Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: AEX in correctiestand

Gisteren was een weinig enerverende dag. Veel indices haperden in het proces voor de vorming van een lager topje en de kans op een nieuwe neerwaartse versnelling acht ik reëel. Toch blijven enkele belangrijke indices, zoals de Nasdaq 100 en de S&P 500 nog binnen de opwaartse korte termijn tendens en daar moet nog een signaal van verslechtering en topvorming plaatsvinden in deze te euforische blow-off-fase voordat een echte neerwaartse beweging op gang kan komen.

Als we kijken naar de AEX dan werd het topje van afgelopen vrijdag (327,50) niet meer gehaald en werd gisteren een nieuwe doji gevormd. Het volume lijkt steeds verder op te drogen en de meeste indicatoren en signalen staan in een correctiemodus.

Voorbeelden zijn de vaak aangehaalde negatieve divergentie in de RSI, MACD en VIX, maar ook de gevormde dark cloud cover in de weekgrafiek en de neerwaarts gebroken stijgende bodemlijn. Veel indices lijken in het proces te zitten voor de vorming van een lagere top, zo ook de AEX.

Hoofd-schoudercontouren
Weerstand ligt bij de top van 327,50 tot 328 waarboven pas de volgende weerstand bij de voormalige stijgende bodemlijn van 331,60 is te vinden, maar dat lijkt een stap te ver weg. Dit proces van topvorming begint wel meer gestalte te krijgen en wordt pas boven de top van 333 opgeheven. In dat scenario wordt de correctie uitgesteld.

Toch worden ook de contouren van een hoofd-schouderpatroon langzaam zichtbaar. Hij zou nu bezig zijn met de vorming van de tweede schouder. Dit patroon is echter pas geldig onder de neklijn en hiervoor houd ik de zone 319,60 – 320 aan. Daaronder wordt het patroon geactiveerd en deze patronen zien we in meer individuele aandelen ontstaan.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Arcelor Mittal en Aperam
Ik gaf gisteren al de situatie aan bij Arcelor Mittal en Aperam, vandaag laat ik u de plaatjes zien. Ik blijf bij mijn mening dat de markt verder kan corrigeren naar de 309. Hier ligt zowel de neklijn van een eerder afgerond omkeerpatroon als het eerste Fibonacci-retracementniveau vanaf de bodem van eind november van 269. Er blijft dus voor vandaag nog opwaarts potentieel naar ongeveer de 328 mogelijk, maar let op een plotselinge omkeer naar de 319,60.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Klik op de grafiek voor een grote versie

Ook hoofd-schoudercontouren in SOX
Gisteren heb ik al de Dow theorie (divergentie tussen de Transport en Industrials Indices) besproken, vandaag laat ik u het beeld van de SOX zien. Deze index testte precies de stijgende toppenlijn van de brede stijgende trend en maakte een overshoot bij 440. Maar ook hier zijn duidelijk de contouren van een hoofd-schouderpatroon zichtbaar dat onder de 420 wordt geactiveerd. Gisteren werd met een forse stijging de top van de eerste schouder (bij 431) getest.


Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

238 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 februari 2012 09:12
    Bas, ik begin aan je verhaal over de correctie te twijfelen. De Dow, nasdaq bijvoorbeeld lopen alleen maar op. Jouw correctie naar 309 is maar 5%..dat is peanuts. Weer terug naar onder de 300 dan hebben we het ergens over. Nogmaals de correctie lijkt steeds minder waarschijnlijk.
  2. [verwijderd] 29 februari 2012 09:16
    Nou met een beetje mazzel gaat mr Heijink wel gelijk krijgen nl met die 328. Zonder slecht nieuws is de trend gewoon up ondanks recessies, Griekenland, slechte cijfers uit de VS (behalve het vertrouwen natuurlijk) etc. De markt wil omhoog en daar hoef je geen lijntjes voor te trekken om dat te kunnen zien. [Modbreak IEX] Gelieve op de inhoud van uw berichten te letten als u wilt reageren op de Column van Dhr. Heijink.]
  3. [verwijderd] 29 februari 2012 09:17
    Als straks rond de klok van 11.30 uur de banken weer flink de werkelijk super goedkope Eurootjes uit de ECB snoepwinkel hebben gehaald kunnen ze de tegen 1% geleende gelden direct in de aandelenmarkt pompen en giga winsten gaan maken, stijgende beurzen en koersen en iedereen blij (behalve de ziekmakende shorters)!
  4. [verwijderd] 29 februari 2012 09:29
    Ja, als je dit vanaf 1 januari blijft roepen dan komt er een keer een correctie vroeg of laat. Alleen staat de AEX dan inmiddels op 345 en zijn je putjes niks meer waard. Wat een gezwam elke keer zeg!

    Ik sluit me hier helemaal bij aan.En tegen de tijd dat de echte correctie komt heb je helemaal niets meer en hoef je deze website ook niet niet meer te bezoeken. Vertel nu maar eens wanneer iets gebeurt ipv speculeren op een correctie vanaf 1 januari

    [Modbreak IEX] Gelieve op de inhoud van uw berichten te letten als u wilt reageren op de Column van Dhr. Heijink.]
  5. Eugen III 29 februari 2012 09:32
    quote:

    hans5156 schreef op 29 februari 2012 09:29:

    Ja, als je dit vanaf 1 januari blijft roepen dan komt er een keer een correctie vroeg of laat. Alleen staat de AEX dan inmiddels op 345 en zijn je putjes niks meer waard. Wat een gezwam elke keer zeg!

    Ik sluit me hier helemaal bij aan. En tegen de tijd dat de echte correctie komt heb je helemaal niets meer en hoef je deze website ook niet niet meer te bezoeken. Vertel nu maar eens wanneer iets gebeurt ipv speculeren op een correctie vanaf 1 januari
    [Modbreak IEX] Gelieve op de inhoud van uw berichten te letten als u wilt reageren op de Column van Dhr. Heijink.]
    blijf je toch lekker weg
  6. Bir 29 februari 2012 09:40
    quote:

    Kinghe schreef op 29 februari 2012 09:16:

    Goeie morgen,

    Als ik me niet vergis riep Mr. Bas op 1 januari dat de 345 sneller op de borden zou staan dan wij denken...
    Ja lui,ik roep ook al dagen dat TA tenminste al een maand niet helemaal werkt. De negatieve signalen zijn er idd, maar de beurs gaat steeds up. Niemand wil blijkbaar de boot missen. Maar goed, als je perse geld in puts of shortselling wil stoppen, be my guest, ieder zijn/haar bier. Ik doe voorlopig uitstekende zaken aan de long zijde.

    Ik wens eenieder een mooie beurs dag toe.

    Grtn Bir.
238 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links