Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grieks reddingsplan, versie tig

En weer ligt er een 'geheim' reddingsplan op straat. Dat is natuurlijk geen toeval, want door lekken kan worden afgetast hoe de markt dit plan zou opvatten, mocht het niet meer geheim zijn. Maar dit keer keer hebben ze er wel veel moeite voor gedaan om het te laten lekken. Op  de website van rolandberger kunt u het vinden.

Het plan heet “EURECA”, onderschrift 'het geheime plan hoe Griekenland gered moet worden'. Het plan bestaat uit zes punten:

1) Griekenland bepaalt welke publieke bezittingen er in een apart vehikel komen. Dan moet u denken aan banken, onroerend goed, telefoonmaatschappijen, havens, elektriciteitsmaatschappijen, etc. Duitsland heeft er al ervaring mee in de Treuhand. U snapt hoe het genoemd gaat worden: εμπιστοσ?νη, Treuhand in het Grieks.

2) Dit vehikel wordt gekocht door Europese instituten en gefinancierd door de eurostaten.

3) Met de opbrengst van 125 miljard euro kan Griekenland zijn staatsschuld terugkopen. Met korting natuurlijk. Immers een tienjarige obligatie doet 42% (rente 21%). Oftewel als Griekenland voor 420 euro aan obligaties koopt, daalt de staatschuld met 1000 euro. Volgens Credit Suisse kan de Griekse schuld-bbpratio dalen naar 88%. Daarmee komt het onder Amerika uit. Als Griekenland daadwerkelijk gaat kopen, zal de koers van deze obligaties stijgen, waardoor de afname van de staatschuld minder wordt. Maar dat is geen punt van zorg, eerder een punt van opluchting.

4) Het nieuwe instituut, de Griekse Treuhand zou zelf ook nog een 20 miljard euro investeren om de waarde van deze bezittingen met 50 miljard euro te laten toenemen. U begrijpt het al, een Griekse elektriciteitsmaatschappij verkoop je niet zomaar, daar moet eerst wat aan opgekalefaterd worden. Maar zoals zerohedge het al aangeeft; een consultancybureau kan een investering van 20 miljard snel 50 miljard euro waard kan laten worden.

5) Het vehikel moet per eind 2025 alle bezittingen hebben verkocht. De overopbrengst gaat naar Griekenland na aftrek van fees en rente.

6) Het zou daarmee een eind moeten maken aan alle speculatie tegen de Griekenland en dus ook de overige PIIGS-landen.

Ik kan  niet anders zeggen dan dat het me een goed plan lijkt. Het verandert natuurlijk nog niets aan de concurrentiepositie van Griekenland, maar een stap tegelijkertijd. En u weet natuurlijk al dat er flink gestaakt zal worden tegen deze plannen, maar ja what else is new. Ik zou zeggen doen, want leuker kunnen we het toch niet maken.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 29 september 2011 10:37
    Dit klinkt een beetje te mooi om waar te zijn. Alle Griekse staatsbedrijven zijn zwaar verliesgevend, die raak je alleen maar voor ramprijzen kwijt. Zoals Corné al aangeeft, er zal veel geïnvesteerd moeten worden in die bedrijven. Dat redt je niet met wat PR en een vlotte makeover. Ik denk dat je heel veel zult moeten verkopen om aan die 125 miljard te komen, vooral ook omdat de verkoper met de rug tegen de muur staat. Dat raakt aan totale uitverkoop.

