Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IEX werkt samen met nieuw fondsenplatform

Een beleggingsfonds beginnen is een kostbare aangelegenheid. Een vergunning aanvragen, infrastructuur regelen, een bewaarder en administrateur zoeken, de totale kosten lopen al snel in de tienduizenden euro’s. Pas bij een fondskapitaal van enkele miljoenen wordt dat interessant. Althans, zo was het, want niet alleen voor eindbeleggers dalen de tarieven, ook het beheer zelf wordt laagdrempeliger.  

Onder de naam Fundshare gaat in mei een nieuw fondsenplatform online, waarop vermogensbeheerders eigen fondsen aan een breed publiek kunnen aanbieden. En waarop beleggers al met kleine bedragen kunnen meebeleggen in fondsen en/of beleggingsstrategieën die zij interessant vinden. Dat platform wordt geïntroduceerd in samenwerking met de Free Media Group (onder andere uitgever van IEX.nl). 

De samenwerking met Free Media Group bestaat eruit dat de deelnemende vermogensbeheerders een eigen rubriek op IEX.nl krijgen, waar zij kunnen communiceren met (potentiële) beleggers en waar de prestaties van de fondsen voor iedereen, op dagelijkse basis, te volgen zijn. Ook zal Fundshare op dit vermogensbeheerplatform een belegbare variant van de veelbekeken IEX Fonds40-index introduceren.

60 beurzen wereldwijd
Het concept van Fundshare is eenvoudig: via het platform krijgen vermogensbeheerders de mogelijkheid om zonder additionele kosten een eigen AFM-gereguleerd beleggingsfonds te starten, waar particuliere beleggers dagelijks in en uit kunnen stappen. Het gehele proces van cliënt-acceptatie, NAV-berekeningen, iDeal-betalingen, orderuitvoering, portefeuille-inzage, periodieke betalingen tot en met het jaarverslag wordt door Fundshare - geheel geautomatiseerd - geregeld. 

Een beheerder die op Fundshare een fonds start krijgt toegang tot meer dan 60 wereldwijde aandelen-, en obligatiebeurzen. Het minimale benodigde fondsvermogen om als vermogensbeheerder een fonds te kunnen starten is € 250.000. De fondsen zullen tevens de mogelijkheid bieden om te beleggen in Box 1(Banksparen). 

IEX ondersteunt dit initiatief, omdat de drempel voor vermogensbeheerders om goede – en minder goede, dat moeten de fondsresultaten gaan uitwijzen - producten te lanceren hierdoor wordt verlaagd en omdat we bij IEX geloven in maximale transparantie van beleggingsproducten. Beheerders die gebruik maken van het Fundshare-platform worden door het model gestimuleerd om  – onder andere via IEX.nl – zo veel mogelijk te communiceren met beleggers en openheid van zaken te geven. 

Turkije, Brazilië of thema vergrijzing
Met hoeveel fondsen verwacht Fundshare te gaan beginnen op 1 mei? “Het streven is om van start te gaan met 10 à 20 fondsen,” zegt Dennis Suurmond van Fundshare. “Die komen van verschillende vermogensbeheerders. Op den duur willen we naar een aanbod van zeker 50 fondsen.”

Kan dat ieder fondstype zijn?

“Ja, zolang het verhandeld wordt op de 60 beurzen die we aanbieden wel. De enige restrictie is dat er binnen de fondsen niet gewerkt mag worden met geleend geld. De beleggersgirostructuur verhindert dat er tekorten kunnen ontstaan. Posities in Turbo’s of longposities in opties zijn gewoon mogelijk. Je kunt via Fundshare bij wijze van spreken tegelijkertijd een Turkije-, een Brazilië- en een vergrijzingsthemafonds lanceren als je zou willen, tegen lage kosten en eenvoudig te beheren.”

En hoe kan je in zo’n fonds meedoen als belegger?

“Heel simpel. Op de fondspagina klik je het fonds van je keuze aan en via iDeal kun je een transactie doen. Dat gebeurt tegen de slotkoers van die dag en wordt de volgende ochtend uitgevoerd. De klant wordt gedurende het gehele proces van toetreding op de hoogte gehouden. Er zal dagelijkse liquiditeit worden geboden voor de meeste fondsen op het platform. Je moet wel een rekening openen bij DeGiro. Dat werkt net als bij iedere broker. Er zijn trouwens geen drempels, je kunt met ieder bedrag meedoen.”

Wel tegen kosten, nemen we aan. Wat is de managementfee?

“De managementfee kan per fonds enigszins verschillen, voor een regulier aandelenfonds is hij 1%, maar voor het “Noors Staatsobligatiefonds”, om maar eens een voorbeeld te noemen, slechts 0.25%. Die fee komt vrijwel geheel ten goede aan de vermogensbeheerder die het beleggingsbeleid uitvoert.”

En waar ligt het risico voor de belegger, buiten het gewone beleggingsrisico van de fondsen zelf? Wat gebeurt er als er iets met Fundshare niet goed gaat?

