Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

College hold, buy en sell

Amerikaanse markten veerden op (Dow Jones +1,9% en de Nasdaq +4%) na de bekendmaking dat in april de stijging van de detailhandelsverkopen met 1,2% tweemaal zo groot is uitgevallen dan de 0,6% die werd verwacht.

Ruim voldoende om de correctie over februari, waarin de groei neerwaarts moest worden herzien van een stijging van 0,2% naar een toename van 0,1%, te compenseren. De sterke winkelverkopen hebben positieve invloed op de voorraadontwikkeling en de productie in de verwerkende industrie. Het lijkt niet onaannemelijk dat de taxatie van de groei van het BBP in het tweede kwartaal, die momenteel iets boven de 3% ligt, opwaarts moeten worden bijgesteld.

De gunstige winkelomzetten zijn het zoveelste aanmerkelijk beter dan verwachte macrocijfer. Eerder werd de markt positief verrast door de 5,8% stijging van het BBP en de 8,6% toename van de arbeidsproductiviteit in het eerste kwartaal. Hoeveel bewijsmateriaal hebben beleggers nog nodig om tot de conclusie te komen dat het economisch herstel stevig begint te wortelen?

Mooie cijfers Wal Mart en Applied Materials
Misschien was het cijfer van gisteren al voldoende om beleggers over de twijfel heen te helpen. De koersen schoten over een breed front omhoog. Gezocht waren de aandelen in de detailhandelssector, waarin stijgingspercentages werden gemeten van rond de 5% mede ook dankzij Wal Mart; 's werelds grootste supermarktorganisatie, die over het eerste kwartaal een beter dan verwachte winstgroei van 20% rapporteerde.

De technologiefondsen, met name de chipfondsen, lieten zich evenmin onbetuigd. Intel steeg bijna 6%. Applied Materials won 4%, vooruitlopend op de cijfers die nabeurs bekend werden gemaakt. Ze vielen niet tegen. De winst over het tweede kwartaal kwam uit op 52 miljoen dollar, ofwel 3 dollarcent per aandeel. Analisten waren uitgegaan van gemiddeld 2 dollarcent. Belangrijker is dat de ontvangst van nieuwe orders bleek te zijn gestegen met 51% tot 1,69 miljard dollar.

De goede stemming in New York wordt vandaag ongetwijfeld overgenomen op het Damrak, waar gisteren al met name de chipfondsen tot de grootste favorieten behoorden met een koersstijging van

  • 7,1% voor ASMI,
  • 6% voor ASML,
  • 3,7% voor Philips.

    Met een AEX die weer boven de 500-grens staat, kan vandaag weer een deel van het in de laatste weken verloren terrein worden heroverd.

    ABN Amro zoekt het in ‘sell’-adviezen
    De Bank is gezwicht voor de kritiek dat ze koploper is op het gebied van analistenoptimisme en te vaak koopadviezen afgeeft. De bank betert haar leven en geeft in het vervolg meer verkoopadviezen af. Als dat maar goed gaat. Corporate klanten waarmee ABN Amro tal van andere bancaire zaken verricht, zullen niet geamuseerd zijn.

    Bestuurders zijn lichtgeraakt en zien een verkoopadvies vaak als een persoonlijke aanval. De kans is groot dat de bank vooral ‘sell’-adviezen gaat afgeven voor die bedrijven, die niet bij haar bankieren. Wat een gedoe allemaal en dan te weten dat weinig bedrijven een ‘sell’-advies verdienen. De opvatting dat er een evenwichtige spreiding moet zijn over ‘hold’s’, buy’s’ en ‘sell’s’ berust op een misvatting. Het is ‘hold’ of ‘buy’; een ‘sell’ is een anomalie.

    Waarom is dat? Aandelen worden verhandeld op efficiënte markten. Partijen die zich serieus bezig houden met aandelenhandel, belegging en research, zitten boven op het nieuws. Met de moderne communicatiemogelijkheden, niet in de laatste plaats internet, waardoor persconferenties en analistenmeetings in toenemende mate 'real time' voor elke belegger toegankelijk zijn, is de marktefficiency de laatste jaren aanzienlijk toegenomen.

