Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goud: Onveranderd omhoog

Volgens jaarlijks gebruik pak ik uit met mijn prijsvoorspellingen voor goud en zilver in 2013. Deze week krijgt u mijn visie op de goudprijs en volgende week sluit ik het jaar af met mijn visie op de zilverprijs.

Het jaar 2012 gaat de geschiedenisboeken in als turbulent. De Europese schuldencrisis kreeg een nieuwe dimensie, waardoor alle verworven zekerheden in vraag werden gesteld.

Ook het groeiverhaal van de opkomende markten, met name in Azië en meer bepaald in China, kreeg het erg moeilijk. Dit terwijl de Verenigde Staten overeind probeert te krabbelen van de mokerslagen.

De globale economie verkeert sinds 2008 in zwaar noodweer en zelfs in 2012 bleef het hard stormen. Uit het verleden weten we dat turbulentie op de financiële markten beleggers doet wantrouwen, waardoor het kapitaal uit risico-gerelateerde activa wegvloeit. Dat was in 2012 niet anders.

Niet in grondstoffen
De markten bewogen zich in fases van risk on en risk off. Het zorgde er ook voor dat investeerders de grondstofmarkten links lieten liggen. De prijzen binnen het complex gingen per saldo nergens heen. De edelmetalen boekten een kleine winst, maar het piekniveau van 2011 is nog altijd niet overschreden.

Een relatieve winst dus. Goud begon 2012 aan een prijs van 1575 dollar per ounce en handelt vandaag net boven 1700 dollar. Zoals vaste lezers van mijn jaarlijkse voorspellingen inmiddels weten, hecht ik behoorlijk wat belang aan de monetaire ontwikkelingen in de markt, aan de geldstormen en enkele technische ratio’s.

Op monetair vlak wijst alles nog steeds in de richting van hogere prijzen, vooral nu de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank een versnelling hoger schakelden met hun monetaire accommodaties. Met de nieuwe rondes aan stimulans (QE & OMT) staat er in feite geen limiet meer op de geldcreatie door de centrale bankiers.

Basel III
Toch kunnen we ons aan enkele fundamentele verrassingen verwachten voor goud in 2013. Zo wordt Basel-III in stelling gebracht, het nieuwe raamwerk voor de financiële sector. Het komt er in het kort op neer dat de Tier-I kapitalratio wordt opgetrokken tot 7%.

Men wil met de invoering van Basel-III ook de status van goud in het financiële universum optrekken tot Tier-I actief. Goud is vandaag nog steeds een Tier-III asset, dus risicovol. Als goud een Tier-I wordt, impliceert dit dat de banken goud kunnen kopen om hun eigen vermogen op te krikken.

Ook pensioenfondsen en andere financiële instellingen kunnen dan plots goud kopen conform hun statuten. U begrijpt wel dat dit voor een gigantische nieuwe vraag naar goud kan zorgen, met alle gevolgen van dien voor de goudprijs.

Factor China
Wat ook nog een enorme impact kan hebben op de prijs van goud in 2013 is de factor China. Het Aziatische groeiland is in het voorbije decennium druk in de weer geweest om zijn goudreserves aan te dikken. Vandaag staan de officiële goudreserve op de Chinese centrale bankbalans op iets meer dan 1000 ton.

Ik verwacht dat dit cijfer bij de volgende publicatie van de reserves tot minstens 2000 ton wordt opgetrokken. Een dergelijke mededeling kan de wereldwijde vraag naar goud een flinke boost geven, aangezien het dan ontegensprekelijk vaststaat dat goud weer een centrale rol gaat spelen in het globale monetaire systeem.

Einde berenmarkt
Natuurlijk wil ik ook de negatieve scenario’s schetsen voor goud in 2013. Alhoewel ik er minder voor de geest kan halen, zie ik vooral concurrentie van de overige activa; met name van aandelen.

De westerse aandelenmarkten verkeren al twaalf jaar in een seculaire berenmarkt. Ik denk dat we ons in de eindfase begeven van deze berenmarkt. Die fase kan nog enkele jaren duren, maar kan ook snel eindigen.

Als de lokroep van aandelen weer gaat klinken, met de uitbraak naar nieuwe records voor de belangrijkste indices, dan kunnen aandelen weer veel internationale liquiditeit aantrekken. Dit gaat uiteraard ten koste van goud en andere activa.

Dow-goud
Op technisch vlak was het 2012-beeld lange tijd onduidelijk, maar in de voorbije weken werd er een doorbraak gerealiseerd, bepaald in de Dow/goud-ratio! Die graadmeter zakte door de figuurlijke bodem rond 7,5x, veerde terug tot aan de weerstand, wat een bevestiging is volgens het boek van technische analyse.

