Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voorbeurs: lange aanloop

Als we op de agenda moeten afgaan zijn maandag en dinsdag weinig meer dan een lange aanloop naar de dag waarop alle actie is samengebald deze week: 12 september. Dan doet het Duitse hof uitspraak over de rechtsgeldigheid van het EFSF, introduceert Apple de nieuwe iPhone en staan er voor het eerst deze week serieuze Amerikaanse macrocijfers op het programma.

Zelfs de Nederlandse verkiezingen, die doorgaans geen enkele rimpeling op de beurs teweeg brengen, worden wereldwijd met abnormale belangstelling gevolgd. Voor vandaag lijkt het erop dat de wall of worry weer is verplaatst van Europa naar Amerika en China. Het effect van Draghi's bazooka van donderdag lijkt te beklijven: niet alleen de 10-jaars rentes van Spanje en Italië dalen, die van Duitsland en Nederland dalen zelfs een pietsie mee. 

In Amerika gaat het na het tegenvallende arbeismarktrapport van vrijdag nu vooral over de vraag of ome Ben Bernanke nog een extra rondje QE3 van de zaak gaat geven en zowel China als Japan zijn, getuige de cijfers van vanochtend vroeg, opzichtig aan het kwakkelen geslagen. 

Oh, toch nog weer even die eurocrisis, want daar is George Soros zich tegenaan aan het bemoeien. Hij dwong al eerder een Europees monetair systeem op de knieën, dus laten we hem maar serieus nemen. In de FT roept Soros Duitsland op om óf volledig voor de redding van de euro (en fiscale unie) te gaan, óf er anders zelf maar uit te stappen om die redding verder net te dwarsbomen.

Enfin, de beursdag van vandaag lijkt met dank aan Azië licht in de min te openen. Maar de wedstrijd is nog lang niet gespeeld. Happy trading! 

Futures om 8:02 uur

  • AEX (FTI): -0,22%

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

  • Medisch toeleverancier Mediq schrapt de komende jaren 134 voltijdsbanen bij zijn apotheken in Nederland. 
  • Advies- en ingenieursbureau Arcadis gaat onderzoek doen naar de mogelijkheden om het transport over de binnenlandse wateren van Brazilië te bevorderen. 
  • Bedrijven, overheden en de samenleving moeten meer gaan samenwerken als het gaat om energie, water en voedsel. Alleen dan zijn problemen op lange termijn te vermijden. Dat zegt Shell-topman Peter Voser zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.
  • De oud-president van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink is kritisch over het opkoopbeleid van de Europese Centrale Bank  (FD)

Nieuws buitenland

  •  At the start of the historically weakest month for equities, there are plenty of reasons to believe stocks may be just about reaching a top - at least in the short term. (Reuters)
  • Handel China zwakt af
  • Payrolls rose less than projected in August and the unemployment rate was unexpectedly driven down by Americans leaving the labor force, boosting the odds of additional Federal Reserve easing to spur a faltering recovery. (Bloomberg)
  • George Soros has issued a passionate plea to the German government to lead the eurozone out of recession by boosting growth, creating a joint fiscal authority and guaranteeing common bonds, or itself leave the currency union to save the future of Europe. (FT)
  • De Duitse bondskanselier Angela Merkel is van mening dat Griekenland de eurozone in geen geval mag verlaten en is bereid het land meer bewegingsruimte te geven. Dat meldde Der Spiegel op basis van bronnen rond Merkel.
  • China en Rusland trekken aan de alarmbel over de toestand van de wereldeconomie. Op een economische top van landen uit Azië en de Pacific (APEC) in Vladivostok drongen zij er zaterdag op aan zichzelf te beschermen door de regionale economische banden verder aan te halen.
  • U.S. tax increases and spending cuts set to take effect by the beginning of next year pose one of the biggest risks to the global economy, International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde said today. (Bloomberg)
  • Obama maintains post-convention lead over Romney (Reuters)
  • De Japanse economie is in de maanden april tot en met juni met 0,2 procent gegroeid. Dat blijkt uit een tweede raming die maandag is gepubliceerd.
  • De groei is daarmee lager dan eerder werd gedacht.

Grafiek van de dag

Afgelopen vrijdag kreeg het Amerikaanse economisch zelfvertrouwen een gevoelig tikje in de vorm van een dik tegenvallend banencijfer. Geen paniek, zeggen de samenstellers van de Citi Economic Surprise Index: per saldo hebben de meeste cijfers van de laatste tijd positief verrast.

Lukas Daalders Best of the Web

De dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

Macroagenda

  • 8:30Frankrijk: Producentenvertrouwen augustus 
  • 8:45Frankrijk: Industriële productie juli 
  • 10:30EU: Sentix-index beleggersvertrouwen September 
  • 21:00VS: Consumentenkrediet juli 

 


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 19 apr IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 3
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links