Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Microfinanciering: goed voor?

Microfinanciering, doet u daar goed aan? Het gaat hier zeker om een interessante beleggingscategorie, maar het probleem is dat het niet gemakkelijk is om het juiste fonds te kiezen.

Microkredieten zijn relatief kleine leningen aan ondernemende particulieren in ontwikkelingslanden die niet bij reguliere banken terecht kunnen vanwege gebrek aan onderpand of inkomen.

De gemiddelde lening ligt, afhankelijk van de regio, ergens tussen de 250 euro (West-Afrika) en 2500 euro (Oost-Europa). Volgens Mixmarket stond in 2011 voor 87,6 miljard dollar uit aan leningen aan microfinancieringsinstellingen, waarvan meer dan 60% in Azië en Latijns-Amerika.

Klein risico
Het risico op uitlenen is gering, aangezien circa 98% van de eindklanten de leningen met rente terugbetaalt. Naast overheden en ontwikkelingsbanken hebben ook institutionele en private beleggers microfinanciering ontdekt; inmiddels wordt door 132 beleggingsfondsen voor 9,6 miljard dollar belegd.

De meeste beleggingsfondsen beleggen in leningen aan microfinancieringsinstellingen (MFI’s), maar in toenemende mate worden er ook participaties genomen in deze instellingen. Waarom is microfinanciering interessant voor beleggers?

Goede toevoeging
In financieel opzicht leveren de verschillende beleggingsfondsen een jaarlijks gemiddeld rendement op dat varieert tussen de 3 en 5%. Fondsen die naast leningen ook in het aandelenkapitaal van MFI’s beleggen behalen een hoger rendement (bij een hoger risico).

Door de lage correlatie met andere beleggingscategorieën en stabiele rendementen is een belegging in microfinanciering een goede toevoeging aan elke gespreide beleggingsportefeuille. Maar de vraag is of microfinanciering ook een verantwoorde belegging is.

Het antwoord hierop is niet eenvoudig. Sommige MFI’s rekenen te hoge rentes die in veel gevallen hebben geleid tot uitbuiting. Ook de beleggingsfondsen zelf komen niet zelden in een negatief daglicht te staan:

  • de kosten zijn vaak hoog
  • de transparantie laat te wensen over

Daarnaast optimaliseren sommige microfinancieringsorganisaties belasting om zo veel mogelijk winst te maken voor investeerders. Nederland vormt hierbij een spil in de gebruikte fiscale constructies, aldus een recent artikel.

Kwaliteit van leven
Kunnen beleggers erop vertrouwen dat met hun kapitaal de armoede in ontwikkelingslanden wordt bestreden? Dat was immers de reden dat Mohammed Yunus in 2006 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

In recent onderzoek komt het Center for Global Development tot de conclusie dat microfinanciering per saldo niet heeft geleid tot inkomensgroei bij de onderkant van de samenleving. Het heeft wel geleid tot een nieuwe dienstverlening, die de kwaliteit van het leven verbetert:

  • kredietverlening
  • spaargeld
  • verzekeringen

Kredietverlening en spaargeld stelt mensen in staat om sterk variabele inkomsten te stabiliseren waardoor gezinnen iedere dag kunnen eten in plaats van een paar dagen per week. En om te sparen voor schoolgaande kinderen.

Verzekeringen zorgen ervoor dat mensen vertrouwen hebben in de toekomst en meer risico als ondernemer durven te nemen.

Wat ons betreft heeft microfinanciering zich bewezen als interessante en verantwoorde beleggingsmogelijkheid, al liggen er enkele risico’s op de loer zoals overkreditering en onvoldoende goed bestuur bij de microfinancieringsinstellingen.

Het is dus zaak om het juiste beleggingsfonds te selecteren. Niet alle fondsen zijn toegankelijk voor particuliere beleggers en sommige rekenen hoge kosten. In een volgende column behandelen we beleggingsfondsen die zowel een stabiel rendement als een hoge maatschappelijke impact bieden.


Ward Kastrop en Floris Lambrechtsen zijn managing partners van Double Dividend, een AFM-geregistreerde beleggingsonderneming die verantwoord vermogensadvies aanbiedt. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Double Dividend kan voor klanten posities aanhouden in de in deze column genoemde aandelen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Ward Kastrop & Floris Lambrechtsen

Ward Kastrop en Floris Lambrechtsen zijn managing partners van Double Dividend, een AFM-geregistreerde beleggingsonderneming die verantwoord vermogensadvies aanbiedt.

Meer over Ward Kastrop & Floris Lambrechtsen

Recente artikelen van Ward Kastrop & Floris Lambrechtsen

  1. dec '13 Indexbeleggers zijn freeriders 25
  2. apr '13 Microfinanciering: goed voor? 8
  3. feb '13 Indexbeleggen is niet duurzaam 11

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Marty.mcFly 4 april 2013 11:27
    Ik geloof niet dat microfinanciering significant de armoede kan bestrijden, maar kan wel veel hoop bieden aan mensen in de armoedelaag en dat is al heel veel waard. Er zijn mensen die wel de armoede zijn ontstegen dankzij de microfinanciering.

    Het is de inflatie-tax, hoge belastingen en politieke maatregelen die armoede veroorzaken.
  2. Eemondt 4 april 2013 13:30
    Micro-kredietbanken hebben ook het voordeel dat mensen überhaupt geld op een bankrekening kunnen zetten. Vele mensen hebben onregelmatige inkomens en moesten dit vroeger verstoppen in de hoop dat het niet gestolen werd, nu kan men het veilig wegzetten en afroepen als het noodzakelijk is.
    Met name vrouwen met kinderen hebben hier enorm van geprofiteerd en zijn de drijvende kracht achter het succes. Omdat mensen nu geld hebben, komen ook andere zaken zoals mobiel betalen nu sterk in opkomst, hetgeen ook corruptie en steekpenningen aanpakt, zoals vorig in Egypte bleek toen politie agenten hun salaris via de mobiele telefoon kregen. iedereen dacht dat hij salarisverhoging had gekregen. Ik was via Blue Orchard belegd maar dat bleek een minder goede te zijn.
  3. kareldr 4 april 2013 18:53
    Microkrediet kent ook risico's:
    - fonds leent geld uit aan lokale banken. Deze kunnen omvallen.
    - overkreditering
    - politieke onrust in gebieden
    - teveel geld stroomt in deze fondsen (of concurrerende fondsen), waardoor meer risicovolle leningen aangegaan wordt.
    - gebrek aan transparantie, veel vertrouwen en controle nodig op de lokale banken
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links