Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Allemaal sprookjes

Vorige week hadden wij het in ons dagelijkse beleggingscomité over het aandeel Walt Disney dat recent de overname deed van de rechten van Starwars. Wij vonden als leken dat dit wel prijzig was voor iets dat niet super hip is.

Oké er zijn nog steeds van die freaks in Starwars-kleren die bijeenkomen en ja het is leuk voor een themapark…. Ook kwam een van mijn collega’s met de opmerking dat de entree in de Disney-parken wel duur was en dus dat ze mogelijk ook last van de crisis zou moeten gaan ondervinden.

Ook was onze conclusie dat de filmindustrie slecht draait onder andere door illegaal gebruik van films, de crisis, et cetera. Kortom het was een mooie short, zeker met het verkoopsignaal in de Twindicator. Maar na een paar dagen van herstel hebben we niet meer omgekeken naar dit aandeel als short.

We hadden meerdere andere shorts. Maar achteraf toch jammer als ik naar de beweging van vrijdag kijk.

Maar op langere termijn krijgen we nog veel meer kansen op een daling, want ook op lange termijn is er een verkoopsignaal. Er is nog heel veel ruimte omlaag. Nu maar hopen op een kortetermijnherstel om alsnog een turbo short op te pikken.

Sprekend over shortposities kom ik automatisch op Apple. De EB-indicator geeft net als de Twindicator nog steeds een short aan.

De Twindicator geeft pas met een slot op of boven 585,61 dollar een officiële koop.

Toch long
Echter, in de Telegraaf zag ik donderdag een artikel over Apple, er waren productieproblemen en analisten zagen de koers nog veel verder dalen. Op BNR werd ik voor vrijdagmorgen gevraagd om over de daling te praten omdat ik als een van de weinige analisten een daling had voorzien.

Maar het feit dat de media ineens negatief worden en aandacht hebben voor de daling, terwijl ik een paar maanden geleden nog op de brandstapel werd gezet of werd platgespoten met medicijnen omdat ik zo gek was dat ik een daling voorzag in een aandeel waar iedereen van hield, brengt me in verwarring.

Ik denk dan ook dat de koers op korte termijn juist omhoog moet. Ik heb dan ook een turbo long-positie ingenomen. Nu denk ik niet dat we direct weer nieuwe all-time highs gaan zien. Maar Apple kan best een herstel laten zien, omdat ze fundamenteel gezien met 10 maal de winst goedkoop zijn.

Ook dividendrendement-technisch gezien krijg je meer dan op een spaarrekening. Om misverstanden te voorkomen: Ik blijf het bizar vinden dat dit aandeel het grootste bedrijf van de wereld is. Terwijl hun product erg modegevoelig is en  vatbaar is voor een economische teruggang.

Ook geloof ik dat de prijzen zwaar onder druk blijven. Dit weekend stond er bijvoorbeeld een tablet-actie in de Telegraaf voor nog geen 80 euro. Natuurlijk is dit niet de real stuff, maar toch.

Ik ben ook nog steeds positief op Research in Motion, een slot onder de 8,14 geeft pas een verkoopsignaal.

Nokia zit ik ook nog steeds long en ik zie steeds meer bladen positief schrijven over de nieuwe modellen die draaien op Windows8. Hoe meer dit besturingssysteem uitgerold wordt hoe meer mensen voor Windows-telefoons gaan kiezen. Helemaal als Skype verder geïntegreerd wordt, in de plaats van MSN.

Van Nokia is het een kleine stap naar Siemens, de Twindicator gaat pas short op dit aandeel als het sluit onder de 77,57 euro. De komende twee jaar wil het bedrijf 6 miljard bezuinigen. Wat een bedrag!

Nu ben ik juist van de uitgavebeweging en voorzie dan ook juist een daling in dit aandeel. Technisch zit Siemens onder een belangrijke lijn maar ik wacht nog even  op het officiële verkoopsignaal.

Dell begint eindelijk een beetje te consolideren en dus geloof ik nog steeds in een herstel van dit aandeel. Met een slot boven de 9,65 dollar krijgen we officieel pas een koopsignaal.

