Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat zijn CFD's?

CFD is de afkorting van Contract for Difference, een beleggingsinstrument dat afkomstig is uit Engeland. De naam zegt het feitelijk al, met CFD’s gaat u een contract aan waarbij u speculeert op de beweging van de koers van een aandeel, valutapaar, product of index, tussen de begin- en einddatum van het contract.

De einddatum ligt overigens niet vast, zoals bijvoorbeeld bij opties, maar wordt door uzelf gekozen. Stel, u koopt een CFD die gelijk is aan 200x Ahold op 7,00 euro en verkoopt hem twee later als de koers 8,50 euro noteert.

Uw winst is dan, exclusief kosten en commissie:

Verkoopprijs (8,50) -/- aanschafprijs (7,00) x aantal (200) = 300 euro.

Het contract omvat dus een onderliggend aandeel of index en een vast aantal stuks, in dit geval 200x het aandeel Ahold. U koopt en verkoopt de CFD en bent dus op geen enkel moment daadwerkelijk eigenaar van de onderliggende aandelen. Het contract loopt af als u dat beslist. De bied-laatprijzen zijn altijd gelijk (of hooguit een marginaal verschil) met de bied-laatprijzen van de onderliggende aandelen.

U kunt orders aangaan tegen een bepaalde koers (dan koopt u zodra een door u aangegeven koers wordt aangetikt) of voor een bepaalde periode. Daarin zijn verschillende varianten denkbaar:

  • Een dagorder, een order die doorloopt totdat u de ingelegde order verwijdert
  • de OCO (one cancels the other)-order waarbij u een positie sluit als hij de stoploss raakt of juist het punt bereikt waarop u winst wilt nemen.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om CFD’s op futures te handelen. De future heeft wel een afloopdatum, dus de CFD op future ook. Bij sommige aanbieders is het mogelijk om zowel  CFD's  met als zonder afloopdatum te kiezen.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 19 apr IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 3
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links