Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eeuwigdurende obligatie met variabele rente

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Stapelaar 24 juli 2014 12:33
    Om verschillende van de redenen die je beschrijft heb ik recent afscheid genomen van deze ING perps. Maar dit ook in de overweging dat een serieuze stijging van de lange rente voorlopig nog uitblijft.

    In je beschouwing ga je niet in op het bij een rentestijging aantrekkelijke punt dat de 10-jaars staatsleningenrente tussentijds niet wordt aangepast terwijl bij deze ING perps de reset ieder kwartaal plaatsvindt. Wanneer de lange rente rond de 4% ligt en de spaarrente op 2% dan is het rendement op de eerste ING perp toch relatief aantrekkelijk. Ook al omdat het bescherming biedt tegen een verdere stijging van de lange rente.

    Verder neem je aan dat als er een normalisering komt van de lange rente op een niveau van 4% dat het dan daarbij blijft. In een scenario van uit de hand lopende rente/inflatie is in het verleden gebleken dat een staatsleningenrente van meer dan 12% (in Nederland) ook mogelijk is..... In zo'n scenario stijgt de rente op de eerstgenoemde ING perp lekker mee, terwijl die bij de tweede perp gecapped is op 9%.
  2. forum rang 4 zeurpietje 24 juli 2014 14:20
    ik durf de boute stelling aan om te beweren dat zowel Dhr Tak als Stapelaar ongelijk hebben. n.l.
    ik ben nog uit de periode dat je IADB-opleiding in Montreaux werd geacht te volgen. ons werd geleerd waarom een floater in principe altijd rond de 100% noteerd. om de volgende reden. een floater zal altijd een ongeveer zelfde spread aanhouden t.o.v. b.v. 10 jaars staat of t.o.v. de swap-rate en derhalve altijd rond de 100% staan. er werden nog hele moeilijke berekeningen uitgelegd waarom de koers enigzins veranderde tussen de ex-datum en de volgende ex-datum maar laten we daar maar niet op in gaan want dat ben ik ook vergeten. Heel lange tijd (voor de crisis) was de gemiddelde spread voor achtergesteld papier zo rond de 0,8% de crisis heeft deze spread gigantisch doen toenemen.
    gaan we weer naar deze oude spreads toe? wie zal het zeggen, als de financieele markten weer verder normaliseren dan staan deze floaters weer gewoon 100%.
    Dit heeft niks te maken met of de rente nou 1% of 10% is.(even afgezien van eventuele caps en floors) ook de opslag 0,1 of 0,5 geeft natuurlijk een verschilletje.
    de vraag die wij ons moeten stellen is dus: hoever denken we nog dat de spreads verder gaan inkomen bij het beoordelen van de huidige koers. ik denk dat de spreads de komende jaren, indien het vertrouwen niet weer om wat voor reden ook weer weer een knauw krijgt en het economisch herstel doorzet, verder zullen gaan inkomen en de floaters derhalve nog in koers zullen gaan stijgen.
  3. [verwijderd] 24 juli 2014 15:25
    Ik kreeg deze prachtproducten in mijn hypotheekmandje geadviseerd begin 2004, tezamen met een nog beroerdere van de Bank of Ireland. Omdat er inflatie werd verwacht, waardoor de rente zou gaan stijgen. Het kenmerkt vooral het ongelooflijke vertrouwen toentertijd van de sector in zichzelf dat zij dergelijke producten durfde uitgeven en adviseren.

    Ik heb ze allang niet meer, maar gezien de huidige zoektocht naar rendement zou het mij niet verbazen wanneer ze, nu de rente nog zeker een jaar of wat laag blijft, langzaam weer wat omhoog gaan. Richting 100 lijkt mij kansloos omdat het verschil met de NL staatslening zo klein is in rendement, en het wel een achtergestelde lening betreft.
  4. [verwijderd] 24 juli 2014 15:30
    Lees maar:
    ING Perpetual II met een rente die gelijk is aan de 10-jaars NL-staatsobligatie + 0,5% opslag. Dit percentage wordt eens per kwartaal uitbetaald en dan geactualiseerd aan de dan geldende 10-jaars NL-staats. ING Perpetual III met een rente die gelijk is aan de 10-jaars NL-staatsobligatie + 0,1% opslag. Dit percentage wordt eens per kwartaal uitbetaald en dan geactualiseerd aan de dan geldende 10-jaars NL-staats. (maximum 9% rente). Eerst mogelijke aflossing 30 juni 2014.
  5. MarcelTak 24 juli 2014 16:04
    quote:

    AdriaanvG schreef op 24 juli 2014 15:25:

    Volgens mij heeft de ING perp3 (NL0000113587)geen opslag van 0,5%, maar van 0,1%, evenals de perp van 2004 (NL0000116127).
    De eerder uitgegeven ING perp2 heeft en opslag van 0,5%.
    Beste AdriaanvG

    De perpetual met ISIN code NL0000113587, is de Perp II. Dus met een opslag van 0,5%.

    Met vriendelijke groet,
    Marcel Tak
  6. Met Effekt 25 juli 2014 12:35
    quote:

    FORT1944 schreef op 25 juli 2014 10:57:

    Het was op dat moment een goed product maar het draait nu anders uit ! ING kon dit ook niet voorzien toen ze dit product naar de markt bracht dat de rente zo zou zakken de volgende jaren .
    Elke belegging heeft een risico voor beide partijen !

    Dat klopt. Alleen een iets actievere houding kan veel geld besparen; als de wereld verandert dan moet je overwegen ook te veranderen. Als je in 2008 de ING 8% perp had gekocht (wat ik deed, niet op de bodem van 30% maar ergens rond de 50%) dan had je en een mooie coupon gehad en een mooie koerswinst.

    En zoals ik zei: vandaag kun je met RABO certificaat ca 5% coupon ontvangen en is die coupon inflation linked. Dit is vele malen beter dan die 2 ING perps. Risico is vergelijkbaar of zelfs lager.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links