    Het personeel heeft nu nog ambtenarenstatus. Het gaat om veel kiezers die er behoorlijk op achteruit gaan qua arbeidsvoorwaarden en rechtspositie. Die gaan natuurlijk niet meer op de regeringspartij stemmen. Een groot deel van het volk zou dit wel eens als landverraad kunnen gaan opvatten. Die gaan ook niet meer Pasok stemmen. Heel veel Pasok bestuurders gaan hun mooie baan dan kwijtraken en die zullen alles op alles zetten om dit plan te torpederen. Als er nog geen nationalistische partij is in Griekenland die gaat profiteren van al dit ongenoegen, dan zal die wel snel opgericht gaan worden.
  2. Orca 29 september 2011 10:55
    Heel goed plan, not. Onderpand (hoi Finland!)is al een non-starter, want de Grieken hebben na lang nadenken vd zomer €50bn weten te vinden wat kon worden vervreemd, en dat voor de periode 2012-2015. Nu komt dat "geheime plan" met €125bn op de proppen, typisch gevalletje paard achter de wagen spannen. En zelfs áls ze €125bn vinden (vinden ze niet maar ik droom ff mee), dan moet dat worden gevoorfinancierd en dan hou je dus nog steeds hetzelfde risico als je hebt met andere plannen.
    Kortom zoveelste leuke plannetje uit 'n plaat voor de kop econoom/ambtenaar in Brussel/Frankfurt.
    We moeten de pijn pakken met Hellas, alle andere oplossingen zijn geen oplossingen. En ja, dan wordt ook SNS weggevaagd, sorry.
  3. raulgol 29 september 2011 11:20
    Waarom hoor je nu nooit eens dat de verantwoordelijken voor de gigafraude (Griekse politici en Goldman Sachs) zwaar moeten dokken en achter tralies gezet worden voor hetgeen ze aangericht hebben?
    Hierna kunnen de banken hun verlies nemen en kunnen de Grieken gewoon weer van het leven gaan genieten met hun drachme.
    Of denken die ambtenaren in Brussel nu werkelijk dat een Griek een twintigjarige depressie prefeert?
  4. [verwijderd] 29 september 2011 13:22
    We lijken de economische regels te zijn vergeten en verwijten Griekenland dat zij geen geld verdienen en uitgaven niet in de hand te hebben. Geld kan je alleen verdienen met concurrerende zaken, handel en producten. De concurrentie vanuit de lidstaten en de goedkopere lonenlanden, maken het Griekenland onmogelijk winst te maken en daarmee de eigen kosten te dekken en begroting op orde te brengen.
    Deskundigen stellen voortdurend dat Griekenland wel kan worden geholpen maar dat zij in Europa geen concurrent mogen zijn in en van de lidstaten. Het gaat hier om de kip of het ei.
    Geef de Grieken de eigen munt terug door die om te ruilen met de nog bij hen beschikbare Euro’s. Dan kunnen we direct vaststellen wat de werkelijke schade is voor Griekenland. Zij kunnen de intrinsieke waarde van hun eigen munt daarop vaststellen.
    Gelet op hun financiële hulp, lijkt het vrijwel zeker dat China deze oude handelswijze niet zal waarderen. We krijgen hiermee in Europa partijen die zich als prijsvechter gaan voordoen. Goedkoop vakantieland, woningbouw en ook in samenwerking met andere lidstaten, prima producten ontwikkelen en produceren die iedereen voordelig kan aanschaffen met het resultaat dat de Grieken in hun eigen valuta winst maken waarmee ze Euro’s kunnen aankopen. En zelf weer naar een volwaardig lidmaatschap kunnen groeien.
    In het verleden gemaakte keuzes geven voldoende aanknopingspunten om die ervaringen toe te passen.
    Het tegenhouden van concurrentie vanuit de lidstaten, zie de goedkopere lonenlanden zoals China en India als voorbeeld, staat gelijk aan het ontbinden van de samenwerking en de Euro.
    Wie niet leren wil moet maar voelen, maakt woedend. We kunnen Griekenland niet aanrekenen dat zij binnen Europa geen winsten mogen maken en door het ontbreken daarvan niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Het verkopen van staateigendommen is een absolute waanzin. Dat hebben we ook in eigen land kunnen zien. Denk daarbij aan onze energie voorzieningen, aardgas, KPN, Post. Deze eigen bezittingen werden allen opgeofferd voor het eigen belang van bewindvoeders, zijn kostenverhogend gebleken en hebben een grote instroom van laaggeschoolden vanuit buiten Europa veroorzaakt. Ook hebben de opvolgende regeringen gezorgd voor wetgeving die de concurrentie heeft geholpen door de eigen voormalige eigen ondernemingen in de houdgreep te houden. Nederland was als knapste van de klas en als eerste die de afspraken over privatisering heeft toegepast en daarmee vele aandeelhouders schade toegebracht. Alles om zelf de beste baan in Europa te verkrijgen.
    De beste optie: tijdelijk uit de Euro en werken aan een wederopbouw op basis van de eigen munteenheid en waarde. Een instituut of het ECB die de in- en verkoop van de verschillende munten centraal regelt houdt hierbij de vereiste toezicht.
  5. [verwijderd] 29 september 2011 13:25
    quote:

