Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel SBM Offshore AEX:SBMO.NL, NL0000360618

  • 14,560 19 apr 2024 17:35
  • +0,100 (+0,69%) Dagrange 14,280 - 14,670
  • 608.744 Gem. (3M) 541,2K

IFRS 2014

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ff_relativeren 27 december 2013 23:49
    wat te doen met een onderwerp dat een On Topic is omdat de jaarcijfers over 2013 er door bepaald worden, maar dat eigenlijk een Off Topic is omdat het een algemeen item is ?

    IFRS 2014 komt er aan. Het lijkt me handig om een makkelijk herkenbaar draadje te openen waar we IFRS informatie bij elkaar kunnen zetten.

    Als opener het linkje naar de site van IFRS 2014 ;
    www.ifrs.org/Pages/default.aspx

    Greetzzz
  2. forum rang 7 ff_relativeren 1 januari 2014 21:25
    In het kader van IFRS, hierbij een linkje naar een presentatie van SBM Offshore, dd november 2013.

    www.sbmoffshore.com/wp-content/upload...

    Op bladzijde 12 staat een mooi vergelijk van kerncijfers tussen de Directional View en IFRS.

    Op bladzijde 32 staat de marktbehoefte aan FPSO's voor de komende 3 jaar, per continent.
    Heel duidelijk laat dit plaatje zien hoe groot de behoefte is aan lease-constructies - tegenover een kleine behoefte aan sales (turnkey) constructies. En daar zit precies de pijn voor wat betreft de gevolgen van IFRS.

    Zie voor uitleg bladzijde 38.

    En voor wie genoeg heeft aan getalsmatige verschillen tussen Directional View en IFRS, zie bladzijden 42 t/m 44.

    Greetzzz
  3. forum rang 7 ff_relativeren 8 januari 2014 23:55
    In bovenstaand verslag van SBM Offshore is te zien dat SBM reeds met terugwerkende kracht een vergelijk heeft gemaakt tussen Directional View en IFRS.

    Het vergelijk met terugwerkende kracht is 1 van de consequenties van IFRS 2013. Omdat SBM Offshore belangen heeft in joint ventures en in enkele scheepswerven, zijn IFRS 10, 11, 12, 13 interessant om je in te verdiepen.

    1.
    Bijlage Spotlight Hartman ; in 6 bladzijden overzichtelijk uitgelegd wat er in IFRS 2013 verandert tegenover IFRS 2012

    2.
    een internet-link naar een bestel-mogelijkheid van de officiële IFRS Guide (door de IFRS Foundation) : www.iasplus.com/en/news/2013/09/green...

    Greetzzz
  4. forum rang 7 ff_relativeren 25 januari 2014 15:21
    Met de Q4 - en Y2013 cijfers in aantocht, wordt het tijd voor een eerste tussentijdse conclusie over IFRS en SBMO ; oplettende volgers van het SBM Offshore forum hebben gezien dat SBM Offshore het IFRS keurig heeft voorbereid en geintegreerd.

    En zelfs met de IFRS standaard 2013 - 2014, heeft SBM Offshore tot 2x in een jaar de verwachtingen naar omhoog bijgesteld.

    Dat zou veel, zo niet alles, moeten zeggen over hoe goed SBM Offshore er voor staat ....

    Greetzzz
  5. forum rang 7 ff_relativeren 5 juni 2014 17:35
    Op 30 mei 2014 leidde de dubbele cijferrapportage van SBM Offshore (IFRS vs Directional View) tot een publicatie door het Amerikaanse CFRA. Op 5 juni leidde deze CFRA publicatie tot pers-artikelen die een impact hadden op de beurskoers van SBM Offshore.

    SBM Offshore kwam nog op dezelfde dag met een inhoudelijke reactie op de eigen website. Het is duidelijk dat de 2 rapportages, IFRS en Directional View, op diverse punten uiteen lopen.

    Voor beleggers heeft dit gevolgen ;
    1. Men moet inhoudelijk op de hoogte zijn van de consequenties van IFRS.
    2. Men moet de vertaalslag zelf kunnen maken tussen boekhouden oud en IFRS.
    3. Er zullen mogelijk verzoeken komen om alleen nog in IFRS te rapporteren.
    4. Op termijn zal er mogelijk een beweging ontstaan door bedrijven die verzoeken gaan opstellen om IFRS soepeler te maken voor kapitaal-intensieve langjarige constructies.

    Intussen even de link naar de reactie van SBM Offshore :
    www.sbmoffshore.com/wp-content/upload...

    En als bijlage :

  6. [verwijderd] 5 juni 2014 19:09
    Baten uit joint ventures worden niet als omzet gezien, begreep ik al uit rapportages van andere bedrijven. Maar dat heeft alleen topline en geen bottomline impact. Dat verhaal over leasing versus sales is me nog niet helemaal helder.

    Maar het kan toch niet zijn dat cfra bezwaren heeft die puur technisch/boekhoudkundig zijn? Als er onderliggend niets verandert, behalve de wijze van rapporteren?
  7. forum rang 7 ff_relativeren 5 juni 2014 19:35
    quote:

    *Justin* schreef op 5 juni 2014 19:09:

    (...)
    Dat verhaal over leasing versus sales is me nog niet helemaal helder.

