Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Spaanse griep

Eindelijk zijn de problemen in Griekenland na lang zeuren opgelost voor de beleggers - overigens niet voor de consumenten en de regering aldaar. Maar nu alles rustig lijkt krijgen we ineens te maken met de Spaanse griep.

Nu moet u weten dat de Spaanse griep een zeer dodelijke griep was in 1918-1919 en het aantal doden in de Eerste wereldoorlog ruimschoots heeft overtroffen. Dit wetende moeten we dit griepje dus niet onderschatten.

Ook economisch gezien is Spanje door de grootte van hun economie heel belangrijk voor Europa. Veel belangrijker dan Griekenland. Daarnaast wordt Italië ook steeds meegenomen als wordt gesproken over Spanje.

Technisch gezien kan je met een beetje fantasie in de Italiaanse obligatiekoersen een hoofd-schouderpatroon zien en dat zou betekenen dat het nog veel lager gaat en weer terug gaan naar de niveaus van december vorig jaar.

De EB-indicator en de Twindicator op de S&P 500 geven verkoopsignalen.

De S&P 500 geeft deze signalen pas net en dus is het leuk om hier nu nog een gokje op te wagen via een putje of een turbo short.

Spanje is in de aandelenindex reeds fors weggezakt.

Als ik naar de weekgrafiek kijk, dan beweegt de Spaanse index op het kredietcrisisniveau van maart 2009. Het kan natuurlijk weer een bodem worden maar daar hebben we voorlopig geen signalen voor.

Frankrijk valt kijkend naar de daling dus nog enigszins mee.

Helaas zie ik nog niet direct waar de bodem voor de korte termijn ligt.

Duitsland kan zonder de rest van Europa echt niet zo goed blijven draaien. Ook de DAX geeft verkoopsignalen. Ook hier is een turbo short best een goed idee. Hoewel technisch zou de koers ook op 6500 punten even steun moeten hebben.

Ik vind het wel grappig om te ziens hoe belangijk gemiddeldes zijn in deze wereld en wat die gemiddelde beïnvloedt. De AEX had bijvoorbeeld vorige week last van de twee vrije dagen (goede vrijdag en Pasen). Zouden dit echt normale dagen zijn geweest dan zou de Twindicator op 317,9 een draai (nu koop)signaal geven.

Maar zonder de koers gelijk te houden op deze dagen ligt de Twinidcator op 320,85 en dat is het juiste niveau. De AEX zit even in een soort kleine consolidatie en als de koers er aan de onderkant van het consolidatiepatroon uitgaat, gaat het luik open en zakt de index ook daar de steun.

De AMX (midkap) heeft sinds kort opties en dus ga ik maar eens kijken of we hier wat leuks mee kunnen.

Bovenop onze eigen problemen zijn er ook nog de groeiproblemen van de Chinezen. Als dit doorzet dan zou de olieprijs ook weer omlaag moeten duiken. Een geval van de wal die het schip keert.

De olieprijs blijft sowieso vreemd met de enorme verschillen tussen Brent en Crude (de Europese en de Amerikaanse olie).

Nog even ter afsluiting. Ik kan me prima vinden in de kritiek die er nu is op Bos. Ook ik heb in 2008 steeds gezegd dat ze grote fouten hebben gemaakt. Ik erger me dan ook aan de politici die het nu ineens voor Bos opnemen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 april 2012 12:11
    Beste Frank,
    Ik heb ook een account bij Mijnbroker, makkelijk handelen tegen zeer lage tarieven, maar die hebben ook een goeroe,Micheal Jaarbroer. voor opening een leuk en orgineel verhaal. Wat schets mijn verbazing, de titel van jou verhaal is exact hetzelfde als zijn verhaal. Heeft u soms ook een account bij Mijnbroker? Of is dit iets anders........
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links