Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel SBM Offshore AEX:SBMO.NL, NL0000360618

  • 14,240 16 apr 2024 17:35
  • -0,620 (-4,17%) Dagrange 13,840 - 14,310
  • 802.925 Gem. (3M) 521,4K

SBM Offshore -maart 2014- on topic draadje

1.162 Posts
Pagina: «« 1 ... 53 54 55 56 57 ... 59 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ff_relativeren 18 april 2014 11:03
    quote:

    gpjf schreef op 17 april 2014 18:45:

    [...]

    Misschien houden ze hun kruit droog voor 9 mei a.s ?
    @ gpjf,

    begrijpelijke vraag (nieuws over orders uitstellen tot 9 mei).
    Nieuwe orders zijn koersgevoelige informatie, en mag (of moet zelfs) zo spoedig mogelijk gemeld worden.

    Ik vermoed dat het melden van orders om die reden niet zou worden uitgesteld tot 9 mei.

    - en waarom zou men wachten om de beurskoers te laten stijgen ... nieuwe orders betekent herwonnen vertrouwen in de markt .. en bevestiging van opwaarts koers-potentieel waar velen al zo lang op wachten ...

    Greetzzz
  2. Kostunrix 18 april 2014 11:07
    Blij dat we weer een forum hebben!

    N.a.v. de recente bijdragen aan dit draadje heb ik een paar gedachtekronkels:

    ff-relativeren noemt de geschade belangen van Amerikaanse bedrijven. Ik vraag me af of die belangen er zijn. Naar mijn weten zijn er geen grote Amerikaanse FPSO spelers (correct me if i'm wrong). SBM, Modec, Saipem, BW, Bumi Armada; dat zijn zo'n beetje de grote jongens en daar zitten geen Amerikanen bij. Camac Energy misschien, maar ik weet niet of die destijds ook inschreven op dezelfde tenders als SBM. Verder zijn er wellicht toeleveranciers maar dan zijn de belangen kleiner. Zou SBM dus smeergeld hebben betaald dan is dat misschien helemaal niet zo interessant voor het DoJ.

    Aansluitend op het bovenstaande vraag ik me af of het DoJ wel zo druk is met SBM. Dit zou je zelfs over ons eigen OM kunnen zeggen. "Het heeft hun aandacht" is alles wat ik tot nu toe over hun onderzoek heb gehoord. De overige info komt van SBM dat zegt dat het onderzoek bij het OM nog loopt. Maar loopt het wel zo hard? Het lijkt me toch niet onredelijk na twee jaar onderzoek eens resultaten te mogen verwachten.

    Ten derde nog een opmerking naar aanleiding van de opmerking van gerard@ecb. Bijgevoegd artikel (link) rept van flinke investeringen in de olieindustrie. Het gaat niet specifiek over diepzeewerk, maar toch.

    www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/sbm_of...

    Fijne paasdagen.

  3. [verwijderd] 18 april 2014 11:48
    quote:

    ff_relativeren schreef op 18 april 2014 11:22:

    Hoi Kostunrix,

    Amerikaans bedrijven in dezelfde sector :

    1.
    Noble Energy Inc., Houston Texas.
    Ik kan me even niet meer herinneren of Noble genoemd is in het omstreden wiki-document ...

    2.
    Schlumberger, Houston Texas

    Greetzzz

    Deze bedrijven zijn totaal andere soort bedrijven gee FBSO's (zo ver ik het weet)
  4. forum rang 7 ff_relativeren 18 april 2014 12:59
    quote:

    Independent trader schreef op 17 april 2014 20:33:

    Ik ben vanmiddag naar aandeelhoudersvergadering geweest en daar heeft CEO uitgebreid toegelicht in welke context het 'mislopen' van deze orders moet worden gezien. SBM heeft beperkte financieringscapaciteit om in dit stadium (van voorfinanciering 3e generatie FPSO's) alle aanbestedingen te kunnen scoren. Met de huidige orderportefeuille kan SBM selectief zijn en gaan voor de echte mooie (renderende!).

    (...)

    @ Independent trader,

    nieuwe toevoeging : zojuist is op de homesite van IEX te lezen, dat SBM Offshore heeft gesproken met ABM Financial News. In deze versie wil SBM Offshore een debriefing van Total over waarom SBM niet de multimiljarden FPSO order heeft gekregen ....

    bron : www.iex.nl/Column/117802/SBM-Offshore...

