Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

POET Technologies Inc.

3.207 Posts
Pagina: «« 1 ... 43 44 45 46 47 ... 161 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 april 2014 23:03
    iShares increase their holdings of POET to 5.22 %:

    The iShares S&P/TSX Venture Index ETF seeks to provide long-term capital growth by replicating, to the extent possible, the performance of the S&P/TSX Venture Select Index, net of expenses. The investment strategy of the iShares S&P/TSX Venture Index Fund is to invest primarily in a portfolio of Index Securities which make up the S&P/TSX Venture Select Index, selected by BlackRock Canada from time to time, that closely matches the characteristics of the S&P/TSX Venture Select Index.

    ca.ishares.com/product_info/fund/over...
  2. [verwijderd] 17 april 2014 23:54
    quote:

    doewap schreef op 16 april 2014 21:30:

    [...]

    Als ik het goed begrepen heb is de poet chip te bakken op de huidige machines van ASML maar ik weet niet of de nieuwe ultraviolet machines er iets mee kunnen.

    Als de poet chip een andere machine vergt is dat eerder een drempel voor poet dan een gevaar voor asml
    ASML is belangrijk voor chipfabrikanten, omdat zij in principe de enige of een van de weinige zijn die machines trachten te maken die gebaseerd zijn op Extreme Ultraviolet lithografie. Met andere woorden het 'etsen' van kleine structuren op silicium om chips te maken.

    Extreme ultraviolet wil zeggen dat je met een extreem kleine golf lengte nog kleinere structuren kunt 'etsen' op een chip. Dit is nodig aangezien de chips nu richting de 10 nm gaan. Huidige lithografie machines hebben niet de benodigde golflengte (te groot) om op deze schaal chips te maken. Daarom hebben Intel, Samsung en TSMC (geloof ik) een miljardenbelang (met elkaar iets van 8 a 10 miljard geloof ik) genomen in ASML om zo de kosten die gepaard gaan met deze technologische ontwikkeling te delen. ASML zou dit niet alleen kunnen. Maar gezien de uitdagingen die gepaard gaan met deze ontwikkeling (ASML lijkt vertraging te hebben opgelopen) en het uitstellen van 10 nm chips door bedrijven als TSMC hebben ASML er toe gebracht nu nog geen haast te maken met EUV lithografie.

    POET daarentegen kan chips van 100 nm maken die vele malen sneller, zuiniger en goedkoper zijn dan 10 nm silicium chips. EN...hier komt de clue, omdat POET chips van 100 nm kan maken hebben ze geen EUV lithografie nodig. Ze kunnen volstaan met oudere lithografie machines die al zeker 10 a 20 jaar in gebruik zijn. Dit zorgt er voor dat bestaande fabrieken niet opgedoekt hoeven te worden voor de 10 nm, maar hun afschrijving nog ruimschoots uitgesteld kan worden.

    Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is.
  3. [verwijderd] 18 april 2014 00:18
    Interessant verhaal Solesius, en ook erg bedank hiervoor
    Ik ben geen wetenschapper, technoloog, maar wel zeer leergierig
    maar wat is nu je conclusie over de POET techniek t.o.v. wat ASML niet of wel zou kunnen?
    Ik ben niet zo zeer geinteresseerd in ASML hoor, maar deste meer in POET.
    Kan ASML zonder POET of kan POET zonder ASML?
    Ik vind dit een heel belangrijk item
    groetjes overigens
  4. [verwijderd] 18 april 2014 00:46
    quote:

    Europeaan schreef op 18 april 2014 00:21:

    Probeer de afhankelijkheid van elkaar te schetsen als je dat zou weten
    Er is dus geen afhankelijkheid. POET heeft geen EUV nodig en kan volstaan met bestaande (verouderde) lithografie machines. Hiervan zijn verschillende bedrijven die deze fabriceren (waaronder Nikon) en zou ASML dus alleen maar concurrentie hebben (concurrentie drukt de prijs)

    Het feit dat EUV niet nodig is voor POET is slecht voor ASML (zij zouden monopolie of bijna monopolie kunnen hebben in een EUV markt) en goed voor POET. Intel, Samsung e.d. hoeven geen miljarden meer in de ontwikkeling van EUV te stoppen. Ze kunnen volstaan met het kopen van POET en huidige fabriekslijnen blijven gebruiken (en dus besparen in het bouwen van nieuwe fabrieken gebaseerd op de 10 nm ontwikkeling, het bouwen van een nieuwe fabriek kost miljarden).
  5. [verwijderd] 18 april 2014 08:25
    Ik had me voorgenomen om...