    'Zero sum'-spel
    Elk flard informatie wordt ogenblikkelijk in de koersen verdisconteerd. Het gevolg: de koersen passen zich bliksemsnel aan de laatste stand van informatie aan. Grosso modo kan worden gesteld dat elk aandeel de koers heeft die het verdient. De kans dat een analist nog iets kan toevoegen en stuit op een 'outright ‘buy’ is even zeldzaam, als dat hij oploopt tegen een ‘outright sell’.

    De meeste aandelen moeten dus een ‘hold’-recommandatie meekrijgen. Toch zijn er relatief meer ‘buy’s’. Hoe zit dat dan? Aandelenbelegging is geen 'zero sum'-spel. maar over lange termijn gezien een kansspel met een systematisch positieve uitkomst voor de belegger. De economie groeit, de ondernemingen die zich klasseren om genoteerd te worden aan een beurs behoren tot de beste van hun soort.

    Een beursnotering opent de weg naar andere wegen tot extra winstgroei, bijvoorbeeld door acquisities. De altijd aanwezige en terechte 'positieve bias' zorgt ervoor dat adviezen snel optimistisch uitvallen. Wij horen u al zeggen dat de performance relatief is. Strikt genomen is dat zo, maar een aandeel, waarvan de analist verwacht dat de koers met 10% stijgt bij een toename van de markt van 15%, krijgt zelden een ‘sell’-advies mee.

    Outperform de AEX
    Niet over het hoofd gezien moet worden dat behalve rendement ook risico een rol speelt. Heeft het desbetreffende fonds een bèta van 0,5, dus weinig risico, dan is de 10% koersstijging relatief gunstig geweest, dus sterker dan op grond van het marktrisico mocht worden verwacht. Kortom, het is allemaal minder vanzelfsprekend dan het op het eerste gezicht lijkt.

    Wij hebben onlangs, naar aanleiding van ontvangen emails, bezoekers, die moeite hebben met grote onzekerheid en die niet bovenop het bedrijfsnieuws willen zitten, het advies gegeven om de AEX zoveel mogelijk te volgen. De index liet over de afgelopen tien jaar een gemiddelde waardestijging zien van 15%. Dat is historisch hoog, maar een gemiddelde stijging van 10% is wellicht de komende tien jaar mogelijk.

    Wie daarvoor gaat, kan het zich zelf gemakkelijk maken. Het enige wat we in overweging nemen, is om uit de AEX maximaal vijf fondsen af te zonderen, waarin u absoluut niet gelooft. Negatieve selectie dus. Als dat goed lukt, kan met weinig moeite de performance van de AEX worden verbeterd. In feite geven we twintig ‘buy’s’ af en slechts vijf ‘sell’s’. Zelfs met zo'n eenvoudige benadering is het aantal ‘sell’s’ ruim in de minderheid.

    Gekrenkte ondernemingsbesturen
    Arme analisten van ABN Amro die zich de komende maanden wellicht jaren in bochten moeten wringen om ‘sell’- adviezen af te geven op ondernemingen, die deze niet verdienen. Wee de commerciële neerslag op de bank van terecht gekrenkte ondernemingsbesturen!


    Jacques Potuijt: Spreiden!
    Discussieer mee in de IEX.nl Koffiekamer

    Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op potuijt@iex.nl.

  • Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jacques Potuijt

    Jacques Potuijt studeerde bedrijfseconomie met specialisatie financierings- en beleggingsleer aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Werkt sinds 1973 in de financiële en beleggingswereld. Vanaf 1980 bij Algemene Bank Nederland (later ABN Amro) achtereenvolgens als beleggingsanalist, fund manager (oprichter van en...

    Meer over Jacques Potuijt

    Recente artikelen van Jacques Potuijt

    1. jul '03 De komkommers zijn gaar
    2. jul '03 Okkerse versus Altman

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links