Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

DNB doet het weer

De zomer zit in een behoorlijke dip. Vrijdag en zaterdag halen we amper de 16 graden. Wie zich buiten waagt, kan rekenen op een nat pak. Tot voor kort gaven we het veranderende klimaat de schuld van dergelijk onwelgevallig weer. Nu richten we ons op de weermensen. Helga, Peter, Erwin en Gerrit hebben het gedaan!

Laat ik een positieve bijdrage leveren. Ik denk dat we in augustus die lage temperaturen mogen vergeten en dat we dik 20 graden halen. En voor volgend jaar verwacht ik deze hogere temperaturen ook. Logisch zult u zeggen, die 20 graden is zo’n beetje de gemiddelde temperatuur in augustus.

DNB ontpopt zich nu als financiële weerman. De lange rente staat op een ultralaag niveau van om en nabij de 2%. Dat is vervelend voor pensioenfondsen en verzekeraars. De contante waarde van hun verplichtingen is door die lage rente erg hoog. Klaas Knot komt hen nu te hulp.

Truc
In plaats van de onwenselijke 2%, gaat onze centrale bank uit van de normale financiële temperatuur voor de tijd van het jaar: 4,2%. Voortaan mogen verzekeraars, en waarschijnlijk ook de pensioenfondsen, hun langetermijnverplichtingen tegen dit veel hogere rentepercentage contant maken.

Die 4,2% rente (de zogenaamde Ultimate Forward Rate) is overigens akelig nauwkeurig voor een voorspelling over 40 jaar. De opbouw van het cijfer bestaat uit een verwachte inflatie van 2%. Daarnaast wordt uitgegaan van een reële rente van 2,2%, zo’n beetje het gemiddelde niveau sinds 1950.

Met deze hogere rente dalen in één klap de verplichtingen en nemen de dekkingsgraden (pensioenfondsen) en solvabiliteit (verzekeraars) sterk toe. Is hier sprake van een truc? Absoluut, maar ik juich deze van harte toe. Natuurlijk komt het allemaal wat gekunsteld over. Nu de rente laag staat, en dat voor de financiële sector niet uitkomt, lijkt opportunisme hoogtij te vieren en wordt gerommeld met de rente.

De vergelijking mank
Komen we zo niet van de regen in de drup? Lijkt dit niet op het gedrag van de Liborgate banken, die ook niet de werkelijk betaalde rente opgaven, puur uit eigenbelang? De gehanteerde rekenrente moet tot een zo goed mogelijke inschatting leiden van de waarde van de toekomstige verplichtingen. De huidige rente is een resultante van de crisis.

We mogen hopen, en aannemen, dat de crisis niet 30 of 40 jaar onder ons blijft. De 4,2% benadering is net zo goed (of slecht) als het uitgangspunt dat de huidige rente iets zou zeggen over het niveau in de voor ons liggende decennia. Natuurlijk moeten we ons niet rijk rekenen, maar het tegendeel hoeft ook niet te gebeuren.

Die 4,2% is alleszins acceptabel. Overigens is er niets nieuws onder de zon. Decennia lang hebben pensioenfondsen gerekend met een vaste rente van 4% zonder dat een haan er naar kraaide.  Toch blijft het ongemakkelijk, die voortdurende discussie en maatregelen rond de pensioenen. Dat komt omdat het pensioensysteem iets in stand wil houden (niet bestaande zekerheid en solidariteit tussen inkomens, beroepen en generaties) dat zelfs met complex kunst en vliegwerk nauwelijks lukt.

Zelf kiezen
Dat leidt tot frustratie. Maar minstens zo belangrijk, door alle regelgeving is het beleggingsgedrag van pensioenfondsen (en verzekeraars) desastreus. Risicodragend kapitaal wordt vermeden. Wat resteert zijn posities in laffe overheidsobligaties die nauwelijks renderen. Miljarden worden niet productief belegd, waardoor onze economische problemen alleen maar groter worden.

