Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Wachten op doorbraak

De AEX kan vandaag of morgen opwaarts afscheid nemen van de sinds april dalende toppenlijn. Met een dieptepunt van 297,30 wist de index aardig in de buurt te komen van het voormalige uitbraakniveau van 296 en het 50-daags gemiddelde van nu 295,30. Dit lijkt een redelijk sterke terugtest te zijn geworden.

Een ander belangrijk punt is het gevormde tweedaagse omkeerpatroon. Er werd een zogenaamde piercing line gevormd die er op kan duiden dat de hogere korte termijnbodem is gevormd. Het is nu belangrijk dat de AEX zowel boven de genoemde dalende toppenlijn van 304,70 terecht komt als daarboven weet te sluiten.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Koersdoelen
Verder is het een sterk signaal zijn als de AEX snel boven 308,50 weet te komen. In dit scenario wordt een omgekeerd hoofd-schouderpatroon afgerond, waarbij de tweede schouder wel erg klein en kort is geworden. Maar een opwaartse doorbraak creëert een te berekenen koersdoel voor de komende maanden van 345.

In de komende weken kan de AEX eerst oplopen naar de recente top van 318,20 tot het 200-daags gemiddelde van 320,50 en mogelijk zelfs nog een oude horizontale weerstand van 325. Vanaf deze niveaus moeten we opnieuw toppatronen in de gaten houden voor een nieuwe correctie in de stijgende trend.

Een duidelijk en structureel slotniveau boven 304,70 geeft trouwens ook een sterk koopsignaal in het lange termijnbeeld. Zolang de genoemde toppenlijn niet op slotbasis wordt gebroken (en deze kans mogen we niet uitsluiten), dan blijft de neerwaartse druk richting het 50-daags tot lager in stand en is de correctie nog niet ten einde.


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX
Het patroon in de DAX lijkt duidelijker. De index is nog bezig met de afronding van de tweede schouder, waarbij de neklijn rond 6.193 is te vinden. Het koersdoel ligt bij 7.050. Met een piercing line werd ook hier vrijdag een ommekeer bewerkstelligd. Daarbij noteerde de DAX wel even onder het 50-daags en testte bijna de onderkant van de eerste schouder.

Toch lijkt ook hier de opwaartse kracht sterk en intact.

S&P 500
De S&P 500 is ook bezig met de vorming van de tweede schouder en geeft boven de zone 1.263 – 1.267 (het 200-daags en neklijn) het koopsignaal. Het lijkt allemaal slechts een kwestie van tijd en de opgaande beweging kan in de komende weken krachtig worden voortgezet.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Bund future
Let verder op de grote bearish engulfing in de Bund-future en de vorming hiermee van een lagere top. Ook is hier een groot negatief omkeerpatroon in de maak: een hoofd-schouderpatroon.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

225 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 december 2011 09:16
    Bas, dan moet de EU eerst eens die corrupte kredietratingbureaus aan banden leggen met hun getimde speculatieve negatieve uitlatingen en dreigmenten.

    Uiteraard kunnen we omhoog maar daarbij speelt de media en dus ook de IEX redactie een grote rol. Om te starten zou het goed zijn als we de drie kredietratingbureaus (Moody's, S&P en Fitch) in de ban doen en hun speculatieve berichten negeren en zeker niet uitvergroten.

