Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een verzameling zwaluwen

Deze maand is de AEX ongeveer 2% gestegen. Deze stijging is volledig te danken aan de acties van Draghi op 6 september. Deze dag ging de AEX ruim 2% omhoog. Als u deze dag had gemist had u pech, want per saldo heeft u op de overige dagen geld verloren. Het is dus vooral een monetaire actie.

Of zoals JP Morgan het zo mooi kon zeggen 'in een periode van monetaire stimulering gaat de P/E omhoog, niet de E'. Ik laat u even een grafiekje zien van de AEX en 9,5 maal de verwachte winst voor de komende 12 maanden, waarin dat duidelijk naar voren komt.

Logischerwijs gaan de standaard inflatiebeschermers dan ook in prijs omhoog. Goud is deze maand bijna 80 dollar meer waard geworden. Deze stijging is in tweemaal een halfuurtje neergezet.

Eenmaal in ten tijde van de Draghi-uitspraken en eenmaal ten tijde van de QE3-aankondiging. Per saldo is goud in euro’s gemeten met een procent of 12 gestegen sinds de bodem in mei. En sindsdien zijn de verwachtingen met monetaire verruiming opgewekt.


Verzameling zwaluwen
Uiteindelijk is het de bedoeling van de centrale bankenacties dat ze ook de economie aanjagen. Laten we eens kijken of daar een beetje schot in zit. Ik geef u een verzameling zwaluwen.

1) De prijsontwikkeling van industriële metalen, zoals koper en zink, geeft meer het geloof in de economische opleving weer, waar goud de vrees voor monetaire verruiming weergeeft. En opvallend genoeg zien we de industriële metalen opleven. Een teken dat het beter gaat?

2) Aardig is om ook nog even naar de Surprise Indices te kijken. U weet wel; als beleggers deze vinden meevallen, gaat de lijn omhoog, bij tegenvallers daalt tie. De rode lijn is de Surprise Index van Europa, de zwarte is van de VS. Beide zien er opvallend positief uit, hoewel die van Europa nog onder nul staat.

3) De Duitse orderpositie. De daling lijkt daar tot stand te zijn gekomen.

4) En in de VS zien we een voorzichtig herstel in de huizenmarkt. In principe maakt het niet eens zoveel uit wat de huizenprijzen doen. Voor de economie is het vooral van belang dat er huizen worden gebouwd.

De blauwe lijn is het sentiment onder de bouwers. Die zien weer helemaal zitten. Dat sentiment is zelfs beter dan 2006. En u ziet dat zij in 2006 een mooie vroege indicator waren. Een ook het aantal huizen waar de bouw van gestart is, is rustigjes aan het stijgen.

5) En wonder, o wonder zijn de autoverkopen in de VS aan het aantrekken. Ik hoorde een sombere analist zeggen dat dit komt door de hoge olieprijs, waardoor iedereen goedkope nieuwe auto’s gaat kopen. En vind het leuk verzonnen, maar hoe je het ook wendt of keert, het blijft een plus voor de economie.

Al met al zijn er wat positieve economische indicatoren te vinden. Als je maar goed zoekt, dan vind je de zwaluwen wel. Of dat nou betekent dat de markt er fors op moet gaan stijgen dat is een tweede vraag. Want er zijn natuurlijk nog genoeg sombere signalen. Maar daarover een ander keer meer.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 The Third Way... 21 september 2012 10:54
    Je kunt de afgelopen periode ook als volgt samenvatten:

    door de acties v/d ECB is het risico op het einde v/d euro gemitigeerd en de eurozone zelfs verder geintegreerd (vanuit financieel oogpunt), terwijl de acties v/d FED het risico op inflatie vergroten.

    Je kan jezelf derhalve afvragen waarom de markten niet verder stijgen. De neuro en zeuro rentes lijken vooralsnog wel heel langzamerhand te convergeren.
  2. [verwijderd] 21 september 2012 10:56
    De enige manier om een Europa aan de gang te krijgen is het verlagen van de belastingen, het tegengaan van onbeperkt emmigratie, bezuinigen op de sociale zekerheid en leiderschap tonen. Uhhh..? Wat klopt er niet in deze zin...? Alles, want gaat niet gebeuren in de Verenigde Staten van de EU. Doormodderen en oeverloos ouwehoeren. [verwijderd.] Ik hoop, hoop, hoop dat de AEX nog heel even doorstijgt en dan stap ik snel uit en koop wat (tastbaars leuk; stenen, boot, auto.. etc) Maar let op, aanstaande Sinterklaas en Kerstman zullen de gulste zijn van alle jaren.. Crisis? What crisis.....

    [Modbreak IEX]: Gelieve op de inhoud van uw berichten te letten, bericht is aangepast en waarschuwing verstuurd.]
  3. Bergen 22 september 2012 01:42
    De centrale bankenacties zijn aangekondigd in september, dus is het nog erg kort dag om daar nu al effecten van te kunnen zien. Dat blijkt ook wel uit de genoemde indices, die al weken, soms maanden, daarvoor aan het stijgen zijn. Om hier een causaal verband te veronderstellen lijkt me nogal onzinnig.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links