Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Piercings en hammers

Vandaag IEX-spreekuur met Bas Heijink:
Bas Heijink en Arjen de Blecourt geven antwoord
Senior technisch analist Bas Heijink en Sprinter specialist Arjen de Blecourt geven antwoord op al uw vragen over TA en beleggen met Sprinters. Straks op het forum.


Na de enorme tweedaagse piercing line die afgelopen maandag werd afgerond, werd gisteren een grote hammer gevormd. De AEX lijkt hiermee voorlopig rond de 296 een bodem te willen vormen. Ik gebruik het woord ‘lijkt’ aangezien de situatie op de internationale aandelenindices fragiel blijft, waarbij neerwaartse doorbraken nog steeds worden afgewisseld met positieve omkeerpatronen.

We zullen in de komende dagen mogelijk meer duidelijkheid kunnen krijgen of de correctieve bewegingen zullen worden voortgezet richting lagere niveaus of het proces van bodemvorming in de eindfase zit. Als we bijvoorbeeld de AEX uitzoomen naar de lange termijn logaritmische weekgrafiek dan zou bij een verdere neerwaartse verslechtering in het middellangetermijnbeeld een beweging mogelijk zijn naar ongeveer 270 – 273.

In deze zone ligt de stijgende bodemlijn beginnend bij de bodem uit 2009, verbonden met de bodem van september vorig jaar. In dat scenario blijft de stijgende langetermijntrend dus wel intact, maar zal het behalen van mijn uiteindelijke koersdoel van 375 dit jaar niet meer plaatsvinden. Zover is het nu nog niet, maar het is wel een scenario dat we bij de huidige fragiele markten in ons achterhoofd moeten houden.

Blijven monitoren
Buiten de genoemde omkeerpatronen die allen boven de 291 (decemberbodem) werden gevormd, blijft er ook sprake van consolidatie in de MACD en een stijgende trend in de RSI (na de opwaartse doorbraak). Verder werden al twee van de drie dalende toppenlijn van de correctie gebroken. Steunniveaus liggen bij het Fibonacci-niveau van 298, de zone 295 – 296 en bij 291. Weerstand voor de komende dagen ligt bij 306 en de laatste minst dalende toppenlijn van nu 311.

Belangrijkste zone om te doorbreken ligt bij 312,40 – 313,40. Daarboven lijkt het definitieve signaal te worden gegeven voor het einde van de huidige correctie. De huidige consolidatiefase (tussen 291 – 313) blijft dus voorlopig voorbestaan, waarbij we vooral eventuele verslechteringen nauwgezet moeten blijven monitoren.


Klik op de grafiek voor een grote versie

STOXX Europe 600
Als laatste wil ik uw aandacht nog vestigen op de STOXX Europe 600. Deze breedgespreide Europese index bevindt zich ook in een forse correctie. Deze index brak gisteren nog wel de steun van 251 en vormde een lagere bodem, maar een grote hammer werd ook hier gevormd.

Ook testte hij de onderkant van een grote dalende wigformatie. Dit zijn potentiele positieve omkeerpatronen en deze wordt afgerond boven de dalende toppenlijn van nu 256. Overige belangrijke steunniveaus zijn ondertussen ook bijna genaderd, ik noem het 200-daags gemiddelde van 245,50 en de sinds september vorig jaar stijgende bodemlijn van nu 242.


Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

284 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 mei 2012 09:44
    quote:

    kolenboer schreef op 10 mei 2012 09:20:

    Bedankt Bas. Je hebt mijn dag weer goed gemaakt. Eindelijk weer een piercing op de eerste regel.

    Ik ben weer short AEX gegaan met 20 contractjes. Vandaag gaan we pas echt afstorten. Gisteren was een oefendagje.
    Beste kolenboer,

    welk voorproefje heb jij het over?
    DE AEX future heeft vrijwel de hele dag in de plus gestaan en is dat ook geeindigd.
    Dit ondanks redelijk rode VS futures.
  2. [verwijderd] 10 mei 2012 09:54
    Ligt het nu aan mijn computer dat Bas zijn grafieken niet benaderd kunnen worden als je een vergrote versie wil zien?

    Met maar één uitbreker en 34 bodemers (op het ogenblik) uit 86 aandelen, lijkt men nog steeds steun te willen geven aan de koersen.

    Een poging om met hoger openen in 'short squeeze' gebied te raken is mislukt, maar we moeten er bedacht op zijn dat zulke pogingen opnieuw ondernomen worden.

284 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links