen dan gaat het rendement hard omlaag. Trek daar dan ook vanaf de veel te hoge kosten van het APG en het over 5 jaar vergrijzende fonds. Het klopt dat als de rente weer stijgt dat dan de verplichtingen weer beter houdbaarder zijn. Maar daar hebben we de afgelopen vier jaar met gekunstel al zo’n voorschot op genomen verwacht daar geen al te positieve dingen van.

    Als je trouwens die ellende in het Midden Oosten ziet mogen we straks van de Sharia helemaal geen rente meer vragen.

    O ja, en om nog een mythe weg te halen dat grote fondsen moeilijker rendement maken dan kleine.

    www.towerswatson.com/en/Insights/IC-T...

  8. 2008drama 1 september 2014 11:36
    www.bloomberg.com/visual-data/best-an...

    ABP doet het zeker niet beter dan de rest, tel daar bij op haar dramatische uitslagen.... En we zwaaien met zijn allen naar Angelien.. Ze deed het alleen beter dan haar soortgenoot ... achter de Nederlandsche Dijcken...

    Is ook niet zo gek is weer een sterk staaltje van pro cyclisch beleggen van een Nederlands pensioenfonds.

    Immers het ABP heeft veel afgebouwd van Italiaans, Spaans en Grieks staatspapier tijdens de crisis en zat er niet bij toen de rentes naar beneden gierden.
  9. 2008drama 3 september 2014 11:06
    Het Noorse Olie Fonds. Wordt bepaald door regering. Geen fratsen.
    Bestaan maar wereldwijd uit 370! medewerkers.

    www.nbim.no/en/our-organisation/about...

    En beleggen meer dan 800 miljard. Met algoritme de verdeling van de poet over aandelen, vastgoed en Obligaties. Dus geen grondstoffen en geen funky private equity.

    Als je bedenkt dat 1 procent kosten uiteindelijk minimaal een kwart van je uiteindelijke pensioen is, tel uit je winst. Maar ja Noren staan ook niet bekend als Fat Cats zoals GS, JPM en MS APG/ABP wel noemt.

    ....
    Since 1998 the fund has been allowed to invest up to 40 percent of its portfolio in the international stock market. In June 2009, the ministry decided to raise the stock portion to 60 percent. In May 2014, the Central bank Governor proposed raising the rate to 70 percent.[6] The Norwegian Government planned that up to 5 percent of the fund should be invested in real estate, beginning in 2010.[7] A specific policy for the real estate investments was suggested in a report the Swiss Partners Group wrote for the Norwegian Ministry of Finance.[8]

  10. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 3 september 2014 15:33
    Als altijd zijn de gekozen tijdframes belangrijk bij vergelijkingen. Het Noors Oliefonds (Government Pension Fund Global) houdt hun beleggingsrendementen gestandaardiseerd bij vanaf 1 januari 1998. Vanaf die datum t/m 2013 was hun gemiddelde rendement 5,7% per jaar. Bij het ABP was het in dezelfde periode ruim 6,2%.

    Recente vergelijking (2014-Q1 en 2014-Q2):
    Noors Oliefonds: 1,7% en 3,3%.
    ABP: 3,1% en 5,0%.
  11. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 3 september 2014 21:20
    Met die 6,0% in 1998-2013 heb je gelijk (ik had per abuis bij de recente halfjaarcijfers gekeken).
    Van begin 1993 t/m 2014-Q2 haalde het ABP overigens een effectief rendement van 7,4% pj.

    Over het afdekken van het renterisico: ja hoor 's, dat hoort er ook bij. Velen (ik dacht jij ook) kwamen met het achterafverwijt dat het ABP nog meer had moeten afdekken. Dan moet je nu niet flauw doen over dat deel waarbij ze het wel gedaan hebben.
  12. [verwijderd] 3 september 2014 21:23
    Dat heeft echter niets met beleggingsrendement te maken, maar met afdekken risico op verplichtingen.

    Noorse fonds heeft dat niet en dekt het dus ook niet af.

    Puur kijkend naar ABP vs Noorse fonds kun je concluderen dat ze goedkoper zijn en waarschijnlijk een hoger rendement hebben met minder (verborgen) risico's.

  13. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 3 september 2014 23:25
    quote:

    BEN belegt schreef op 3 september 2014 21:23:

    Dat heeft echter niets met beleggingsrendement te maken, maar met afdekken risico op verplichtingen.
    ...

    Je moet het motief niet verwarren met het effect (op het rendement). Je begon trouwens zelf over dat afdekken.

    Ik heb er verder niet op gestudeerd, maar ik vraag me af of de kosten in alle gevallen (ABP, Noorse Staatsfonds, Vanguard, etc.) op dezelfde manier berekend worden. Zitten bij het ABP bijvoorbeeld de pensioenuitvoeringskosten erbij?
    Ik ga er wel vanuit dat bij de bovengenoemde rendementen iig de pure beleggingskosten inbegrepen zijn.
  14. [verwijderd] 4 september 2014 01:02
    nee, de pensioenuitvoeringskosten zitten er niet bij. puur alleen beheerskosten. maar ach, er zit genoeg geld in kas. en de deelnemers zijn lyrisch over de beheerders, dus waarom zou ik me druk maken?

    oh ja, ik betaal een groot deel van die onzin (belastingen en gezondheidszorgpremies). daarnaast heeft het een (negatief) effect op de Nederlandse financiele macro economie.
  15. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 4 september 2014 10:49
    quote:

    BEN belegt schreef op 4 september 2014 01:02:

    nee, de pensioenuitvoeringskosten zitten er niet bij. puur alleen beheerskosten. maar ach, er zit genoeg geld in kas. en de deelnemers zijn lyrisch over de beheerders, dus waarom zou ik me druk maken?

    oh ja, ik betaal een groot deel van die onzin (belastingen en gezondheidszorgpremies). daarnaast heeft het een (negatief) effect op de Nederlandse financiele macro economie.
    Nou, zo kan die wel weer...
    Ook goeiemorgen, overigens.
10.075 Posts
Pagina: «« 1 ... 350 351 352 353 354 ... 504 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,83 -0,52%
EUR/USD 1,0654 +0,10%
FTSE 100 7.835,47 -0,53%
Germany40^ 17.713,80 -0,69%
Gold spot 2.377,87 -0,06%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

EBUSCO...
+3,38%
WDP
+3,36%
Heineken
+1,91%
Pharming
+1,38%
NX FIL...
+1,17%

Dalers

AMG Cr...
-3,59%
TomTom
-2,68%
ADYEN NV
-2,55%
FASTNED
-2,29%
PostNL
-2,26%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links