Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel HAL Trust AEX:HAL.NL, BMG455841020

  • 125,600 18 apr 2024 17:35
  • +0,400 (+0,32%) Dagrange 124,600 - 125,800
  • 8.180 Gem. (3M) 13,8K

HAL TRUST Unit - 2014

266 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. pim f 16 april 2014 17:45
    quote:

    fred12345 schreef op 13 april 2014 11:07:

    Met alle respect voor andere meningen; m.i. is Imtech een gevallen ster en zal het oude niveau nooit meer bereikt worden. Voor Imtech verwacht ik nog jaren een koersbeweging van enkele Euro's.
    Mee eens, ik hoop dat HAL nooit in deze failliete toko stapt. Het beste is Imtech opsplitsen en gezonde onderdelen verkopen, daar kunnen nog best een paar pareltjes tussen zitten. Of alle troep wegsaneren en met een winstgevend restant doorgaan. Geen van beiden is voor huidige aandeelhouders interessant, maar misschien ooit eens??
  2. forum rang 9 objectief 17 april 2014 18:59
    @particuliere belegger: Ik deel uw mening dat als HAL zou instappen de koers van Imtech tot 2,5 euro zou stijgen. Maar dit is totaal in aan de orde, omdat Imtech voor HAL geen interessante investering is. SBM zit in de kapitaalintensieve energiesector en Imtech tegengesteld in een arbeidsintensieve bouw/installatiesector. Bij de eerste kun je met een investering op veel kortere termijn een ommekeer tot stand brengen. (S&O)
  3. forum rang 7 ff_relativeren 24 april 2014 10:51
    Hoi Brogembank,

    het meest feitelijke antwoord hebben we gisteren, en vandaag, gehad in het handelsvolume en in de beurskoers van het aandeel HAL. Gisteren een hoog volume en weinig koersverandering, en deze ochtend een relatief klein handelsvolume met eveneens weinig koersverandering ..

    HAL heeft gelukkig heel wat meer participaties naast Vopak, waardoor de invloed van de beurswaarde van Vopak beperkt blijft tot een remmende factor op de beurskoers van de aandelen HAL.

    De lage benutting van de opslagcapaciteit van Vopak in combinatie met de investeringen in nog meer capaciteit, die duidelijk voor de baten uit lopen, zijn een teleurstellende factor voor Vopak-beleggers voor dit jaar en voor het volgende jaar.

    Op de middellange termijn zie ik daarnaast een andere uitdaging. De wereld gaat zich langzaam afwenden van fossiele brandstoffen zoals olie. In de komende 25 jaren zal die invloed mogelijk nog beperkt zijn, maar wel aanwezig. LNG als tussenstap kan daarbij een mooie aansluiting zijn voor Vopak, mits het op tijd en gefaseerd een groter deel van haar capaciteit geschikt maakt voor LNG opslag. En dat betekent dat er opnieuw investeringen nodig zijn bij Vopak ...

    In sommige langbestaande traditionele bedrijven zit veel oud geld.
    Het nadeel van oud geld is dat het oud zeer kan worden als je het te lang laat staan ..

    Als de markt verandert, moet je mee durven veranderen. Als Vopak durft mee te veranderen, kan het zo maar zo zijn dat we dit kwartaal de laagste beurswaarde gaan zien waarna er sprake zal zijn van gestage waardegroei ..

    @ Brogembank, in de loop van volgende week kom ik hier nog even op terug.

    Greetzzz
  4. forum rang 7 ff_relativeren 25 april 2014 22:57
    quote:

    Brogembank schreef op 23 april 2014 21:05:

    Beste forumgenoten,
    Iemand een visie over de bijna briljante cijfers van Vopak en hun invloed op HAL?
    Ik wacht rustig af, 100 schijnt een magnetische koers te zijn... en de stockdividenden zijn in aantocht...

    grt
    Brogem
    @ Brogembank,

    je hebt nog weinig feedback gekregen op je vraag. Hopelijk zijn er in het weekend wat meer volgers van dit forum die even tijd hebben om in de materie te duiken ...

    Greetzzz
  5. Brogembank 28 april 2014 13:17
    @ ff_R: Dank voor je reactie. Het was ook voornamelijk bedoeld als opening van een discussie die mogelijk tot nieuwe inzichten kan leiden.

    Jouw verhaal m.b.t. Vopak en met name de energiesector op middellange termijn ben ik het in grote lijnen mee eens. Ondanks de fors gedaalde koers zou ik nu nog niet in Vopak willen stappen. KW blijft aan de hoge kant voor een bedrijf waar de groei de komende jaren in het beste geval niet sterk zal zijn.