    Wie niet inziet dat het van deze buraus een vooropgezet crimineel spel is om de EU kapot te maken is nog niet helemaal wakker!
    Laten we dan in EU verband afspraken dat we onze eigen ratings voor Europa afgeven en iedereen op A start, Dan kunnen we dagelijks upgrades geven en slaat de stemming om naar positief ipv dagelijks dat gezeur en gedreig over verlagingen (Bull shit).!
  2. [verwijderd] 12 december 2011 09:26
    Weeer citeren: "It has amazed me that the U.S. government has been blind (what’s new) to the fact that Jon Corzine and his band of crooks have forcibly made segregated banking account holders counterparties to leveraged bets on Italian and Greek debt without their approval or knowledge."op de vraag 'wie koopt al die schuldpaieren' leest men het antwoord 'de ECB'. Ik geloof er niets van en dat lijkt me het beste. Ik kies voor veiligheid op dit moment.
  3. [verwijderd] 12 december 2011 09:29
    Er zijn ook nog andere krachten in de weer om de betekenis van de euro op langere termijn te dwarsbomen. De US maakt zich zorgen dat de Aziatische landen meer geneigd zullen zijn te kiezen voor de euro i.p.v. de dollar, ook al omdat de US de drukpers te hulp roept.
    De US manipulatie, ondersteunt door het VK, gaat zo lang door tot dat ook de EU de geldpers aanzet.
    Het streven van de EU om de inflatie niet als oplossing te kiezen is een doorn in het oog van US en VK.
    Beiden hebben aziatische financiers nodig om hun schulden te verminderen.
  4. alexmaniax 12 december 2011 09:36
    de ratingbureaus hebben maar EEN strategie: europa/euro kapot te maken/krijgen, daardoor creeren zij de condities om voor hun maffia-vrienden zoals goldman etc. de weg vrij te maken om maximaal te kunnen profiteren van hun short-posities mbt europeese aandelen.
    Goldman, etc. zijn sinds maanden al negatief over europa, wat er ook gaat gebeuren hier op politiek vlak, alles wordt slecht gepraat omdat zij de media/rating-maffia op hun kant hebben is het een makkelijk spel voor ze!
  5. kolenboer 12 december 2011 10:20
    quote:

    derivatix schreef op 12 december 2011 09:38:

    Bas, ben niet met je eens dat er sprake is van een 2d reversal patroon piercing line. volgens mijn candlesticker mag dit patroon pas zo genoemd worden aan t eind van een downtrend en als de opleving juist voor t einde van de handelssessie optreedt.
    Een piercing line? Wat is dat nu weer voor iets? Wie schrijft dat? Het moet toch echt niet gekker worden. Bas haalt ook alles uit de kast om maar een stijging te kunnen zien.
  6. kolenboer 12 december 2011 10:22
    quote:

    alexmaniax schreef op 12 december 2011 09:36:

    de ratingbureaus hebben maar EEN strategie: europa/euro kapot te maken/krijgen, daardoor creeren zij de condities om voor hun maffia-vrienden zoals goldman etc. de weg vrij te maken om maximaal te kunnen profiteren van hun short-posities mbt europeese aandelen.
    Goldman, etc. zijn sinds maanden al negatief over europa, wat er ook gaat gebeuren hier op politiek vlak, alles wordt slecht gepraat omdat zij de media/rating-maffia op hun kant hebben is het een makkelijk spel voor ze!
    Europa kapot te krijgen? Die ratingbureau's hebben gewoon gelijk. het hele Weste incl de VS moet gewoon junk status hebben. Je denkt toch niet dat onze staatsschuld ooit wordt terugbetaald? Die van de VS zeker niet.
  7. [verwijderd] 12 december 2011 10:30
    En Bas gaat maar door met zijn feelgood analyses. Nooit ziet hij bearish patronen in de indices, maar in de Bund alleen maar! (bearish engulfing) En op zeker is er ook een groot negatief omkeerpatroon in de maak (SHS).

    In TA mag je nooit op patronen vooruitlopen, maar Bas ziet alvast dat werkelijk alle indices met hun tweede schouder van een SHS patroon bezig zijn. Wel omgekeerd SHS natuurlijk want moet positief verhaal blijven.

    Misschien is mediator een leuke nieuwe baan voor je Bas? Kun je die eeuwige positieve bias op koppels in echtscheiding toepassen. Wel een leuke nieuwe uitdaging voor je; aan een ander dood paard trekken ;-)
  8. [verwijderd] 12 december 2011 10:43
    quote:

    kolenboer schreef op 12 december 2011 10:18:

    Ik ook, was een vrijdagavond laat short gegaan met een beetje. De euro heb ik vanmorgen om 7.00 uur opgeruimd.

    Dat goud wil ook helemaal niet.
    Ik ook ruime short opgepakt, snel een strakke tweede.
    Had alleen nog een beetje goud, laat ik lakker staan.
    Ik pik wat zilver erbij op, maakt het goud weer goed.
    Spaande en Italiaanse rente gaan ook weer lekker....

    Op de naar de 247 die ik bij Bas ingevuld heb...

225 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links