Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gevaarlijke shorthandel

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. hap 25 augustus 2014 12:34
    Als je "onverantwoordelijke overwaarderingen" voor mogelijk houdt, dan kunnen ook "onverantwoordelijke onderwaarderingen" optreden. Het bezwaar tegen shorthandel (de hefboomactie, niet het gewone verkopen van aandelen die je ook daadwerkelijk in je bezit hebt), is dat ze vooral deze laatste in de hand werken. Shortgaan met virtuele ("bijgedrukte") aandelen vergroot eenzijdig het volume aan de verkoopzijde en doet daarmee die onderwaarderingen ontstaan. Zoals ook in die open brief uit 2001 van het ABP en PGGM gesteld werd, short selling heeft wel degelijk een marktverstorende werking.
    Goed te horen dat het smoesje dat de koersen wel weer stijgen als de geshorte aandelen worden teruggekocht niet meer gehanteerd wordt. In bijna alle gevallen stegen de door de shorters afgebroken aandelen niet meer terug naar hun oude niveau, maar werden ze voor een appel en een ei overgenomen. Ik begrijp wel dat de vele handelaren hier niet graag hun speeltje kwijtraken, maar als je er echt bij stil staat blijft het het heel raar om iets te verkopen dat je niet daadwerkelijk in je bezit hebt.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links