Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Experts: optimisme is weer een beetje terug, maar liefde voor Shell is bekoeld

Experts: optimisme is weer een beetje terug, maar liefde voor Shell is bekoeld

Het optimisme onder beursexperts is weer een beetje terug van weggeweest, zo blijkt uit de maandelijkse Beursenquête van Corné van Zeijl van Actiam. De beleggingsprofs zetten vooral in op Ahold Delhaize. Shell heeft afgedaan.

Sell in May... Die beurswijsheid leken veel deelnemers aan de vorige peiling in hun achterhoofd te houden. Slechts 28% zag het positief in voor de meimaand. Een vergelijkbaar aantal verwachtte dat de AEX-index zou dalen. Een dubbeltje op zijn kant dus.

Een overtuigende richting bleef inderdaad uit. De AEX kwam afgelopen maand nauwelijks van zijn plaats: netto kwam er 0,3% bij. 'En met het beetje dividend dat je als belegger ontving kwam het nog steeds niet boven de procent uit', zo blikt Van Zeijl terug.

Verwachtingen juni: Voorzichtig optimisme

Voor de komende maand zijn de professionals weer voorzichtig optimistisch geworden. Een derde van de 71 deelnemers verwacht een stijging van de beurs. Een op de vijf een daling.

Sommige professionals hopen wel dat de centrale banken de rente kunnen blijven drukken. Als dat niet lukt, dan zijn de poppen aan het dansen. De optimisten houden zich vast aan de heropening van de diverse economieën en de goede winstontwikkeling van bedrijven.

De stemming onder de beursexperts voor juni is als volgt:

  • 33,8% is optimistisch (dat was vorige maand 28,2%)
  • 45,1% is neutraal (tegen 45,1% vorige maand)
  • 21,1% is pessimistisch (was 26,8%)
  • Saldo: +12,7%.

Ook prognose komende half jaar is iets positiever

Ook voor de langere termijn zien de experts het weer iets zonniger in. 38% verwacht een stijging, terwijl 24% van een daling uitgaat richting het einde van het jaar.

Dit zijn de verwachtingen voor de komende zes maanden:

  • 38,0% is optimistisch (dat was vorige maand 31,0%)
  • 38,0% is neutraal (tegen 35,2% vorige maand)
  • 23,9% is pessimistisch (dat was 33,8%)
  • Saldo: 14,1%

Speciale vraag: Komt er looninflatie?

De speciale vraag ging deze keer over looninflatie. Van Zeijl was benieuwd of de experts een flinke loonstijging in de VS verwachten.

Dit waren de antwoordmogelijkheden:

  1. Ja, dat zie je nu al
  2. Uiteindelijk wel, als de inflatie zo hoog blijft
  3. Nee, daarvoor is de werkloosheid nu nog te hoog
  4. Nee, voor de coronacrisis was dat ook al niet en toen was de werkloosheid een stuk lager.

De experts blijken verdeeld. 21% ziet die looninflatie nu al. 32% verwacht dat de lonen flink zullen stijgen als de inflatie zo hoog blijft. Maar bijna de helft van de deelnemers denkt juist dat dit niet zal gebeuren. 16% noemt hierbij de hoge werkloosheid als oorzaak. 31% verwacht geen forse stijging van de looninflatie omdat de situatie op de Amerikaanse arbeidsmarkt niet zoveel is veranderd ten opzichte van het pre-coronatijdperk; toen klaagden centrale bankiers juist over het gebrek aan looninflatie.

Aandelenkeuzes mei: Floppers goed gekozen, geduld voor Ahold beloond

Een vast onderdeel van de Actiam Beursenquête zijn de meest en minst favoriete aandelen van de beursexperts: de toppers en floppers.

Hoe hebben de deelnemers aan de vorige peiling het ervan af gebracht? Bij de floppers hadden de experts het afgelopen maand uitstekend gezien. De drie grootste verliezers van de AEX-index, JustEat Takeaway, Adyen en Prosus, zaten er allemaal bij. Signify en Unibail-Rodamco-Westfield eindigden wel in het groen, tegen de verwachting van de profs in.

De performance van het lijstje getipte aandelen was wat minder uitbundig: een plus van iets minder dan 1%. Dat was met name te danken aan de mooie koersstijging van Ahold Delhaize, die de beursexperts al lang op hun verlanglijstje hadden staan. Afgelopen maand werd hun geduld dan eindelijk beloond, met een koerswinst van 5,5%.

De overige fondsen wisten niet te overtuigen.