IBM is nog steeds een short hoewel ik het wel heel hard gegaan vind.

Facebook zit ik long maar het stuitert ineens onder de Twindicatorlijn. Ik blijf nog even long maar dan moet er wel gauw een wonder gebeuren.

Amazon heb ik nog short. Ik heb verkoopsignalen en ben al tijden verbaasd over het feit dat dit aandeel zo hard gegaan is. Op 240,55 dollar krijgen we een koopsignaal.

Het drama begint echter pas echt onder de 210 dollar, want dan loopt de koers uit de lange opgaande trend.

Wachten op een kerstkaart
Voor de liefhebbers van een longpositie Ik ben TPG (PostNL) long gegaan omdat ik niet geloof dat de overname van het express-deel in zijn geheel niet door gaat. Oké, er zijn problemen in Europa maar die zijn er om opgelost te worden.

Ik neem aan dat er voor de deal al met de mededingingsautoriteiten is gesproken. Als de deal wel doorgaat krijgt Tante Post ineens weer een berg cash. Ook zou het zo kunnen zijn dat buitenlandse spelers op het huidige niveau ineens iets zien in het Post-deel.

Het wordt voor de directie dan ook wachten op een kaartje met goed nieuws. Zelfs zonder alle overnames moet er met een goede directie een heel goed bedrijf van te maken zijn. En van echt minder post merk ik persoonlijk weinig.

Als ik mijn openingspakketten op de bus doe passen ze er nooit allemaal in omdat de bus dan te vol wordt. Ook moeten we niet vergeten dat de postbodes tegenwoordig ook folders rondbrengen en ook nog steeds bestanden verkopen aan bedrijven. Kortom het is geen Griekenland. Maar het is natuurlijk wel speculatief.

Vet-belasting
Dan iets wat ik even gemist had. Maar in Frankrijk willen ze palmolie-belasting invoeren en daar heeft Unilever last van. Palmolie zit in shampoo maar ook in plantaardige boter en voedingswaren. De Fransen willen deze belasting omdat je zwaarlijvig zou worden van deze vetsoort.

Toch gek dat een merk dat ik associeer met Becel en andere light-producten last heeft van een vet-belasting. Voorlopig staat het aandeel nog op een longsignaal maar onder de 27,85 krijgen we een short.

Nog even
Wat betreft de bankenaandelen:

  • de scenario’s rond SNS
  • hoeveel miljarden er aan Dexia gegeven wordt (5,5 miljard)
  • de problemen van de Spaanse banken

Als ik zie hoeveel kapitaal er nodig is en dat ze voorlopig verder gaan deleveragen bij de banken dan hoef ik voorlopig ook niet meer in bankaandelen te zitten.

What goes up must come down?
Een aandeel wat ik zou mijden is Arcelor Mittal. De beweging van de afgelopen week was heel onvoorspelbaar. Concurrenten met slechtere cijfers, downgrades en ondertussen gaat dit aandeel omhoog.

Een ander aandeel dat ik een rare beweging vond geven is KLM. Ik had het er vorige week al over dat u nog niet short moest, want technisch lag het als een dijk. Maar nu zie ik na de laatste rally ook daar wel verzwakking.

Op 6,46 euro krijgen we pas officieel een verkoopsignaal. Analisten vinden het aandeel ondergewaardeerd en komen met koopaanbevelingen maar gelukkig ben ik geen analist. Afblijven en of maak dat je weg komt.

Tot slot een trauma-aandeel:

Er waren mensen die het dit jaar kochten voor het dividendrendement, ik heb in het verleden veel geld verloren door dit aandeel te vroeg op te pakken. Maar omdat we mogelijk dichtbij een verkoop van de Duitse telefoonmasten zijn kan het best leuk zijn om een gokje KPN te wagen.

Ik denk ook dat Slim nog best een  average down zou willen doen en een KPN belang zou willen bijkopen.

