Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een Vestia-tje doen

We hebben sinds kort door de taalverrijking een nieuw werkwoord, namelijk een Vestia-tje. Bij JP Morgan deden ze even een Vestia-tje en verloren even 2 miljard. Dit is ongeveer het bedrag dat Vestia zelf ook verloren heeft met speculeren.

Schokkend te zien dat de miskleun van JP Morgan op alle banken effect had, terwijl Vestia dat veel minder geld heeft iedereen klaarblijkelijk koud laat. U denkt dat Vestia niet zo belangrijk is voor de economie. 

Terwijl ik denk dat van een kale kip niets te plukken valt en dus de banken als ze toch al niet een zorgplichtprobleem hebben uiteindelijk de dupe zijn van dit verlies. Ik quote BNR:

"Woningcorporatie Vestia speelde voor verzekeraar en liep grote risico's in de hoop geld te verdienen. Tachtig procent van de riskante beleggingsproducten van woningcorporatie Vestia was niet nodig en deels speculatief."

Zoveel naïviteit irriteert me. Als je 80% van je hedge niet nodig hebt, dan is deze 80% speculatief en dus niet deels... Als marktpartij, verzekeraar, bank, marketmaker, et cetera kun je je risico afdekken maar alles boven de afdekking is speculatie.

Een gemakkelijk voorbeeld
Stel u moet 100 aandelen afdekken tegen een daling. Dan koopt u normaal gesproken 1 putoptie omdat 1 put 100 aandelen betreft. Eventueel als u het iets gecompliceerder wilt maken corrigeert u een hedge (afscherming) met een reactiefactor.

Dus als een optie een reactiefactor (een delta) heeft van 0,5 dan koopt u 2 opties in plaats van 1 om beschermd te zitten. Echter als de reactiefactor wijzigt moet u weer naar 1 put.

Hedgen kost geld
Nu mag een afdekking dus best geld kosten als er in totaal maar geld verdiend wordt. Maar nogmaals als u in mijn voorbeeld 10 puts koopt tegenover de 100 aandelen die u bezit, dan bent u ineens aan het speculeren en niet meer aan het hedgen.

Zoals JP Morgan aan het speculeren was zo hadden we ook een andere Morgan die speculeerde. Whats in the name? Ik heb het over Morgan Stanley. Deze Amerikaanse zakenbank had ' per toeval' een belang van 10% genomen in KPN  vlak voor dat miljardair Carlos Slim een belang ging nemen in KPN.

Er is geen relatie tussen de zakenbank en Slim en KPN? Het wordt in ieder geval niet onderzocht door onze autoriteiten dus wie is er nu echt Slim?

Spaanse Banken
De Spaanse Bank Bankia had eerder iets meer dan 2 miljard afgeschreven op vastgoedparticipaties en is nu ineens voor 45% van de Spaanse Staat. In de NRC van vrijdag stond een goed verhaal over het leed van de kleine particuliere belegger in vastgoed.

Homburg en andere problemen zorgen voor drama’s bij de particulieren die investeerden in dit soort vastgoedobligaties.

Drama Dexia
Maar het drama Dexia is binnenkort helemaal van de Belgische staat. Zeker nu er steeds meer wrijving met de Fransen aan het ontstaan is. De problemen zullen zeker niet minder worden.

We moeten eens goed nadenken over wat een drama dit volksaandeel dat nu nog maar 0,17 euro staat kan worden voor de pensioenen en beleggingen van onze zuiderburen... Ik denk dat er heel veel mensen enorm veel kapitaal vernietigd hebben. Helemaal in combinatie met andere drama’s zoals Fortis.

Dit heeft grote gevolgen voor de consumptie op de langere termijn. Persoonlijk had ik deze banken niet ik heb nu Delta Lloyd en Société Générale en dan alleen omdat ik denk dat dit soort banken uitgestuiterd is.

Het uitstuiter-idee zien we ook terug in de index van de Europese banken. Let wel er is officieel geen koop, maar speculatief durf ik dit zeker aan.

Twentse Kabel Holding (TKH) zit nog mooi in de opgaande trend maar geeft al een tijdje in de Twindicator een verkoopsignaal.