    Concreet schreef op 29 september 2011 13:22:

    We lijken de economische regels te zijn vergeten en verwijten Griekenland dat zij geen geld verdienen en uitgaven niet in de hand te hebben. Geld kan je alleen verdienen met concurrerende zaken, handel en producten. De concurrentie vanuit de lidstaten en de goedkopere lonenlanden, maken het Griekenland onmogelijk winst te maken en daarmee de eigen kosten te dekken en begroting op orde te brengen.
    Deskundigen stellen voortdurend dat Griekenland wel kan worden geholpen maar dat zij in Europa geen concurrent mogen zijn in en van de lidstaten. Het gaat hier om de kip of het ei.
    Geef de Grieken de eigen munt terug door die om te ruilen met de nog bij hen beschikbare Euro’s. Dan kunnen we direct vaststellen wat de werkelijke schade is voor Griekenland. Zij kunnen de intrinsieke waarde van hun eigen munt daarop vaststellen.
    Gelet op hun financiële hulp, lijkt het vrijwel zeker dat China deze oude handelswijze niet zal waarderen. We krijgen hiermee in Europa partijen die zich als prijsvechter gaan voordoen. Goedkoop vakantieland, woningbouw en ook in samenwerking met andere lidstaten, prima producten ontwikkelen en produceren die iedereen voordelig kan aanschaffen met het resultaat dat de Grieken in hun eigen valuta winst maken waarmee ze Euro’s kunnen aankopen. En zelf weer naar een volwaardig lidmaatschap kunnen groeien.
    In het verleden gemaakte keuzes geven voldoende aanknopingspunten om die ervaringen toe te passen.
    Het tegenhouden van concurrentie vanuit de lidstaten, zie de goedkopere lonenlanden zoals China en India als voorbeeld, staat gelijk aan het ontbinden van de samenwerking en de Euro.
    Wie niet leren wil moet maar voelen, maakt woedend. We kunnen Griekenland niet aanrekenen dat zij binnen Europa geen winsten mogen maken en door het ontbreken daarvan niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Het verkopen van staateigendommen is een absolute waanzin. Dat hebben we ook in eigen land kunnen zien. Denk daarbij aan onze energie voorzieningen, aardgas, KPN, Post. Deze eigen bezittingen werden allen opgeofferd voor het eigen belang van bewindvoeders, zijn kostenverhogend gebleken en hebben een grote instroom van laaggeschoolden vanuit buiten Europa veroorzaakt. Ook hebben de opvolgende regeringen gezorgd voor wetgeving die de concurrentie heeft geholpen door de eigen voormalige eigen ondernemingen in de houdgreep te houden. Nederland was als knapste van de klas en als eerste die de afspraken over privatisering heeft toegepast en daarmee vele aandeelhouders schade toegebracht. Alles om zelf de beste baan in Europa te verkrijgen.
    De beste optie: tijdelijk uit de Euro en werken aan een wederopbouw op basis van de eigen munteenheid en waarde. Een instituut of het ECB die de in- en verkoop van de verschillende munten centraal regelt houdt hierbij de vereiste toezicht.

  6. [verwijderd] 29 september 2011 13:31
    quote:

    Concreet schreef op 29 september 2011 13:22:

    We lijken de economische regels te zijn vergeten en verwijten Griekenland dat zij geen geld verdienen en uitgaven niet in de hand te hebben. Geld kan je alleen verdienen met concurrerende zaken, handel en producten. De concurrentie vanuit de lidstaten en de goedkopere lonenlanden, maken het Griekenland onmogelijk winst te maken en daarmee de eigen kosten te dekken en begroting op orde te brengen.
    Deskundigen stellen voortdurend dat Griekenland wel kan worden geholpen maar dat zij in Europa geen concurrent mogen zijn in en van de lidstaten. Het gaat hier om de kip of het ei.
    Geef de Grieken de eigen munt terug door die om te ruilen met de nog bij hen beschikbare Euro’s. Dan kunnen we direct vaststellen wat de werkelijke schade is voor Griekenland. Zij kunnen de intrinsieke waarde van hun eigen munt daarop vaststellen.
    Gelet op hun financiële hulp, lijkt het vrijwel zeker dat China deze oude handelswijze niet zal waarderen. We krijgen hiermee in Europa partijen die zich als prijsvechter gaan voordoen. Goedkoop vakantieland, woningbouw en ook in samenwerking met andere lidstaten, prima producten ontwikkelen en produceren die iedereen voordelig kan aanschaffen met het resultaat dat de Grieken in hun eigen valuta winst maken waarmee ze Euro’s kunnen aankopen. En zelf weer naar een volwaardig lidmaatschap kunnen groeien.
    In het verleden gemaakte keuzes geven voldoende aanknopingspunten om die ervaringen toe te passen.
    Het tegenhouden van concurrentie vanuit de lidstaten, zie de goedkopere lonenlanden zoals China en India als voorbeeld, staat gelijk aan het ontbinden van de samenwerking en de Euro.
    Wie niet leren wil moet maar voelen, maakt woedend. We kunnen Griekenland niet aanrekenen dat zij binnen Europa geen winsten mogen maken en door het ontbreken daarvan niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Het verkopen van staateigendommen is een absolute waanzin. Dat hebben we ook in eigen land kunnen zien. Denk daarbij aan onze energie voorzieningen, aardgas, KPN, Post. Deze eigen bezittingen werden allen opgeofferd voor het eigen belang van bewindvoeders, zijn kostenverhogend gebleken en hebben een grote instroom van laaggeschoolden vanuit buiten Europa veroorzaakt. Ook hebben de opvolgende regeringen gezorgd voor wetgeving die de concurrentie heeft geholpen door de eigen voormalige eigen ondernemingen in de houdgreep te houden. Nederland was als knapste van de klas en als eerste die de afspraken over privatisering heeft toegepast en daarmee vele aandeelhouders schade toegebracht. Alles om zelf de beste baan in Europa te verkrijgen.
    De beste optie: tijdelijk uit de Euro en werken aan een wederopbouw op basis van de eigen munteenheid en waarde. Een instituut of het ECB die de in- en verkoop van de verschillende munten centraal regelt houdt hierbij de vereiste toezicht.

    Staat duidelijk dat dit niet DE oplossing is maar een deel oplossing. Er is ook niet één probleem. Dus dit is imo WEL DEGELIJK een fijne oplossing. Als maar zeiken at dat het probleem niet is...NOGMAALS ER ZIJN MEERDERE PROBLEMEN EN MEERDERE OPLOSSINGEN NODIG
  7. [verwijderd] 29 september 2011 13:37
    quote:

    raulgol schreef op 29 september 2011 11:20:

    Waarom hoor je nu nooit eens dat de verantwoordelijken voor de gigafraude (Griekse politici en Goldman Sachs) zwaar moeten dokken en achter tralies gezet worden voor hetgeen ze aangericht hebben?
    Hierna kunnen de banken hun verlies nemen en kunnen de Grieken gewoon weer van het leven gaan genieten met hun drachme.
    Of denken die ambtenaren in Brussel nu werkelijk dat een Griek een twintigjarige depressie prefeert?
    Dat is werkelijk onbegrijpelijk, ipv op de man (griek) te spelen. goldman zou zwaar gestraft moeten worden.

    Ik kreeg in 2004 of 5 al telefoon van een amerikaans belegginsfonds, met de mededeling dat het binnenkort over zou zijn met de euro. Of ik even wilde beleggen bij hun. Nu snap je dus waar dit vandaan komt
  8. forum rang 5 theo1 29 september 2011 17:01
    quote:

    Dom-dom schreef op 29 september 2011 13:37:

    [...]

    Dat is werkelijk onbegrijpelijk, ipv op de man (griek) te spelen. goldman zou zwaar gestraft moeten worden.

