Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Over Shell en Fugro

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 augustus 2014 16:32
    "Ooit komt weer het keerpunt dat Royal Dutch Shell en de andere majors in de olie-industrie wel weer moeten investeren en dan is Fugro in principe weer spekkoper. Maar ja, wanneer is dat?"

    Nee, dat moment komt niet meer, nooit meer. Er zijn in de wereld geen grote, economisch rendabel te winnen olievelden meer te vinden. Shell weet dat, alle grote oil majors weten dat. De Arctische boringen tot nu toe zijn teleurstellend. Shale Oil? Een mythe. De oliemaatschappijen steken zich in enorme schulden om daar te boren, investeringen die ze nooit helemaal zullen terugverdienen. Majors zoals Shell zijn eigenlijk ten dode opgeschreven. Met dit in het achterhoofd lijkt beleggen in Fugro me ook geen slimme zet.
  2. Humans R underrated 12 augustus 2014 16:38
    @latka,
    Behalve dat ik het niet met je redenering eens bent dat het eind van fossiele brandstof in zicht is, zou de conclusie het geheel tegenovergestelde zijn. Tekorten zouden tot hoge prijzen leiden, die veel investeringen zouden genereren, waar Fugro profijt van zal hebben. Het waren in het verleden te tijden van olie overschot, welke moeilijk waren voor de oliebedrijven, zoals bv in de jaren 90. En Booming years, wanneer er tekort was, bv in de jaren 70.
  3. [verwijderd] 12 augustus 2014 16:44
    Van fossiele grondstoffen zijn er nog genoeg, maar de makkelijk (en economisch haalbare) te winnen voorraden raken snel op. De kosten om de moeilijk te bereiken olie te winnen zijn zo hoog, dat de olieprijzen inderdaad veel en veel hoger moeten worden om het nog economisch rendabel te maken. Maar... dan loop je tegen het probleem op dat zulke hoge olieprijzen niet meer door de consument (bedrijven en particulieren) zijn op te brengen. En dan stort de vraag dus in. Waardoor de prijs op zijn beurt instort en het weer onrendabel wordt voor de oliemaatschappijen om te investeren. Een vicieuze cirkel dus.
  4. Rai444,44 12 augustus 2014 17:56
    Net zoals de vraag is ingestort toen een jaar of 7 geleden de olieprijs van ongeveer 30 dollar naar nu steady 100 dollar is gegaan. Niet dus, integendeel, er wordt meer olie omhoog gepompt als ooit tevoren. Je verhaal raakt kant nog wal.

    Elk serieuze analyse van het energie in de toekomst wijst uit dat fossiele brandstoffen nog heel lang een grote rol blijven spelen. Natuurlijk neemt het verbruik van renewables toe (iets waar RDS trouwens ook in zit), maar niet genoeg om de totale vraag naar energie bij te benen.
  5. dumpy 12 augustus 2014 18:16
    Ik verwacht dat over niet al te lange tijd de meeste auto's op waterstofgas gaan rijden. Dan zal er toch 'n overschot aan olie komen. Gezien schaliegas en zonnecellen ook aan 'n grote vraag gaan voldoen.
    Ik denk dat we moeten overschakelen naar Linde en Airliquide voor de winst in brandstofvoorziening.
  6. [verwijderd] 12 augustus 2014 19:06
    @rai144 Jij hebt het over het verleden, ik over de toekomst. 7 jaar geleden en in de jaren 90 ook, was de kostprijs van het winnen van een vat olie veel lager dan dat die in de (nabije) toekomst zal zijn. Omdat de olie in de toekomst gehaald moet worden van steeds moeilijker bereikbare plekken. Fossiele brandstoffen zullen zeker een belangrijke rol blijven spelen, er is simpelweg geen alternatief voor onze energie-behoefte. Ook niet via renewables. De vraag is wel hoever de resterende voorraad ons nog brengt. We leven op een eindige wereld, maar hebben een systeem dat oneindige economische groei eist. Die twee gaan niet samen. Maar goed, het gaat over beleggen hier. Dit is mijn strategie om oliemaatschappijen en een bedrijf als Fugro te mijden als LT-beleggging. Beter kan je mijns inziens beleggen in kleinere oliemaatschappijen met relatief grote bewezen reserves, want ik vermoed dat, om toch hun reserves aan te kunnen vullen, de Oil Majors het overnamepad op zullen gaan.
  7. Humans R underrated 13 augustus 2014 09:47
    @dumpy
    Brandstof voor transport is maar een klein deel waarvoor fossiele brandstof gebruikt wordt. Een waterstof cel is geen energie bron, maar een batterij. Shell en Fugro gaat net zo goed over gas als over olie.