    Maar het kan toch niet zijn dat cfra bezwaren heeft die puur technisch/boekhoudkundig zijn? Als er onderliggend niets verandert, behalve de wijze van rapporteren?

    @ *Justin*, SBM Offshore sluit zowel zeer-langjarige lease contracten, als ook TurnKey contracten. TurnKey zijn Sales, ofwel volledige verkoop, waarbij de betalingen per fase van de bouw worden voldaan en waar bij de oplevering alle betalingen binnen zijn.

    Bij het afsluiten van een lease contract over 15 jaar, of zelfs 20, 30 jaar, komen de betalingen steeds per periode binnen gedurende de hele looptijd van het lease contract. Bij boekhouden oude stijl werden die inkomsten ook keurig per periode ingeboekt. Onder de IFRS regels is dit veranderd. De waarde / revenue van het contract moet al op de eerste maand geheel ingeboekt worden.

    Het CFRA is een gerenommeerd instituut. Ja, commercieel, maar dat zijn andere instituten die adviezen en koersdoelen geven ook. Zo lang adviezen en kanttekeningen goed uitpakken hoor je niemand klagen op ons forum. Behalve bij Josje dan.

    ;-)

    Nu pakte het niet goed uit, en je ziet de reacties. Justin, ik heb het CFRA rapport nog niet gezien en kan hun bezwaren dus niet inhoudelijk beoordelen, maar de reactie van SBM Offshore kennen we nu wel, en ik zeg eerlijk dat ik gecharmeerd ben van hun inhoudelijke beantwoording. Voor mij als amateur-belegger is dit ruimschoots goed genoeg.

    Een mogelijke oorzaak ;

    Ik vermoed in al mijn eigenwijsheid de oorzaak te kennen van de ophef ;
    SBM Offshore publiceerde over 2012 alleen IFRS cijfers, en
    kwam met de jaarcijfers over 2013 zowel met IFRS alsook met Directional View (oude stijl / eigen kleuring).

    Als nu een instituut de cijfers over 2012 -geen Directional View- en 2013 -wel Directional View- met elkaar vergelijkt, dan treden er vanzelfsprekend inconsequenties op. Zeg maar "gaten die erg onduidelijk overkomen".

    Zie daar een reden om ondanks de nadelen van IFRS, toch bij SBM Offshore te pleiten om nog alleen in IFRS te rapporteren ....

    Overigens zijn er op ons forum heel wat betere cijferaars, die de cijferkunst ook nog eens begrijpelijk uit kunnen leggen. Hopelijk willen zij ook even inhaken op je vraag.

    Greetzzz
  8. [verwijderd] 5 juni 2014 20:19
    Dit betekent dus dat bij een 30 jarig leasecontract de omzet in 1 keer wordt geboekt, terwijl de cashflow daaruit achterblijft en in een continue stroom binnenkomt? Dus dat earnings en cash sterk uit elkaar lopen?

    Zwaar offtopic, maar ook ifrs gerelateerd. Heel ander bedrijf dat ik volg, tomtom, hebben het andersom. Die verkopen producten in 1 keer ad 250 euro per stuk. Maar 40% van die omzet mogen ze niet inboeken, maar deferren, volgens ifrs. Bij het product zitten namelijk voor 3 jaar kaartmateriaal en software updates. Omdat je in de toekomst nog verplichtingen (kosten) hebt, mag je dan ook pas later de omzet erkennen. Daardoor is optisch de omzet en winst lager en de cashflow juist hoger dan je op eerste gezicht zou vermoeden.
  9. forum rang 7 ff_relativeren 16 juni 2014 20:38
    In de meimaand heeft de VEB een mooi stukje uitleg gegeven over de recente cijfers van SBM Offshore, en met name over de verschillen tussen cijfers oude stijl, en cijfers volgens IFRS.

    bron : www.veb.net/content/HoofdMenu/Beurs/K...

    'harde cijfers bestaan niet' als teneur omdat de 2 cijfer-overzichten een verschillend beeld laten zien. Alles is relatief .... mooi passend bij mijn alias, waar WilJan op het on-topic draadje vragen over stelde. Maar het on-topic draadje gaat over SBM Offshore en niet over 1 van de vele forumdeelnemers.

    @ WilJan, ff_relativeren heeft nooit op IEX onder ander alias geschreven.
    Ook niet elders trouwens. En of ik luchtige spot hanteer of enig cynisme, daar zal menigeen een eigen idee over hebben ...

    ;-)

    Terug naar de verschillen tussen IFRS en cijferbrij oude stijl, dat door SBM Offshore als "Directional View" wordt voorgelegd. Het gebruiken van beide methoden tijdens dezelfde cijferpresentatie levert -tenminste- verschillen, en daardoor vragen op.

    Gedurende het jaar 2014 blijven die vragen opspelen omdat SBM in 2013 niet beide systemen hanteerde. Een goed vergelijk -en dus consistentie- is derhalve lastig.

    Vanaf 2015 kan men beide methoden vergelijken met 2014. Indien SBM Offshore er voor kiest om aan beide methoden vast te houden ...

    Greetzzz
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Hoog dividendrendement SBM Offshore oogt aanlokkelijk

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links