Ik heb een idee. Maak alle verplichtingen aan de pensioendeelnemers contant, wat mij betreft tegen de hoge 4,2% rente. Keer dat bedrag vervolgens aan elke deelnemer uit. Vervolgens heeft elke (ex)-deelnemer het recht om 20% van dat bedrag vrij zelf te besteden. De overige 80% wordt verplicht aangehouden op een geblokkeerde pensioenrekening.

Elke deelnemer kan vervolgens kiezen hoe dat bedrag te beleggen. Risicomijdend, risicodragend of in een willekeurige mix. Natuurlijk komen er dan ook kant-en-klaar-fondsen voor hen die niets met beleggen te maken kunnen of willen hebben. De voordelen zijn legio:

• Door het vrijgeven van 20% van de pensioenen krijgt de economie een enorme impuls.
• De allocatie naar beleggingscategorieën wordt beter en gaat niet geforceerd naar risicomijdende categorieën door allerlei regelgeving.
• Er is veel minder regelgeving noodzakelijk die een systeem dat zucht en kraakt in zijn voegen overeind moet houden.
• Zelfbeheer van pensioenen leidt tot betere financiële kennis van Nederlanders. Mede door alle collectieve pensioenregels is het slecht gesteld met  deze kennis.
• Er is geen discussie meer nodig over de te hanteren rekenrentes.

Met deze maatregel ben ik er van overtuigd dat de zon over het dan vrije pensioenlandschap weer gaat schijnen!


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. @iPlof 12 juli 2012 10:50
    Legale diefstal van de premiebetalers van nu naar de premieontvangers (die feitelijk collectief gewoon te weinig hebben gespaard). De generatie 65+ers is nog nooit zo rijk geweest als nu. Het zou ze sieren kleine pas op de plaats te maken om de pensioenen in de toekomst van de hardwerkende Nederlander nu daarmee niet volledig op het spel te zetten. Dat de altijd zo starre, principiele Kamp hier zo makkelijk mee omgaat is onbegrijpelijk.
  2. @iPlof 12 juli 2012 10:52
    Sociale Zaken en DNB hebben besloten om de rekenrenteregels te versoepelen voor pensioenfondsen. Hiermee wordt een korting op de pensioenen per 2013 voorkomen. Maar het is een riskant en onverstandig besluit.

    Tot 2007 rekenden pensioenfondsen met een ‘standaard’-rekenrente van 4%. Daarna werd besloten om net als de gehele financiële wereld over te stappen op actuele marktrentes. Nu deze rente laag is, stappen we over naar wederom een fictieve rente. Het enige echte doel hiervan is dat er niet afgestempeld hoeft te worden. De officiële reden zal zijn dat er een ‘level playing field’ moet komen. Maar daar waar verzekeraars in 1998 al moesten overstappen op 3%, bleven pensioenfondsen ook gewoon rekenen met 4%.

    Daarnaast is sinds 1980 de rente gedaald van boven de 10% tot onder de 2%. Dat is een dalende trend gedurende meer dan 30 jaar. De verwachting dat op langere termijn de rente weer gaat stijgen, is dan ook nergens op gebaseerd. In Japan, dat veel meer is vergrijsd dan wij, is de rente overigens al langer nog lager.

    Als de beoogde ‘ultimate forward rate’ wordt gehanteerd, en deze wordt ook nog eens een keer extra ‘voordelig’ uitgelegd, dan moet een pensioenfonds zo’n 4,5% nettorendement halen. Maar, er zijn ook kosten te maken, en omdat er risicovol belegd wordt (dit moet deels afgedekt) moet dus bruto al snel 5,5% gemaakt worden.

    Daarnaast willen de meeste pensioenfondsen indexeren en moet er ‘rendement’ gehaald worden om de toenemende levensverwachting op te vangen. Dan zitten we al gauw op 8 à 10%. En dat gedurende de komende decennia? Dan kan het alleen maar tegenvallen, lijkt ons.

