Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Royal Dutch vs Petrobras

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Mark Leenards

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen en vanaf zeer jonge leeftijd actief belegger voor eigen rekening. Leenards selecteert aandelen op basis van een zelf ontwikkeld kwantitatief screeningmodel dat toegepast kan worden op ruim 50.000 aandelen wereldwijd. Naast aandelenselectie houdt hij zich bezig met ...

Meer over Mark Leenards

Recente artikelen van Mark Leenards

  1. okt '14 Deflatie of schuldontwaarding 5
  2. apr '13 Keerzijde van succes 9
  3. dec '12 Eindejaarsklif 6

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. DirkDeNeu 27 mei 2014 09:46
    ja Shell heeft een zeker degelijkheid bewezen. Pertrobras zal altijd onderhevig zijn aan de grillen van de overheid. De stroperigheid blijft en dat komt de winstgevendheid niet ten goede. Niettemin staat dit aandeel wel bij mij in de kijker. Maar dan wel in het rijtje hoog-risico / hoog-rendement. Shell staat bij mij in een andere categorie.
  2. [verwijderd] 27 mei 2014 11:02
    "Het aandeel wordt verhandeld in New York en dit leidt dus alleen tot een valutarisico op de dollar."

    Leenards, je bent een pannenkoek.
    Het aandeel Petrobras staat genoteerd aan de beurs van Sao Paulo in Braziliaanse valuta. Een ADR in New York is makkelijk en in US dollars, maar beweegt mee met de koers USD/REAL.

    Als je de ADR koopt, heb je geen USD/EUR risico maar EUR/REAL risico. Terug naar school jongen!

  3. [verwijderd] 27 mei 2014 13:21
    @Leve de Beurs: ja, dit is het juiste fonds. Ik heb de ADR-notering in New York aangehouden, omdat de Braziliaanse beurs voor de meeste beleggers niet toegankelijk is. De ADR staat (omgerekend) gelijk aan twee aandelen Petrobras op de Braziliaanse beurs. Hoewel het volume in beide noteringen ongeveer gelijk is, klopt het dat de winst van het bedrijf in real wordt geboekt en de koers van de real t.o.v. de euro dus relevant is. Hier wordt het echter wel complex: een dalende real betekent dat de positie in USD ook minder waard wordt, maar tegelijkertijd is het gunstig voor de concurrentiepositie van Petrobras. Bij veel brokers wordt een positie bovendien met geleende buitenlandse valuta gekocht, waardoor er initieel geen valutarisico is.

    Kortom, iedereen die belegt in buitenlandse aandelen doet er verstandig aan zelf de valutarisico's goed in kaart te (laten) brengen!

    In de performance van de AEX-alternatieven zijn valutaschommelingen overigens meegenomen.
  4. [verwijderd] 27 mei 2014 14:43
    Mark Leenards, het aandeel is op de Braziliaanse beurs dit jaar nauwelijks gestegen. De Braziliaanse munt daarentegen is zo'n 6% sterker geworden.

    De koersbeweging van de ADR komt dus voort uit de valuta schommeling.

    Je hebt BRL/EUR risico. Dat niet vermelden, en wel over de dollar hebben (want NY..) is prutswerk. Echt.
  5. Mathijs80 27 mei 2014 19:06
    Beste Mark, ik vind je idee voor de alternatieve AEX lovenswaardig. Toch vind ik dat je niet met echte alternatieven aankomt. Een alternatief voor mij is een vergelijkbaar aandeel in de sector die met hetzelfde risico een lager risico heeft, of met hetzelfde risico een hoger rendement.
    De alternatieven die je aandraagt lijken me vaak op bedrijven die of meer richting midcap gaan of in een meer risicovolle omgeving (emerging markets). Logisch dat ze dan een beter rendement hebben. Maar is de risico-rendement relatie (Sharpe-ratio?) ook beter?
    Neem het eens mee in je volgende alternatief. Ik ben benieuwd.
  6. [verwijderd] 28 mei 2014 14:44
    opzich wel grappig toch dat een schrijver probeert 1-op-1 alternatieven te zoeken voor nederlandse aex-aandelen.

    dit lukt natuurlijk niet helemaal (vind maar eens exact hetzelfde bedrijf, je loopt naast aandelenrisico ook nog valutarisico, je kan waarschijnlijk niet ´drippen´ in het buitenland) maar als denkoefening is het wel wat.

    als je toch een positie in de bedrijfskolom ´olie´ wilt innemen is misschien de tracker ´XLE´ nog wel iets om in de gaten te houden. dit is een etf met verschillende aandelen die van upstream tot downstream ´in de keten´ zit. heb je wel eurusd valutarisico :)
  7. Tradingmate 22 juli 2014 05:51
    Beste Mark Leenards,

    Bij ADR's worden kosten doorberekend. De bank die de ADR onderhoud wil er ook nog iets aan verdienen. Ben je op op de hoogte van de kosten die worden gerekend? (mogelijk via dividendkortingen)

    Ben je op de hoogte of dividend belasting in Nederland kan worden afgetrokken van je Nederlandse belastinginkomsten (of is er geen verdrag tussen Nederland en Brazilie?) ...of geldt hier het verdrag tussen Nederland en de VS?
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links