    Terwijl 1 dag eerder op de AvA (jouw verslag op ons forum) SBM Offshore een andere context geeft over het mislopen van de order, namelijk een SBM keuze om selectief te zijn en te willen wachten op beter renderende tenders.

    Tussen deze 2 versies zit enige ruimte. Met dank aan IEX en ABM Financial News.

    Greetzzz
  5. forum rang 7 ff_relativeren 18 april 2014 18:29
    @ Independent trader,

    ik haak even in op jouw verslag uit de AvA, over de verwachtingen mbt nieuwe orders. Zijn er protesten of tegen-geluiden gekomen tijdens de AvA na de outlook van dit jaar 3 orders (2014) en volgend jaar een veelvoud = 6 (2015) ?

    Mag ik voorzichtig verwijzen naar dezelfde CEO die bij de presentatie van de jaarcijfers in februari (en dat is pas 2 maanden geleden) een hele andere outlook gaf op hetzelfde orderboek voor 2014 en 2015 ?

    "Voor 2014 en 2015 heeft het concern zijn vizier gericht op respectievelijk 8 (2014) en 10 (2015) FPSO projecten"

    Zie de posting van @Beur dd 6 februari dit jaar :

    quote:

    Beur schreef op 6 februari 2014 10:35:

    SBM Offshore boekt fors hoger resultaat 2013

    AMSTERDAM (Dow Jones)--SBM Offshore nv (SBMO.AE) heeft in 2013 een fors hoger operationeel resultaat geboekt, nadat het resultaat een jaar eerder onder druk stond vanwege een reeks afschrijvingen en voorzieningen gerelateerd aan probleemprojecten Yme en Deep Panuke, blijkt donderdag tijdens de publicatie van de jaarcijfers van de dienstverlener aan de gas- en oliesector.

    Het concern voorziet voor 2014 een omzet (directional) van $3,4 miljard, waarmee de omzet naar verwachting op een vergelijkbaar niveau zal uitkomen als in 2013.

    Het bestuur herhaalt over 2013 geen dividend uit te betalen en meldt tevens tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (ava) in 2015 zijn dividendbeleid ter discussie te stellen.

    De markt reageert teleurgesteld. Omstreeks 10.20 uur noteert het aandeel 4,3% lager, op EUR13,64, terwijl de AEX 0,4% hoger noteert.

    SBM Chief executive officer Bruno Chabas herhaalt de focus op selectieve inschrijving op projecten. In 2013 constateerde het concern een vertraging in de toekenning van projecten. Voor 2014 en 2015 heeft het concern zijn vizier gericht respectievelijk acht en tien FPSO-projecten

    Wat het interne onderzoek betreft naar mogelijke misstanden meldt SBM-compliance officer Sietze Hepkema dat de bevindingen van het onderzoek zijn overgedragen aan het Openbaar Ministerie in Nederland en het Amerikaans ministerie van justitie. "De betrokken instanties evalueren momenteel het materiaal en wij zijn in een constructieve dialoog met hen, maar kunnen over de tijdspanne, mogelijk uitkomst en financiele implicaties vooralsnog geen uitsluitsel geven.

    Het concern, dat installaties maakt voor de productie en opslag van olie- en gasproducten, heeft in 2013 een operationeel resultaat (EBIT) geboekt van $293 miljoen, in vergelijking tot $38 miljoen een jaar eerder. Het onderliggend resultaat kwam uit op $735 miljoen, versus $537 miljoen een jaar eerder.

    Het concern rapporteert een omzet in 2013 van $4,8 miljard, een stijging ten opzichte van 2012, toen een omzet werd geboekt van $3,6 miljard. Analisten rekenden op een omzet in 2013 van $4,5 miljard. Half december 2013 verhoogde het concern zijn omzetverwachting voor het gehele boekjaar naar circa $4,6 miljard, nadat het concern eerder nog aangaf een omzet te voorzien van $4,3 miljard.

    De nettowinst bedroeg $111 miljoen, van een nettoverlies van $79 miljoen een jaar eerder.

    Het orderboek bedroeg eind december 2013 $19,7 miljard, van $21,6 miljard eind september 2013.

    ING-analist Quirijn Mulder spreekt van licht beter dan verwachte resultaten. Hij noemt de 'conservatieve' outlook echter teleurstellend en spreekt van een sterk orderboek. De analist hanteert een buy-advies en koersdoel van EUR19,00.