    Daar waar in het nieuwe reële pensioencontract de pensioenleeftijd meestijgt met de stijgende levensverwachting, zullen de meeste pensioenfondsen juist níét overstappen. Dit biedt vooralsnog dus geen soelaas.

    En de minimumgrens qua dekkingsgraad is 105%, het moet eigenlijk — een beetje buffer lijkt ons goed — 125 a 130% zijn, mede gezien het indexeringsstreven. Dat halen we ook echt niet met de nieuwe rentetruc.

    Uiteraard is het hanteren van een fictieve hoge(re) rente een keuze. Een keuze tussen afstempelen voor gepensioneerden of het risico nemen dat niet te doen. Dat is dan automatisch ten nadele van niet-gepensioneerden. Want een 60-jarige moet én twee jaar langer werken (tot 67 jaar), en loopt dus twee jaar meer risico dat een deel van zijn pensioengeld wordt aangewend voor gepensioneerden.

    Maar zoals deze krant al schreef: het is een ‘rentegok’, een ‘riskante rentevisie’, ofwel een ‘truc’. Enige flexibiliteit, gezond (boeren)verstand en creativiteit gezien de stevige economische en financiële crisis, prima. Maar een truc? Nee, dat kan er bij ons niet in. Wij houden dus oprecht ons hart vast als het de komende jaren tegenvalt, wat wij verwachten. Die verantwoordelijkheid neemt (demissionair) minister Kamp dus op zich. Dat vinden wij nogal wat. En met ons velen.

    Pierre Akkermans is pensioenconsultant; Theo Gommer is voorzitter Nederlandse Orde van Pensioendeskundigen.

    Een rendement van 10% gedurende de komende decennia? Dat kan alleen maar tegenvallen
  3. [verwijderd] 12 juli 2012 11:35
    trucjes, trucjes en nog meer financiele trucjes.
    Het gaat een hele lange tijd goed, soms zelfs decennia lang en dan komt uiteindelijk toch een keer de eindafrekening. Maar sommigen willen dat laatste liever negeren en doen alsof er nooit iemand de echte rekening betaald. Dat is dromen, doe je al slapend.

    In de echte wereld heb je regelmatig een reset van de situatie. Dan is er een echte (financiele) afrekening. De geschiedenis heeft vele voorbeelden daarvan, dus niets bijzonders of bovennatuurlijks. Behalve als je nog steeds droomt want het maakt geen deel uit van die fantasywereld.
  4. [verwijderd] 12 juli 2012 11:37
    Heeft de staat (en enkele grote bedrijven) al de miljarden terug gestort die ze eind vorige eeuw van de Pensioenfondsen hebben gevorderd.

    Maar zelfs zonder die terugstorting hebben de fondsen meer dan genoeg geld (nu en in de toekomst) om de overeengekomen pensioenen te kunnen betalen. Het tekort is puur theoretisch en rekenkundig.

    @plof:

    Je kletst letterlijk elk woord!
    De gepensioneerden hebben zelf voor al het geld gespaard. Niets komt er uit jouw zakken! Waar jij op doelt is de AOW en dat is een omslagstelsel. Pensioenen betaal je zelf.

    En wat betreft "jouw generatie moet dokken voor de AOWers". Weet je wat ik zo frappant vind? Ik heb de tijd nog meegemaakt dat de AOW begon. Er was dus totaal geen pot. Mijn generatie (die minstens 40 uur werkte en lopend/fiets naar z'n werk ging) bracht de AOW op voor hun ouders en grootouders. Die hadden zelf daar geen rooie cent aan betaald.

    Maar in dit tijd hoorde je niemand daarover klagen!

    Maar de generatie van nu die alles op hun luie gat meekreeg. Die generatie (ikke, ikke, ikke en de rest kan stikke) zit constant ach en wee te roepen als er eens een beroep op hen wordt gedaan. Wel vinden ze het normaal dat opa en oma beschikbaar zijn voor de opvoeding van hun kinderen want zelf hebben ze het veel te druk.

