Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eurobin Hood

Het meest eenvoudig zou het zijn om de ogen te sluiten voor de problemen die door heel Europa ontstaan zijn. Net doen alsof de financiële problemen er niet zijn, terwijl we weten dat we er eerst mee af te rekenen hebben voordat we weer verder kunnen.

Tijdens uw en mijn vakantie werd er overigens weer flink op los gelogen door de politici. Hoe harder politici schreeuwen dat het allemaal al weer beter gaat hoe meer ik op mijn hoede ben.

Toen ex-premier Zapatero van Spanje vorig jaar roeptoeterde dat de kredietcrisis voorbij was getrokken aan de Spaanse economie, wist ik dat er echt een probleem was. De laatste uitspraken van de Italiaanse premier Monti, dat het er in Italië allemaal veel beter voor staat dan twaalf maanden geleden, maken mij ook nerveus.

Hoe lang duurt het nog voordat de échte oplossing Europa verlost uit deze verstikkende houdgreep? Niet lang meer is mijn indruk, maar daar later meer over.

Eurovoorspoed
Omdat mijn werk een uit de hand gelopen hobby is geworden ben ik constant bezig met het vergaren van nieuwe informatie. Lezen, lezen en nog eens lezen. Wat mij recent opviel was een analyse van het Zwitserse UBS.

De bank had in kaart gebracht wat eurolanders zijn opgeschoten met hun besteedbaar inkomen in de periode van 2000 tot 2010. De euro, geïntroduceerd in chartale vorm in 2002, zou ons niets anders dan voorspoed moeten gaan brengen maar hoe anders verliep het (volgens UBS).


Klik op de grafiek voor een grote versie

UBS moet zijn geschrokken toen het de informatie verwerkte in prachtige staafgrafieken. Verdeeld in inkomensdecielen gaf de staafgrafiek van UBS mij schokkende informatie.

  • De Duitsers zijn er qua reëel besteedbaar inkomen, verdeeld over alle decielen, niets mee opgeschoten in de periode tussen 2000 en 2010.
  • Oostenrijkers kachelden ook flink terug in dezelfde periode.
  • De Franse middenklasse merkte ook weinig van de voorspoed die de euro voor elke Europeaan moest brengen.

Schokkend nieuws
Natuurlijk waren er ook winnaars! De minst verdienende Grieken gingen er tussen 2000 en 2010 bijna 40% op vooruit. Slecht verdienende Portugezen en Spanjaarden hadden ook geen klagen.

Het meest schokkende nieuws dat de grafiek van UBS mij, en u nu ook, liet zien was dat het helemaal van het padje is gelopen in Nederland en België. In beide landen zijn de minst verdienende arbeiders flink teruggevallen in besteedbaar inkomen terwijl de best verdienende Nederlanders en Belgen er wel flink op vooruit gingen.

De boodschap die de analist van UBS heeft willen brengen was mij snel duidelijk. De introductie van de euro heeft er namelijk toe geleid dat het rijke deel van Europa een belangrijk deel van de welvaart overgebracht heeft naar landen als Griekenland, Spanje en Portugal.

Robin Hood
Ook Nederlanders hebben een flink deel van hun welvaart ingeleverd. Een schande is wel dat het vooral de slechts verdienende Nederlanders zijn geweest die de rekening betaald hebben. De grafiek van UBS geeft wel aan dat Robin Hood niet in het Haagse torentje woonde tussen 2000 en 2010.

Maar het lijkt payback time te zijn geworden voor de Duitsers (en Nederlanders). Lang, heel lang is de Duitse Bundesbank tegen een actie geweest waarbij de geldpersen van de Europese Centrale Bank (ECB) gebruikt zouden gaan worden, maar de Duitsers lijken om.

Als de trotse Spanjaarden op de knieën naar het Europese reddingsfonds willen komen en als de Spanjaarden dan ook nog eens bereid zijn zichzelf flink de duimschroeven aan te draaien dan lijkt de Bundesbank akkoord te willen gaan met een opkoopactie van de ECB.

