Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bali's blackbox: +419%

“Turbocompetitie? Da’s geen beleggen, maar gokken!” Misschien hebt u dat wel eens iemand horen zeggen, of denkt u er zelf zo over. Hoewel gooi- en smijtwerk met de hoogste hefbomen tot de couleur locale hoort bij de jaarlijkse Royal Bank Scotland-IEX Slimste Belegger (Turbo) Competitie, is daarmee niet het hele verhaal verteld.

Zo werd de Slimste Belegger 2010 Jef Harte tweede en wist de bronzen medaillewinnaar van vorig jaar nu het hoogste schavotje te veroveren: Dennis Roeland uit… Canggu op Bali?! “Winnen is geen kwestie van geluk, maar van kunde”, quotte zaterdag een vriend van Roeland hem, die namens de winnaar de prijs van 10.000 euro kwam ophalen.

419,25% in vier weken

Gisteren las u al in de wedstrijdverslag van de Slimste Belegger dat er meer bekende namen bij de winnaars zaten, onder meer de halve selectie van de FC Abma uit Volendam. Kortom, om zo’n competitie te winnen is er meer nodig dan alleen puur geluk, er komt blijkbaar ook kunde bij kijken. Hoe flikte Roeland ‘m dit?

Ja flikken, want was er ooit eerder een Slimste Belegger die zo lang zo afgetekend bovenaan stond en zo mak-ku-luk won met * geluid van een rinkelende kassa * liefst +419,25% in vier weken? Helaas, geen vliegreis naar Bali voor een exclusief interview, maar vraag en antwoord per email is wel zo snel, goedkoop en effectief.

Gefeliciteerd Dennis Roeland! Bali?! Wie bent u, wat doet u voor de kost en hoe komt u op Bali terecht?

“Ik ben 35 jaar en werk als beursspeculant en -adviseur. In 2005 ben ik verhuisd naar Bali. Ik werkte toen als optiehandelaar. Op dat moment werden er al enkele jaren geen opties gehandeld via de open outcry vloer in de Beurs van Berlage. Met de computerhandel werd het ook mogelijk om het werk vanuit andere landen te doen en ik heb toen besloten om te verhuizen naar Bali.”

“In 2008 ben ik begonnen met het ontwikkelen van een eigen systeem en met het adviseren van particuliere speculanten. Momenteel ben ik aan het bekijken of ik de adviesdienst kan uitbreiden. Er is ook een interessante ontwikkeling bij Today's Brokers. Daar is het sinds kort mogelijk om een effectenrekening te koppelen aan die van een beurshandelaar. In de VS is dat al een succes en ik verwacht er in Nederland ook veel van.”

Wat is uw geheim? Want hoe krijgt u het voor elkaar om vrijwel continu bovenaan te staan en dan zo'n rendement te maken in een rollercoaster-, maar per saldo neergaande markt?

“Mijn geheim is het systeem dat ik ontwikkeld heb en op basis waarvan ik handel. Dat is gebaseerd op cyclusanalyse en beursgeometrie. Hierdoor kunnen draaimomenten regelmatig goed worden voorspeld en door middel van een turbo short kan ik dan ook verdienen in een neergaande markt.”

U handelde uitsluitend in turbo's op AEX, DAX, goud, EUR/USD, Aegon, ASLM, ArcelorMittal, ING, Philips, Shell en Unilever. Waarom deze items en doet u dat in het echt ook?

“Mijn systeem werkt momenteel uitsluitend voor de AEX. Tijdens de competitie mocht je slechts 40% van je portefeuille handelen in AEX turbo's. Daarom heb ik ook veel gehandeld in aandelen die een relatief zware weging hebben in de index en in de DAX. EUR/USD correleert de laatste maanden mooi met de effectenbeurs en daarvoor zou m'n systeem nu ook goed moeten werken.”

“Bovendien waren er veel EUR/USD turbo's met een grote hefboom. De correlatie met goud was minder sterk, maar de hefboomfactor was dan wel weer hoog. In het echt handel ik momenteel alleen maar in de AEX.”

Handelt u met nepgeld -  zoals in dit spelletje - net zoals in het echt? Maakt u dan dezelfde keuzes, neemt u dan net zoveel risico et cetera?     

“In het echt heb je geen reset-knop, zoals bij het spel. Daarom neem ik minder risico, maar het systeem ligt wel aan de basis van mijn beurshandelingen.”

Wat waren uw beste en slechte trade?

“De beste transactie was de aankoop van de AEX TS 310 op 1.07 en de verkoop daarvan op 2.33. De slechtste was de AEX TL 302 op 1.28 en de verkoop daarvan op 0.68.”

Zat u iedere handelsdag écht van 9 tot 17:30 uur onze tijd aan uw schermen gekluisterd?

“Ja, ik kijk iedere werkdag van 9.00 tot 17.30 naar m’n schermen, omdat dit m’n werk en hobby is, maar af en toe vakantie elders of genieten van al het moois hier op Bali is natuurlijk ook noodzakelijk!”

Dan willen we ook nog een tip van u: moeten we long of short Indonesische beurs, ofwel Jakarta Composite?

“Ik heb geen mening over de Jakarta Composite, omdat ik niet beschik over data die de stand van zaken aangeeft van de cyclus. Ik heb ook geen relevante beursgeometrische data.”

