Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Market timing in maart

De beursbarometers en thermometers willen in maart-roert-zijn-staart nog wel eens flink uitschieten. Sommige media melden het volgende: 'Felle koudegolf, kwik 25 graden naar beneden'. De grillen van de natuur zijn net zo (on)voorspelbaar als de beurshandel.


Klik op de grafiek voor een grotere versie

Deze maand kan gedenkwaardig worden. In maart 2000 – om precies te zijn op 10 maart 2000 – piekte de Nasdaq Composite om de koopclimax te bereiken in de informatietechnologiehausse. Het was het begin van het einde. In diezelfde maand maart van het beursjaar 2000 – om precies te zijn op 8 maart 2000 – bodemde de Dow Jones Industrial Average na een val in de eerste twee maanden van dat jaar van maar liefst 20%.


Klik op de grafiek voor een grotere versie

Het startsein voor de eerste bearmarktrally. Op 6 maart 2000 noteerde de AEX even een hoogtepunt op 689,20, waarna het maandenlang zou duren om deze top op slotkoersbasis te evenaren. Drie jaar later – op 12 maart 2003 – vond de Dow Jones Industrial Average een bodem die als springplank diende voor een nieuwe bullmarkt.

Market timing
Op diezelfde dag bodemde de AEX op 217,80. Een vergelijkbaar draaipunt werd op 6 maart 2009 bereikt in de S&P 500 index. Op 9 maart 2009 volgde de AEX, nadat een bodem op 194,99 werd bereikt. Wat nu misschien interessant is om te constateren is het feit dat de DAX-index begin maart 2000 boven de 7900-puntengrens uitsteeg en een top bereikte op 6 maart 2000 bij een intraday indexstand op 8136,16 en hoogste slotkoers op 8064,97 (zie grafiek 2000).

De DAX is deze week wederom boven de 7900-punten gestegen. Wanneer prijs en tijd samenvallen en er sprake is van een 100% (Fibonacci-retracement) dan weet u dat potentieel het meest harmonieuze moment in de koersontwikkeling is aangebroken en aandacht wenselijk is voor het begrip market timing.


Klik op de grafiek voor een grotere versie


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. minister president Balkenende 11 maart 2013 11:52
    Om maart heilig te verklaren gaat wat ver. Elke maand heeft zo steeds zijn bekende oneliners.
    Toch inderdaad een spannende tijd wat betreft de toekomst.

    Nu short gaan is toch wat voorbarig. Maar over half jaar is het natuurlijk makkelijk roepen: "was logisch, een daling kon immers niet uitblijven".
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links