Deze opkoopactie zou de rente voor de tienjarige Spaanse staatsobligaties wel eens kunnen laten dalen tot 4%! Een renteplafond instellen voor een noodlijdend land als Spanje zou een veel betere (politieke) deal zijn voor Duitsland, Nederland en Finland omdat een oplossing in de vorm van eurobonds zou maken dat alle eurolanden dezelfde rente zouden moeten betalen.

Met de introductie van eurobonds zou direct de rekening weer neergelegd worden bij de sterkste landen en laat die tussen 2000 en 2010 al eens een flinke rekening betaald hebben! Als de ECB in actie gaat komen zal dat zijn naar aanleiding van een besluit op de vergadering van 6 september aanstaande waar het instellen van een renteplafond voor Spanje besproken zal worden.

De ECB ontkent in alle toonaarden dat de centrale bank gebruikt zal worden om een renteplafond te gaan instellen, de Bundesbank echter is zeer cryptisch in zijn commentaren en lijkt niet te willen liegen maar ook de waarheid nog niet te willen vertellen.

Veel beleggers en economen durven nog niet te geloven dat de ECB de drukpersen aan gaat zetten, maar ik houd er al wel langer rekening mee. De plots oplopende goudprijs lijkt te bevestigen dat de ECB “om is”.

Zou de ECB starten op 6 september met het opkopen van Spaanse staatsobligaties dan kunnen koersen van aandelen flink gaan oplopen en kan 2012 wel eens een prachtig beursjaar worden.


Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Professioneel houdt Antaurus posities aan in veel Benelux-aandelen. Elk Benelux-aandeel wordt beschouwd als een potentieel interessante belegging en alles wat Schaap schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Antaurus B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Ype Schaap

Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Voorheen werkte Schaap voor de Rabobank, Van Meer James Capel en Kempen & Co. De laatste jaren heeft Schaap als zelfstandige, veel geschreven over ontwikkelingen op de beurs. Sinds 1984 bemoeit hij zich ...

Meer over Ype Schaap

Recente artikelen van Ype Schaap

  1. feb '13 Niets aan de hand, ahum 5
  2. jan '13 Failliet Frankrijk 4
  3. jan '13 Bazel, Bazel, we hebben een oplossing 7

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. PingPong 22 augustus 2012 12:26
    quote:

    schreef:

    Deze opkoopactie zou de rente voor de tienjarige Spaanse staatsobligaties wel eens kunnen laten dalen tot 4%! Een renteplafond instellen voor een noodlijdend land als Spanje zou een veel betere (politieke) deal zijn voor Duitsland, Nederland en Finland omdat een oplossing in de vorm van eurobonds zou maken dat alle eurolanden dezelfde rente zouden moeten betalen.
    Ik zie niet wat het verschil met eurobonds zou zijn. Als de ECB de rente (rendement) op staatsleningen van alle probleemlanden doet dalen naar 4% dan zullen de rentes van alle andere eurolanden stijgen richting 4 %.
    Waarom zou een belegger immers genoegen nemen met minder dan 2 % rendement op Duitse en Nederlandse staatsleningen als de ECB in feite een veel gunstigere rentegarantie (en koersgarantie) geeft op zuideuropese staatsleningen?
  2. [verwijderd] 22 augustus 2012 16:20
    "Zou de ECB starten op 6 september met het opkopen van Spaanse staatsobligaties dan kunnen koersen van aandelen flink gaan oplopen en kan 2012 wel eens een prachtig beursjaar worden."

    En dan wordt door de inflatie de gewone man dus nog meer het slachtoffer dan die al geweest is sinds invoering van de EUR.

    En wordt het probleem dat Zeuropa niet concurrerend is wegens te hoge lonen nog steeds niet opgelost.

