Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Groen licht

Het einde van de correctieve beweging werd afgelopen vrijdag bevestigd. Een beweging boven de dalende toppenlijn was namelijk noodzakelijk hiervoor en deze lijn werd vrijdag rond de 329,20 opwaarts gebroken. Ik gaf vrijdag al aan dat deze bevestiging en doorbraak slechts een kwestie van tijd was.

De AEX heeft hiermee een echte (maar kleine) correctie doorgemaakt. Ik spreek van een correctie bij een daling (of stijging in een dalende langere trend) van 5% tot 10%. Nadat de AEX neerwaarts door de drievoudige bodem van 327 brak, mocht een verdere terugval tot maximaal de zone 316 tot 318 worden verwacht.

Hier lagen het 200-daags gemiddelde en een belangrijk Fibonacci-retracementniveau. De AEX keerde echter bij het laatste tussenliggende steunniveau (bodems van begin augustus) van 321,80. Bij dit dieptepunt werd een belangrijk tweedaags omkeerpatroon gevormd, een piercing line.

Omkeren
Deze omkeerpatronen waren in veel indices te zien. Op de de weekgrafiek werd afgelopen vrijdag nog een belangrijk omkeerpatroon gevormd, een bullish engulfing. Een betrouwbaar omkeerpatroon en het feit dat het op de weekgrafiek werd gevormd, is een sterke aanwijzing dat een hogere bodem in het middellangetermijnbeeld is gevormd.

Nu de dalende toppenlijn ook is gebroken, vond gisteren een terugtest plaatst om de uitbraak meer kracht te geven. Met een dieptepunt van 329,40 werd deze voormalige dalende weerstandslijn (vanaf de dubbele jaartop van 340,20) op minder dan een punt teruggetest.

Een volledige terugtest is nog mogelijk, maar het vizier is opwaarts gericht en ik verwacht dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de jaartoppen (340,20) worden getest en gebroken. Buiten de genoemde voormalige toppenlijn ligt nog steun bij 325 en 327.

Felle stijging
Maar een dergelijk terugval lijkt een gepasseerd station te zijn. Pas onder de 321,80 worden de genoemde omkeerpatronen opgeheven. Voor de komende dagen houd ik rekening met een snelle en felle verdere stijging. Vrijdag werd precies de eerste weerstand bij 332,85 getest.

Een beweging hierboven en verdere stijging naar het laatste tussenliggende weerstandsniveau van 337,30 lijkt mogelijk in de komende dagen. Voor de komende tijd houd ik (zoals u weet) rekening met een beweging naar de overige toppen van juli vorig jaar van 346,85 tot 351.

Pas begin volgend jaar lijkt een test van de voormalige top en Fibonacci-projectiedoel van 373 mogelijk. Als we overigens kijken naar de langere weekgrafiek dan blijft het opwaarts potentieel binnen de grenzen van de grotere en langere stijgende trend aanzienlijk groot tot ruim boven de 373.


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX: naar de top
De DAX brak vrijdag ook de dalende toppenlijn bij 7320 en testte deze voormalige weerstand gisteren terug. Een hogere kortetermijnbodem lijkt daarmee te zijn gevormd. Voor de komende tijd verwacht ik een beweging naar de top van vorig jaar op 7600.

Maar eerst een beweging naar de jaartop van 7478 in de komende twee weken. In het langere beeld (enkele maanden) blijft een test van de all-time high haalbaar.


Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P: hogere jaartoppen
Ook de S&P 500 vormde een klassieke pullback-beweging naar precies de voormalige dalende toppenlijn. De koers lijkt boven de 1450 te kunnen keren en op zoek te gaan naar hogere jaartoppen tot boven de 1500 in de komende weken.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

356 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 oktober 2012 09:14
    "De DAX brak vrijdag ook de dalende toppenlijn bij 7320 en testte deze voormalige weerstand gisteren terug. Een hogere kortetermijnbodem lijkt daarmee te zijn gevormd."

    Bas, kun je uitleggen waarom je het breken van een KT dalende toppenlijn een belangrijk bullish teken vindt terwijl je het breken van een MT stijgende bodemlijn in de DAX helemaal negeert?

    De stijgende bodemlijn sinds juni lijkt toch belangrijker dan de dalende toppenlijn maar je hebt in je grafiek zelfs de moeite niet genomen om hem door te trekken.

    Is de wens de vader van de gedachte?
  2. Logischerwijs 9 oktober 2012 09:26
    Tot op heden doet Bas tenminste uitspraken. Kan ik niet zeggen van de mensen die hem afkraken. Welke posities hebben jullie zojuist gekocht/verkocht, en waarom? Dat is toch de reden dat we hier komen, en niet om elkaar af te zeiken. Wellicht heb ik het mis, maar laten we eens ophouden met dat eeuwige afkraken van artikelen, of kom met een beter verhaal.
  3. [verwijderd] 9 oktober 2012 09:28
    quote:

    platta schreef op 9 oktober 2012 09:19:

    Wakker worden !

    www.sprout.nl/117/62199/nieuws/invest...

    Kijk ff naar de video van spirits.de even verderop. Kansrijk!
    Bij hoge uitzondering betrek ik FA bij mijn post ;-)
    Ik heb meteen geinvesteerd in een kratje maar wel bedongen dat ik het productieproces mag meemaken...
  4. [verwijderd] 9 oktober 2012 09:29
    quote:

    Logischerwijs schreef op 9 oktober 2012 09:26:

    Tot op heden doet Bas tenminste uitspraken. Kan ik niet zeggen van de mensen die hem afkraken. Welke posities hebben jullie zojuist gekocht/verkocht, en waarom? Dat is toch de reden dat we hier komen, en niet om elkaar af te zeiken. Wellicht heb ik het mis, maar laten we eens ophouden met dat eeuwige afkraken van artikelen, of kom met een beter verhaal.
    Ik ben helemaal voor een inhoudelijke discussie, daarom ben ik ook echt benieuwd of ik een antwoord krijg op mijn vraag van 09:14...
  5. [verwijderd] 9 oktober 2012 09:35
    Leuk juist die tegenstrijdeige opinies. Seiweyn zat er twee weken geleden naast omdat z'n timing niet goed was. Als ie een weekje langer had vastgehouden aan z'n shorts zat ie helemaal goed. Bas zit er volgens mij veel vaker naast.Timing is nou eenmaal essentieel. Welnu, de RSI is weer gedaald en de uitbraak naar boven van vorige week zou best eens een valse geweest kunnen zijn. Ik zet m'n geld dus op Seiweyn, vandaag of morgen gaan we een stukje naar beneden. Alleen verwacht ik dat we tot ca. 310 gaan en niet helemaal naar 290 zoals Seiweyn verwacht.Zelfs al vallen de KW3 cijfers mee, dan is dit al ingeprijsd. Althans, zo interpreteer ik de huidige stand van de stochastics.Let's see...
356 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links