    En dan zwijg ik er maar over dat de meeste fondsen al jaren niet meer indexeren! En dus krijgen AOWers en gepensioneerden al beduidend minder dan waar ze volgens afspraken recht op hebben. Hun rechten worden met de voeten getreden. De rechten van financiele en politieke oplichters worden hoog gehouden.

  5. [verwijderd] 12 juli 2012 11:40
    Uiteindelijk gaat het om het rendement dat het pensioenfonds haalt. Een pensioenfonds met een hoge dekkingsgraad bij 2% rente, komt evengoed in de problemen als het werkelijk behaalde rendement ook laag is of negatief.

    Als het gemiddeld behaalde rendement maar groter dan 4% is, dan zijn er geen problemen te verwachten.

  6. @iPlof 12 juli 2012 12:06
    quote:

    LBR schreef op 12 juli 2012 11:37:

    @plof:

    Je kletst letterlijk elk woord!
    De gepensioneerden hebben zelf voor al het geld gespaard. Niets komt er uit jouw zakken! Waar jij op doelt is de AOW en dat is een omslagstelsel. Pensioenen betaal je zelf.

    En wat betreft "jouw generatie moet dokken voor de AOWers". Weet je wat ik zo frappant vind? Ik heb de tijd nog meegemaakt dat de AOW begon. Er was dus totaal geen pot. Mijn generatie (die minstens 40 uur werkte en lopend/fiets naar z'n werk ging) bracht de AOW op voor hun ouders en grootouders. Die hadden zelf daar geen rooie cent aan betaald.

    Maar in dit tijd hoorde je niemand daarover klagen!
    @LBR,

    Nee hoor ik doel op de pensioenen. Het collectief gespaarde is naar de huidige rente te laag om volledig uit te keren. Dat moet men dan ook niet doen met vreemde trucjes anders holt men de uitkering in de toekomst uit.

    Die korting gaat dan overigens echt niet alleen ten koste van pensioenen nu maar werkt ook door in de uitkeringen over enkele decenia. Het is niet anders, nog verder ophogen van premies is ook onverantwoord.
  7. [verwijderd] 12 juli 2012 12:23
    quote plof: De generatie 65+ers is nog nooit zo rijk geweest als nu.

    wat een waanzin kreet. als je zoals ik op 1 jan met pensioen bent gegaan ben je dus mooi genaaid door dit soort eu en regerings prutsvolk. ben je voor 2010 gegaan heb je een paar honderd euro meer. ik voel mij zeer gepakt na 46 jaar werken door die spreadsheetprutsers die alleen maar een gamma teken kennen.
  8. forum rang 5 theo1 12 juli 2012 12:52
    Beide systemen hebben hun voor- en nadelen. Als je werkt met actuele rente, dan heb je in ieder geval een reëel uitgangspunt. Maar je krijgt er een hoop volatiliteit bij, en als de rente door centrale banken kunstmatig gedrukt wordt, lijken de pensioenfondsen ineens blut.

    Als je werkt met een fictieve rekenrente dan weet iedereen waar hij aan toe is en je hebt stabiliteit. Maar wie zegt dat die rekenrente op lange termijn realistisch is? In Japan is de rente al heel lange tijd extreem laag. In Europa gebeuren zowat elke week dingen die een half jaar geleden nog achteloos werden afgedaan als ondenkbaar.

    Waarom ga je niet werken met een lopend gemiddelde van zeg twee jaar? Dan ben je de volatiliteit voor een groot deel kwijt en toch werk je met een echt getal.