    Wat we ons als aandeelhouders HAL moeten afvragen denk ik is of de participatie van HAL in Vopak op termijn -niet nu dus!- niet wat teruggebracht moet worden? Ik bedoel hiermee niet dat HAL de kant van Hedgefund/beleggingsfonds met opportunistisch in-en uitstappen in allerlei fondsen op moet gaan -daarvan zijn er genoeg- maar een iets dynamischer beheer van het portfolio is wellicht een gedachte? Zie de performance van Private Equity bedrijven zoals KKR en Blackstone uit de VS. Hierbij ben ik me er ook van bewust dat als HAL op dit moment zijn belang in HAL zou terugbrengen dit waarschijnlijk de koers van VOPAK nog veel verder omlaag zou jagen, omdat dit door de markt als een zeer negatief signaal zou worden aangemerkt.
  6. forum rang 7 ff_relativeren 29 april 2014 12:15
    @ Brogembank,

    ik denk dat je een goed punt hebt. HAL zal ongetwijfeld periodiek naar zijn investeringen kijken en overwegen of de omvang van de investering nog de juiste is. Het prettige van HAL vind ik persoonlijk de lange-termijn-visie met dito investeringen. De olies (SBM en Vopak) doen het daarbij in het afgelopen jaar niet goed. En dat is een voorzichtig understatement.

    HAL zou waarschijnlijk makkelijker een deel kunnen afbouwen bij SBM Offshore.
    Positie daar ca 13,5% en pas meldplichtig onder de 10%.

    Bij VOPAK is de positie van HAL veel zwaarder. Indien HAL daar een relevant deel had willen afbouwen, zou men wellicht 2 of meer meldplichtige grenzen onderdoor moeten. Het beurs-sentiment zou een dergelijke afbouw naar mijn eigenwijze mening behoorlijk afstraffen.

    Bovendien heeft HAL op dit moment een zeer prettige positie omdat zij al ruim voordat de nieuwe wet in ging, een belang hadden boven de 30% in VOPAK. Zo lang HAL boven deze grens blijft, mag HAL onbelemmerd bij blijven kopen zonder een overnamebod te hoeven doen.

    Echter, zou HAL afbouwen tot onder de 30%, en op een later moment toch weer willen uitbouwen, dan zou HAL een totaalbod moeten doen zodra ze weer boven de 30% grens komen.

    Moraal van dit veel te lange verhaal is, dat HAL zich m.i. momenteel in een zeer gerieflijke positie bevindt, waarbij het extra aandelen VOPAK kan bijkopen zodra de koers ervan op een koopwaardig bodemniveau onder de € 34,- komt.

    HAL zou -even wild brainstormend- daarmee 3 dingen kunnen bereiken ;

    1.
    op bodemniveau kopen zonder verplichting tot overnamebod

    2.
    de gemiddelde prijs van haar investering middelen ter compensatie van de koersverliezen in de afgelopen anderhalf jaar

    3.
    een deel van de free float (vrij verhandelbare aandelen) uit de markt nemen zolang zij die investering wil aanhouden. Wat kan helpen om de (goedkoop gekochte) aandelen naar een hoger prijsniveau te brengen.

    Zoals gezegd, -even wild brainstormend-. Ik heb geen positie in Vopak.
    En momenteel ook niet in HAL. Ik preek dus niet voor de figuurlijke eigen portemonnee.

    Greetzzz
  7. forum rang 7 ff_relativeren 29 april 2014 14:22
    Grijns ... laat ik het versimpelen beste Brogembank.
    Er is een alternatief voor afbouwen, en dat zou lucratief kunnen zijn.
    Terwijl afbouwen het equivalent van pijn nemen is.

    Whaw, zo kort kan ik dus ook zijn ....

    ;-)

    nu eens afwachten of er andere forumdeelnemers willen inhaken ...

    Greetzzz
  8. Brogembank 29 april 2014 15:15
    quote:

    ff_relativeren schreef op 29 april 2014 14:22:

    Grijns ... laat ik het versimpelen beste Brogembank.
    Er is een alternatief voor afbouwen, en dat zou lucratief kunnen zijn.
    Terwijl afbouwen het equivalent van pijn nemen is.

    Whaw, zo kort kan ik dus ook zijn ....

    ;-)

    nu eens afwachten of er andere forumdeelnemers willen inhaken ...