    Ik kreeg in 2004 of 5 al telefoon van een amerikaans belegginsfonds, met de mededeling dat het binnenkort over zou zijn met de euro. Of ik even wilde beleggen bij hun. Nu snap je dus waar dit vandaan komt
    Dit vind ik wel een heel raar verhaal. De Griekse regering wil een swap om inkomsten naar voren te halen (om voor de hand liggende redenen). Ze bellen de bank (GS) en die kan dat wel regelen. Dat soort dingen is namelijk wat ze doen. Uiteindelijk gaat het natuurlijk fout. En dan ga jij beweren dat dat de schuld van de bank is? Dat vind ik echt omgekeerde wereld. Ik heb echt wel door dat er hier nogal wat mensen zijn die GS graag de schuld geven van alles wat er mis is in de wereld, maar hier bieden ze gewoon een bancaire dienst aan. Dat het afnemen van die dienst door Griekenland strijdig is met het Europese verdrag, dat is m.i. het probleem van de Griekse regering. Die hebben willens en wetens de regels overtreden. Er zijn trouwens wel meer overheden die dit soort trucjes gebruiken.

    Dat een beleggingsfonds een visie heeft op de toekomst van de euro, dat is toch ook gewoon een kwestie van je werk doen? Maar jij ziet daar natuurlijk meteen iets sinisters in (de Amerikanen willen de euro stuk). Waarom zouden ze dat willen? Volgens mij willen ze gewoon met beleggen geld verdienen, net als jij en ik. Er zijn vast en zeker ook wel beleggingsfondsen met een negatieve visie op de dollar, of de Koreaanse won wat mij betreft.
  9. [verwijderd] 29 september 2011 17:26
    Je kan een hoop zeggen over dit plan, maar het is een stuk beter dan het steeds maar weer ophogen van het reddingsfonds, met alle risico's voor o.a. Nederland van dien. Want ik stel me zo voor als er eens echt goed de bezem door de bedrijven in die portefeuille gaat, dat ze dan wel weer winstgevend worden.

    Maar er is wel een stok achter de deur nodig om te voorkomen dat toekomstige griekse regeringen onvoldoende meewerken of zelf proberen de noodzakelijke sanering te frustreren: als die opbrengsten onder de 125 miljard komen te liggen, dan moeten de grieken het verschil bijlappen.

    Misschien wel het grootste voordeel van zo'n constructie is dat de griekse regering bij de uitvoering van die sanering dan z'n handen in onschuld kan wassen, zo van "wij willen het eigenlijk ook niet, maar we moeten wel, anders moeten we zodadelijk flink wat miljarden bijleggen".
  10. raprijk 29 september 2011 20:29
    Kan ook helemaal eenvoudiger
    Zoals ik al een paar keer op diverse fora heb geschreven
    Laat de ECB gewoon het geld lenen aan Griekenland tegen 5 of 6 % en laat de Grieken daarmee hun staatschuld terugkopen
    Dan zakt de staatschuld tot in de buurt van de Maastrichtnorm
    Dit zal voor de Griekse bevolking veel gemakkelijker te verteren zijn
    En dit is voor om het even welk land toepasbaar dus zal de speculatie nog meer tegengegaan worden
  11. forum rang 6 !@#$!@! 29 september 2011 22:37
    Lijkt me een prima plan. Maar de Grieken gaan hier niet aan meewerken. En zo'n bedrijf reorganiseren zal al helemaal niet lukken omdat die vakbonden daar alles platgooien.
    Iedereen vergeet maar dat de Grieken niet willen veranderen en dus failliet willen gaan. Accepteer dat gewoon en laat de schulden van die gasten niet oplopen waarmee je het allemaal erger maakt.
  12. forum rang 4 ischav2 1 oktober 2011 23:03
    Als het controleapparaat van de Griekse fiscus daadwerkelijk effectief zou zijn dan was de begroting beter op orde. Een bevriende relatie ging deze zomer naar Corfu voor een zeilvakantie. Door het verhuurbedrijf werd vriendelijk verzocht om de huurprijs voor een week, ca. 1700 euro contant te betalen.... "wilt u even pinnen?" ...... need I say more?
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links