    Maar goed, de aandelen stijgen wel. En dat is alles wat telt...
  3. [verwijderd] 22 augustus 2012 16:50
    Hallo allemaal, inderdaad geeft ik in deze column niet dé oplossing maar wel een variant op de oplossing. Ik kan maar niet geloven dat er voor een groot financieel probleem alleen een politieke oplossing kan zijn. Natuurlijk is er politieke discipline nodig, maar bij getoonde politieke wil en daadkracht hoort een helpende financiële hand. In de column heb ik proberen duidelijk te maken dat een grote bank (UBS) laat zien (en inderdaad op verschillende sites was daar al wat over te lezen) dat er een verschuiving van welvaart is geweest en dat het nu tijd is geworden om daar iets (discipline) voor terug te vragen. Wat we overigens niet moeten vergeten is dat het opkopen van staatsobligaties door de ECB ver verwijderd is van de actie die werden uitgehaald in de Weimar Republiek. Destijds werd er letterlijk met kruiwagens met geld door de straten gelopen, nu zou het gaan om het (giraal) opkopen van staatsobligaties waarbij de ECB de mogelijkheid heeft om bij aflossing (op termijn) de bedragen weer te onttrekken aan het financiële systeem.
    Het feit dat het opkopen van rommelobligaties en staatsobligaties wel degelijk werkt heeft de Fed in de laatste jaren aangetoond. Zonder dat er geldontwaarding is ontstaan heeft de centrale bank honderden miljarden richting de Amerikaanse commerciële banken laten vloeien (terwijl de Fed zijn balans enorm zag groeien door het opkopen van obligaties) en daardoor uiteindelijk een omgeving gecreëerd waardoor de huizenmarkt in de VS zich nu kan stabiliseren. Als met een soortgelijke actie ook rust op de huizenmarkten van diverse Europese landen gecreëerd kan worden komt er ook weer licht aan het einde van deze kredietcrisis-tunnel.
  4. [verwijderd] 22 augustus 2012 17:55
    Beste Ype, dit is zeker geen aanval op jou. Dit is zeer complexe materie allemaal dus dat je er uberhaupt over schrijft vind ik al knap. Gaat er mij om ik hoor al die roeptoeters op TV, terwijl ik het gevoel heb dat ze vooral het systeem willen behouden en dan maar zorgen dat we binnen die 3% komen. Zo komen we onze tijd wel door. Maar om het systeem nu weer op gang te laten helpen door lieden die de oorzaak zijn van het hele gebeuren laat zien dat er weinig interesse is in ECHTE veranderingen.

    Steel, als Jan Modaaltje, een TV en je gaat de bak in, steel miljarden en je krijgt een bonus of wordt ontslagen met een gouden handdruk. 2 Rabo medewerkers hebben meegewerkt aan het LIBOR schandaal en we staan te juichen omdat ze ´ontslagen´zijn ? Deze mensen horen in de gevangenis. Net als de Paulson´s, Corzine´s, Dimon´s etc.

    Heeft de mensheid credit default swaps nodig om te overleven ? Of storten we in zonder high frequency trading of naked short selling ? Dacht het niet...weg met die zooi!

    Zolang we niet eisen dat ook de elite wordt gevangen gezet, zal er helemaal niks veranderen en trekken we onze economie weer omhoog tot de volgende crisis. Want het zijn diezelfde elite die het meeste verdienen aan een crisis terwijl de ´common man´ betaalt.
  5. MartijnN1932 22 augustus 2012 22:29
    Hmm

    Quote:
    ok Nederlanders hebben een flink deel van hun welvaart ingeleverd. Een schande is wel dat het vooral de slechts verdienende Nederlanders zijn geweest die de rekening betaald hebben

    /Quote

    Wat verstaat de schrijver van dit stuk onder slechts verdienende Nederlanders..
    Over het geheel is de middenklasse het verst onderuitgegaan, met hogere hypotheek rentes, Aanzienlijk hogere investeringskosten voor hun klein bedrijf, slinkende omzet 30% minder dan normaal. stijgende loonkosten...

    als ondernemer van een kleinbedrijf ging het aanzienlijk slechter de laatste jaren.

    maar goed, in de ogen van de meesten hebben ondernemers het zo goed..
  6. forum rang 4 DaarIsDePoen 23 augustus 2012 07:19
    Zoals ik het begrijp zijn Frankfurt en Berlijn ermee akkoord dat de ECB de korte rente gaat beperken want dat spoort met hun monetair mandaat (een te hoge geldmarktrente houd een wisselkoersrisico in). Het gaat dus niet om 10-jaar obligaties (kapitaalmarkt) maar om korte looptijden. Dan kunnen probleemlanden zich financieren op korte termijn aan redelijke rentes en krijgen politici de kans de nodige politieke ingrepen te implementeren.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links