    Greetzzz

    Erg Interessante visie... HAL koopt (nog) meer Vopak op een lage koers. Free float neemt verder af, waardoor het minder interessant wordt voor institutionele beleggers... deze dumpen... koers gaat lager... particulieren worden uitgerookt... koers zakt verder... en voilà, HAL is ineens voor een habbekrats in staat om een potentieel wereldbedrijf van de beurs te plukken... op haar gemak buiten de druk van de markt te saneren en over een aantal jaar voor een veelvoud opnieuw te IPO-en...
    PE pur sang! :-)

    je krijgt een ABtje van me ff-R!
  9. particuliere belegger 29 april 2014 19:24
    Leuke gedachte, maar moet hal geen directe melding maken van iedere vergroting van haar belang?

    Een volledig bod op vopak lijkt mij ook moeilijk betaalbaar door hal. BeursWaarde 100% vopak iets boven 5m en totale beurswaarde hal 7,5m. Bij overnamebod zal meer dan beurswaarde betaald dienen te worden door hal dus zeg 50% beurswaarde 2,5m +2o% dus toch 3m nodig, dus met financiering of aandelen uitgifte gedaan worden. Hal zou dan wel erg veel vopak worden, willen ze dat?

    Wat verder bij hal/vopak mijn inziens weleens wordt vergeten is dat indien aandelen vopak niet worden verkocht voor hal meer nettovermogenswaarde dan beurswaarde van belang is.
  10. Brogembank 1 mei 2014 10:50
    Maar als ik mij niet vergis uit eerdere commentaren van jou, ff-r, staat meldingsplicht los van plicht tot overgaan tot bepaalde acties, klopt dat?

    Het zou voor HAL met nu belang van 48,2% in Vopak volgens hun website een relatief koud kunstje zijn om meerderheidsaandeelhouder in Vopak te worden, zeker op dit lagere koersniveau. Bij huidige koers en aantal uitstaande aandelen Vopak minder dan 9 MLN (gebaseerd op kerncijfers bij IEX/VOPAK).
    Ik ben benieuwd of ze dat ook gaan doen!
  11. RT2014 1 mei 2014 11:07
    quote:

    Brogembank schreef op 29 april 2014 15:15:

    [...]

    Erg Interessante visie... HAL koopt (nog) meer Vopak op een lage koers. Free float neemt verder af, waardoor het minder interessant wordt voor institutionele beleggers... deze dumpen... koers gaat lager... particulieren worden uitgerookt... koers zakt verder... en voilà, HAL is ineens voor een habbekrats in staat om een potentieel wereldbedrijf van de beurs te plukken... op haar gemak buiten de druk van de markt te saneren en over een aantal jaar voor een veelvoud opnieuw te IPO-en...
    PE pur sang! :-)

    je krijgt een ABtje van me ff-R!
    Lijkt ook mij zeer onwaarschijnlijk dat ze Vopak zouden willen overnemen of hun positie in Vopak fors zouden willen uitbreiden. Ten eerste heeft Hal daarvoor niet de middelen. Ten tweede worden de resultaten van Hal dan nogal afhankelijk van de prestaties van Vopak.
  12. forum rang 7 ff_relativeren 1 mei 2014 12:48
    @ Brogembank, meldingsplicht blijft inderdaad, en plicht om over te gaan tot bepaalde acties zoals een bod bestaan niet in de huidige situatie.

    @ RT2014, je hebt een goed punt. Mocht HAL ergens in de toekomst haar positie in Vopak her-overwegen, mede vanwege de dramatische koersdaling gedurende anderhalf jaar, -zie de hypothese van Brogembank- dan zou ik een kleine bijkoop tot boven een 50% belang veel liever zien, dan een melding van afbouw.

    Simpelweg omdat ik het effect van de beurs-emotie bij een verkoop zwaarder inschat dan het effect van de feitelijke verkoop-actie.

    Anderzijds ... buy on the dip zou een goedkope buy op een stevige dip kunnen zijn ...

    Greetzzz
  13. Brogembank 14 mei 2014 10:48
    quote:

    RT2014 schreef op 12 mei 2014 11:50:

    Rode cijfers voor Schoonenberg Hoorcomfort (100% Hal via Audionova):

    nos.nl/artikel/646837-hoorwinkels-in-...

    Dramatische winstdaling als gevolg van veranderend vergoedingenstelsel voor hoorapparaten.
    Dit voorspelt idd weinig goeds... hoe zit dat met de vergoedingen door zorgverzekeraars in brillenland? Als daar iets soortgelijks plaatsvindt, is dat nog slechter nieuws voor HAL.
    Ik hoef gelukkig nog geen audiovisuele hulpmiddelen aan te schaffen dus was mij hier niet van bewust.

    Ik neem aan dat hier vrijdag a.s. op de AVA wel over gesproken gaat worden?
266 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Waarde HAL stijgt naar €155 per aandeel

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links