    - Door Patrick Buis; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 52 00; patrick.buis@dowjones.com


    Als de AvA deze verschillen geslikt heeft als zoete broodjes, dan wordt het hoog tijd dat de aandeelhouders iets gaan doen aan hun dossierkennis. En misschien aan het wat meer volgen van ons roemruchte forum ....

    ;-)

    Zonder gekheid @ Independent trader, ik verneem graag van je hoe de AvA heeft gereageerd op de sterk verlaagde outlook over de komende bijna 2 jaren. Deze plotse ontwikkeling gaat ons namelijk ook iets vertellen over verwachtingen van de beurskoers die we moeten bijstellen. Niet negatief, maar "iets minder meer", ofwel langzamer stijgen.

    Benieuwd naar je reactie !

    Greetzzz
  6. Independent trader 19 april 2014 08:25
    Goedemorgen ff,
    Ik lees je postings en realiseer me nu dat ik in mijn enthousiasme nogal een verantwoordelijkheid heb genomen om ff te citeren mbt een vergadering van een circa 3 uur.. Er was overigens een notaris aanwezig en die is verantwoordelijk voor een getailleerd verslag.
    Wat betreft het mislopen van de Angola order (een andere private aandeelhouder hield een betoog over alle locale investeringen in Angola zowel technisch in de werf als op sociaal/maatschappelijk vlak en waarom deze order dan toch niet gewonnen was door sbm). Daarop gaf chabbas aan dat er inderdaad was meegedongen naar de order en dat sbm het niet geworden was. Vervolgens zei hij dat er nog geen debriefing was geweest en dat sbm daar zeker achteraan zou gaan. En daarop gaf hij aan dat de gecalculeerde marge van het project niet bijzonder was geweest. En dat plaatste hij vervolgens in de eerder door mij geschetste context van beschikbare investeringsruimte (normaal in de huidige fase van de cyclus) en dat het bedrijf zich niet moest laten verleiden om alles te willen scoren omdat er dan straks geen ruimte meer was voor de echte mooie projecten. Daaraan toevoegende dat sbm zich dat met de huidige portefeuille ook prima kan permitteren. Dit beeld werd gedeeld door de aanwezigen en daarmee was de vraag beantwoord.
  7. forum rang 6 gpjf 19 april 2014 08:33
    Lees zojuist in Telegraaf dat Heerema opdracht van 1,6 miljard van Total heeft gekregen in Angola. In een ander artikel wordt gesproken over de mogelijkheden in Mexico en de door het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering ontwikkelde activiteiten deze week in het Haagse WTC op het terrein van bagger en oliewerk. Allerlei bedrijven worden genoemd maar geen SBM. Mogelijk dat de nationalisatie van allerlei olie gerelateerde companies ze terughoudend maakt of misschien hebben ze er toch een voet tussen de deur? Nog teveel risico's?
  8. Independent trader 19 april 2014 08:36
    Wat betreft je andere plating mbt de gepresenteerde outlook, alvast een korte reactie. De sheets met de outlook voor de komende jaren waren m.i. dezelfde of in ieder geval gebaseerd op de eerder gepresenteerde cijfers. Voor 2014 meende ik dat de correctie voor de 2 gemiste FPSO's in Angola al verwerkt was. Ik zal dit nog eens nakijken. In ieder geval was de teneur van het verhaal dat 2014 een tussenjaar was in de visie van sbm (afwijkend van de visie van analisten, die meer te vergeven orders verwachten). Volgens sbm is er op het moment terughoudendheid met nieuwe investeringen. Dit trekt de komende jaren sterk aan volgens sbm. Ik ga nu evenntbijten met het gezin ;-) maar zal de plaatjes van de ava (obv mijn geheugen..!) daarna eens vergelijken met eerdere presentaties. Wordt vervolgd dus
  9. forum rang 7 ff_relativeren 19 april 2014 18:06
    Misschien moeten we er maar vanuit gaan dat er op de AvA iets heel anders is gezegd mbt nieuwe orders. In ieder geval niet 3 dit jaar en een veelvoud (6) volgend jaar. Het verschil met de outlook 2 maanden eerder is anders veel te groot ;

    outlook februari 2014 : In 2014 8 orders en in 2015 10 orders = totaal 18
    outlook april 2014 (rev): In 2014 3 orders en in 2015 6 orders = totaal 09

    Een neerwaartse bijstelling van 50% binnen 2 maanden had ongetwijfeld tijdens de AvA voor veel onrust gezorgd -en voor dumporders op de beurs aan het einde van de handelsdag-.

