Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Frisse dollarblik

Het einde van het jaar nadert en zo ook het einde van de lijst die we vorig jaar konden opmaken over wat er allemaal fout kon gaan met de euro en de dollar. Zou Spanje nou wel of geen Griekenland worden, zou Griekenland het lek boven hebben of niet, wordt Obama herkozen, hoeveel QE’s komen er nog, dat soort dingen konden aan beide zijden van de oceaan een rol spelen voor dit valutapaar.

Sterker ze hebben ook een rol gespeeld echter wat is nu het resultaat van dit alles?

Vandaag nemen we 2 grafieken ter hand om er wat informatie over dit belangrijke paar uit te distilleren. Het zijn onconventionele analyses waar u even met een frisse blik naar moet kijken om te zien wat ik er mee bedoel. Hier is de eerste.

Eerst 1,30, dan verder praten
Er staan nogal wat lijnen in en ze stellen het volgende voor: de rode dalende lijnen zijn het downtrendkanaal dat door velen wordt aangehangen - onterecht, naar mijn idee. De groene lijn is een horizontale weerstand op basis van oude bodems, net als de oranje lijn.

Alle drie de weerstanden komen uit op 1,30 in deze grafiek, waardoor het belang voor verschillende partijen met verschillende technieken duidelijk wordt. 1,30 varieert in rol van langere termijn- tot kortere termijnweerstand, waardoor een groot belang wordt toegedicht aan de 1,30 voor verschillende timeframes.

Het ligt in de verwachting dat koersen daar naartoe zullen lopen in de komende dagen en dat dan pas de discussie losbarst of het hoger kan of niet.

Trend is allang gebroken
Zoals we er nu voor staan is de kans daartoe zeer groot, om deze simpele reden: het blauwe blokje in de RSI toont ons dat er in de meest recente daling geen oversoldsituatie (OS) is gerealiseerd. Daardoor is de downtrend, als dit hem al was, duidelijk aan het verzwakken.

De reden dat ik zeg “als dit hem al was” ligt in het feit dat de RSI overbought (OB) is geweest terwijl de rode lijn niet is geslecht. Dat past niet bij elkaar, waardoor de rode lijn niet de trend is die door de RSI wordt beschreven. De trend die beschreven wordt door de RSI is allang gebroken en wel in de maand september.

Daardoor is de strijd van 1,30 er een die er naar mijn idee aan zit te komen, want de voorwaarden voor die strijd zijn allang gegeven. Ter illustratie grafiek 2 van vandaag.

Draaien om de 1,27
Lekker helder beeld zo, geen indicator en weinig lijnen. Wat deze grafiek aangeeft is het volgende. De afgelopen 12 maanden hebben we in feite niets anders gedaan dan om de 1,27 heen draaien. U ziet dat dat niveau steeds een draaipunt heeft betekend indien dat niveau na overschrijding opwaarts of neerwaarts met succes werd getest.

De meest recente test is er zo een waardoor we stellen dat de trading range van de afgelopen 12 maanden nu aan de bovenzijde opgezocht gaat worden. Dat niveau ligt op 1,35 en correspondeert met de paarse lijn in de vorige grafiek. Het geeft nog maar eens aan dat de 1,30 in dat geval al ver achter ons zal liggen, terwijl de discussie nog gevoerd wordt.

Waar lag het twistpunt dan wel? 1,30 is maar een resultaat van een wild lijnentrekkersspel terwijl de analyse van beleggersgedrag het uitnemen en succesvol testen van de 1,27 als belangrijke factor voor een stijging naar de 1,30 en daarna naar de 1,35 aangeeft.

 


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links