Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hand op de knip chip

  • Verifone
  • Tickersymbool: PAY
  • Website: www.verifone.com
  • Koers: 51,87 dollar
  • Koersdoel: 60 dollar (consensus 52,25 dollar)

Mobiel elektronisch betalen, wie kan nog zonder?
Houden consumenten in crisistijden de hand op de knip of op de chip? Ongeacht mee- of tegenvallende consumptieve bestedingen, de opmars van mobiel elektronisch betalen krijgt met de wereldwijde doorbraak van de smartphones een extra stimulans.

De researchafdeling van de Amerikaanse zakenbank Citigroup ziet in mobile payments zelfs een van de belangrijkste opkomende thema’s voor beleggers. De geschatte waarde die varieert van 545 miljard in 2015 en 1000 miljard dollar in 2016 spreekt tot de verbeelding.


Bronnen: Citigroup Research, CapGemini World Payments Report 2011, The Yankee Group, December 2010.
Klik op de grafiek voor een grote versie

Wie gaat hiervan profiteren?
Verifone Systems is in de Verenigde Staten één van de belangrijkste leveranciers van hard- en software voor elektronisch betalen, variërend van pinautomaten, creditcard- en andere point-of-sale-terminals en alle bijbehorende software.

Het bedrijf maakt momenteel een explosieve groei door vanwege de vele nieuwe toepassingen voor mobiel betalen, contactloos betalen via smartphones, andere gadgets en aanverwante diensten.

  • In Londen worden tijdens de Olympische Spelen de komende zomer meer dan 10.000 taxi’s uitgerust met de paymedia-systemen (televisie in taxis) van Verifone.
  • In de horeca maken de mobiele Verifone-apparaten een grote opmars: de kans is groot dat u dit voorjaar op een terras uw consumpties kunt afrekenen door uw pinpas of creditcard in een Verifone-apparaat te steken.

Dubbele cijfers
De afgelopen jaren ondergingen veel betaalsystemen een veiligheidsupgrade. Vanaf 1 januari 2012 kunnen consumenten in Nederland en veel andere landen, niet langer met de magneetstrip op hun pinpas betalen en zijn pinpassen en creditcards uitgerust met nieuwe chips om skimming (fraude met het aflezen van de cards) te voorkomen.

In de Verenigde Staten is deze operatie nog niet afgerond, hoewel dit de omzet van Verifone de afgelopen jaren al een enorme impuls heeft opgeleverd. De omzet en winstgroei zal in de Verenigde Staten in 2012, volgens sommige analisten, terugvallen naar niveaus onder de 10%.

Maar dankzij de formidabele internationale groei, met name ook op de opkomende markten Brazilië, India en China, blijft de totale groei van de omzet en de winst per aandeel van Verifone in de dubbele cijfers.

Verdrievoudiging
In de BRIC-landen maakt de betaalinfrastructuur nog een enorme ontwikkeling door. Verifone behaalt het grootste deel van de omzet inmiddels buiten de Verenigde Staten. Online-aankopen via mobieltjes nemen sterk toe, maar daarbij gaat het vaak nog om aankopen via websites en apps op mobiele telefoons.

De online-betaalmethoden nemen toe (via PayPal en iDeal), maar het betalen met de mobiels zelf moet nog op gang komen. De sterkste groei moet komen uit de toename van smartphones met de  NFC-chips (Near Field Communication).

Daarbij kunnen gebruikers van mobiele telefoons - net als met de OV-chipkaart - hun telefoon laden met saldo en er vervolgens mee betalen door hem langs een scanner te halen. In Japan is betalen met de mobiele telefoon al de gewoonste zaak van de wereld.

Onderzoeksbureau Juniper verwacht dat de markt voor mobiel betalen nu ook in de Verenigde Staten en Europa tussen 2011 en 2015 zal verdrievoudigen. Dat de grote doorbraak nog niet is gekomen, heeft te maken met het feit dat er nog relatief weinig mobieltjes zijn uitgerust met NFC-chips.

Krachten gebundeld
Nu verschillende partijen meer druk zetten achter hun initiatieven, verwacht ik dat die doorbraak er toch gaat komen. Twijfels over de veiligheid en het gebrek aan samenwerking en standaardisering waren tot nu toe de belangrijkste obstakels.

In de Verenigde Staten hebben Google (via Google Wallet), telecommaatschappijen zoals Verizon, AT&T en T-Mobile (met hun joint venture ISIS), ondernemingen zoals PayPal, Visa, Mastercard en enkele banken, hun krachten gebundeld en ook van Apple worden met de iPhone nieuwe initiatieven verwacht.

Verifone gaat zeker profiteren als er nieuwe NFC-telefoons in de markt gezet worden, omdat deze ondernemingen belangrijke onderdelen voor de betaalinfrastructuur levert. Citigroup voorziet in het mobiel betalen en de elektronische portemonnee nog een stormachtige ontwikkeling.

Goedkoop is duurkoop

Verifone is geen aandeel voor beleggers die hun vingers angstvallig op de knip houden, want het aandeel is niet goedkoop en de onderneming keert geen dividend uit.

  • Beleggers betalen een koerswinstverhouding op basis van taxaties voor het boekjaar 2012 (dat eindigt in oktober) van 19.
  • Voor het boekjaar 2012 wordt een omzet van ruim 1,9 miljard dollar verwacht en een nettowinst van meer dan 125 miljoen dollar.
  • De bedrijfsresultaten overtroffen de afgelopen jaren herhaaldelijk de verwachtingen.
  • De balansverhoudingen zien er gezond uit.
  • Verifone heeft nog zo’n 380 miljoen dollar in kas, na een recente acquisitie van 1,07 miljard dollar.
  • Momenteel heeft het aandeel nog een gemiddeld koersdoel van 51,75 dollar, maar analisten hebben ook regelmatig hun koersdoelen naar boven moeten bijstellen.
  • Dit midcap-groeiaandeel heeft op moment van schrijven een beurswaarde van circa 5,5 miljard dollar.

Het aandeel wordt door vrijwel alle grote effectenfirma’s op Wall Street gevolgd. Verschillende beleggingsanalisten hebben al een koersdoel van 60 dollar of meer op het aandeel geprikt, op basis van de verwachting dat de WPA de komende jaren met meer dan 20% zal stijgen.

Beleggers die verwachten dat het mobiele betalen een hoge vlucht gaat nemen, kunnen rekenen met fors hogere koersdoelen. Buy and pay!

Zwanenburg heeft dit aandeel in zijn portefeuille.


Wim Zwanenburg is beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. De beloning van Zwanenburg staat direct noch indirect in relatie tot de aanbevelingen in deze publicatie. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. De besproken aandelen kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico. Klik hier voor de uitgebreide disclaimer.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Wim Zwanenburg

Wim Zwanenburg is beleggingstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Na zijn studie Economie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam was hij enkele jaren werkzaam in diverse beleggingsfuncties bij ABN Amro en Mees Pierson. Op BNR Nieuwsradio is hij regelmatig te beluisteren met commentaren op Amerikaanse IT-aa...

Meer over Wim Zwanenburg

Recente artikelen van Wim Zwanenburg

  1. jun '14 Sweet Sanofi 1
  2. apr '14 Ali-Big-baba 9
  3. mrt '14 Is Priceline te prijzig?

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links