    Van beide is op vrijdag geen sprake geweest. Ik wacht met veel belangstelling de feedback af van @ Independent trader, maar verwacht eigenlijk de boodschap dat er geen uitspraak is geweest zoals die eerder op dit draadje werd vermeld.

    Greetzzz
  10. Gregoor 19 april 2014 23:31
    quote:

    ff_relativeren schreef op 19 april 2014 18:06:

    Misschien moeten we er maar vanuit gaan dat er op de AvA iets heel anders is gezegd mbt nieuwe orders. In ieder geval niet 3 dit jaar en een veelvoud (6) volgend jaar. Het verschil met de outlook 2 maanden eerder is anders veel te groot;

    outlook februari 2014 : In 2014 8 orders en in 2015 10 orders = totaal 18
    outlook april 2014 (rev): In 2014 3 orders en in 2015 6 orders = totaal 09

    Een neerwaartse bijstelling van 50% binnen 2 maanden had ongetwijfeld tijdens de AvA voor veel onrust gezorgd -en voor dumporders op de beurs aan het einde van de handelsdag-.

    Van beide is op vrijdag geen sprake geweest. Ik wacht met veel belangstelling de feedback af van @ Independent trader, maar verwacht eigenlijk de boodschap dat er geen uitspraak is geweest zoals die eerder op dit draadje werd vermeld.

    Greetzzz
    Ik heb de presentatie van de jaarcijfers er nog eens bijgepakt samen met de Webcast. Daarin wordt idd gesproken over 8 mogelijke projecten die in 2014 toegekend kunnen worden. Er wordt echter al wel gezegd dat er daarvan 5 de core-business van SBM betreffen. Dus dat zullen FPSO's zijn. De rest turrets ofzo?

    Ook wordt er in die webcast al gesteld dat dat te vergeven orders zijn in SBM's core-business. Maar dat SBM toen al besloten had op 2 niet eens mee te bieden omdat men daar onvoldoende toegevoegde waarde (lees: marge) zag. Dus uiteindelijk ging het daar ook maar om biedingen voor 3 FPSO's en dan dus nog 3 andere zaken, in de presentatie overigens wel "Small FPSO" en "New build FPSO" genoemd. Maar mijn verwachting is dus dat dat dan toch om turrets gaat. Voor 2015 weet ik het echter niet. Daarom heb ik de presentatie van de AVA opgevraagd aangezien die nergens op de site van SBM te vinden is.

    Zie de bijlage voor de sheet uit de presentatie van de jaarcijfers.

    De hele presentatie van de resultaten en volgens mij ook de webcast is hier te vinden: player.companywebcast.com/?id=45419
  11. Independent trader 20 april 2014 07:38
    Goedemorgen ff,

    Ik heb de presentatie van de jaarcijfers erbij gepakt en vergeleken met mijn geheugen van de ava. Ik kom tot de conclusie dat de gepresenteerde outlooks identiek zijn. Ik doelde in mijn eerder posting op het onderdeel FPSO's in scope (2014 : 3) en met een veelvoud bedoelde ik niet exact x2 (2015 : 8). Excuses nogmaals voor de veroorzaakte verwarring, volgende keer hoop ik je bij de ava de hand te mogen schudden ;-)

    Blijf nog wel met een vraag zitten hoe de categorie FPSO's lost/declined (2014 : 2) nu gelezen moet worden. Jij koppelt dit aan de FPSO's waarvan op voorhand al besloten is niet mee te bieden ivm te slechte marge. Ik had dit in de ava in eerste instantie gekoppeld aan de 2 'verloren' contracten van Total in Angola, maar dat was dus ten onrechte. Wat zegt dit dan over de inschatting van sbm over de bieding op de Total contracten? Dat ze er op voorhand al niet in geloofden? In de ava werd door het management immers nogmaals bevestigd dat het management nog steeds geloofde in de outlook van (o.a.) 3 FPSO's in scope? Benieuwd hoe jij dit ziet.

  12. forum rang 7 ff_relativeren 20 april 2014 08:01
    Voor degenen voor wie Pasen iets betekent, Zalige Paasdagen ! Voor de anderen, een fijn lang weekend !

    Met dankzegging aan @ Gregoor en @ Independent trader, die volop uitzoekwerk voor ons forum hebben gedaan, een korte reactie ;

    We begonnen de outlook voor dit jaar met 8 FPSO's. Waarvan 5 core business.
    2 ervan vielen af vanwege te weinig marge.
    Of eigenlijk niet, omdat SBM wel had meegedongen maar de tender heeft verloren. Debriefing door Total volgt nog. Echte reden dus nog niet bekend. 5 core business minus 2 ... nog 3 FPSO orders in zicht dit jaar.