Echter op de langere termijn is het nog een koop en dit in combi met de opgaande trend geeft me een goed gevoel over die koop.

Apple long?
Nu ik toch gek aan het doen ben, ik geloof niet dat Apple nu ineens helemaal doorzakt. De Titanic is ook niet in tien minuten gezonken. Ik heb een paar shorts onder andere in de Nasdaq en daarom is het wel goed om een gokje hiertegenover te wagen in een fonds dat reeds hard gedaald is.

Dit is trouwens een leuk filmpje over Blackberry en Apple.

Opruiming
Mijn Exxon-turbo short gaat eruit, we hadden hem tegenover Royal Dutch Shell. Dit omdat ik een olieprijsdaling verwachtte, maar Shell kent belangstelling vanuit Qatar en is al weer wat bijgekomen.

Dus ondanks dat de koers onder de Twindicator zit en we een shortsignaal hebben verkoop ik. Gewoon om winst te pakken op de hedge.

Een dubbele Vestia
Sony heeft een behoorlijk verlies gepubliceerd, een verlies waar JP Morgan weer jaloers op kon zijn. 

Zelfs voor mij als Sony-fan (al mijn televisies en telefoons) is het bijna grappig is te zien hoe steil de grafiek stijgt en daarna weer net zo hard daalt. Iets waar Apple in de toekomst (lange termijn) ook mogelijk last van gaat krijgen.

Een gokje hoeft geen miljard te kosten
Ik heb het eerder geprobeerd maar toen was de tijd er niet rijp voor... nu is de tijd rijp voor een short in Harley Davidson. De koers is uit de opgaande trend en we hebben een verkoopsignaal in de Twindicator. Ik heb nog geen shortpositie maar ga deze waarschijnlijk wel via turbo’s short kopen.

IBM is nu ook wel een mooi short. Hoewel we nog geen echte trendbreuk hebben gezien.

Dichter bij huis. Hoewel ik de WK-actie met de shirts bij een krat briljant vind hebben we toch een technisch verkoopsignaal. Een island reversal en iedereen die ooit cursus heeft gehad van me weet dat dit een belangrijk patroon is. Dit met de verkoopsignalen maakt Heineken ook een mogelijk gokje omlaag.

Tot slot, dit weekend las ik dat AEK failliet is gegaan jammer van een eens mooi bedrijf maar nog veel spijtiger voor iedereen die zijn Spirit Aim Claim waarschijnlijk kan afschrijven. Immers AEK was de rijke moeder van...


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 mei 2012 11:14
    Homburg en andere problemen zorgen voor drama’s bij de particulieren die investeerden in dit soort vastgoedobligaties. destijds kreeg ik veel verzoeken binnen om in vastgoed te beleggen terwijl toen al bekend was dat er iets mis was. ik zei tegen zo een aanbieder als niemand meer wil beleggen of wat dan ook, stap ik in. dat moment komt steeds dichterbij, helaas is mijn portemonnee intussen leger. Overigens, WellsFargo schijnt de volgende bank in het rijtje te worden.
  2. Wij Rosario 14 mei 2012 13:00
    re. Amerikaanse zakenbank had ' per toeval' een belang van 10% genomen in KPN vlak voor dat miljardair Carlos Slim een belang ging nemen in KPN.

    Als Morgan Stanley dat 10% belang niet had genomen dan was de koers van KPN nog verder gedaald. Het opvallende is dat een totaal incompetente directie van KPN in de Nederlandse media wegkomt met begrip voor hun situatie. Ze moeten Slim erg dankbaar zijn dat hij hun wil helpen. Het schijnt dat Slim iets meer competentie heeft dan de ambtenaren van KPN.
  3. Met Effekt 14 mei 2012 14:00
    Lees ik het goed; "Apple Long"!? Het heeft een paar jaar geduurd maar nu is Frank ook om. Of is dit een contra indicatie en moet ik mijn Apple long positie sluiten?

    MS, Slim en KPN: ik verwacht niets van de AFM. En als ze een keer een boete geven van een paar mille op een winst van een paar miljoen dan maken ze ook niemand bang.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links