    Nou ja. Bij de cijfers van ASML eerder deze week hoorde ik op BNR de opmerking dat de omzet weliswaar mooi was, maar er was wel gerekend inclusief de verkoop van EUL machines waar ASML had gehoopt dezelfde omzet nog zonder de nieuwe machines te halen.

    EUL machines worden dus op dit moment al verkocht.
  6. [verwijderd] 18 april 2014 08:45
    POET levert straks een snelheidswinst en energiebesparing, maar hoeveel dat is ten opzichte van de nieuwste 10nm chips, is voor mij onduidelijk. De winst in kloksnelheid over silicium is er want als ik me goed herinner houdt het voor silicium gewoon op bij 4 gigaherz.

    Zoals hierboven al door anderen gezegd, hoef je voor POET geen nieuwe machine aan te schaffen, ik heb alleen een keer gezegd dat als dat wel zo zou zijn, dat dat een enorm probleem voor POET had betekend. De investeringen zijn enorm. En de relatie tussen de grote chipsbakkers en de machinebouwert is heel close, omdat Intel, Samsung en Taiwan Semi deels eigenaar zijn geworden van ASML.

    Hierom denk ik dat POET een kans is voor een kleinere of nieuwe speler om deze jongens eens behoorlijk op stang te jagen.

    Met POET zal daardoor niet alleen een snellere, betere en goedkopere chip gemaakt worden, maar ook een totaal nieuwe marktverhouding met alle bijbehorende voordelen voor de consument.

    Met deze gedachte, welke partijen konden wel eens baat hebben bij het breken van de Samsung/Intel heerschappij?

    Apple, Microsoft, IBM, Google, BlackBerry, HTC (!), LG, Dell...

    Ik denk dat ik grote cloud en datacenter clubs (de eerste vijf) het hoogst aan sla. Maar een kat (HTC, BBRY) in het nauw...

  7. [verwijderd] 18 april 2014 13:34
    quote:

    doewap schreef op 18 april 2014 08:25:

    Ik had me voorgenomen om...

    Nou ja. Bij de cijfers van ASML eerder deze week hoorde ik op BNR de opmerking dat de omzet weliswaar mooi was, maar er was wel gerekend inclusief de verkoop van EUL machines waar ASML had gehoopt dezelfde omzet nog zonder de nieuwe machines te halen.

    EUL machines worden dus op dit moment al verkocht.
    Niet de nieuwste generatie EUV nodig voor 10 nm en kleiner. De ontwikkelingen daarvan zijn nog steeds gaande en de reden van Samsung, Intel en TSMC om te investeren in ASML, aagezien ASML hier niet de kosten alleen van kon dragen.

    De machines waar jij het over hebt zijn voor de 20 nm en 14 nm bijvoorbeeld.
3.207 Posts
Pagina: «« 1 ... 43 44 45 46 47 ... 161 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 870,27 -0,43%
EUR/USD 1,0727 +0,28%
FTSE 100 8.078,86 +0,48%
Germany40^ 17.939,80 -0,82%
Gold spot 2.334,32 +0,79%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

UNILEV...
+5,85%
RENEWI
+4,68%
B&S Gr...
+2,85%
Flow T...
+2,26%
Fugro
+2,09%

Dalers

ADYEN NV
-18,43%
VIVORY...
-8,38%
WDP
-4,93%
Alfen ...
-4,39%
CM.COM
-3,66%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links