    Het grotere probleem lijkt me de extreem doorgeschoten regelgeving die pensioenfondsen nu dwingt aandelen op de bodem te verkopen en te wisselen voor de grootste speculatieve bubble sinds de Spaanse huizenmarkt: Duitse staatsobligaties. Als er één type belegger is met een lange horizon die risico kan nemen in ruil voor rendemen, dan zijn het de pensioenfondsen wel. Maar ja, iedere keer als het een keer slecht uitpakt, komt er weer een aflevering van zembla (of hoe dat tegenwoordig ook maar mag heten) waarin mensen met een zorgelijk gezicht gaan lopen roepen de de pensioenfondsen "onze pensioenen vergokken op de beurs".
  9. forum rang 5 theo1 12 juli 2012 13:11
    Bij het plannetje van Tak krijg ik niet zo'n warm gevoel. Eerst wil hij 20% van de pensioenfondsen vrijgeven voor algemeen gebruik. Dat is veel geld dat ineens in box 3 belandt en waar vermogensbelasting over betaald moet gaan worden. Belastingtechnisch is het gunstiger dat geld in een pensioenfonds te houden.
    Op korte termijn zal een (groot) deel wel worden uitgegeven en de economie een schop geven, maar dan is het op. Mensen betalen de rekening als ze met pensioen denken te gaan en ontdekken dat hun inkomen dan gaat tegenvallen. Houd rekening met horden klagers die zielig gaan lopen doen.

    De rest kan naar eigen inzicht worden belegd. Dat zou ik voor mezelf wel willen, want ik beleg structureel beter dan mijn pensioenfonds. Maar dat doet niet iedereen. Er zal zeker een grote groep mensen zijn die hun pensioengeld in een paar jaar tijd wegspeculeren. Je moet er rekening mee houden dat die op TV gaan lopen roepen dat ze zijn misleid en gedupeerd en zo. Begin maar met een verhaal voor te bereiden om je daar tegen te verweren zou ik zeggen.