Laatste vraag: wat kost een beetje vrijstaand huis met zwembad op loopafstand van het strand daar bij u in Canggu? Wij zien er leuke tussen :-)

“In tegenstelling tot Nederland zijn de onroerendgoedprijzen hier op Bali de afgelopen jaren enorm gestegen! Momenteel kost zo’n villa in Canggu ongeveer 10.000 euro huur per jaar. De koopprijs is circa 175.000 euro.”

 


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 15:30 IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Gerelateerd

Reacties

26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 november 2011 13:08
    Lekker makkelijk om te gokken met nep-geld. Ik heb zelf ook meegedaan maar had hier absoluut niet het gevoel bij wat er in het echt speeld.
    Je ligt immers niet wakker van een verkeerde keuze want het doet geen pijn in mijn portomonee, en ook ik heb gekozen voor die aandelen of indices met de grootste hefbomen ( anders win je immers nooit ).
    Leuk voor de winnaar maar het speculeren met nep-geld is gewoon gokken en niets anders !!
  2. [verwijderd] 29 november 2011 13:52
    quote:

    fasto1 schreef op 29 november 2011 12:37:

    Mooi verkoop praatje

    Ik blijf er bij, beleggen is gokken
    Volgens mij heeft Roeland hier toch duidelijk BEWEZEN dat het geen gokken is.

    @Roeland: Kun je niet eens met die schrijver van Freakonomics om tafel om een model in elkaar te zetten? Gegarandeerd geld verdienen. Wel mij even laten weten als het gelukt is ;-)

    Gr. Guus
  3. [verwijderd] 29 november 2011 13:56
    Balitrader gunt ons een klein, klein blikje in zijn systeem:

    "Cyclus analyse is de analyse van de cyclus van een financieel instrument waarbij gelet wordt op zowel de prijsfactor als ook de tijdsfactor. Door het betrekken van de tijdsfactor in de analyse, onderscheidt het zich van technische analyse. Een voorbeeld hiervan is de Elliott Wave, die ik overigens niet gebruik.

    De grondlegger van beursgeometrie is William Gann. Het komt er kort samengevat op neer, dat er geen willekeurige bewegingen zijn op de beurs en dat alles past in geometrische patronen."

    Groet,
    Arend Jan
  4. forum rang 5 DurianCS 29 november 2011 14:19
    quote:

    masterguus schreef op 29 november 2011 13:52:

    [...]

    Volgens mij heeft Roeland hier toch duidelijk BEWEZEN dat het geen gokken is.

    Gr. Guus
    Ik denk niet dat er iets bewezen is. Misschien is het waarschijnlijk dat Roeland een grotere kans heeft om goed te gokken dan anderen.
  5. [verwijderd] 29 november 2011 14:39
    quote:

    dondersteen schreef op 29 november 2011 13:08:

    Leuk voor de winnaar maar het speculeren met nep-geld is gewoon gokken en niets anders !!
    Je moet dan wel vrijwel steeds de goede richting op 'gokken' wil je in 4 weken tijd ruim 400% rendement behalen. Het is toch echt wel wat meer dan alleen maar gokken dondersteen.

    Wat dat gokken betreft: Tijdens de finale afgelopen vrijdag had ik het Balitrader nog heel lastig kunnen maken als ik begin van de middag niet had besloten om toch maar een keertje flink te gokken.
    Ik besloot tegen mijn eigen gevoel in (een short squeeze lag immers op de loer in de uiterst 'dunne' markt en met Amerika slechts een half dagje open) vol short te gaan, simpelweg omdat zowel Balitrader als de lustige Pauw (die op dat moment vlak achter mij stond) long zaten.

    In zoverre heb je gelijk dondersteen; met nepgeld en de finish van het spel in zicht, doe je als je 2e staat en dus nog kans hebt om het spelletje te winnen, makkelijker 'gewoon' een gok. Helaas in mijn geval wel een verkeerde :((
  6. [verwijderd] 29 november 2011 14:46
    Is voor beide wat te zeggen. Hij heeft geen maximale winst gehaald op alle bewegingen, dus pure methodiek is het niet. Aan de andere kant had hij wel 600% in 3 weken tijd en was hij vorig jaar 3de in de competitie. Dan moet er wel iets inzitten van een goede analyse/methodiek, anders haal je dat soort resultaten niet....
  7. [verwijderd] 29 november 2011 15:11
    quote:

    DurianCS schreef op 29 november 2011 14:19:

    [...]
    Ik denk niet dat er iets bewezen is. Misschien is het waarschijnlijk dat Roeland een grotere kans heeft om goed te gokken dan anderen.
    Wellicht als het om 10 vragen ging, ging die beredenering op...

    Maar gezien je nickname: Heb jij jezelf naar Indonesië gegokt?
  8. [verwijderd] 30 november 2011 12:04
    Gefeliciteerd! Belangrijkst is denk ik continu de handel te volgen. Voor de aardigheid ben ik een paar dagen eens gaan handelen op 500plus. 3 keer short op Apple gisteravond en een keer koop en short op ING leverde al duizenden euros met een investering van 20k. Geen gekheid. Het laat wel zien dat deze speculanten handel naar mijn mening zo snel mogelijk aan banden gelegd moet worden. Het heeft niks meer te maken met intrinsieke waarde van een onderneming en de ontwikkeling van de economie. Die wordt hierdoor juist extra negatief beinvloedt. De trayders moeten dan maar hun geluk in het casino proberen, zijn ook mooie datamodellen voor ;)
26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links