Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dank u, Helikopter Ben

Voor de banken en de durfals op de beurs was het de afgelopen week een leuk weekje. Er was het Duitse hof dat met een leuk petje op de vrolijke boodschap gaf dat de Duitsers het gratis geld dat ze krijgen van de mensen die het aan hen willen lenen mogen blijven uitlenen aan iedereen die er maar behoefte aan heeft.

Een apart dingetje was wel dat de Duitsers een maximum geven aan het bedrag dat zij gratis willen lenen om weer uit te lenen. Terwijl Mario Draghi het steeds over no limit had. Maar wellicht is hij minder tekstvast als Ray en Anita waren in hun 2 unlimited-tijd.

Naast de Duitsers waren eindelijk onze eigen verkiezingen in potentie belangrijk om de boel te beïnvloeden. Maar de verkiezingen in Nederland hadden geen extreme uitslag en dus was ook dit positief. 

De hoofdrol was natuurlijk voor Ben B. Helikopter Ben zorgt dat we geen deflatie maar inflatie krijgen, hij zingt uiteindelijk het nummer van Aloe Blacc

Zinvol
Het is raar te zien dat de overheden aan een kant hun begroting op orde willen hebben met bezuinigen en verhoging van de belastingen, wat grote negatieve gevolgen voor de economie heeft en aan de andere kant wordt de sluis opengezet.

Nu wordt over het algemeen gedacht dat het geen zin heeft om met QE3, QE4 en 5 de sluis open te zetten, maar dat heeft het natuurlijk wel. Wel denk ik dat gewoon minder bezuinigen en directe overheidsuitgave veel directer werkt dan de centrale banken bonds en andere assets te laten kopen.

Het geld komt nu direct bij de banken en pas uiteindelijk via bonussen, oplopende koersen en dividend bij de rest van de economie. Maar de banken hebben heel hard hulp nodig en directe steun aan de banken geeft paniek dus doen we het indirect en is het prima.

Jan-met-de-pet ziet niet welk spel er gespeeld wordt en is blij dat zijn pensioen weer een beetje groeit.

Hoge schulden
Voor de economie-effecten kunnen we QE3 een beetje vergelijken met een gazon besproeien via een vliegtuig met een blinde piloot. Er is kans dat er iets van water op het gazon gaat komen, maar er kan het een en ander gemorst worden waar anderen weer wat aan hebben...

Ondertussen heeft de Verenigde Staten 16.000 miljard schuld. Deze schuld van de is 50.969 dollar per persoon en 107% van het bruto binnenlands product (bbp). Ook is het leuk te zien dat er een groter bedrag aan studentenleningen uitstaat dan de totale creditcardschuld.

Ondanks dit alles en het enorme bedrag aan nationale schuld is de Verenigde Staten gewoon AAA. Het idee is immers dat ze kunnen altijd aflossen door gewoon geld te drukken. Of het geld dan dezelfde waarde heeft is een ander ding.

Fiscal cliff
Er is in de Verenigde Staten een begrotingstekort van 1100 miljard oftewel 7,9%  van het bbp. Nu is het zo dat als het congres niets doet, gaat per 1 januari er automatisch een bezuiniging in werking die 1,2 biljoen gaat opleveren; de fiscal cliff noemde Ben B. dit.

Als Obama de verkiezingen niet overleeft dan zal ook Ben B het niet overleven en dan kan je een handkar kopen in de rest van de wereld, want dan zijn we echt gedoomed tot een enorme economische krimp.

Overigens is de periode tussen de verkiezingen in november en deze 1 januari erg kort. Maar dat is meer iets voor na de verkiezingen.

De stappen van Ben had tot gevolg dat de dollar zwakker werd en dat is precies wat de Amerikanen willen. Want een zwakke valuta is goed voor je export. Wij waren diep in ons hart juist blij met een zwakke euro.

Voor de wijzen uit het Oosten wordt het een dure kerst want olie en goud schoten omhoog althans in dollars gemeten. Een zwakte van de dollar en een hogere goudprijs hoeft dus niet altijd een inflatieangstverhaal te zijn.

De AEX heeft wat moeite met de weerstanden maar staat keurig op een koop.