    Blijven over 3 tenders buiten de core business.
    Die onder de omschrijving kleine FPSO / nieuw te bouwen FPSO vallen.
    @ Gregoor oppert dat dit misschien (mooring) Turrets kunnen zijn.
    Hierbij een linkje naar uitleg over Turrets ;

    www.google.nl/patents/US6200180

    Deze 3 "buiten-de-core-business" tenders zijn sinds de AvA niet meer in beeld.

    8 - 2 = 6
    6 - 3 = 3

    @ Gregoor stort zich nog op het uitzoeken hoe het zit met de afname van mogelijke orders in 2015 (van 10 in februari naar nu een veelvoud van 3, hetgeen ook iets meer dan 6 zou kunnen zijn). We wachten rustig af tot Gregoor de beschikking heeft over het AvA verslag en de presentatie ervan.

    Gregoor en Independent trader, dank voor jullie inspanningen om de puzzel compleet te krijgen. Zo kom je samen verder. Klasse !

    Greetzzz
  13. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 20 april 2014 11:05
    quote:

    ff_relativeren schreef op 20 april 2014 08:01:

    Voor degenen voor wie Pasen iets betekent, Zalige Paasdagen ! Voor de anderen, een fijn lang weekend !

    Met dankzegging aan @ Gregoor en @ Independent trader, die volop uitzoekwerk voor ons forum hebben gedaan, een korte reactie ;

    We begonnen de outlook voor dit jaar met 8 FPSO's. Waarvan 5 core business.
    2 ervan vielen af vanwege te weinig marge.
    Of eigenlijk niet, omdat SBM wel had meegedongen maar de tender heeft verloren. Debriefing door Total volgt nog. Echte reden dus nog niet bekend. 5 core business minus 2 ... nog 3 FPSO orders in zicht dit jaar.

    Blijven over 3 tenders buiten de core business.
    Die onder de omschrijving kleine FPSO / nieuw te bouwen FPSO vallen.
    @ Gregoor oppert dat dit misschien (mooring) Turrets kunnen zijn.
    ...
    Ook een vredig Pasen. In Oekraïne houden ze gelukkig ook even hun mond, Grieks-Russisch Orthodox als ze daar in meerderheid zijn. Het feest van Hoop is daar belangrijker dan bij ons. Bij ons overheerst het 'Germaanse' Kerstfeest.

    Ik weet dat je kritisch bent tav. de communicatie vanuit SBM. Kan ook niet anders als je de dingen zo op de voet volgt.
    Maar ze gaven daar zelf al antwoord op: "Als we iets communiceren wordt er onmiddellijk van alle kanten op geschoten en misbruik van gemaakt."

    Ik kijk liever naar de grote en lange termijn. Die omkoopboetes zie ik als een bedrijfsongeval, en wat rest is te te overzien.

    SBM zal als specialist voor zwaar werk nooit business te kort komen. Zij verkeren in de luxe positie om tenders te negeren of niet te onderbieden.
    Er is bij dit soort unieke projecten (het gaat niet om het maken van potloden) altijd een risico: ondercalculatie of domme pech. Maar ik hoop dat SBM geleerd heeft. Het missen van een paar offertes nu in 2014 vind ik eerder een bemoedigend teken dan een teruggang.

    De genoemde risico's en de SBM-historie verklaren SBN's lage k/w of k/ebitda.
    Maar stel je eens voor dat SBM hun orderportefeuille zonder verdere problemen gaat invullen... Dan is het hosanna toch?

    Beleggen is risico nemen. Jij wilt het (zo lijkt het soms) helemaal met info dicht timmeren tot het absoluut zeker is. Dan kan je lang wachten, sorry.

    Hun cash-flow problemen zijn vooral optisch. Ook iets met de fiscus. Ik ken bedrijven met een relatief veel grotere cashflow, maar een onzekerder toekomst...
  14. pim f 20 april 2014 11:10
    NRC verslag van de AVA:

    Morrende aandeelhouders willen weten wat die fraude SBM nou kost

    Drie vragen over

    Fraude SBM Offshore

    De omkoopzaken bij SBM Offshore houden de bezorgde beleggers bezig. Waren er soms „tripjes naar stripclubs?”
    Door onze redacteur Teri van der Heijden
    Rotterdam.

