Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Speelbal SNS

Ik schreef al eerder over SNS Reaal:

Afgelopen vrijdag stonden ze rond 1 euro. De SNS Reaal-aandelen zijn nu een speelbal geworden van de financiële markten. Het is het verhaal van too late and too little. Natuurlijk is achteraf altijd makkelijk praten.

Echter, veel heeft bij SNS Reaal tegen gezeten. Niet alleen de vastgoedactiviteiten, maar ook de Nederlandse hypotheekmarkt, de lage rente, het verhaal van de woekerpolissen, het verkopen van Madoff-fondsen.

Onder water
SNS Reaal heeft geprofiteerd van de forse groei in Nederland eind negentiger jaren en in de eerste helft van het afgelopen decennium en deed in de eindfase van deze economische groei overnames.

Dit betekent relatief dure overnames en relatief veel hypothekenverstrekkingen in de periode van zeg 1995 tot 2008. Pas in de laatste jaren is het marktaandeel in nieuwe hypotheken aan het dalen. Nu de huizenprijzen dalen richting het prijsniveau van de jaren 2004 en 2005 (gemiddeld) staan veel van de recent verstrekte hypotheken onder water.

Natuurlijk heeft SNS Reaal veel hypotheken verstrekt met een garantie van de NHG (Nationale Hypotheek Garantie), maar er zullen er genoeg zijn waarbij deze garantie er niet is. Zorgelijk is dan ook de geleidelijke maar gestaag stijgende loan-to-value ratio, die ik in de vorige columns al noemde.

En dan heb ik het nog niet over de vastgoedtak. Dan heeft SNS Reaal een grootaandeelhouder Stichting Beheer SNS Reaal die geen geld meer heeft en dan is de zogenoemde double leverage aan het toenemen.

Positief
Het eigen vermogen van SNS Reaal is optelsom van het eigen vermogen van de bank, van de verzekeraar, van de vastgoedtak minus negatief eigen vermogen van de holding. Deze leverage neemt toe omdat eigen vermogen aan de holding (meer negatief) wordt onttrokken en overgeboekt wordt naar het eigen vermogen van de bank.

Ook moet er binnen anderhalf jaar de staatssteun van 847,5 miljoen euro (565 miljoen euro + 50% boete) terugbetaald worden; tot zolang staat SNS Reaal zeker onder curatele. Overigens is SNS Reaal wel in staat om het spaargeld te laten groeien, de operationele kosten te verlagen.

Ook de solvabiliteitsratio’s en de fundingratio’s (deposit-to-loan ratio) van de bank verbeteren. De resultaten van de SNS Reaal Groep zijn de laatste jaren positief, ondanks forse afboekingen bij de vastgoedtak; ook dochter ASN bank doet het goed.

Te laat
De huidige marktkapitalisatie is ruim 300 miljoen euro bij een eigen vermogen toebehorend aan aandeelhouders van 4,4 miljard euro, dus de koers-boekwaarde is minder dan 10%. Echter het blijft een verhaal van too late too little.

Toen eind 2009 ING een grote claimemissie deed, waarbij het kapitaal bijna verdubbelde, haalde SNS Reaal slechts 10% extra kapitaal op (26 miljoen aandelen à 5,15 euro), omdat zij dan geen goedkeuring van aandeelhouders nodig had.

Ook had SNS Reaal misschien nog Zwitserleven (pensioenverzekeringen), weliswaar met een boekverlies, kunnen verkopen. Maar nu is het te laat om een aandelenemissie te doen of om activiteiten te verkopen. Kreeg SNS maar tijd, maar die wordt door de financiële markten niet gegund.

Onder curatele
En financiële markten sturen hoe langer hoe meer de werkelijke gang van zaken. Ik neem aan dat De Nederlandsche Bank (DNB) een en ander nauwgezet volgt. Vragen die gesteld kunnen worden zijn:

  • Is zelfstandigheid nog aan de orde?
  • Komt er uitstel van de Europese Commissie om terug te betalen?
  • Krijgt SNS Reaal een garantiefaciliteit van de Nederlandse Staat waardoor zij de komende jaren kapitaal/geld kan ophalen?
  • Wil de staat hypotheken securitiseren, zodat SNS Reaal lucht krijgt (verkapte overheidssteun)?
  • Of wordt SNS Bank mogelijk een dochter van staatsbank ABN Amro en Reaal verzekeringen een dochter van staatsverzekeraar ASR?

Conclusie: de onder curatele stelling gaat langer duren dan eind 2013. Voor aandeelhouders is dat geen feest (ook nooit geweest), spaarders en obligatiehouders hebben minder te vrezen.

Mogelijk dat zelfs SNS Reaal weer obligaties kan gaan inkopen om winst en eigen vermogen te stutten, zoals zij de laatste jaren al eerder hebben gedaan. Maar dan moet dit wel kunnen worden geherfinancierd.


Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico van Geest

Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. Van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. .

Meer over Nico van Geest

Recente artikelen van Nico van Geest

  1. dec '15 Een uitdagend 2016 2
  2. jan '15 Durf te voorspellen!
  3. dec '14 2015: AEX naar 450 5

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. AliceC 21 mei 2012 12:53
    Dit is nou marktwerking. SNS Reaal staat er echt niet slecht voor. Er zijn nog verschillende mogelijkheden om kapitaal aan te trekken. SNS Reaal heeft daarbij alle steun van ECB en natuurlijk kijkt de staat mee. Niet teveel onrust stoken. Kijk liever naar banken in Griekenland en Spanje.

    Toen ING op 2.5 euro stond hield iedereen zijn hart vast. Vervolgens steeg de koers naar 9.00 euro !!

  2. kwast-c 21 mei 2012 13:53
    quote:

    AliceC schreef op 21 mei 2012 12:53:

    Dit is nou marktwerking. SNS Reaal staat er echt niet slecht voor. Er zijn nog verschillende mogelijkheden om kapitaal aan te trekken. SNS Reaal heeft daarbij alle steun van ECB en natuurlijk kijkt de staat mee. Niet teveel onrust stoken. Kijk liever naar banken in Griekenland en Spanje.

    Toen ING op 2.5 euro stond hield iedereen zijn hart vast. Vervolgens steeg de koers naar 9.00 euro !!

    Hoe ver staat ING van de 2,50€ nu :-J ?! Kan er zo weer staan als Spanje nog wat meer slecht nieuws heeft over vastgoed !
  3. Mr.Windows 21 mei 2012 21:26
    snsreaal heeft eigenlijk geen bestaansrecht meer. De vereniging was een mooi vliegwiel maar nu juist niet meer. En ook het "dood"gooien dat je rente op je rekening wilt hebben, ja dat wil ik, maar dat had ik vroeger ook. Een goed idee om samen met Abnamro te gaan qua bank en voor Reaal is het een idee te verkopen aan Delta lloyd. DL zal het heus wel leuk vinden als Zwitserleven erbij kwam.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links