    En wie gaat de kant- en klaar fondsen runnen? Verzekeraars en vermogensbeheerders die ze als melkkoetje met idiote kostenstructuren gaan gebruiken? Die kant- en klaarfondsen zouden statutair moeten bestaan uit de goedkoopste ETFs die er op de markt te krijgen zijn, zonder verdere overhead. Maar ik woon al langer in dit land en ik voel aan mijn water dat de industrielobby het wel voor elkaar zal weten te krijgen dat het dusdanig wordt ingericht dat vooral de industrie er beter van wordt. Je kent de verhalen wel over "onze ervaren beleggingsdeskundigen" en "uw geld in vertrouwde handen" en het zou natuurlijk een gouden kans zijn om Onze Eigen financiële sector op te stuwen in de vaart der volkeren (pension valley van de wereld en zo). Met over 30 jaar een woekerpensioenschandaal van echt epische proporties als gevolg. Maar de huidige politici zijn dan natuurlijk al lang weg.
  10. Ries 12 juli 2012 13:24
    Het gemiddelde beleggingsrendement rendement bij het ABP is 6,9 procent (dat is over een wat langere periode gemeten; hoe lang wordt niet vermeld op de site van het ABP). Daar moeten natuurlijk nog kosten van het ABP zelf vanaf. Dat is beter dan de oorspronkelijke rekenrente van 4% en nog steeds beter dan 4,2 % die verzekeraars nu mogen gebruiken. Veel pensioenfondsen presteren beter dan de huidige lage rekenrente. Deze werkelijke prestaties, bijvoorbeeld gemeten over 15 tot 20 jaar, zouden mogelijk een reëler uitgangspunt kunnen zijn. Dat prikkelt de pensioenfondsen ook beter te presteren bij - en dat moet dan ook worden vermeld - een bepaald (gemaximeerd) risico. Betere prestaties zeker als je als gepensioneerde eenmaal per 3 a 5 jaar het pensioenkapitaal zou mogen overboeken naar een beter presterend pensioenfonds.
  11. [verwijderd] 12 juli 2012 14:01
    Ik heb op een doorsnee dag van een mogelijk vanuit de Eurozone over de rest van de wereld uitslaande brand van de op Eurozoneniveau na de verdragen van Maastricht en Lissabon in het toenmalige Europa van de twee snelheden door regeringsleiders van lidstaten van de Europese Unie overeengekomen muntunie zonder politieke afspraken om het met een gezamenlijke munt in een open markt zonder grenzen en devaluaties beter te doen, van welk continentaal gedoe met een muntunie zonder politieke afspraken bijvoorbeeld de lidstaat Engeland, zoals inmiddels met de kennis in de gehele Eurozone van Noord tot Zuid en van Oost naar West geheel terecht, niets moest hebben, op niet door de politiek voorziene momenten uitbreken van op niet door de politiek bewaakte momenten uitbreken van branden wegens oververhitte economische motoren ontstane en dan ook vanzelfsprekend uiteraard, al is het alleen maar dat er voor de brand niet met een voor de partij al dan niet in strijd met artikel 1 van de grondwet van Nederland over het in Nederland niet toegestaan zijn van discriminatie alsmede in strijd met verdragen van de Europese Unie met een ongekende angst voor vreemdelingen in naam van de vrijheid het principe van vrijheid, gelijkheid en broederschap overboord zettend scorend wake up wake up eigen volk eerst, regel is regel tussen de Talmoed- en Bijbelstudies door te voeren godsdienstoorlog met de met het vingertje als zondebok aan te wijzen 1,2 miljard te verketteren Moslims, oorlog met de met het vingertje als zondebok aan te wijzen te verketteren en kaal te plukken mensen in lidstaten van de Europese Unie met een andere snelheid, oorlog met de met het vingertje als zondebok aan te wijzen te verketteren uitsluitend de banen inpikkende Midden- en Oost-Europeanen van de lidstaten van de Europese Unie in Midden- en Oosteuropa, burgeroorlog met de als zondebok met het vingertje als linkse kerk met dure hobby’s aan te wijzen te verketteren andersdenkenden in de lidstaat Nederland, oorlog met de als zondebok met het vingertje als zondebok aan te wijzen hoofdkantoor in Brussel en vreemd genoeg na de onderzoekscommissie Davids niet de hoofdkantoren in Washington en Berlijn verontwaardigd verongelijkt het is een schande vingertje door enige (zondebok)partij naar een schuldige hiervoor gewezen kan worden op Eurozoneniveau te blussen brand slechts ter duurzaam het verder hierbij latende, iedereen in de Eurozone en daarbuiten een prettige voortzetting van de dag alsmede “Marcel Tak for president!” toewensende kennisgeving in het artikel vanaf het begin van het artikel met name gelet op de titel van het artikel en de gedeelten “Overigens is er niets nieuws onder de zon.” alsmede in de link “Een op de vijf werknemers weet niet of hij pensioen opbouwt” tot en met het laatste woord van het artikel in de conclusie “Met deze maatregel ben ik er van overtuigd dat de zon over het dan vrije pensioenlandschap weer gaat schijnen!”geen 1 (één) woord Frans kunnen vinden, het is op de betreffende doorsnee dag van een mogelijk vanuit de Eurozone over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis niet anders.
  12. info_124 12 juli 2012 14:08
    "Waarden en rednementen uit het verleden geven geen enkele garantie voor die in de toekomst" is toch het credo van de financiele wereld ?
    Als vanaf 1950 tot nu gerekend kan worden met 4.2%, waarom zou dat voor de toekost ook moeten gelden ? Waarom 2% inflatie en 2.2 % rendement op het geld ? ? Allemaal wishful thinking om hoe dan ook de pensioenfondsen een hoger rendement in de toekomst toe te dichten om DE LEUGEN uit het verleden te compenseren: u heeft slechts 20% ingelegd voor uw pensioen, en de rest moest maar uit hoge ( risicovollere) rendementen komen, dus.. maar meer risico's nemen, uitlenen aan .. It, Gr, Sp enz., aan de hypotheken in USA en NL voor woningen en bedrijfsgebouwen (kantoren). Bedrijven, die tot 110% van de overnamesom met geleend geld werden gedekt. Komen die gelden terug ? En zo ja, voor hoeveel ? Of moet straks gewoon 50% van de uitgeleende bedragen afgeschreven worden ? Om over behaald rendement maar te zwijgen !
    Gewoon: ophouden met valse voorspiegelingen en net als de aandelenportefeuille: ieder jaar de ECHTE waarde/rendement laten zien. Wat zullen er veel schrikken ! ! !
  13. [verwijderd] 12 juli 2012 15:53
    nadeel van plan van Tak.