Op korte termijn verwacht ik een nog verdere stijging als gevolg van het eerdere hoofd-schouderpatroon dat geen hoofd-schouder werd maar een failure blijkt te zijn.

Toch zijn veel indices zoals de Duitse DAX ook ver van de Twindicatorlijn verwijderd en dat geeft ook een overbought-situatie aan. Nu kunnen markten langer overbought blijven als dat de beren solvabel kunnen blijven maar het is toch iets om in de gaten te houden.

Ook de weerstandslijn in de Franse CAC 40 geeft aan dat we ons enthousiasme mogelijk tijdelijk moeten temperen.

Ik noemde het vorige week al dat het vreemd is dat Amerika op pre-crisisniveaus handelt. Dit en het eerder genoemde staatschuldprobleempje is ook iets om in de gaten te houden.

We hebben in de S&P 500 nog lang geen verkoopsignalen, maar ik blijf moeite hebben met het ongefundeerde enthousiasme. Maar zoals mijn vader altijd zegt: je moet niet tegen de wind in plassen.

China gaf aan niet heel happy te zijn met QE3 terwijl China wel direct profiteert van een positieve Amerikaanse economie en een hogere beurs is goed voor het vertrouwen van de consument.

En om iedereen een goed gevoel te geven over een eventuele lange beermarkt die er uiteindelijk op langere termijn aan zit te komen. Kijk even naar Ted de Movie dat maakt berenmarkten grappig toch?


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 september 2012 10:39
    BB & OB zijn criminelen van het ergste soort. Ze zijn gekozen om hun criminele gedachtespinsel met verve uit te voeren.

    Ondanks of dankzij de Euro, heeft Europa nog een kans om te ontsnappen uit deze bullshit van de Amerikanen. Nog eventjes en China deelt de lakens uit. Wat me alleen zorgen baart, is dat Amerika zijn 'suprieuriteit' nog zal afdwingen d.m.v. het kernwapen. De Dollars zijn straks niks meer waard.
  2. [verwijderd] 17 september 2012 12:49
    De kernwapens hebben ze al, genoeg om de wereld 10x uit te roeien, en dan nog een keer voor de zekerheid. Anderen mogen ze natuurlijk niet ontwikkelen, dat zou maar gevaarlijk zijn.
    Landen die de USD (gedeeltelijk) afschaften werden de oorlog verklaard. China heeft daar geen zin in, kost ze weer een paar jaar in de ontwikkeling. Maar ze hebben teveel USD om nuttige dingen van te kunnen kopen. Je bouwt eens een stad, koopt mondjesmaat wat tonnen edelmetaal, echt een druppel op de gloeiende plaat. En die USD maar afkolven...
  3. [verwijderd] 17 september 2012 14:39
    Met een economie die relatief nog aardig draait, rentestanden op nagenoeg nul, aandelen-indices op records, is er geen enkele reden voor meer QE. Waarom zou BB dan toch het risico nemen? De man wordt doorgaans afgeschilderd als iemand met weinig historich besef, die de inflatie risico's van zijn politiek onderschat. Misschien wat naief gedacht, maar als zelfs een amateur-ecomoon als ikzelf die gevaren wel zie, denk ik dat iemand in zijn positie toch wel op de hoogte is van alle voors en tegens. Er moet dus gezocht worden naar andere motieven voor meer QE door BB en de FED. Even googelen leverde het volgende lijstje:

    1. Persoonlijke carrière-motieven van BB.
    2. Wereldwijd kan het geld-syteem niet meer overeind blijven zonder extra liquiditeiten.
    3. Het nieuwe opkoopprogramma van MBS is een verhulde bankensubsidie. In een mooie zin: "The Federal Reserve is monetizing junk home loans to bail out the banks at the expense of the US taxpayer".
    4. Ze willen de koers van de US$ drukken, om hun economie te stimuleren.
    5. Als de FED nu zou stoppen met het inkopen van obligaties, zijn er geen andere kopers, stort de markt in, rentestand omhoog, en is de US niet meer in staat dit proces te keren.
  4. [verwijderd] 17 september 2012 15:39
    quote:

    Nicolaas Jacobsen schreef op 17 september 2012 14:39:

    Met een economie die relatief nog aardig draait, rentestanden op nagenoeg nul, aandelen-indices op records, is er geen enkele reden voor meer QE. Waarom zou BB dan toch het risico nemen? De man wordt doorgaans afgeschilderd als iemand met weinig historich besef, die de inflatie risico's van zijn politiek onderschat. Misschien wat naief gedacht, maar als zelfs een amateur-ecomoon als ikzelf die gevaren wel zie, denk ik dat iemand in zijn positie toch wel op de hoogte is van alle voors en tegens. Er moet dus gezocht worden naar andere motieven voor meer QE door BB en de FED. Even googelen leverde het volgende lijstje:

    1. Persoonlijke carrière-motieven van BB.
    2. Wereldwijd kan het geld-syteem niet meer overeind blijven zonder extra liquiditeiten.
    3. Het nieuwe opkoopprogramma van MBS is een verhulde bankensubsidie. In een mooie zin: "The Federal Reserve is monetizing junk home loans to bail out the banks at the expense of the US taxpayer".
    4. Ze willen de koers van de US$ drukken, om hun economie te stimuleren.
    5. Als de FED nu zou stoppen met het inkopen van obligaties, zijn er geen andere kopers, stort de markt in, rentestand omhoog, en is de US niet meer in staat dit proces te keren.


    Met name het laatste...

    in facto failliet
  5. [verwijderd] 17 september 2012 17:22
    BB is toch een bebaarde harlekijn? Wat heeft die nu te zeggen, dan de woorden die hij in zijn speeches aan treft? Hij krijgt ze gewoon toegeschoven door een Bilderberg vrindje van Bea. Die dan wat ordertjes klaar kan leggen om tijdens de speech wat voorkennis handel te doen.
    220 landen staan USA toe de world reserve currency te spelen, en daar voor eigen belang onbeperkt van bij te copy-pasten. Elke dollar die BB laat drukken, is ontwaarding van de dollar die jij zojuist voor een businesdeal betaald kreeg. Maar stop te handelen in USD, en je hebt meteen een oorlog aan je broek hangen!
  6. [verwijderd] 17 september 2012 18:21
    Slechts ter duurzaam het verder hierbij latende kennisgeving; een zeer leeswaardig, interessant en tevens deskundig inzicht gevend artikel van een deskundig auteur met o.m. een onder het voor iedereen in de Eurozone en daarbuiten alleszins overzichtelijke, geen Franse woorden bevattende motto “Keep it simpel en alles,

    u noemt bijvoorbeeld op een doorsnee dag van een mogelijk vanuit hierbij betrokken lidstaten over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis in de nasleep van de door de toenmalige regeringsleiders van de betrokken lidstaten in het toenmalige Europa van de twee snelheden overeengekomen verdragen van Maastricht en Lissabon over een muntunie in de Eurozone zonder politieke afspraken zodat voor de doorsnee suffering people in een aaneenschakeling van krediet-, banken-, schulden- en vertrouwenscrises met de kennis van nu slechts op niet door de politiek voorziene en dan ook niet door de politiek bewaakte momenten uitbreken van branden wegens oververhitte economische motoren in hierbij betrokken lidstaten met een andere snelheid, voor welke mogelijk over de rest van de wereld uitslaande,

    op Euroniveau ontstane,

    en dan uiteraard ook, hier hoef je in de Eurozone of daarbuiten niet voor doorgeleerd te hebben,

    op Euroniveau en uiteraard niet door afzonderlijke “soevereine” hierbij betrokken slechts hun eigen verschillende belangen en dingetjes voorop respectievelijk veiligstellende stellende lidstaten te blussen brand met de beste wil van de wereld in de Eurozone of daarbuiten geen schuldige kan worden aangewezen, laat staan dat in de betreffende nasleep van een muntunie zonder politieke afspraken,

    waar o.m. de regeringsleiders van de lidstaat Engeland van de Europese Unie in het toenmalige Europa van de twee snelheden met de kennis van nu in de gehele Eurozone van Noord tot Zuid en van Oost naar West, maar dan ook van begin tot eind geheel terecht, niets moesten hebben,