Maar dat gokje is dan voor de rebound want hierna staan al weer mobiele-frequentieveilingen te wachten waar overheden weer geld uit de zak van deze telecomreus willen hebben.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. fromtheonkel 12 november 2012 12:02
    Volgens mij zat je apple al jaren short en ging dit keer op keer mis. Nu apple in of bijgehaald is door de rest begin je over de k/w van 10 (is overigens rond de 13). Torenhoge marges zullen snel afnemen. Google nexus lijn topproducten zijn nu voor een prikkie te koop, WP8 mee in de strijd, maps fiasco, matige schermen ipadmini, geen vernieuwing ios. Ga maar lekker long. Alleen op design gaan ze het niet redden.
  2. Orca 12 november 2012 12:33
    "Ik denk ook dat Slim nog best een average down zou willen doen en een KPN belang zou willen bijkopen."
    Dat denk ik niet Cees, omdat ie dat niet mag. Zou je moeten weten. Hij mag verkopen, hij mag houden, maar bijkopen mag ie niet, tenzij ie op de hele hut biedt. En als ie dat doet koopt ie meteen 11,4bn aan netto schuld mee. Ik denk dat ome Carlos stoer wilde doen met die tender, ook al omdat ie d'r al op hoger inzat, en dat z'n trucje niet heeft gewerkt. Nou vreet hij daar geen nacho minder om, maar zelfs met zijn vermogen lijkt bieden op heel KPN me ietsjes te gortig.
  3. [verwijderd] 12 november 2012 14:08
    Slechts ter verder het bij de enig mogelijke conclusie in de duurzaam wèl scorende oneliner “Marcel Tak for president!” latende kennisgeving: maar dan ook geheel eens met de voor iedereen in de Eurozone en daarbuiten in een aaneenschakeling van crises duidelijke en overzichtelijke stelling “Problemen

    - zoals die zich bijvoorbeeld bij TNT Post kunnen voordoen en makkelijk zonder voor de verandering eens op alles en iedereen verontwaardigd verongelijkt ziedend te zijn kunnen worden opgelost zonder de exportpositie van de lidstaat met de hoogste (hypotheek) schulden per inwoner van de wereld verder naar beneden te werken,

    Teletekst ma 12 nov
    ***************************************
    Kort nieuws binnenland

    ***************************************
    ` In Utrecht hebben in het weekeinde
    honderden poststukken langs de kant van
    een sloot gelegen.Een gezin zag ze
    liggen en waarschuwde de politie,die
    PostNL inschakelde.Toen de poststukken
    er de volgende dag nog lagen,nam het
    gezin ze mee naar huis.PostNL betreurt
    de situatie en zal de post ophalen en
    alsnog bezorgen.

    ` De Nederlandse export is in september
    voor de derde maand op rij nauwelijks
    gegroeid,meldt het CBS.Het aantal in
    het buitenland verkochte goederen steeg
    met twee procent ten opzichte van
    september vorig jaar.Naar landen buiten
    de EU werd meer geëxporteerd.De uitvoer
    naar EU-landen nam juist af.
    ***************************************

    zijn er bijvoorbeeld in Europa in een wereld waarin velen om de een of andere duistere reden die niemand begrijpt graag met zijn of haar vette vingers aan een beeldscherm van bijvoorbeeld de real stuff van de enige echte en perfecte ipad wil zitten om opgelost te worden.”
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Onderwerpen:

Gerelateerde instrumenten

  1. 9,956
    +0,77% +0,076
  2. Amazon.com 19 apr
    174,620
    -2,57% -4,600
  3. Apple 19 apr
    164,930
    -1,26% -2,110
  4. ArcelorMittal 19 apr
    23,830
    +0,13% +0,030
  5. 2,740
    -1,79% -0,050
  6. 181,590
    +0,07% +0,120
  7. 3,321
    -1,72% -0,058
  8. 481,060
    -4,13% -20,740
  9. 1,225
    -1,29% -0,016
  10. SIEMENS AG 19 apr
    172,960
    -1,46% -2,560
  11. UNILEVER PLC 19 apr
    44,470
    +0,54% +0,240
  12. 112,610
    +0,16% +0,180

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links