    individueel beleggen is vele malen duurder dan gezamenlijk in een non-profit pensioenfonds, zelfs als je uitgaat van eerlijke produkt aanbieders.

    gezien de ervaring en incentives komen er legio ondoorzichtige woekerproducten op de markt met verborgen risico's en kosten.

    individueel beleggen geeft gratis intergenerationele diversificatie op, en die valt op de markt niet te behalen.

    mensen zelf laten beleggen leidt tot nog meer underperformance blijkt uit de ervaring.

    mensen zelf 20% wel/niet laten beleggen leidt tot te weinig inleg blijkt uit de ervaring.

    kortom ... leuk bedacht maar gaat op termijn voor armoede zorgen bij gepensioneerden die dan natuurlijk terugvallen op steun van de overheid.
  14. forum rang 5 theo1 12 juli 2012 16:47
    @ben d'r klaar mee:
    Over het algemeen ben ik het met je eens, maar wel een kanttekening bij de opmerking dat pensioenfondsen altijd lagere kosten hebben. Wat is de kostenstructuur van een pensioenfonds nou echt? Volgens mij is dat totaal onbekend.

    Neem als voorbeeld het ABP. De overhead van het ABP zelf zal wel uit het jaarverslag te achterhalen zijn. Maar het ABP doet zelf niet zo gek veel. Het echte beleggen wordt gedaan door een aparte organisatie: APG. Die hebben ook weer overhead. Een deel van het vermogen van APG wordt weer beheerd door Alpinvest. Weer overhead. Een deel wordt belegd in private equity en hedgefunds. Nog een laag kosten. Wellicht worden nog meer vermogensbeheerders, fondsen, funds of funds en andere tussenpersonen gebruikt. Er zijn natuurlijk transactiekosten. Er wordt belegd in vastgoed: dat betekent overhead door taxateurs, adviseurs, notarissen en wat er nog bijkomt. Het lijkt me een enorme klus om te bepalen hoeveel overhead er nu echt is, als je alles meeneemt.

    Natuurlijk is er een enorm schaalvoordeel, maar ik vind het wat gemakkelijk om er maar gewoon voetstoots vanuit te gaan dat een pensioenfonds hoe dan ook veel goedkoper kan werken dan een particulier. Bij een goedkope broker kan een particulier ook goedkoop werken als hij er maar voor zorgt het aantal transacties laag te houden.
  15. [verwijderd] 12 juli 2012 16:47
    @ben d'r klaar mee Als ik uw reactie als een soort deskundige en vertrouwen wekkende brandweerman die hiervoor doorgeleerd heeft en dan ook bij iedere al dan niet uitslaande brand de nodige ervaring heeft opgedaan om tenminste op tijd op de uitrukkende brandweerwagen te springen om de brand met eventueel gevaar voor eigen leven te blussen op een doorsnee dag van een mogelijk vanuit de Eurozone naar de rest van de wereld overslaande, op Eurozoneniveau ontstane en dan ook uiteraard vanzelfsprekend op Eurozoneniveau te blussen brand van de Eurocrisis slechts ter duurzaam het verder hierbij latende kennisgeving goed begrijp, bent u in de onderhavige mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand mogelijk met gevaar voor uw eigen leven met een soort van boven de wolken verkregen wijsheid in pacht bezorgd over een aantal haken en ogen in het van begin tot eind geen Franse woorden bevattende artikel van de auteur, een financieel expert die duurzaam een naam heeft opgebouwd op het gebied van ondoorzichtige woekerproducten die door de jaren heen met verborgen risico’s en kosten op de markt komen, zodat u er kortom in de betreffende mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand als deskundige en vertrouwen wekkende brandweerman ondanks de van boven de wolken verkregen wijsheid die u in pacht heeft gekregen nog niet klaar mee bent, wat uiteraard als brandweerman in een doorsnee mogelijk uitslaande brand, dus ook op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis, uw goed recht is.
  16. [verwijderd] 12 juli 2012 18:12
    quote:

    theo1 schreef op 12 juli 2012 16:47:

    @ben d'r klaar mee:
    Over het algemeen ben ik het met je eens, maar wel een kanttekening bij de opmerking dat pensioenfondsen altijd lagere kosten hebben. Wat is de kostenstructuur van een pensioenfonds nou echt? Volgens mij is dat totaal onbekend.

    Neem als voorbeeld het ABP. De overhead van het ABP zelf zal wel uit het jaarverslag te achterhalen zijn. Maar het ABP doet zelf niet zo gek veel. Het echte beleggen wordt gedaan door een aparte organisatie: APG. Die hebben ook weer overhead. Een deel van het vermogen van APG wordt weer beheerd door Alpinvest. Weer overhead. Een deel wordt belegd in private equity en hedgefunds. Nog een laag kosten. Wellicht worden nog meer vermogensbeheerders, fondsen, funds of funds en andere tussenpersonen gebruikt. Er zijn natuurlijk transactiekosten. Er wordt belegd in vastgoed: dat betekent overhead door taxateurs, adviseurs, notarissen en wat er nog bijkomt. Het lijkt me een enorme klus om te bepalen hoeveel overhead er nu echt is, als je alles meeneemt.

    Natuurlijk is er een enorm schaalvoordeel, maar ik vind het wat gemakkelijk om er maar gewoon voetstoots vanuit te gaan dat een pensioenfonds hoe dan ook veel goedkoper kan werken dan een particulier. Bij een goedkope broker kan een particulier ook goedkoop werken als hij er maar voor zorgt het aantal transacties laag te houden.
    De totale beheerskosten zijn inderdaad (vrij simpel) uit het jaarverslag te halen. Daarnaast is er onderzoek gedaan naar kostenniveau's bij verzekeraars en pensioenfondsen.

    Maar ook zonder onderzoek. Pensioenfondsen zijn groter (en schaalvoordelen zijn enorm in die wereld), hebben geen winstoogmerkt, en hebben lagere kosten omdat ze niet aan marketing hoeven te doen. Verzekeraars zijn snel een factor 3-4 duurder dan pensioenfondsen.

    All-in is het bij ABP iets meer dan 0,5%. Dat het nog goedkoper kan bewijst Vanguard (ook non-profit) dat met 0,1%-0,2% uit kan voor haar grote passieve indexfondsen.

    En ja, zelf klooien kan natuurlijk ook, maar da's helemaal vragen om problemen. Zie je de pensioenportefeuilles vol met Qurius en aanverwante rommelfondsen al voor je?
  17. [verwijderd] 12 juli 2012 19:33
    @plof:

    Zet je bril eens op. Oogkleppen af. Open mind. En je zult zelf tot de conclusie komen dat je praat als een plofkip.

    Er is geen tekort bij de fondsen. Er is eind vorige eeuw voor miljarden gestolen uit de fondsen. Het rendement (was het ABP die laatst weer liet weten nog nooit zulke hoge rendementen behaald te hebben?) van de fondsen is hoog genoeg om volledig uit te keren.

    De pensioenfondsen zijn gevuld met geld van mensen die daar zelf voor gespaard hadden! Jij niet, jij spaart voor jezelf.

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links