    @latka,
    Olie is ALTIJD uit steeds moeilijkere plekken gehaald. Aanvankelijk kwam olie uit walvissen, totdat we olie konden rafineren wat aan het oppervlak kwam. Vervolgens kwam het eerste drillen in 1860, tot drillen in afgelegen lokaties, zoals Indonesie in begin 20ste eeuw, tot Noordzee drillen in de jaren 60,70 en diep zee drillen daarna (bodem op 1 km diepte). Het is een continue process waarbij technologische capaciteit in een race zit met de fysieke positionering van fossiele brandstof, en omdat die technologische capaciteit sneller groeit, de opbrengst PER CAPITA is toegenomen over de eeuwen heen (het wordt dus MINDER schaars). Elke keer dat moeilijker/verder/dieper/en mindere kwaliteit bronnen moesten gaan aanboren ging dat gepaard met prijsstijgingen en legio figuren die het eind van fossiele brandstof in zicht hadden.
    zie bv deze waslijst:
    rayharvey.org/index.php/2010/01/peak-...

    De 'eindige wereld' hypothese die jij aankaart heeft geen enkele historische basis, alhoewel hij al millenia lang aangehouden wordt. Dat komt omdat onze allerbelangrijkste grondstof oneindig is; namelijk onze hersenen, met een theoretisch oneindige creativiteit.
    De aarde heeft meer dan genoeg energie, als wij maar de kennis verkrijgen om het te ontwikkelen:
    humansrunderrated.wordpress.com/2012/...
  8. [verwijderd] 13 augustus 2014 11:29
    @humansrunderrated Onze creativiteit is dan misschien oneindig, maar onze hebzucht, egoïsme en kortzichtig handelen zijn dat ook. De 'eindige wereld hypothese', jij noemt het een hypothese, mij lijkt het gewoon een wetenschappelijk feit, geldt niet alleen voor fossiele brandstoffen maar voor alle grondstoffen die de mens gebruikt. Op kleine schaal heeft deze hypothese zich overigens allang bewezen. Kijk maar op de wikipedia-pagina over Paaseiland: "Aangenomen wordt dat de beschaving van Paaseiland in een neerwaartse spiraal is terechtgekomen gedurende de eeuw voorafgaande aan de komst van de Europeanen, als gevolg van overbevolking, ontbossing en uitputting van de beperkt aanwezige natuurlijke grondstoffen."
    Op Haiti bijvoorbeeld is hetzelfde gebeurd: massale ontbossing resulteerde in erosie die de vruchtbare landbouwgrond voorgoed heeft weggespoeld en dus is de bevolking daar nu zwaar verarmd en afhankelijk van voedsel-import uit het buitenland. Op wereldschaal zijn we met dezelfde roofbouw bezig. Laten we hopen dat onze oneindige creativiteit ons inderdaad op tijd redt voordat de wereld een enorme 'Haiti' wordt.
  9. Humans R underrated 13 augustus 2014 12:18
    Dat lokaal sommige samenlevingen ineen storten neemt niet weg dat de globale energie per capita al toeneemt zolang we het meten. (ps, gezien het feit dat alle samenleving ten alle tijden altijd op het maximum van energie verbruik zit, namelijk alle door technologie beschikbaar gestelde middelen gebruiken, kun je altijd de conclusie trekken dat de samenleving in elkaar klapte door maximum energieverbruik).
    De theoretische energie beschikbaar op aarde is naar elke logische tijdschaal oneindig.

    Dit is de blog die ik er over schreef, en hoe ik denk hoe het zit
    humansrunderrated.wordpress.com/2012/...

    Heel graag zou ik horen wat jij denkt dat niet klopt aan mijn redenatie.
  10. [verwijderd] 13 augustus 2014 14:53
    @humansRunderrated. Ik heb je blog gelezen, interessant leesmateriaal. Nogmaals, ik ben het met je eens dat onze geestelijke vermogens oneindig zijn. Dat neemt niet weg dat het materiaal waarmee onze creativiteit vervolgens moet werken, dat wel is. Mooi plaatje van die pyramide, maar vroeg of laat, bereik je ook gewoon de bodem van de pyramide, zuig je die leeg met je nieuwste technologie en dat was het dan. We moeten het doen met wat we hier op aarde hebben en wat er uit de lucht komt. De aanvoer van grondstoffen via meteorieten is volgens mij te verwaarlozen, zonne-energie is wat anders natuurlijk. Daar geloof ik ook wel in, heb aandelen FSLR bijvoorbeeld, maar een echte vervanger voor fossiele brandstoffen kan het naar mijn mening niet worden. Olie wordt ook niet alleen gebruikt als bron van energie, er wordt ook van alles mee gemaakt: plastic, pesticiden... Allemaal onmisbaar voor onze economie en consumptiemaatschappij. Het zou best kunnen dat het energie-verbruik per capita toeneemt, omdat alles op nooit eerder geziene schaal wordt opgebrand en verbruikt. Naar mijn idee gaat die grafiek over niet al te lange tijd dalen.
  11. Humans R underrated 13 augustus 2014 17:49
    Dank dat je de blog hebt gelezen.
    In principe is alles vervangbaar, en is energie het enige essentiele, met energie kun je recyclen of alternatieven creeeren, synthetische olie bestaat bv al lang.
    First Solar heb ik ook, naast Renesola, yingli, ja solar, solarcity en TAN, dus net als jij geloof ik ook in zonne energie ja.
    En je hebt gelijk dat ooit we klaar zijn met fossiele brandstoffen, en ik denk ook deze eeuw nog, maar niet nu al.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links