Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Sterkere bodem

Nadat we hem precies een week geleden al in de daggrafiek zelf zagen bij het dieptepunt en test van het 296-niveau, is hij nu ook in de weekgrafiek gevormd: een piercing line. Dit is een halve bullish engulfing wat een eerste aanwijzing is voor bodemvorming op de weekgrafiek van de AEX.

Toch is er meer nodig om deze correctie af te ronden. Ik gaf vorige week al aan dat de huidige situatie een tijdelijke zijwaarts consolidatie (rectangle) betrof.

  • De onderkant wordt gevormd door de zone van 291 tot 296.
  • De bovenkant ligt bij de zone 312,40 tot 313,40.

Bij koersen onder de decemberbodem van 291 ontstaat meer correctieruimte naar de zone 270 tot 273. Hier ligt onder ander de stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek langs de bodem van 2009 en de 256-bodem van vorig jaar.

Sterkere bodem
Of het zover zal komen, is nog niet te zeggen en dat is momenteel niet mijn uitgangspunt. Vorige week werd de bodem van 295 tot 296 enkele keren getest, waarbij elke keer een omkeerpatroon op de daggrafiek werd gevormd. De bodem wordt dus steeds sterker.

Onder de 295 – 296 ligt dan alleen nog de 291 als laatste vangnet, voordat een forse verdere daling wordt gestart. Tussenliggende steun is nog te vinden bij 298 (50%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de 256) en 299,90. Ik gaf vrijdag al aan dat dit interessante kantelpunten konden zijn.

Vanochtend zal er nog neerwaartse druk ontstaan, maar ik vraag me af of de AEX deze tussenliggende steunniveaus zal gaan testen. Met het doorbreken van het 200-daags gemiddelde, werd de opwaartse druk verder opgevoerd.

Einde correctie
Daarbij werd precies de tussenliggende horizontale weerstand van 306 getest. Vlak daarboven ligt nog de derde en minst steile dalende toppenlijn bij 309,50. Dit zijn voor de komende dagen de eerste richtpunten tot ongeveer de 313.

Buiten de vele omkeerpatronen, blijft het feit dat de twee meest steile dalende toppenlijnen van de correctie al werden gebroken en dat is geregeld een eindsignaal van een correctie. Ook blijft er sprake van een sterke verbetering bij de technische indicatoren RSI en MACD in de afgelopen week.

Ik acht de kans dan ook nog steeds het grootst dat de AEX uiteindelijk de correctie definitief zal afronden boven zone 312,40 tot 313,40 in de komende weken waarna een forse verdere opleving kan starten.

Voor dit moment blijven echter de grenzen van de zijwaartse consolidatie in stand, maar met de gevormde omkeerpatronen (nu ook op de weekgrafiek) en de vele andere technische signalen, begint het uitbodemingsplaatje wel steeds meer vorm te krijgen.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

359 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
359 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links