De recente doorbraak was een gevolg van de eerdere death cross-formatie in de grafiek, waarbij het kortetermijngemiddelde door het langetermijngemiddelde zakte.

In principe ligt nu de weg open voor een daling van Dow/goud-ratio richting de eerste steun op 6,5x, maar in feite kan de ratio nu terug naar de voorgaande bodem rond 6x in de komende maanden.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Onveranderd hoog
Ik denk dat de Dow Jones in het komende jaar hoger kan, maar laat ik niet al te positief worden en uitgaan we een gelijke tred in de komende maanden rond 13.500 punten. Dit impliceert een koersdoel van 2000 en 2200 dollar voor goud in de komende maanden.

Ik verwacht dat dit scenario weer het nodige stof (in de media) doet oplaaien, waardoor de koers opnieuw zal consolideren rond de zomermaanden. Maar de tussenpose van goud zal ditmaal niet zo lang duren als in het voorbije jaar. Er zal sneller richting gekozen worden en voor mij is die richting onveranderd omhoog.

Een koersdoel van 2400 dollar per ounce voor goud ligt dan binnen handbereik; een stevige rally voor de goudprijs behoort dus tot mijn verwachting voor 2013, waarbij de jaarprestaties van goud tot de beste van het afgelopen decennium kan behoren.

Een waanzinnig stelling? Ik denk van niet. Goud komt uit een overgangsperiode: het was tijd om de jarenlange stijging te consolideren. Dit maakt de stierenmarkt weer gezond. Nu de consolidatie stilaan op z’n einde loopt, mogen we ons opmaken voor de volgende race omhoog.

Ik ben er klaar voor, u toch ook?

P.S.: De stierenmarkt in goud vierde zijn 10de verjaardag. Goud mag weer, goud is weer in. Slim Beleggen organiseert een leuke actie rondom de goudprijs. Hoger, lager... waar eindigt de goudprijs op de laatste dag van 2012? Raad de goudprijs en win een gloednieuwe iPhone 5!


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 december 2012 14:41
    Ik denk dat je voorspelling van 2000 tot 2200 de komende maanden wat te hoog is. Goud wordt de laatste dagen weer vakkundig neergesabeld. Terwijl ik dit schrijf (exact 14:00 uur, 8:00 uur EST) patsboem meteen 7 punten naar beneden. Twee keer eerder deze week in 1 klap 20 a 30 punten eraf.
    Vraagje aan Nico: Heb je je ooit daarin verdiept?
    Die merkwaardige bewegingen?
    Graag je bevindingen.

  2. geobeo 5 december 2012 17:20
    quote:

    bergen333 schreef op 5 december 2012 16:32:

    Typisch gold-bug verhaal (wishful thinking dus). Goldman Sachs (elders op de IEX site vandaag) heeft een heel andere verwachting. Of is dat dan een typisch anti-goud verhaal?
    Goldman sachs, zijn dat niet die lui die er serieus van verdacht worden keihard de zilverpijs de manipuleren?
  3. [verwijderd] 5 december 2012 17:53
    quote:

    Pfooh schreef op 5 december 2012 12:25:

    Als het dan een jaarlijks gebruik is, doe er dan ook even een tabelletje bij met voor elk jaar: stand op het moment van voorspellen, voorspelde stand voor een jaar later, en werkelijke stand een jaar later. Dan weten we hoe we de rest op waarde moeten schatten.
    dit.
  4. [verwijderd] 5 december 2012 17:54
    quote:

    bergen333 schreef op 5 december 2012 16:32:

    Typisch gold-bug verhaal (wishful thinking dus). Goldman Sachs (elders op de IEX site vandaag) heeft een heel andere verwachting. Of is dat dan een typisch anti-goud verhaal?
    Ik heb Pantelic nog nooit iets anders horen zeggen dan dat goud omhoog kan.
  5. [verwijderd] 6 december 2012 09:51
    van die Dow/goud ratio snap ik niets. SVP een duidelijke uitleg hiervan. Over welke koersniveaus praten we dan? Wat is de steun en wat is de weerstand?
    En oh ja meneer Pantelis, wat betreft die hoge verwachtingen van de goldbugs (HUI-index) in een van uw vorige columns, daarvan ben ik van een koude kermis thuisgekomen,ofwel dat heeft me (al heel snel na de column) heel wat geld gekost. Heeft u die daling niet zien aankomen? Zo ja, waarom heeft u dan niet gewaarschuwd? Wat zijn uw verwachtingen mbt de goldbugs nu ?
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links