Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Moderne moeders

Zoals wij al eerder schreven (1,4% meer rendement!), kunnen volgens verschillende studies vrouwen beter beleggen dan mannen. Nu zijn er mannen die twijfelen aan de betrouwbaarheid van deze onderzoeken.

We hadden niet anders verwacht. Dus namen wij de proef op de som en besloten in onze omgeving te kijken of dat zo is. Ver hoefden we niet te zoeken, want onze eigen moeders behoren tot de categorie werkende en beleggende vrouwen. Het toeval wil dat zij allebei een eigen interieurzaak hebben.

Ondernemende, moderne vrouwen die wat geld te spenderen hebben. Kinderen het huis uit en de hypotheek afbetaald. Er volgden gesprekken met een hoog Becel-gehalte (moeders en dochters giechelend in gesprek), waarvan we u de typisch vrouwelijke details zullen besparen.

Voet tussen de deur
De eerste moeder die we te spreken krijgen, blijkt achteraf de meest succesvolle van de twee, maar om nou te zeggen dat ze ons haar beleggingssucces overtuigend voorlegt… Gelukkig is vader ook thuis. Bij elke vraag valt er een stilte en zien we haar volkomen radeloos naar haar man kijken. “Ja, hoe zat het ook alweer?”.

Het begon allemaal negen jaar geleden, toen een gladde jongen van Tiel Utrecht Verzekeringen tijdig zijn voet tussen de deur wist te krijgen, mijn moeder in haar eigen huis een kop koffie af wist te troggelen, haar na een weergaloos verkooppraatje een pen in de hand duwde en zei dat ze op het stippellijntje onderaan het papier haar handtekening moest zetten.

Nou ja, zo moet het ongeveer gegaan zijn. Tijd heelt niet alleen wonden, maar poetst ook oude anekdotes op. Wat echter boven alle twijfel verheven is, is dit: drie jaar geleden heeft deze moderne moeder eigenhandig en op eigen initiatief haar spaarrekening omgezet in een mix fonds, omdat ze daarmee een hoger rendement dacht te behalen!

Rendement van 11%
Ze belegt per jaar 5000 gulden (2268,90 euro) in een mix fonds van Europese aandelen. De aanbieder van dit product bepaalt welke aandelen er gekocht worden. Na het eerste jaar was haar rendement 16%, een jaar later nog 14% en zelfs na het rampjaar 2001 rest er 11% rendement. Dat met een portefeuille die voor 100% uit aandelen bestaat!

Ze zegt het mix fonds via de krant te volgen, maar de rendementen kan ze niet zelf opdissen, daarvoor was manlief nodig. Als ze zelf aandelen zou kopen, dan zou ze Cisco kopen, omdat ze hoorde dat dit aandeel in Amerika omhoog schoot. Ondertussen wordt ze uitgelachen door manlief, waarop zij zegt dat hij beter maar kan zwijgen, gezien het rendement dat hij met zijn beleggingsclubje haalt.

Uiteindelijk heeft ze nog een paar tips: “Koop geen ‘Oude Economie’ aandelen. Te saai. Als je dan toch belegt, doe het dan met risico. Als je genoeg geld te besteden hebt, beleg dan in vastgoed.”

Moeder Twee is minder succesvol
De tweede moeder belegt "heel rationeel" in het bedrijf, waar één van haar dochters werkt. Zoals algemeen bekend is, geloven moeders onvoorwaardelijk in hun kinderen. Dat betekent dat haar geld nu in TPG zit. Overigens zonder veel succes. Zij heeft de afgelopen jaren veel geswitcht tussen KPN en TPG en slaagde er steeds cum laude in om op het verkeerde moment te kopen en verkopen.

In ieder geval zijn beide moeders vrouwen die met een zeker risico beleggen en zich niet met obligaties bezighouden. Of ze voldoen aan het beeld dat mannelijke beleggers van vrouwelijke beleggers hebben (dom en toch succesvol) en of ze het inderdaad beter doen dan mannen…? Voor 11% in drie jaar tijd tekenen wij en blijven dus even van KPN en TPG af.


Bezoek Jet en Juut op de IEX.nl Debutantes-sectie

Jet & Juut zijn beginnende beleggers. Zij schrijven hun columns en andere bijdragen op persoonlijke titel. Jet & Juut handelen vaak in beleggingen waar zij over schrijven en hun posities kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op debutantes@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur:

Meer over

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links