    een zondebok die in de hierbij betrokken lidstaat Nederland,

    het land met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner van de wereld, dus hoger dan een gemiddelde Griek van de hierbij betrokken lidstaat Griekenland of Amerikaan van het met 16.000 miljard schuld en een begrotingstekort van 1100 miljard oftewel 7,9% van het bbp aan de rand van de afgrond van een faillissement staande, maar als een soort gouden standaard voor de rest van de wereld de dollar voor een vrije val behoedende met de gevolgen van een in rook zien opgaan van gedane investeringen en dan ook de hiervoor noodzakelijke geldpersen op hoge toeren draaiende houdende Amerika welk verreweg sterkste, de meeste atoomwapens bezittende land van de wereld kennelijk dan ook een “AAA” status bezit,

    in naam van de vrijheid uit de “scorend” met een ongekende angst voor vreemdelingen met twee maten eigen volk eerst metende, alles en iedereen verontwaardigd verongelijkt verketterende zondebokkenhemel is gevallen, zodat deze zoals het in naam van de vrijheid uitkomt uit de hemel gevallen zondebok met het permanent verontwaardigd verongelijkte vingertje in naam van de vrijheid in strijd met artikel 1 van de grondwet van Nederland over het niet toegestaan zijn van discriminatie kan worden aangewezen,

    zodat er slecht 1 (één) conclusie in een duurzaam wèl scorende oneliner met het door iedereen in de Eurozone en daarbuiten duurzaam gewenste, de Euro

    - slecht een aandeeltje in een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand –

    voor een mogelijk vrije val behoedende en dan ook de Euro als dit althans niet te laat is reddende resultaat mogelijk is, t.w. “Marcel Tak,

    die als deskundig financieel expert en bepaald niet als leek tijdig

    - dus niet op een moment dat het mogelijk reeds te laat is -

    zeer noodzakelijke en wenselijke, voor iedereen in de Eurozone te begrijpen maatregelen ter blussing van deze mogelijk uitslaande brand heeft voorgesteld wat niemand in de Eurozone op doorsnee dagen van deze Euro schulden- en vertrouwenscrisis ter redding van de Euro op dit tijdige moment ontgaan kan zijn,

    for president!”

    iets, en het komt vroeg of laat, hier hoef je in de Eurozone of daarbuiten in deze Euro schulden- en vertrouwenscrisis die mogelijk vanuit de hierbij betrokken lidstaten tot een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand leidt met de consequentie van bijvoorbeeld een vrije val van de Euro van dien evenmin voor doorgeleerd te hebben, tot een eind”

    met het vrolijke nummer “No limit” van de groep “2 Unlimited”,

    dus de groep “Te onbegrensd”,

    op het internet op de website “Youtube” die het helaas

    - het is even niet anders -

    op mijn voor het overige vooralsnog perfecte laptop computer nu even niet doet, maar desalniettemin duurzaam inzicht in de vrolijke boodschap alsmede het vrolijke feit gevend dat “The sky” in de geschiedenis van de mensheid tot dusver niet “the limit” is geweest, waarbij ter overmaat van ramp,

    mogelijk door een trage internetverbinding in een wifi,

    de film “Ted Movie Trailer 2”, het evenmin doet, het is iedereen in de Eurozone en daarbuiten verder een prettige voortzetting van de dag toewensende kennisgeving in de betreffende wifi even niet anders.
  7. Geschorst en weet niet waarom 26 december 2018 11:12
    Geldstrooiende politicus vliegt boven Suriname 26 december 2018
    MOENGO TAPOE - De Surinaamse politicus Ronnie Brunswijk heeft vanuit een helikopter met geld gestrooid boven het dorp Moengo Tapoe. Bewoners van het dorp renden snel op het geld af, zo valt te zien op videobeelden.
    Brunswijk, leider van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij, komt zelf uit het dorp. Tegenover de Surinaamse krant Starnieuws stelt hij dat het strooien geen politieke actie is, maar dat hij ’een beetje sfeer’ naar het dorp wilde brengen.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links