Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Cruciaal 334,80

De trends zijn nog steeds opwaarts gericht, maar het kortetermijnspeelveld van de huidige consolidatie begint steeds krapper te worden. De DAX is een positieve uitzondering, maar de AEX weet zich niet te ontworstelen uit de neerwaartse kortetermijndruk.

In de laatste weken is er sprake van een zijwaartse consolidatie, ofwel de vorming van een rectangle tussen de 332,85 en 340,20. In de tweede van de dubbele top bij 340,20 is een dalend kortetermijntoppenlijntje te herkennen, die  vrijdag nog precies werd getest bij 335,50.

Het topje is vandaag verder gezakt naar 334,80. Een opwaartse doorbraak van dit niveau zou de bodemvorming bevestigen. Zolang dat niet gebeurt, blijft de neerwaartse kortetermijndruk aanwezig.

Verder omlaag
De eerste steun ligt bij 332,85, de onderkant van de rectangle. Afgelopen week werd deze intraday al even gebroken. Een slot hieronder betekent een kortetermijnverzwakking en maakt meer neerwaartse ruimte vrij. In dat scenario liggen de volgende belangrijke steunpunten:

  • bij het 50-daags gemiddelde van nu 329,50
  • bij de belangrijke 327

Bij deze drievoudige bodem werd een hogere middellangetermijnbodem gevormd. Een slotbeweging onder de 327 betekent dat de top voorlopig is gezet en er een zwaardere correctieve beweging wordt gestart. Dat is echter niet mijn basisscenario.

Opwaartse draai
Ik verwacht op korte termijn een opwaartse draai boven de genoemde dalende kortetermijntoppenlijn en een hertest van in eerste instantie de dubbele top bij 340,20. Een verdere beweging naar de overige toppen van juli vorig jaar van 346,85 en 351 blijven mijn richtpunten voor de komende weken.

In het langetermijnbeeld blijft in de komende maanden een beweging naar de 373 mijn richtpunt. Maar een test van een dergelijk niveau zal gepaard gaan met één of meerdere normale tussentijdse correctieve bewegingen.

Boven de genoemde dalende toppenlijn van vandaag 334,80 ligt nog één weerstand tot aan de 340,20, namelijk bij de recente top van 337,30 (bijna gelijk aan de voormalige jaartop van 337,20).

Focus op 332,85
Overigens zou een beweging van de AEX onder de 332,85 de rectangle opheffen, maar aan de andere kant de contouren zichtbaar maken van een vlagpatroon. De focus blijft dus vooral gericht op de genoemde dalende toppenlijn.

Belangrijk is verder dat de RSI hierbij de dalende toppenlijn weet te breken. Na de test van het middenniveau (50) lijkt de RSI nu een hogere bodem te vormen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX: hogere top
Wat de AEX nog niet lukte (hogere jaartop), lukt de DAX wel. De koers brak boven de 7445 en testte opnieuw bijna de stijgende toppenlijn van nu 7525. Ik verwacht nog steeds dat de DAX kan versnellen naar de top van vorig jaar van 7600 voordat een diepere correctie plaatsvindt voor de vorming van een hogere bodem.

De eerste steunzone ligt bij 7390 tot 7395, daaronder liggen de recente bodems bij 7305.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Goud: aanloopje
Let als laatste op goud. De koers is de oude en zware top van 1800 genaderd. Een uiteindelijke doorbraak is haalbaar voor een verdere stijging naar 1915 en hoger, maar een aanloopje na deze steile opgang vanaf de 1590 is reëel.

De belangrijkste steunpunten voor een kortstondige terugval liggen bij 1725 en 1670.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

221 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 september 2012 09:19
    quote:

    dmmsch schreef op 24 september 2012 09:14:

    lesen 8:48 von fr.
    Goeie morgen

    Bedoel je deze posting Dmmsch?

    Wahrscheinlicher ist IMO aber zunaechst eine Korrektur an den benannten Marken, 7447, 7525 und spaetestens bei 7600. Ob sie in einem kommt oder "scheibchenbweise" ist noch nicht absehbar.
  2. [verwijderd] 24 september 2012 09:23
    De Amerikaanse president Barack Obama riep tijdens het weekend op te wachten met dit rapport tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin november, om zo eventuele schokgolven op Wall Street te voorkomen omdat de bevindingen van invloed kunnen zijn op de toekomst van het land binnen de eurozone.

    Laat Obama, even zijn klep houden. Dat rapport moet zsm komen!
  3. [verwijderd] 24 september 2012 09:30
    Tot vooralsnog geen groot drama, maar de calls die ik heb?....... Bah. 2,40 nu nog 1,95. Zit te twijfelen om ze te dumpen of op Bas zijn mooie ogen te geloven. :-)

    Ik kan natuurlijk hopen op sluiten van de gap, zo rond 333,6 en dan snel dumpen. Denk dat ik dat doe en dan draai.
  4. [verwijderd] 24 september 2012 09:33
    quote:

    xiaz schreef op 24 september 2012 09:23:

    De Amerikaanse president Barack Obama riep tijdens het weekend op te wachten met dit rapport tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin november, om zo eventuele schokgolven op Wall Street te voorkomen omdat de bevindingen van invloed kunnen zijn op de toekomst van het land binnen de eurozone.

    Laat Obama, even zijn klep houden. Dat rapport moet zsm komen!
    Dat de Obama probeert om het rapport over de verkiezingen heen te tillen is op zich al triest, maar dat Europa er waarschijnlijk gehoor aan gaat geven is echt te zielig voor woorden.

    De federatiefetisjisten van Brussel willen en krijgen een federaal Europa en wel een Europa als 51e staat van de United States of Banksterland.
221 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links