Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Best of NL: back on track

We hadden al voorspeld dat we niet al te veel zouden handelen en daar houden we ons aan, maar gisteren en vanochtend hebben we toch een paar accentverschuivingen aangebracht in onze Best of NL-portefeuille die we namens de IEX-redactie aanhouden in het reality game Fondsmanager Gezocht.

Zoals u weet - zo niet: lees hier de beginselverklaring - hebben wij gekozen voor een langetermijnportefeuille met louter Nederlandse wereldspelers: bedrijven die mondiaal leidend zijn in hun segment en die niet te zeer hoeven te leunen op het gezucht en gesteun van de Nederlandse economie.

Met zo'n aanpak ontkom je er eigenlijk niet aan om bedrijven als Fugro, SBM Offshore en Imtech in portefeuille te hebben. Dat hebben we geweten: onze portefeuille was nog niet ingericht, een klein half jaar geleden, of het regende ineens winstwaarschuwingen, CFO-exits en boekhoudschandalen.

Gelijk met de AEX
De schade die we opliepen ten opzichte van de benchmark (de AEX-index) hebben we inmiddels weer ingehaald, vooral door stil te blijven zitten (en wat Fugro bij te kopen tegen lage koersen). Best of NL en de AEX staan sinds begin van het fonds nu allebei op +6,2%, waarbij we wel eerlijk moeten toegeven dat daar bij ons in tegenstelling tot de AEX ook wat dividend aan te pas is gekomen.

Per saldo liggen we dus eigenlijk ietsje achter op de index, maar we zeiden het al eerder: dit fonds is ingericht voor de lange termijn, waarbij we gelaten accepteren dat we in een crap rally, een opleving van de financials (die we niet hebben) of bij een vlaag van plotseling slecht nieuws eens een poosje achterblijven. 

De transacties van deze week
Nu we de index getalsmatig hebben bijgehaald - dank SBM Offshore voor dat persbericht deze week - zijn we ook weer gaan handelen. Gisteren en vandaag deden we de volgende transacties:

  • We gooiden Imtech er uiteindelijk toch uit, na de korte opleving van gisteren. We hebben er lang over gediscussieerd, maar uiteindelijk is nog steeds niet duidelijk of het bedrijf de zaken nu wèl op orde heeft. Het aandeel kan best herstellen, maar de oude koersen lijken sowieso onbereikbaar en het aandeel kan ook maar zo maandenlang op deze niveau's blijven dobberen, met kans op slechter. Andere aandelen bieden meer kansen.
  • We danken Arcadis voor een fantastische rit en nemen wat winst door onze weging wat terug te brengen tot 7%.
  • Zelfde verhaal bij uitblinker Nutreco: we nemen winst en draaien de weging terug tot 4%.
  • Eindelijk, eindelijk, kopen we Vopak. Hoort eigenlijk thuis in een portefeuille als deze, maar we vonden het aandeel tot nu toe te duur. De recente correctie biedt kansen, al moeten we daarbij aantekenen dat na de cijfers ook de fundamentals wel wat slechter zijn. Dus het is nog steeds niet goedkoop, helaas. We gaan met een weging van 5,5% nog niet all-in.
  • Nog een nieuwkomer: DSM. Die stond ook op onze watchlist en houdt redelijk stand na de aanvankelijk teleurgestelde reactie op de jaarcijfers. Dat het bedrijf vasthoudt aan de jaarprognose is positief en DSM is als mondiale speler in de voedings- en gezondheidsmarkt mooi gepositioneerd voor verdere groei van de wereldeconomie. Weging 7%.

Verder even niets: Unilever, Ten Cate en Philips staan op de shortlist om in de toekomst eens wat bij te kopen - bij Ten Cate ligt de limietorder al in. SBM Offshore zou eigenlijk wat terug mogen in weging, maar we laten het koersherstel nog maar even uitrazen. De rit in Randstad hebben we gemist, maar we gaan pas denken aan instappen als de 30 weer een beetje in zicht komt.


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 18:00 Slotcall: ASMI en Tesla heersen, maar de AEX laat de winst glippen 1
  2. 23 apr Groene koersen op het bord, AEX-fondsen met cijfers en een volle agenda
  3. 10 apr Slotcall: Inflatie- en rentepaniek, maar AEX zet stoïcijns zijn recordreeks voort 1

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Pieter Kort 15 maart 2013 09:56
    quote:

    johjoh schreef op 15 maart 2013 09:40:

    SBM offshore zou eigenlijk wat terug moeten in de weging
    En opnieuw een persbericht over SBM, dat helaas het zwaarste gewogen word in
    de Best of Nl port :)
    "...maar we laten het koersherstel nog maar even uitrazen"
    Dat gaat best lekker, tot dusver :-)
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links