“Het geld staat op een rekening bij ABN Amro, dus je loopt alleen tegenpartijrisico op ABN Amro. Als er iets misgaat met Fundshare of een deelnemende vermogensbeheerder heeft dat geen enkel effect op je vermogen. En alle bij het beheer betrokken partijen zijn uiteraard gereguleerd door AFM en de Nederlandse Bank.”

Vanaf 1 mei zal het Fundshare-platform op IEX.nl te volgen zijn. Fondsaanbieders die zich willen aanmelden kunnen dat niet bij IEX zelf doen, maar kunnen zich aanmelden via dsuurmond@fundshare.nl of bellen met Dennis Suurmond tel: 020 535 34 91

 

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 24 apr Slotcall: ASMI en Tesla heersen, maar de AEX laat de winst glippen 1
  2. 23 apr Groene koersen op het bord, AEX-fondsen met cijfers en een volle agenda
  3. 10 apr Slotcall: Inflatie- en rentepaniek, maar AEX zet stoïcijns zijn recordreeks voort 1

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Pieter Kort 22 maart 2012 11:36
    Beste Chicken Skin,

    Er zijn wel duidelijke verschillen. NPEX is een platform waarop participaties in bedrijven of beleggingsfondsen verhandeld kunnen worden. Vooral vastgoedfondsen maken daarvan gebruik. De fondsen op NPEX moeten voor hun eigen infrastructuur zorgen.
    Op FundShare kunnen vermogensbeheerders hun eigen beleggingsfonds inrichten inclusief de volledige infrastructuur. Via IEX kunnen de beheerders communiceren met hun beleggers. Dus NPEX is een beurs - eigenlijk net als Euronext - terwijl FundShare meer een verschaffer is van middelen om tegen lage kosten een eigen fonds te kunnen starten.

    Groeten,
    Pieter Kort
  2. Eemondt 22 maart 2012 14:10
    Beste Pieter, dit klinkt interessant, maar heb toch een paar vragen:
    - wie gaat er dan voor de AFM regulatie betalen. Je schrijft dat dit all-in door Fundshare gedaan wordt, maar neem aan dat ik dit dan in de TER weer terugvindt en hoe hoog worden die dan verwacht je (bij 1&% mgt fee, zou dit niet hoger dan 2% moeten zijn;
    - ik lees niets over performance fees. Kun je hier een uitspraak over doen?
    - wat zijn de in-en uitstap kosten als ik al vanaf €1 kan beleggen?
    - de kosten voor het aanhouden van de liquiditeit voor de verhandelbaarheid van de fondsen wordt door wie betaald, of houden de fondsen zelf een voldoende liquiditeitspositie aan?
    Dank voor de antwoorden.
  3. Pieter Kort 23 maart 2012 15:55
    quote:

    Eemondt schreef op 22 maart 2012 14:10:

    Beste Pieter, dit klinkt interessant, maar heb toch een paar vragen:
    - wie gaat er dan voor de AFM regulatie betalen. Je schrijft dat dit all-in door Fundshare gedaan wordt, maar neem aan dat ik dit dan in de TER weer terugvindt en hoe hoog worden die dan verwacht je (bij 1&% mgt fee, zou dit niet hoger dan 2% moeten zijn;
    - ik lees niets over performance fees. Kun je hier een uitspraak over doen?
    - wat zijn de in-en uitstap kosten als ik al vanaf €1 kan beleggen?
    - de kosten voor het aanhouden van de liquiditeit voor de verhandelbaarheid van de fondsen wordt door wie betaald, of houden de fondsen zelf een voldoende liquiditeitspositie aan?
    - De AFM kosten zitten in de ALL-IN fee (1% in het geval dat je noemt) en dus ook in de TER.
    - Performance fees komen vooral voor bij absolute return- of hedgefunds. Of een fondsbeheerder zelf een performance fee wil hanteren is aan die beheerder. Als dat gebeurt wordt dat er vanzelfsprekend eerlijk en transparant bij vermeld op de site.
    - Voor een belegger die minimaal 30 dagen achtereenvolgend in een FundShare-fonds belegt gelden geen in- en uitstapkosten. De aankoop van fondsen gebeurt via een Beleggersgiro, hiervoor betaalt een klant transactiekosten van €10 euro per transactie plus 0,15%.
    - Van de fondsen wordt dagelijkse een NAV bepaald (de koers). Dit is de prijs waarop participanten kunnen toe- en uittreden. FundShare heeft een tool ontwikkeld waarmee de liquiditeit van de assets binnen de fondsen op continue basis op peil wordt gehouden.
    Voor meer informatie daarover verwijs ik naar Fundshare zelf, zie het mailadres en het nummer in het artikel. IEX verzorgt het publieke 'uithangbord' van dit platform, de uitvoering en architectuur van het fondsbeheer is volledig in handen van Fundshare.

5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links