Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ein-de-lijk koopsignalen

Ik heb het al geruime tijd over het feit dat veel aandelen optisch goedkoop zijn. Vooral bankaandelen lijken - puur kijkend naar koersniveaus - spotgoedkoop. Ze staan op niveaus van de bodem van de kredietcrisis. Aan een kant is dit overdreven, maar aan de andere kant is dit ook optisch.

Maar u zou schrikken hoeveel beleggers puur optische beslissingen nemen en helemaal niet kijken naar de hoeveelheid uitstaande aandelen of de winstgevendheid van het bedrijf.

ING vind ik - ondanks de leuke rally van vorige week - nog steeds een heel mooi aandeel. Grappig vind ik overigens alle berichten die uit de onderzoekscommissie komen; ze onderbouwen mijn columns uit die periode.

Een aandeel dat het eigenlijk beter dan ING zou moeten doen is Société Générale. De Twindicator geeft mooie koopsignalen voor deze Franse Bank en de maatregelen van afgelopen week rond het gemakkelijk toegankelijk maken van dollarreserve is voor deze bank in theorie als Fed-bank erg belangrijk.

Het gerucht ging al weken dat Franse banken het zwaar hadden zonder de dollarliquiditeit dus nu dit er is zouden de Fransen hier extra van moeten profiteren.

Dus BNP Paribas is ook nog steeds een speculatieve koop. Ook dit aandeel heeft koopsignalen in de Twindicator. Het voordeel van hard vallen is dat ze ook weer ruimte omhoog hebben.

Liefdesbaby
Naast de banken blijf ik houden van Nokia dat toch moet gaan profiteren nu de eerste baby uit het huwelijk met Microsoft is geboren. ook deed het aandeel nog niet echt mee in de rally van de afgelopen week. Kortom, ik blijf Nokia kopen en liken.

Fugro deed wel al leuk mee aan de rally. Ik zit long en nu komen er pas officieel weer koopsignalen. Optisch gesproken kunt u het aandeel beter op 41 kopen dan eerder het jaar rond de 60...

BAM heeft ondanks al het slechte nieuws over de bouwsector weer een koopsignaal gegeven. Ook hier hou ik vol. Eventueel voeg ik een leuke optiestrategie (1 call kopen en twee calls gedekt schrijven) toe om extra snel weer boven Jan te komen.

Ik heb het over gedekt schrijven op zowel de aandelen als een extra call die u koopt. Op Twitter gooi ik op maandag als Sinterklaascadeau nog wel een ideetje rond.

TomTom blijft ook onveranderd interessant en ook dit aandeel geeft nu eindelijk officieel een koopsignaal.

Om dan toch ook nog een aandeel te noemen, waarin ik een tijdelijk dipje verwacht: Royal Dutch Shell. De koers staat tegen een weerstandsniveau aan en dit aandeel is gekocht door veel beleggers die even niet wisten wat ze wel moesten kopen.

Nu er weer rust komt in de speculatieve aandelen kan er wat verkoop in dit aandeel komen.

Eigen clickfonds
Zijn alle problemen nu achter de rug?

Vanzelfsprekend hangt het verdere verloop van de eindejaarsrally af van Europese politici, maar ik verwacht dat zij toch wel iets slimmer gaan worden. Als u weinig risico wilt lopen in us portefeuille en toch naar boven mee wil doen met aandelen, dan moet u een deel van uw geld in renteproducten stoppen en de rest in hefboomproducten (calls of callspreads).

U maakt dan uw eigen clickfonds. Het enige praktische probleem is dan dat u weinig rente krijgt en ouderwetse zerobonds maar weinig voorbij komen. Wat dat betreft; ik kreeg laatst een roadshow van een zerobond met een hoge rente op bezoek.

Natuurlijk heeft de rentevergoeding te maken met de debiteur. Maar als voorbeeld kan deze zero van OIM Opportunity Investment Management leuk zijn om eens voor uzelf te rekenen. Ik zal binnenkort eens een voorbeeld met deze zerobond die 8,25% in zes jaar betaalt maken. Ik heb hier geen positie en geef ik geen advies in deze, voor mij is het alleen een voorbeeld van een hoge coupon.

Nu maar hopen dat ik deze week wat rust krijg om voor jullie uit te rekenen hoe u een eigen klickfonds creëert.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 december 2011 13:56
    Een klikfonds...
    Stel je hebt 100€, de rente staat 6% en Callopties kosten 18,5€.
    Je geeft je geld aan de banken gedurende een bepaalde periode (vb 8 jaar lang vast). In ruil daarvoor garanderen zij je inleg.
    Dit kunnen ze doen door een bepaalde som aan 6% te beleggen aan 8%. Dit bedrag zou zo moeten aangroeien tot 100€ na 8 jaar. Zodoende is je kapitaal verzekerd.
    Het bedrag dat je aan 6% moet beleggen gedurende 8 jaar is dan 63€ (want 63€ *(1,06)^8 geeft je weer 100€.
    De overige (100-63=)37€, die kun je dan in opties beleggen.
    Als een optie 18.5€ kost, kun je 2 callopties kopen, en dus 200% van de beursstijging meemaken, dit terwijl je achter 8 jaar toch 100€ terugkrijgt. De bank speelt dit slim, en zegt tegen jou dat je de hele beweging van de beurs meekrijgt (dus 100% van de stijging), maar stopt de overige 100% in haar eigen zak...
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links