Toppers mei
Rendement
Floppers mei Rendement
Royal Dutch Shell -1,0% Just Eat Takeaway -13,7%
Aegon -0,3% Unibail-Rodamco-Westfield +3,8%
Unilever +0,4% Adyen -7,4%
Ahold Delhaize +5,5% Signify +7,3%
Heineken +1,2% Prosus -5,9%
ASML +1,1%    


Keuzes juni: Ahold opnieuw getipt

Tot slot de keuzes voor juni. Waar moeten we volgens de beursexperts onze kaarten op zetten en welke aandelen kunnen we beter mijden?

Ahold Delhaize blijft wederom op het boodschappenlijstje staan. Ook Aegon en Heineken prolongeren hun positie in het linkerrijtje. Prosus maakt het lijstje compleet. Opvallend, want de techinvesteerder stond afgelopen maand nog bij de floppers. Prosus stond onlangs in de schijnwerpers nadat het concern had aangekondigd een deel van zijn belang in Tencent te verkopen en 45% van de aandelen in moederbedrijf Naspers over te willen nemen van de aandeelhouders.

Bij de floppers blijft JustEat Takeway fier bovenaan staan. Maar wel met wat minder overtuiging dan afgelopen maand, wat natuurlijk niet zo vreemd is na zo'n flinke koersdaling.

IMCD is nieuw in het rijtje. Dat bedrijf komen we niet zo vaak tegen, merkt Van Zeijl op. Op een gezamenlijke derde plaats staan Unibail-Rodamco-Westfield, Arcelor Mittal en Shell.

Shell had altijd een warm plekje bij de experts, maar de liefde lijkt bekoeld. Vorige week oordeelde de rechtbank in Den Haag dat Shell de CO2-uitstoot per 2030 fors moet hebben teruggedrongen. Experts vrezen dat dit ten koste zal gaan van de winstgevendheid. 

Toppers juni
Saldo*
Floppers juni Saldo*
Aegon 5 Just Eat Takeaway -7
Prosus 5 IMCD -6
Heineken 5 Arcelor Mittal -4
Ahold Delhaize 5 Unibail-Rodamco-Westfield -4
    Royal Dutch Shell -4

* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 19 apr IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 3
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Duyntje 2 juni 2021 12:00
    "Rendementen in het verleden behaald bieden geen garantie voor de toekomst"
    Hiermee doel ik op de TA experts van IEX. Helaas voor hen is het met name bij RDS geen self fulfilling prophecy, maar een kwestie van stijgende olieprijs, boekhoudkundige herwaardering van voorraden en de intrinsieke waarde van het bedrijf. Naar mijn bescheiden mening komt dit wel goed.
  2. nêtzevere 2 juni 2021 12:04
    quote:

    rolanski schreef op 2 juni 2021 11:37:

    Nu alle tumult rond Shell in de komende periode zal verstommen en de mondiale economie hard zal aantrekken komende maanden, zien de zichzelf benoemde profeten van Corne het niet meer zitten met RDS. Het amateurisme van deze experts blijft hilarisch.
    De uitspraak van de rechter speelt RDS in de kaart. Nu kan niemand er meer om heen dat RDS aan het verduurzamen is. Als niet meer in fossiele brandstof mag worden geinvesteerd in de vorm het winnen van olie dan ontstaat er een aanbod tekort dit in combinatie met aantrekkende economie, een Biden die verduurzamen EN milieu boven aan zijn lijstje heeft waardoor schalie-olie gedoemd is te verdwijnen als eerste, gaat voor een idioot hoge olieprijs zorgen +/- $140 ! RDS kan hierdoor zijn olie in plaats van $20 marge verkopen aan $ 100 marge. Dit investeren in o.a. groene energie geeft een no.1 wereldspeler van formaat. Of zijn we vergeten hoe ons kikkerlandje even van zich wilde laten horen door geen gas meer op te pompen in Groningen en het land van duurzaamheid is !!
    Lachwekkend want er geen huishouden dat minder verbruikt. Of trekken we straks allemaal een dikke trui en jas erover aan en gaan we naar ons werk lopen. Of denkt men werkelijk dat thuiswerken de toekomst is ! En daar zijn pas achter gekomen vanwege Corona ?
    Laten we ons niks wijs maken, we kijken alleen naar ons zelf, zie pensioenstelsel, toeslagen affaire, etc ! Begin die dijken maar op te hogen dat brengt ten minste extra werkgelegenheid en stop juridische processen om gelijk te krijgen wat niets opbrengt want ergens anders gaat de vervuiling toch door. Grappig die uitspraak van milieudefensie dat dit proces het begin is van andere processenzoals TOTAL in Frankrijk. Weer een hollandse dromer c.q. betweter die denkt dat de wereld Nederland volgt dan wel dat Nederland het centrum van de wereld is. Ga nu TATA steel in Noord-Holland lekker lastigvallen dan kunnen die de verhuisdozen al gaan inpakken.
    Of lachen die zich een bult dat ze nu een goed excuus hebben om de fabriek te sluiten. Als men onze topindustrie niet helpt met verduurzamen dan kost dat Nederland meer geld dan men ooit zal beseffen. Werk samen en stop mensen te dwingen zonder alternatief ! Of zoals Van Beurden zei op de AVA: als jullie het beter weten start dan zelf een energie company. Laten we proberen van het gezegde Nederlander, dwingelander af te komen als we serieus willen worden genomen !!
  3. forum rang 5 theo1 2 juni 2021 14:45
    quote:

    nêtzevere schreef op 2 juni 2021 12:04:

    [...]
    De uitspraak van de rechter speelt RDS in de kaart. Nu kan niemand er meer om heen dat RDS aan het verduurzamen is. Als niet meer in fossiele brandstof mag worden geinvesteerd in de vorm het winnen van olie dan ontstaat er een aanbod tekort dit in combinatie met aantrekkende economie,

    ...
    Het probleem is alleen dat "niet meer mogen investeren in fossiele brandstof" niet voor iedereen geldt. Ik kan me niet voorstellen dat Gazprom en Aramco zich daar iets van gaan aantrekken. Die pompen gewoon door, alleen al omdat die landen de poen simpelweg keihard nodig hebben om hun begroting rond te krijgen en geen andere producten hebben dan olie en gas.

    En van dat verduurzamen door Biden zou ik me ook niet al te veel voorstellen. Die gaat echt niet de schalie-industrie om zeep helpen om zich daarmee uit te leveren aan de Arabieren. Er zitten wel degelijk grenzen aan zijn idealisme.
  4. Abandoned baby 2 juni 2021 15:24
    Met Ahold is hetzelfde als Carrefour waar de analisten ook zo enthousiast over zijn. Navelstaren op booming business in Europa, maar de problemen zitten over de plas. AB InBev, ook zo eentje. Zo lang het slecht gaat in Brazilie is het maar afwachten wat de upside naar boven is.
  5. forum rang 5 theo1 2 juni 2021 16:22
    Eerlijk gezegd verdenk ik milieudefensie er van dat het ze eigenlijk helemaal niet zo ontzettend om het klimaat gaat. Het gaat om schuld en boete. Het is gewoon een gereformeerde kerk voor hipsters. De boodschap is hetzelfde: "wij hebben gezondigd, dus wij moeten ons bekeren. En daarvoor moeten wij offers brengen". Liefst offers die je zelf niet al te veel kosten natuurlijk. Daar gaat het iedere keer om. Als het om schuld en boete gaat, dan is het daadwerkelijk verbeteren van de wereld bijzaak, het gaat primair om het geweten. Prima voor een echte kerk, want die gaat over individuen, daarbuiten moet je ermee oppassen want wetten en gerechtelijke vonnissen willen nogal eens collateral damage aanrichten.

    Als het ze echt om het klimaat te doen was, dan zouden ze niet achter Shell aan gaan. Want Shell is binnen de industrie relatief goed bezig. Ze zouden achter de achterblijvers aan moeten gaan. Nu is het natuurlijk bij voorbaat kansloos en ook nog eens gevaarlijk om in Rusland te gaan procederen tegen staatsbedrijven die de rekeningen van de overheid betalen. Er kan zomaar ineens novitsjok in je thee zitten als je te lastig wordt. En Saoedi's schrikken er niet voor terug om lastige lieden in een ambassade in stukken te zagen dus daar blijf je ook liever weg. Dus dan kan je beter je publiciteit halen bij een gemakkelijker doelwit.

    Maar waar het ze volgens mij eigenlijk om gaat is om het gevoel te wekken dat het niet aan "ons" ligt en dat "wij" ons comfortabel kunnen voelen bij "onze" morele superioriteit. Dat de maatschappij nog steeds gewoon olie nodig heeft en dan gedwongen wordt die te kopen bij bedrijven die eigendom zijn van misdadige regimes en die helemaal geen ene kloot geven om milieu en klimaat, dat is niet interessant. Langs weg van haalbaarheid in kleine stapjes het probleem oplossen is publicitair natuurlijk ook niet erg interessant. Voor je het weet ben je een polderclub, een soort FNV voor het milieu. Je bereikt er meer mee, maar spectaculair is anders. En nutteloos als het je eigenlijk niet echt om het resultaat gaat.

    Wat me echt tegenvalt is dat die rechter niet naar het grote plaatje kijkt en zich puur beperkt tot Nederland. Alsof er door dat vonnis één auto minder rijdt. Alsof je de vraag naar olie kan verminderen door het één van de betere aanbieders lastig te maken.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links