    Rotterdam. „Je belegt in een bandietenbedrijf”, hadden vrienden gezegd over zijn aandelen in maritiem dienstverlener SBM Offshore. Dat zinde de grijzende belegger maar niks. Of het bestuur met het ontstane bandietenimago zo snel mogelijk wilde afrekenen, luidde zijn verzoek gisteren op de aandeelhoudersvergadering.

    En zo hadden veel meer aandeelhouders wat te zeggen over de fraude die SBM Offshore eerder deze maand heeft toegegeven. Het bedrijf, dat onder meer drijvende olieplatforms bouwt, heeft zich tussen 2007 en 2011 schuldig gemaakt aan omkoping in Angola en Equitoriaal Guinea, concludeert het bedrijf na eigen onderzoek. Ook betalingen in Brazilië zijn onderzocht; daar gingen wel „rode vlaggen” omhoog, maar werd voor omkoping geen „overtuigend bewijs” gevonden.

    De bestuurder met de portefeuille fraude, ‘chief compliance’ Sietze Hepkema, had het er tijdens de aandeelhoudersvergadering druk mee. Zijn baas, de Fransman Bruno Chabas, kon regelmatig achteroverleunen terwijl Hepkema de aandeelhouders te woord stond. De drie meest prangende vragen van bezorgde beleggers.

    1 Gaat de omkoping SBM Offshore geld kosten?

    Zeer waarschijnlijk wel. De affaires „hebben de aandacht” van het Openbaar Ministerie, liet een woordvoerder eerder weten. „Een schikking is waar ik op hoop”, zegt Hepkema nu. Dat zou betekenen dat SBM Offshore de zaak kan afsluiten, zegt hij – iets waar „grote behoefte” aan is. Maar ook de Amerikaanse justitie kan een Nederlands bedrijf een fraudeboete opleggen. Daarvoor hoeft het geen activiteiten of beursnotering in de VS te hebben. En Amerikaanse boetes kunnen hoog uitpakken. Zo moest Rabobank in Nederland 70 miljoen boete betalen wegens het manipuleren van rentetarieven maar kreeg zij voor diezelfde zaak van de VS een boete van bijna 600 miljoen euro. Hoeveel de omkopingszaak SBM Offshore gaat kosten, is dus nog onduidelijk. Hoe dan ook zal het bedrijf de financiële gevolgen van de fraude overleven, verzekert Hepkema de zaal.

    2 In Brazilië is dus geen bewijs gevonden, maar wel ‘rode vlaggen’. Wat betekent dat?

    Een aandeelhouder in de zaal heeft daar wel ideeën over: „Luxe diners? Tripjes naar stripclubs?” Die fantasie kan Hepkema niet bevestigen. Rode vlaggen zijn signalen dat er mogelijk is gefraudeerd, legt hij uit. Een voorbeeld is de hoge commissie die Braziliaanse ‘agenten’ ontvingen, de lokale bedrijven die dingen voor SBM Offshore regelde. Zo ontving de hoofdagent 90 miljoen euro voor zijn diensten. Zo’n hoog bedrag roept vragen op. Maar zelf heeft SBM Offshore dus geen bewijs voor omkoping in Brazilïë gevonden. Dat betekent niet dat het zeker niet gebeurd is – het kan zijn dat de Nederlandse of Amerikaanse justitie zulk bewijs wel vindt.

    3 Wat doet het bedrijf om omkoping voortaan te voorkomen?

    Veel, zegt Hepkema, de speciaal binnengehaalde anticorruptieman. Hij werd in 2012 benoemd als eerste chief compliance in het bestuur, kort nadat de affaires werden ontdekt. Daarnaast zijn anticorruptietrainingen opgetuigd en is de interne controle beter georganiseerd, zegt Hepkema. Ten slotte vermijdt SBM Offshore waar mogelijk samenwerking met lokale agenten. Sinds 2012 werkt het bedrijf alleen nog met agenten in landen waar SBM zelf geen werknemers heeft – dat zijn er nog steeds tientallen. De agenten met wie SBM Offshore nog wel in zee gaat, worden veel grondiger gescreend. Heeft een agent geen gedragscode? Doet de telefoniste tevens de financiële administratie? Dan, zegt Hepkema, zoekt SBM Offshore tegenwoordig liever een ander.

    Dit artikel is verschenen in het NRC Handelsblad van vrijdag 18 april 2014
1.162 Posts
Pagina: «« 1 ... 53 54 55 56 57 ... 59 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Hoog dividendrendement SBM Offshore oogt aanlokkelijk

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links